Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Sony Ericsson Xperia Arc: onderweg naar perfectie

04-04-2011 • 09:00

53

Singlepage-opmaak

Schermtests

Scherm

Het scherm heeft de marketingnaam Reality Display gekregen. Het bevat een Bravia Mobile-engine om multimedia beter te kunnen weergeven. De techniek is een afgeleide van die van Sony's Bravia-tv's. De Bravia-engine wordt overigens alleen bij het weergeven van multimedia ingezet.

Het scherm is niet van het amoled-type, dat bijvoorbeeld door Samsung wordt toegepast, maar een normale lcd. Dit schermtype leek vorig jaar een ondergeschoven kindje te worden, maar door de tekorten aan amoled-panelen en verbeteringen aan lcd's wordt het nu weer vaker gebruikt. Bij amoled-schermen geven met name de kleurechtheid en de witbalans nogal eens problemen. De meeste lcd's in high-end smartphones zijn van het ips-type, dat naast een betere kleurechtheid ook grotere kijkhoeken biedt.

Heel fraai is dat het scherm, net als bij de iPhone 4, op de behuizing lijkt te liggen in plaats van dat het erin verzonken ligt. Minder fraai is dat de Arc, hoewel het toestel een ips-lcd zou bevatten, een schermcoating heeft die ervoor zorgt dat je vanaf de zijkant een veel te helder beeld ziet. Onder een hoek vervormen bovendien de kleuren: lichtblauw wordt groen en bepaalde soorten grijs veranderen in roze.

Het scherm ondersteunt multitouch voor maximaal vier vingers. Dat is evenveel als de HTC Incredible S. De LG Optimus 2X Speed heeft een systeem waarbij alle tien de vingers tegelijk gebruikt kunnen worden.

In direct zonlicht is het scherm het beste dat we ooit hebben gebruikt. Teksten blijven gewoon leesbaar als de zon er direct op schijnt. Ook binnen ziet de display, zeker als de Mobile Bravia-engine van stal wordt gehaald, er verbluffend goed uit.

Arc versus iPhone 4

In deze eerste test tonen we hetzelfde testbeeld onder verschillende lichtomstandigheden en onder verschillende hoeken op de Xperia Arc en de Apple iPhone 4. De iPhone 4 heeft een goed ips-scherm, dat veel kleuren prima weergeeft. Bovendien is het voor een lcd een behoorlijk helder scherm, dat bovendien goed wit kan weergeven.

De Arc heeft iets fellere kleuren dan de iPhone 4; vooral het blauw verschilt nogal. De iPhone 4 heeft verder moeite met het weergeven van een kleur tussen roze en paars, wat ook weer op blauw lijkt. De Arc geeft deze kleur veel beter weer. Ook het wit op de Arc is beter. Onder een hoek presteert de iPhone 4 echter weer veel beter. Door de hogere resolutie en het veel kleinere oppervlak oogt het iPhone-scherm uiteraard ook nog eens veel scherper.

Testbeeld: iPhone 4 en Xperia Arc Testbeeld: iPhone 4 en Xperia Arc Testbeeld: iPhone 4 en Xperia Arc Testbeeld: iPhone 4 en Xperia Arc Testbeeld: iPhone 4 en Xperia Arc

Arc versus HTC Incredible S

Toegegeven: het is geen spannende strijd. Sony gebruikt zijn eigen Reality Display, en dat is vermoedelijk een nieuwe naam voor zijn slcd-techniek. HTC heeft in de Incredible S een Super LCD gestopt, en ook dat is een nieuwe naam voor Sony's slcd. Beide schermen zijn dus naar alle waarschijnlijkheid identieke schermen uit dezelfde fabriek.

Als er loodrecht op het scherm wordt gekeken, is er weinig verschil te zien. De groenweergave is niet identiek, maar de meeste kleuren en zwart en wit lijken op het oog identiek. Onder een hoek verandert de situatie echter; de Arc laat dan weer een veel helderder beeld zien, waardoor kleuren lichter ogen. Dat maakt de Incredible S in deze vergelijking met een neuslengte de winnaar, al zijn er veel mensen die er niet om geven hoe een scherm er onder een hoek uitziet.

Testbeeld: Incredible S en Xperia Arc Testbeeld: Incredible S en Xperia Arc Testbeeld: Incredible S en Xperia Arc Testbeeld: Incredible S en Xperia Arc Testbeeld: Incredible S en Xperia Arc

Arc versus Samsung Galaxy S

Het Super Amoled-scherm van de Galaxy S maakt gemengde reacties los. De kleuren zijn flink oververzadigd, zodat kleuren feller ogen dan ze in werkelijkheid zijn. Daar staat tegenover dat zwart op een amoled-scherm ook echt zwart is, omdat de pixels domweg worden uitgeschakeld. Er is dus geen backlight die voor strooilicht zorgt.

De lcd van de Arc wint met grote afstand van het Super Amoled-scherm van de Galaxy S. De kleuren zijn op de Arc minder fel, maar wel realistischer. Het grootste verschil zit in de weergave van wit. Terwijl wit er op de Super Amoled uitziet alsof het een paar keer te vaak met de spijkerbroeken is meegewassen, is het wit van de Arc helderder en neutraler, en mooier.

Testbeeld: Galaxy S en Xperia Arc Testbeeld: Galaxy S en Xperia Arc Testbeeld: Galaxy S en Xperia Arc Testbeeld: Galaxy S en Xperia Arc Testbeeld: Galaxy S en Xperia Arc