Door Mark Timmer

Ouderen en PC's, een onmogelijke combinatie?

17-12-2000 • 17:16

57 Linkedin

Inleiding

Toen ik laatst weer eens op de verjaardag van een familielid was, ging het gesprek op een gegeven moment over computers. Een tweetal wat oudere mensen (72 en 74 jaar) brachten ons tot op het vreselijkste detail op de hoogte van hun afschuw van PC's. Zo vertelde de één met duidelijke afkeer over zijn buurman die nogal vaak over computers praat, in verband met zijn werk als systeembeheerder. Ongelofelijk hoe die twee de levenswijze van de beste man verwierpen. "Het is gewoon een verslaving" en "Het interesseert me toch absoluut niets wat hij met die stomme apparaten doet". Ik hield wijselijk mijn mond dicht...

Hoewel dit bovenstaande voorbeeld een duidelijk beeld geeft van het standpunt van veel ouderen met betrekking tot computers, kan het ook anders. Mijn eigen opa en oma luisteren bijvoorbeeld altijd erg geïnteresseerd als ik vertel over mijn werk op internet en ze beginnen er soms zelf over. Oké, ze snappen natuurlijk dan praktisch niets van wat ik doe, maar dat geeft niet. Ze tonen tenminste interesse en proberen de zaken te snappen. Soms stellen ze zelfs een leuke vraag over het onderwerp. "Is dat net zoiets als een ansichtkaart?", werd er gevraagd toen ik vertelde dat ik een nieuwe geluidskaart had gekocht. Dat is toch prachtig?

Sommige bejaarden gaan zelfs een stukje verder en schaffen zelf een PC aan (lees: laten er eentje door de familie aanschaffen). Verwacht dan logischerwijs geen uitmuntende programmeerkunsten, maar ze doen in ieder geval wel hun best om bij te blijven met de rest van de wereld. Tekstverwerken, E-Mailen, chatten of een spelletje; alles wordt ook door 65+'ers gedaan.

Toch vind ik dat de maatschappij meer rekening moet houden met mensen op leeftijd. Computercursussen voor bejaarden krijgen vaak geen of weinig subsidie, waardoor er lange wachtlijsten zijn. En dat zou natuurlijk niet mogen.

Met goede voorlichting zou de oude generatie namelijk veel plezier kunnen beleven aan het apparaat. Met name mensen die haast de deur niet meer uit komen zouden veel afleiding kunnen vinden bij de computer. Door bijvoorbeeld gezellig te chatten heb je dan toch nog een beetje het idee wat bij de maatschappij te horen. Jammer genoeg maken nog maar zeer weinig bejaarden gebruik hiervan. Slechts zo'n 8% heeft internet.

Verder zou er ook minder sprake zijn van een generatiekloof in geval van betere voorlichting. Hoewel, sommige ouderen gedragen zich al redelijk hetzelfde als de jonge versies van het mens-wezen. Zo keken laatst een aantal ouderen het file-sharing principe af van Napster en bedachten een eigen (dan wel iets eenvoudiger) systeem op basis van E-Mail waarmee borduurpatronen uitgewisseld werden.

Zo mag ik het zien, op die manier wil ik ook oud worden (nou ja, zonder het borduren uiteraard). Computers ongeschikt voor mensen op leeftijd? Onzin!

Reacties (57)

Wijzig sortering
Computers ongeschikt voor mensen op leeftijd? Onzin!
Er zijn altijd uitzonderingen, maar ik had het er daarnet nog over met mijn vader. Ik maak hem altijd duidelijk dat ik er zo leip van wordt dat mensen boven de 30 zo dom zijn als het op computers aankomt, en waarom jongeren toch altijd weer de ouderen alles uit moeten leggen.
Voorbeeld: Er zijn nu al drie hoogopgeleide mannen met hetzelfde probleem geweest. Mijn vader en twee kenissen. Probleem: Ze installeerden een extra E-mail account + bijbehorende verbinding, en namen vervolgens aan dat dit allemaal perfect automatisch zou gaan. Het probleem was ELKE keer dat dus bij het checken de hoorn erop werd gegooid, en de andere verbinding werd gekozen, en ze waren dus elke keer een duppie extra kwijt, vervelend. Komen ze naar mij toe om het op te lossen, geen probleem, zo gedaan. Echter, als je dan antwoord geeft op de vraag "wat er nou was", ben ik elke keer een half uur bezig geweest om duidelijk te maken dat er twee verbindingen waren en twee accounts, en dat hij natuurlijk niet wist dat die bij accounts via dezelfde verbinding gechecked moeten worden. Hetzelfde probleem kwam voor bij een zeer laagopgeleide vriend van me, en die snapte het WEL! Nou vraag ik je!

Kortom: Om een of andere reden denken ouderen vaak dat een computer hetzelfde is als een TV, en dus ook zo moet werken. Aanzetten en zappen maar: NOT!
dat ik er zo leip van wordt dat mensen boven de 30 zo dom zijn als het op computers aankomt
Ja maar jochie, is dat niet de generatie die de typemachine, de computer en het internet uitgevonden hebben? :7 tsk tsk..
Ik maak hem altijd duidelijk dat ik er zo leip van wordt dat mensen boven de 30 zo dom zijn als het op computers aankomt, en waarom jongeren toch altijd weer de ouderen alles uit moeten leggen.
Oei oei oei, wat een arrogantie! Die bejaarden van 30 en nog ouder, da's toch wel een loden last voor de samenleving he? Dan kun je toch maar beter die jongere zijn die 't allemaal beter weet!
Een technisch nadeel kan ik je al vast verraden: ook jij ontkomt er niet aan om 'ooit' 30 te worden! Daar is weinig aan te doen (okee, je kunt natuurlijk met een stuk touw naar zolder gaan of zo)!
En die arme hoogopgeleiden van boven de 30, da's ook een ramp! Maar wanneer denk jij eigenlijk dat je jezelf hoogopgeleid mag noemen? Met 16 of zo?
Uit je hele reactie blijkt eigenlijk al wel dat je 't allemaal nog niet zo heel erg begrepen hebt, en nog en hoop moet leren! Enne, ja, dat kost tijd, en met die tijd wordt je oud, misschien wel te oud, 30+ of zo!


* 786562 Reinaert
Volgens mij heb jij er helemaal niks van gesnapt. Maar je hangt natuurlijk ook niet voor niets op t.net rond. Dat betekent dat JIJ er wel iets vanaf weet. Ik heb het natuurlijk over het grootste gedeelte. Een groot deel van de 30+'ers heeft om een of andere reden heel wat meer moeite met PC's dan mensen van m'n eigen leeftijd.(18)
En onder hoogopgeleid versta ik uiteraard HBO danwel universiteit, dus zo betuttelend hoef je niet te doen schat.
Kortom: Om een of andere reden denken ouderen vaak dat een computer hetzelfde is als een TV, en dus ook zo moet werken. Aanzetten en zappen maar: NOT!
}>
Euh, zoveel ouder zijn die niet hoor, maar die kopen een pc bij een pakje boter en de rest van de weekendboodschappen. :r
borduurpatronen uitgewisseld
JOTTUM! :-)

Even serieus, is dit trouwens wel een onderwerp voor een jongeren site?

Daar heb je het al weer he jongeren site, wie zegt dat hier geen ouderen komen of eigenlijk zouden moeten komen? Misschien wel eens goed om daar over na te denken.

Het is gewoon zo dat oudere mensen het niet zo interesseert en het is algemeen bekend dat wanneer je boven je 50ste bent je dingen veel minder snel op pakt.

Daar komt bij dat deze mensen het grootste gedeelte van hun leven zonder pc hebben geleefd dus is de drang om zo'n "ding" aan te schaffen niet zo groot.

Tuurlijk kun je door cursussen en andere lezingen het percentage omhoog brengen maar moet je dat doen? Reclame maken voor het product onder bejaarden?


* 786562 Rene
Hier wil ik toch wel even op reageren, want hier ben ik het totaal niet mee eens. Aangezien we thuis geen internet hebben tik ik dit bericht bij men opa (jaar of 70-75, weet ik niet precies) die 80 meter van ons vandaan woont, hier staan 5 computers, die via een ISDN :( lijn op inet zitten. Zowel men opa als men oma maken zeer vaak gebruik van het inet, en dat is niet het enige wat ze met de computer doen, men opa telebankiert, tikt al zen brieven, speelt kaartspelletjes en nog veel meer. Hij brengt toch zeker 4 uur per dag achter de PC door.

Natuurlijk heb ik ook door dat mijn opa een uitzondering is, maar toch, om even op jouw verhaal te reageren:
Het is gewoon zo dat oudere mensen het niet zo interesseert en het is algemeen bekend dat wanneer je boven je 50ste bent je dingen veel minder snel op pakt

Daar komt bij dat deze mensen het grootste gedeelte van hun leven zonder pc hebben geleefd dus is de drang om zo'n "ding" aan te schaffen niet zo groot.
Dit ben ik niet met je eens, mensen boven de 50 kopen vaak na hun pensioen een computer omdat ze dan tijd over hebben die ze erin kunnen steken. Mijn opa waar ik het al eerder over had geeft zelfs computercurssussen aan ouderen/senioren.


* 786562 Twilight
AuteurAnoniem: 3689
@Twilight Burn17 december 2000 17:40
Eigenlijk was het als een ontspannend lappie tekst bedoeld en niet zo serieus :)
Als je niet bereid bent om je eigen standpunt uit je eigen column te verdedigen schrijf dan niks. Naar mijn menig zijn colums een weergave van je eigen mening en dat staat los van het feit of iets ontspannend of serieus bedoelt is. Het is de bedoeling om reacties uit te lokken. En dat is wat je column doet! :)
Reageer je niet wat fel, "The Source" ?
Tuurlijk is het een column, en natuurlijk verdedig je daar een standpunt in, maar dit is typisch een onderwerp waarbij er zoveel sprake van subjectiviteit is dat het nauwelijks de moeite loont een verhitte discussie over te voeren. En zo is ook de toon van het column imho.
Overigens ben ik het wel met Mark eens dat ouderen er meer moeite mee hebben. En dat is niet gek, want op latere leeftijd leer je steeds moeilijker, en "ergens mee opgroeien" is de makkelijkste manier om iets te leren. Ik ben zelf 26 en zit ca 50 uur per week achter een beeldscherm, maar als ik zie hoe kinderen van 5 jaar en jonger nieuwe technologie oppakken, maak ik me wel eens zorgen als die op de arbeidsmarkt komen over 20 jaar. die schoppen me zo van mijn gevestigde plekje af tegen die tijd!
Het is niet de enigste opa die veel met computer doet.
Mijn opa kan 't niet meer, maar ik moet regelmatig de computer gaan 'maken' bij een opa van een jaar of 80.
Een snelkopeling die per ongeluk verplaatst is, een gekocht cdtje dat het niet doet.

En zijn kleinkind (8 en toekomstig personeel van mij :) ) heeft hem compleet uitgelegt hoe het ding werkte, en vooral hoe de muis werkte :)

Maar zijn vrouw weet niet eens hoe 't ding aan of uit moet, als word opgestart is kan ze tikken, maar verder niks...
"Grootmeester vd Veen" de vriendelijke groeten van een 51-jarige "Trainee" die net even ietsjes langer "in het vak" zit.

Ook de vreselijkste groeten van mijn 1e PC uit 1984 of was het 1985?, mijn 2e uit 1988 en van elke nieuwe PC die ik daarna bijna jaarlijks kocht. Vanuit de hemelse schroothoop een meewarrige "blik" van "mijn" ouwe op de zaak gebruikte IBM 32, 34 en 36 waar ik ooit "in een grijs verleden" mee werkte.

We schelen dan wel 30 jaar maar mijn belangstelling is minstens zo groot als die van jou..... dus.............. tweak it sonny !
Leuk om te zien dat T.net inderdaad ook iets minder jonge bezoekers heeft, maar je zult met mij eens zijn dat niet iedereen van 50+ zo actief is met computers als jij. Mijn eigen pa is ook zo'n uitzondering. in 1982 al hadden wij een zelfbouw Motorola 8609 staan met 2 HALVE hoogte 360K floppydrives. Een vriend van mijn vader had toen een soortgelijke machine met Volle hoogte(10 cm) floppydrives, vandaar.
Ik ken de situatie die Mark schetst ook :)
of nog een leuke: Zoveel mensen die niet snappen dat Windows iets anders is dan Office |:(
Welke versie van Windows heb je? Uhh, even kijken, Word 97! |:(
Inderdaad zeer irritant als je mensen met de computer moet helpen!

Wat ook vaak gebeurt is dat mensen aan de telefoon hangen en het klinkt alsof de wereld vergaat (hij doet het niet) als je door gaat vragen blijkt dat de inkt op is of dat de muis vies is.
Ouderen en PC's een onmogelijke combinatie?

Misschien, ik denk dat dit van geval tot geval verschillend is, en in die zin niet eens zo veel afwijkt van 'jongeren en PC's'!

Natuurlijk groeit de jongere van tegenwoordig op met het fenomeen PC, en da's een groot voordeel, aangezien je in je jeugd makkelijker in staat bent te leren. Maar ook ouderen worden steeds meer en steeds directer geconfronteerd met de PC en alle randverschijnselen - zoals vooral Internet natuurlijk!

Jongeren worden min-of-meer verplicht zich te verdiepen in de 'wondere wereld' van de computer, maar ook hier zien we grote verschillen - kijk maar eens goed naar opleidingsniveau, gezinssituatie, etniciteit en ga zo maar eens door!

Voor ouderen is het veel meer een gerichte en weloverwogen keuze om zich (alsnog) met computers - en natuurlijk met name Internet - bezig te gaan houden. En dat verkleint de groep natuurlijk ook al!

En is die keuze eenmaal gemaakt, zitten daar nog de nodige haken en ogen aan: dat begint al bij de aanschaf van een PC, maar ook de kosten voor het gebruik van Internet komen daar natuurlijk ook nog eens bij! En dat doet - naar mijn bescheiden doch niet helemaal ongefundeerde mening - een hoop ouderen al a priori besluiten om er maar helemaal niet aan te beginnen.

En is die PC - met Internet-verbinding - eenmaal in huis, dan is 't nog maar de kunst om er ook mee te leren omgaan natuurlijk!

Al met al een niet geringe opgave, die toch door veel ouderen met enthousiasme opgepakt wordt en ook tot resultaat leidt!

Ik zie het zelf met grote regelmaat bij m'n moeder, die al langere tijd in het bezit is van een PC met kabel-internet et cetera. Echt veel kennis van (inhoudelijke / technische) zaken heeft ze niet, maar als ze iets wil weten dan vindt ze 't wel, en zonder omwegen! En echt grote problemen door 'foutief' gebruik of iets dergelijks zijn tot op heden nog helemaal niet voorgekomen, dus in die zin gaat 't ook prima!

En als mijn a-technische moeder van inmiddels bijna 79 zich als een vis in 't (cyber)water voelt met haar PC'tje (met 21", PlexWriter en andere toebehoren) dan is de wereld echt nog lang niet verloren dacht ik zo!

Dus...... Ouderen kunnen 't wel degelijk, maar de drempel is misschien hoog, en de angst om er mee te beginnen is er natuurlijk ook nog, maar een onmogelijke combinatie? Nee, Nee, en nog eens Nee!
Goed iniatief Mark.... (8>

Ik ben al wat langer met electronica bezig, en van daar uit is de interesse gegroeid naar Computers, Sinclair ZX80 enz...

Ik ben zelf nu bijna 55 jaar, en heb een egen site met 9 min of meer Mirror-sites over de hele wereld, he sponsoring van MSI Europe( in Son) en OC-Shop (in Dordrecht).
En vind het vooral leuk om nog meer ouderen er mee te stimuleren, in plaats van achter de geraniums te zitten...
En ik vind het een extra pluspunt, dat nu eens een overbekende site bekend als Jongeren-site voor Tweakers, aandacht besteed aan ouderen, dat ze er tijd voor vrij maken En ruimte op de voorpagina!

Want zonder die ouderen, die de het leven na de oorlog voor ons jongeren, weer helemaal hebben rijp gemaakt voor ons (economie) en herstructuur.
Daarom kunnen wij nu Computers, HiFi en Auto's/Scooters kopen....

Daarom even er bij stilstaan, kan geen kwaad, we (ook ik) zien het als gewoon, maar ze (velen) hebben het twee keer meegemaakt, de eerste en tweede wereld-oorlog, en wij zijn gelukkig dankzij de afschaffing van de Dienstplicht, in de gelegenheid om
onze tijd te besteden waaraan we het graag doen....
computeren, of te wel TWEAKEN !!!!

harryhardware heeft gesproken, oef....Xpo ;)
Mijn pa is directeur van een 2 ehm soort dorpshuis/ontmoetingscentrum (theater-zaal, vergaderzalen, ontmoetingsruimte, iets voor jongeren, scouting enz.), daar geven ze ook zo'n internetcursus voor ouderen... daar zit het geloof ik voor de komende tijd HELEMAAL vol... en dat vanaf de eerste dag dat ze daar een aantal PC's neer hadden gezet.

Ik vind het wel koel trouwens dat die mensen bij de tijd willen blijven, als ik mijn eigen oma's zie, naja die zeuren alleen maar (terwijl ze eigenlijk nog best gezond zijn) en komen niet eens meer buiten... en van internet willen ze helemaal niets te maken hebben.

Jammer want ik krijg elke keer zo'n *(@#$*@#$ Compuserve cd-rom van ze die ze uit de Libelle halen ('Tom is veel met computers bezig en die heeft er wel iets aan'), dus dan loop je daar heel happy te doen met je Compuserve cd-rom die thuis meteen in de prullenbak terecht komt :P
Anoniem: 8710
@Tom19 december 2000 15:45
Dat van die Compu-serve cd klinkt mij wel heel bekend in de oren. Zouden wij misschien stiekum dezelfe grootouders hebben? :)
Ik kan erover mee praten, mn eigen opa handelt wat met aandelen en opties enzo, en kwam er via de bank achter dat het sneller en goedkoper kon via de pc en met internet. En aangezien ie toch net winst gemaakt had kwam hij meteen naar mij toe met het verzoek om een pc voor hem te samenstellen. Dus ik hem eerst uitgelegd hoe internet werkt wat je ermee kunt en em doen een oude pc met modem meegegeven zodat ie thuis op zn gemak eens kon kijken wat het precies was.
Na 1 week stond ie uitzinnig van vreugde aan de deur dat ie een pc moest en zou hebben, dus ja, als computerende kleinzoon kon ik dat niet weigeren :)
En ik heb em gewoon een simpele celeron met een modem meegegeven, die mensen vragen toch niet veel van een pc, dus een dure montor of videokaart is niet nodig. En tegenwoordig mailt ie meer met ons dan dat hij langskomt :)

Ik denk dus dat het zeker een uitkomst biedt voor oudere mensen, en je hoeft het inderdaad niet op te dringen, maar als je ze goed voorlicht over wat alles is.
Het is hetzelfde als sexuele voorlichting aan kinderen van 13, ze hebben het pas op hun 16de nodig maar als ze het alvast weten is altijd beter. En zo is het met ouderen ook, ze gaan het misschien nooit gebruiken, maar ik vind niet dat je ze moet achterstellen op de rest van de maatschappij
Tja, mijn pa loopt ook te zeuren om een PC maar die krijgt ie echt niet al heb ik er nogal wat staan. Die heeft al moeite met het programmeren van een video en wilt er niet eens de moeite voor doen om dat al onder de knie te krijgen laat staan een PC met windows of zoiets...
Mijn schoonmoeder heeft ooit een cursusje gehad met Word 6.0 en Paint om de basismogelijkheden te leren. Die heeft daarop een 486 (met win3.0) gekocht om er wat meer mee te doen, verder dan een adresboek met 5 adressen is ze nooit gekomen en zit ze al een hele tijd te zeuren om een Win95 of 98 installatie (486-25MHz met 4 Mb en een 210 Mb harde schijf) omdat haar collega daar ook mee werkt. Software voor Win3.x is geen probleem, ik heb cd's vol maar ze doet er gewoon niets mee dan alleen de boel verkloten, ik heb namelijk al vele malen div dingen moeten repareren. Ik ben eigenlijk blij dat Win3.x geen autostartfunctie met de cdrom kent, er zwerven al namelijk div. Compuserve cd'tjes op haar bureau :) .
Daartegen is de vader van een vriend begonnen met een cursus en gebruikt daarbij een oude P150 met alles erop en eraan en die heeft er lol in !
Die zal dus binnenkort ook overstappen naar een modem en dus internet...
Maar ja, waarmee zullen wij bezig zijn als we de 65+ gepasseerd zijn ?
- nog steeds schelden op Casema dat de verbeterde snelheden van 20k/s traag zijn ?
- Onze vers aangeschafte Terraherz machientjes overklokken ?
- Digitaal bewerken van onze gigapixels foto's omdat we fotograferen als rustgevende hobby gevonden hebben ?

Of gooien we dat ding in de hoek en gaan we back to basics en sociaal met elkaar om zoals vele ouderen dat nu ook doen ?
Het lijkt mij niet dat je back to basics gaat. Ouderen hebben dat 'vroeger' natuurlijk veel meer meegemaakt. Er waren geen computers waar je jezelf mee kon vermaken. Daarom zijn dingen als breien en borduren ook populair. Je hebt er niemand anders voor nodig. En laat dat nou hetzelfde zijn met een pc. Je kan het lekker in je eentje doen! En als wij straks 70 zijn en we zitten alleen achter de geraniums (in een bejaardenhuis met een 10 TB verbinding op internet 3.11) gaan we ook gewoon op onze pc'tjes kloten net als we nu doen.
M'n eigen vader is 59 en sinds een jaartje in de VUT. Door het werk dat 'ie deed kwam 'ie niet in aanraking met computers. Maar hij vond het wel leuk om te zien wat z'n zoon er nu allemaal mee deed.

Nu zit 'ie dus in de VUT, heeft nu ook alle tijd, en hij heeft een maandje of 9 geleden zelf maar eens een computer aangeschaft, want hij wilde zelf nu wel eens zien hoe dat allemaal in z'n werk gaat. Ik mag hem niet te vaak "helpen", want veel dingen wil hij liever zelf uitzoeken dan dat het voor hem gedaan wordt. Volgens mijn moeder is 'ie er soms niet van weg te slaan. In ieder geval krijg ik nu vaker mailtjes dan telefoontjes van m'n ouders, en stopt hij er ook regelmatig wat van z'n knutselwerkjes bij (grappig kaartje uit publisher e.d.). Prachtig toch?
De jongere generatie is opgegroeit met allelei technisch spul. Dertig jaar terug had je al wat al sje een kleuren TV had, iets anders toch! Wat ik wil zeggen dat het voor de jeugd vanzelfsprekend is, PC's en nog veel meer. Wacht maar, over twintig jaar zitten jullie ook te mopperen op die nieuwe rage van de jeugd: ff naar de maan ofzo, gewonnen bij een pak melk :)
Of dat je klein-kinderen voor de 1000ste keer vertellen dat ze hun maanwagentje hebben overgeklockt :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee