Zoals iedereen nu wel weet is 3dfx helaas niet meer. Op vrijdag 15 december heeft de eens zo belangrijke chipdesigner besloten om het bedrijf te ontbinden en de core assets te verkopen aan nVidia. De huidige 3dfx-producten blijven wel onder het regime van 3dfx, maar het is nog maar de vraag wat zij daarmee gaan doen. Aan de poll die gisteren werd opgezet bleek al dat het grootste deel van jullie dat een gemis voor de industrie vindt. Op het moment dat ik dit schrijf heeft zo’n twee derde van de lezers gestemd op ‘Ik vind 't vooral jammer dat een eens zo succesvol bedrijf als 3dfx op deze wijze ten onder heeft moeten gaan’ of ‘Minder concurrentie, dus slechte zaak’. Maar is dit wel zo jammer?
In mijn ogen is het zo dat nVidia is overgegaan tot overname van 3dfx door de rechtszaken die 3dfx tegen hen aanspande en won (zie dit nieuwsbericht voor meer informatie). 3dfx zou een hoop geld van nVidia eisen voor het misbruiken van hun patenten, maar voor dat geld kon nVidia, dat inmiddels is uitgegroeid tot een veel groter bedrijf dan 3dfx, 3dfx makkelijk kopen. Dat nVidia om deze reden is overgegaan tot de overname van 3dfx, is ook te zien in de interviews hierover met Brian Burke van nVidia (voormalig 3dfx). In dit interview op Gamers Depot zegt hij eventjes tussendoor:
Er is nog de nieuwe technologie waarover nVidia nu de beschikking krijgt. Dit is een leuk extraatje, maar zeker niet een overtuigende reden voor nVidia om 3dfx te kopen. nVidia heeft op dit moment de snelste videokaart in de winkels liggen. Een nog snellere GPU is, als we de laatste berichten mogen geloven, al nagenoeg af. Matrox heeft aangegeven zich niet meer te concentreren op videokaarten voor gamers. S3 heeft zijn consumer-graphics divisie aan VIA verkocht, die er nog niet veel mee heeft gedaan. En er is de laatste tijd verrassend weinig nieuws te melden over ATi; in Anandtech’s preview van videokaarten in het jaar 2001 wordt er vooral gesproken over budget-producten van ATi, en de vage melding dat ‘MAXX-technologie in de toekomst nog wel een keer gebruikt kan worden’.
Er is dus bijna geen concurrentie. nVidia had de techniek van 3dfx absoluut niet nodig om verder te kunnen. Sommigen beweren dat nVidia de Hidden Surface Removal techniek van 3dfx nodig had om de NV20 een succes te maken, maar de laatste tijd is al duidelijk geworden dat nVidia zelf ook bezig was met een soortgelijke techniek. Verder koopt nVidia ook de SLI-technologie, maar zij hebben zelf altijd aangegeven dat zij het liefst één-chip oplossingen maken, omdat die makkelijker en goedkoper te produceren zijn (de reden voor het afblazen van de Voodoo5 6000 waren immers de kosten). De toekomstige chips van 3dfx als Rampage, Spectre en Sage heeft nVidia nu ook in haar bezit. In de laatste speculaties was de Rampage echter niet beduidend sneller dan de NV20, dus ook in dit geval heeft nVidia meer aan het doorontwikkelen van hun eigen chips.
Een lezer van 3D Chipset beweert in dit bericht dat nVidia 3dfx ook heeft gekocht om sterker te staan in eventuele rechtszaken tegen Rambus. Deze laatste heeft onlangs aangegeven geld te eisen van nVidia vanwege het schenden van patenten van Rambus met de memory controller hub die gebruikt wordt bij nVidia’s videokaarten. Doordat nVidia nu de eigenaar van meer patenten is, zou de rechtszaak moeilijker worden voor Rambus. Een beetje vergezochte theorie, mede doordat de patenten die gekocht zijn van 3dfx niet echt iets met memory controller hubs te maken hebben.
Dus: case closed, nVidia heeft 3dfx gekocht zodat ze geen geld aan hen hoefden te betalen. Wat betekent deze overname voor de toekomst van deze industrie? nVidia gaat gewoon door waar ze mee bezig waren, de ontwikkeling van de NV20 zal heus niet opeens omgegooid worden. Misschien dat we in toekomstige GPU’s nog wat van Gigapixel’s tile based rendering technologie gaan terugzien, maar zoals ik al eerder vermeldde verwacht ik dat nVidia intern ook al met dit soort technieken bezig is. Het is jammer dat de concurrentie in de vorm van 3dfx is uitgeschakeld, wat natuurlijk toch voor wat minder druk bij nVidia zorgt, maar aangezien er toch nog niet echt een grote dreiging uitging van 3dfx (zelfs niet met de rampage) en 3dfx het zichzelf nooit had kunnen veroorloven om te beginnen met een prijzenoorlog (3dfx maakt al een eeuwigheid verlies), kan de invloed hiervan op de prijzen en het productieschema van nVidia nooit echt groot zijn.
nVidia heeft in principe ook de merknamen 3dfx en voodoo gekocht, maar ik heb zo het vermoeden dat nVidia niet echt veel gebruik gaat maken van deze namen in de retailmarkt. Hoewel het begrip ‘3dfx-kaart’ bij veel onwetende computeraars nog staat voor een 3D-kaart, zien de high-end kopers én iedereen die even wat uitzoekt voordat hij een computer koopt liever GeForce op hun kaart staan. Wat wel mogelijk is, is dat de 3dfx merknaam nog gebruikt gaat worden bij het maken van kaarten voor OEM’s. Uit eigen ervaring - met een baan als computerverkoper heb ik het vaak genoeg van dichtbij gezien - kan ik zeggen dat veel kopers van OEM-computers (Compaq, Packard Bell, IBM) het nog steeds erg mooi vinden als er op het specificatie-lijstje de naam ‘3dfx’ te vinden is. Na een jaar, als nVidia zelfs de OEM-kopers heeft duidelijk gemaakt dat ‘GeForce’ voor snelheid staat, zal de merknaam 3dfx volledig verdwijnen.
In het kort is het erg jammer dat er weer een bedrijf minder is op deze markt, maar de invloed die deze overname heeft op de ontwikkeling van videokaarten zal niet zo wereldschokkend zijn. 3dfx was een pionier, een bedrijf van mensen met hart voor de zaak, die echter nog niet zoveel verstand hadden van bedrijfsvoering. Als er dan een echte professional opduikt, met mensen die al eerder in andere bedrijven hebben bewezen dat ze het klappen van de zweep kennen, moeten zij daarin helaas hun meerdere erkennen.