Door Arjan van Leeuwen

De nVidia-3dfx overname

17-12-2000 • 17:17

26 Linkedin

Column: de nVidia-3dfx overname

Zoals iedereen nu wel weet is 3dfx helaas niet meer. Op vrijdag 15 december heeft de eens zo belangrijke chipdesigner besloten om het bedrijf te ontbinden en de core assets te verkopen aan nVidia. De huidige 3dfx-producten blijven wel onder het regime van 3dfx, maar het is nog maar de vraag wat zij daarmee gaan doen. Aan de poll die gisteren werd opgezet bleek al dat het grootste deel van jullie dat een gemis voor de industrie vindt. Op het moment dat ik dit schrijf heeft zo’n twee derde van de lezers gestemd op ‘Ik vind 't vooral jammer dat een eens zo succesvol bedrijf als 3dfx op deze wijze ten onder heeft moeten gaan’ of ‘Minder concurrentie, dus slechte zaak’. Maar is dit wel zo jammer?

In mijn ogen is het zo dat nVidia is overgegaan tot overname van 3dfx door de rechtszaken die 3dfx tegen hen aanspande en won (zie dit nieuwsbericht voor meer informatie). 3dfx zou een hoop geld van nVidia eisen voor het misbruiken van hun patenten, maar voor dat geld kon nVidia, dat inmiddels is uitgegroeid tot een veel groter bedrijf dan 3dfx, 3dfx makkelijk kopen. Dat nVidia om deze reden is overgegaan tot de overname van 3dfx, is ook te zien in de interviews hierover met Brian Burke van nVidia (voormalig 3dfx). In dit interview op Gamers Depot zegt hij eventjes tussendoor:

A couple of things, it gives us some good technology, and it's a nice infusion for us. This should also make the lawsuits go away.

Hoewel de interviewer hier niet om vraagt, begint Brian zelf over de rechtszaken te praten. Dit doet hij opnieuw in het interview dat FiringSquad met hem had. De interviewer vraagt aan Brian of er problemen zullen komen met de Amerikaanse anti-trust commissie vanwege de overname, waarop Burke een antwoord geeft, plus nog iets extra’s:

We do not expect to encounter any anti-trust issues at this time. We are submitting the transaction for approval under the Hart Scott Rodino Antitrust Improvements Act of 1976. On a side note, when the deal is finalized, all the patent lawsuits between NVIDIA and 3dfx will be dismissed.

Waar het hart vol van is, loopt de mond van over, zullen we maar zeggen. Waren er eigenlijk wel andere redenen om 3dfx te kopen?

Er is nog de nieuwe technologie waarover nVidia nu de beschikking krijgt. Dit is een leuk extraatje, maar zeker niet een overtuigende reden voor nVidia om 3dfx te kopen. nVidia heeft op dit moment de snelste videokaart in de winkels liggen. Een nog snellere GPU is, als we de laatste berichten mogen geloven, al nagenoeg af. Matrox heeft aangegeven zich niet meer te concentreren op videokaarten voor gamers. S3 heeft zijn consumer-graphics divisie aan VIA verkocht, die er nog niet veel mee heeft gedaan. En er is de laatste tijd verrassend weinig nieuws te melden over ATi; in Anandtech’s preview van videokaarten in het jaar 2001 wordt er vooral gesproken over budget-producten van ATi, en de vage melding dat ‘MAXX-technologie in de toekomst nog wel een keer gebruikt kan worden’.

Er is dus bijna geen concurrentie. nVidia had de techniek van 3dfx absoluut niet nodig om verder te kunnen. Sommigen beweren dat nVidia de Hidden Surface Removal techniek van 3dfx nodig had om de NV20 een succes te maken, maar de laatste tijd is al duidelijk geworden dat nVidia zelf ook bezig was met een soortgelijke techniek. Verder koopt nVidia ook de SLI-technologie, maar zij hebben zelf altijd aangegeven dat zij het liefst één-chip oplossingen maken, omdat die makkelijker en goedkoper te produceren zijn (de reden voor het afblazen van de Voodoo5 6000 waren immers de kosten). De toekomstige chips van 3dfx als Rampage, Spectre en Sage heeft nVidia nu ook in haar bezit. In de laatste speculaties was de Rampage echter niet beduidend sneller dan de NV20, dus ook in dit geval heeft nVidia meer aan het doorontwikkelen van hun eigen chips.

Een lezer van 3D Chipset beweert in dit bericht dat nVidia 3dfx ook heeft gekocht om sterker te staan in eventuele rechtszaken tegen Rambus. Deze laatste heeft onlangs aangegeven geld te eisen van nVidia vanwege het schenden van patenten van Rambus met de memory controller hub die gebruikt wordt bij nVidia’s videokaarten. Doordat nVidia nu de eigenaar van meer patenten is, zou de rechtszaak moeilijker worden voor Rambus. Een beetje vergezochte theorie, mede doordat de patenten die gekocht zijn van 3dfx niet echt iets met memory controller hubs te maken hebben.

Dus: case closed, nVidia heeft 3dfx gekocht zodat ze geen geld aan hen hoefden te betalen. Wat betekent deze overname voor de toekomst van deze industrie? nVidia gaat gewoon door waar ze mee bezig waren, de ontwikkeling van de NV20 zal heus niet opeens omgegooid worden. Misschien dat we in toekomstige GPU’s nog wat van Gigapixel’s tile based rendering technologie gaan terugzien, maar zoals ik al eerder vermeldde verwacht ik dat nVidia intern ook al met dit soort technieken bezig is. Het is jammer dat de concurrentie in de vorm van 3dfx is uitgeschakeld, wat natuurlijk toch voor wat minder druk bij nVidia zorgt, maar aangezien er toch nog niet echt een grote dreiging uitging van 3dfx (zelfs niet met de rampage) en 3dfx het zichzelf nooit had kunnen veroorloven om te beginnen met een prijzenoorlog (3dfx maakt al een eeuwigheid verlies), kan de invloed hiervan op de prijzen en het productieschema van nVidia nooit echt groot zijn.

nVidia heeft in principe ook de merknamen 3dfx en voodoo gekocht, maar ik heb zo het vermoeden dat nVidia niet echt veel gebruik gaat maken van deze namen in de retailmarkt. Hoewel het begrip ‘3dfx-kaart’ bij veel onwetende computeraars nog staat voor een 3D-kaart, zien de high-end kopers én iedereen die even wat uitzoekt voordat hij een computer koopt liever GeForce op hun kaart staan. Wat wel mogelijk is, is dat de 3dfx merknaam nog gebruikt gaat worden bij het maken van kaarten voor OEM’s. Uit eigen ervaring - met een baan als computerverkoper heb ik het vaak genoeg van dichtbij gezien - kan ik zeggen dat veel kopers van OEM-computers (Compaq, Packard Bell, IBM) het nog steeds erg mooi vinden als er op het specificatie-lijstje de naam ‘3dfx’ te vinden is. Na een jaar, als nVidia zelfs de OEM-kopers heeft duidelijk gemaakt dat ‘GeForce’ voor snelheid staat, zal de merknaam 3dfx volledig verdwijnen.

In het kort is het erg jammer dat er weer een bedrijf minder is op deze markt, maar de invloed die deze overname heeft op de ontwikkeling van videokaarten zal niet zo wereldschokkend zijn. 3dfx was een pionier, een bedrijf van mensen met hart voor de zaak, die echter nog niet zoveel verstand hadden van bedrijfsvoering. Als er dan een echte professional opduikt, met mensen die al eerder in andere bedrijven hebben bewezen dat ze het klappen van de zweep kennen, moeten zij daarin helaas hun meerdere erkennen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (26)

Wijzig sortering
3dfx was een pionier, een bedrijf van mensen met hart voor de zaak, die echter nog niet zoveel verstand hadden van bedrijfsvoering. Als er dan een echte professional opduikt, met mensen die al eerder in andere bedrijven hebben bewezen dat ze het klappen van de zweep kennen, moeten zij daarin helaas hun meerdere erkennen.
Mmm, zonder professionals waren de Voodoo1 kaarten waarschijnlijk uberhaupt niet op de markt gezet, dus twijfel ik aan bovenstaande stelling. Voodoo1 en voodoo2 kaarten waren beide alleen voor 3D bedoeld en daarin waren ze inderdaad erg goed. De problemen voor 3dfx begonnen volgens mij bij het samenvoegen van 2D en 3D op één kaart. Sinds die overgang lag nVidia eigenlijk al voor op 3dfx met de introduktie van de TNT-2. Ipv het blijven inzetten van de SLI-techniek op de Voodoo kaarten had men zich bij 3dfx misschien eerder moeten concentreren op het ontwikkelen van één echt snelle 2D/3D chip, ook al omdat men kon weten dat bij de produktie van videokaarten het goedkoper is om één ipv twee chips op zo'n kaart te plaatsen.
Achteraf gezien had 3dfx misschien een partner moeten zoeken die goed thuis was op 2D-gebied (Matrox bv.) om dan samen een goede concurrent van nVidia te kunnen worden.
Ook is het voor de verkoop van 3dfx niet gunstig geweest om zolang te wachten met 32-bits kleuren in 3D. In de '3D-begindagen' was juist dat een groot voordeel van de nVidia TNT's t.o.v. 3dfx Voodoo's, ookal was het meer verkooppraat dat praktisch voordeel.
Al met al heeft, althans naar mijn mening, 3dfx waarschijnlijk te weinig naar de concurrentie gekeken en hebben ze teveel vertrouwd op hun eigen techniek.
Ook is het voor de verkoop van 3dfx niet gunstig geweest om zolang te wachten met 32-bits kleuren in 3D. In de '3D-begindagen' was juist dat een groot voordeel van de nVidia TNT's t.o.v. 3dfx Voodoo's, ookal was het meer verkooppraat dat praktisch voordeel.
Volgens mij is de koppigheid die FalconM zo mooi illustreert toch wel een belangrijke factor geweest voor het lot van 3dfx.

3dfx was veel te eigenwijs. Ze waren teveel bezig om mooie redenen te bedenken waarom technieken die andere fabrikanten wel implementeerden voor hun niet nodig was. En vervolgens kwamen zij met technieken waar geen andere fabrikant mee kwam.

om maar wat te noemen.
32bit kleur: was volgens 3dfx eerst onzin.
T&L: was volgens 3dfx nog niet van voldoende betekenis.

Dan hebben we het nog niet gehad over dingen als OpenGL support, T-Buffer, 22-bit internal color, Fatsoenlijk D3D support.. etc. etc.

Ze waren mischien een pionier. Maar dat wilden ze helemaal alleen "blijven doen" Dat heeft ze in dit geval lekker plat uitgedrukt. "De kop gekost"
nVidia had met de TNT 'n echte grote hit, maar ze hadden al flink wat marktaandeel gewonnen door hun revolutionair Riva128 design.

Wisten jullie trouwens dat de 2D core van nVidia op de Weitek 9x00 core is gebasseerd.
Errug leuk zo'n column, wordt wat achtergrond informatie bij gegeven die de meeste mensen niet kennen, erg duidelijk uitgelegd in een begrijpbare taal, maar dat zijn we van Tweakers.net gewend :)
Ga vooral zo door.

En hoevaak komt er zo'n column, 1 keer in de week?
Of beter nog elke dag :P, alhoewel het waarschijnlijk dan een erg kleine column wordt, zoveel "column"-nieuws is er nou ook weer niet :)

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
Mark > thanx, had niet zitten opletten, en het boeit mij ook vrij weinig dat jij soapverslaafd bent ;)
Het staat allemaal in deze plan-update: www.tweakers.net/plan.dsp?PlanID=62
allereerst..... imme, de bestaande geforcefamilie krijgt geen HSR, omdat de snelheid dan te dicht bij de NV20 komt.

Maare de stelling dat 3DFX geen bedreiging meer was of kon zijn, vind ik niet helemaal terecht.
Wat was AMD? Intel had er ook bijna geen last van. Totdat AMD eindelijk een goeie chip maakte. En ook AMD had geen geld voor prijzenoorlogen. Maar toch is het nog goedgekomen met AMD. Hoewel nog steeds een heel klein marktaandeel hebben, trekt intel nu toch wel serieus iets van AMD aan. Ze brengen sneller proc op de markt en goedkoper.
Zo zou het kunnen zijn gegaan met 3DFX... Met de Rampage kwamen ze aan een heel eind.
In de laatste speculaties was de Rampage echter niet beduidend sneller dan de NV20
Ik weet het zo nog niet. Met de NV20 is rekening gehouden met HSR, ook met de Rampage?
En op zich hoeft de Rampage niet sneller te zijn dan de NV 20. Als ze maar gewaagt zijn aan de NV20. De Rampage zou een aantal interresante dingen krijgen als 52 bit interne rendering, enz. Het gaat niet alleen om snelheid natuurlijk. En dit is ook wat ik zo zonde vin... voorlopig niet die nieuwe snufjes van 3dfx :'(....
Ik ga denk maar es een 3dfx kaartje kope ter vervanging van mijn TNT2 en als aandenken aan 3dfx ;(
AMD heeft altijd redelijk wat kaptiaal gehad in verhouding to 3dfx
Als je niet echt solvabel bent zoals 3dfx en je hebt een zeer sterke concurrent dan krijg je op een gegeven moment niet meer het kapitaal uit de markt om voort te blijven bestaan, waardoor je falliet gaat.
3dfx was een pionier, maar ze zijn daarna langzaam afgezakt (hoewel je met 2x v2 sli voor zo'n 1300 piek een supersnelle bak had destijds, net zo duur als nu een ultra kost ;))
De tnt was gewoon beter dan wat 3dfx er tegenover zette, en bovendien luisterde 3dfx absoluut niet naar de markt....

Ik zou het erger gevonden hebben als ze gewoon falliet zouden zijn gegaan, nu is er misschien nog de mogelijkheid dat 3dfx technologie terug komt in de nvidia kaarten.

Er is nu ook niet minder feitelijke concurrentie, dus nvida zal echt niet plots achterover gaan leunen, want voor dat ze het in de gaten hebben spingt er weer een ander bedrijf in het gat dat nvidia dan zou achterlaten, nvidia heeft op die manier destijds 3dfx zo van de troon gestoten en ik denk dat zij als geen ander weten hoe snel dat kan gebeuren.
Reken maar dat nvidia gaat achter over leunen... Doen ze nu al... ze vinden het niet nodig om de oude geforce nog ff HSR te geven. Neej dat komt alleen op de NV20.... ik vrees dat die NV20 helemaal niet zo vernieuwend wordt. Ik heb ook nog nix gehoord over extra snufjes die de NV20 zou krijgen, alleen sneller....

Enne dat zomaar een ander de markt inspringt zie ik nog niet. De afgelopen tijd zijn er alleen maar lui verdwenen, en geen anderen er bij gekomen. Ik zal het maar niet over Bitboys hebben, want dat zie ik niet meer zitten...En Kyro bestond in feite ook allang met de powervr... Echt nieuw zal niet zo snel komen. Nvidia is gewoon op het goeie moment in de markt gesprongen destijds. Nu ist alleen maar moeilijker om er in te komen..... :'(
Zodra Nvidia net als 3dfx achterover zou gaan leunen, onstaat er een spreekwoordelijk "gat in de markt" wat een entree van ee nieuwe partij lucratief maakt, in relatief open markten (niet zoals bij MS>monopolie) gebeurt dat altijd, het enige probleem op de korte termijn is dat er een relatief hoge toetredingsdrempel is, maar dat is minder van belang als nvidia achterover gaat leunen en op die manier het interessant maakt voor andere bedrijven om de markt binnen te komen.

Nvidia heeft 3dfx van de troon kunnen stoten omdat 3dfx de markt begon te negeren en achterover ging leunen, ik denk dus dat nvidia dus best wel weet hoe belangrijk het is om te blijven innoveren.

bovendien was 3dfx de laaste tijd geen echte concurrentie meer voor nvidia, met veel te dure, minder preseterende kaarten en features die wel tot de verbeelding spraken (FSAA) maar voor de meeste "hardcore-gamers" geen nut hadden (FSAA in een fps is bijv zinloos)
"allereerst..... imme, de bestaande geforcefamilie krijgt geen HSR, omdat de snelheid dan te dicht bij de NV20 komt"
Dat lijkt me geen fatsoenlijk overdachte uitspraak. Stel de Geforce familie wordt 50% sneller met HSR. De NV20 wordt met HSR ook sneller, en aangezien de NV20 al veel sneller was dan de Geforce2, is het alleen een bonus als NVidia HSR zou kunnen implementeren in de drivers. De reden dat men het niet doet, lijkt echt hardwarematig te zijn, dus de Geforce kaarten kunnen het gewoon niet.
Ik denk dat 3dfx teveel op haar lauweren gerust heeft. Vergelijk WordPerfect/IBM.
WP en DOS liepen goed. WP en IBM dachten niet dat er veel concurrentie te verwachten was of dat de klanten niet meer/beter wilden.
Toen was daar ineens Microsoft, die wel vernieuwingen in de tekstverwerker/OS aanbrachten.
Tegen de tijd dat WP en IBM daar achter kwamen waren ze te laat.
Dag! WP en OS/2.
Misschien dat de "jongere" tweakers het niet eens meer weten, maar ik stond bijna te kwijlen toen ik vooe het eerst Quake hardware-rendered zag op een voodoo kaartje.
Zonder 3dfx zouden we misschien nog steeds software-rendered games spelen (het is nog geen 5 jaar geleden namelijk)
Ik vind het jammer dat er een concurrent minder is. Hoe meer concurrenten, des te sneller de vernieuwingen gaan (iedereen wil een beter produkt dan de concurrent) en des te lager de prijzen (want als je procukt te duur is gaan de klanten wel naar de concurrent)
De geforce serie is dan wel beter dan de Voodoo kaarten, maar straks hoeft nVidia niet zo snel met nieuwe producten op de markt te komen, want als er geen keuze is kunnen ze tot in lengte van dagen een min of meer dezelfde kaart op de markt blijven brengen, want je kunt toch niks anders kopen.

Jammer dus....
Hi Riffey#4, doe je wel weer lekker lang met een gfx-kaart en is daarom ook goed voor je eigen portemonnaie ;) (ik had eerst een 3d Virge voor 400piek, geflopt maar helemaal, toen een v2, TNT en Geforce en nu een GTS (ivm extra pc)lij
Jôh t.e.n 'k weet niet of jij het weet maar rambus is bezig met oorlog voeren tegen iedereen die gebruik maakt van geheugen als DDR RAM en SDRam.

kortom erg aardige lui...*nuke'em*
ja, ik heb het in de gaten :)
boycotten die lui..
Mijns inziens is het misgegaan met 3dfx toen ze kaartenbakker STB opkochten, met het doel zelf ook de videokaarten te gaan maken. Toen kregen ze al hun voorheen-medestanders (Creative, Diamond etc.) ineens als tegenstander. nVidia is slim genoeg om al deze grote partijen niet tegen zich in het harnas te jagen, en blijft alleen de chips maken ipv. de complete videokaarten. De Voodoo1 en Voodoo2 waren nog succesvol, vanaf de Voodoo3 is het misgegaan. Helaas...
Als je bedoelt dat het tot en met de Voodoo3 goed ging ben ik het met je eens. Want de Voodoo3 2000/3000 was toch een kaart met veel power voor weinig centjes. Ik heb 'm zelf er nog steeds inzitten, en voor een iets-minder-dan-hardcore-gamer is het een uitstekende kaart.
ik snap even niet wat rambus tegen nvidia heeft, nvidia maakt toch helemaal geen gebruik van die geheugen :? :? :?
Nadat Rambus zo ongeveer iedere geheugenfabrikant van DDR geheugen heeft aangeklaagd dat ze 'n aantal Rambus patenten schonden, zijn ze begonnen met het aanklagen van de gebruikers van DDR geheugen. Hier valt nVidia dus onder. Als ik me goed heriner, hebben ze Via ook al aangeklaagd...
Het is heel simpel!!!
1 + 1 = 3 = Is synergie!!!
Dus nu komt er mischien wel HSR voor de Geforce serie :)
Mag ik vragen waar dat foeilelijke plaatje vandaan komt? }>
Dat is gerenderd op een 3Dfx kaart, euhm....kbedoel een nVidia kaart ;)
0Anoniem: 23985
11 maart 2001 14:48
kom op mensen!!!

de voodoo reeks was een mooie geschiedenis!
we hebben alle lang kunnen geniet van de wel redelijke beelden va de voodoo 1,2
met de voodoo 2 speelde ik zelfs unreal tournament in :*)1024×..... :*)en dat is mooi. maar nu zijn de goede tijden aangebroken!! de GEFORCE serie :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee