Door Mark Timmer

Thuisnetwerken: een uitgebreide beginnersguide

19-10-2000 • 19:37

157

Multipage-opmaak

Inleiding

ThuisnetwerkenDe tijd dat iedereen maximaal één PC thuis had staan is al lang voorbij. Tegenwoordig hebben veel computergebruikers er wel twee of zelfs nog meer in huis. Koopt pa een keer iets nieuws, gaat het oude barrel vaak naar zoon of dochter. Natuurlijk is dat hartstikke leuk, maar zou het niet nog leuker zijn als de PC's met elkaar verbonden zouden zijn? Uiteraard! Een scala aan nieuwe mogelijkheden komt er dan tot je beschikking. Denk aan praktische zaken als een gedeelde printer, internetsharing en natuurlijk bestandsuitwisseling. Maar ook wat betreft het amusement heeft een netwerk veel te bieden, want vrijwel alle moderne games hebben de mogelijkheid om over een netwerk te spelen.

Als je dit al niet eerder wilde, wil je natuurlijk meteen een netwerk na mijn promotiepraatje, maar veel mensen hebben hier nog vragen over. Om er eens een aantal te noemen:

  • Wat is precies een netwerk?
  • Wat voor hardware heb ik nodig?
  • Hoe moeten alle netwerkonderdelen met elkaar verbonden worden?
  • Hoe deel ik printers, internet en bestanden?
  • Welke software moet ik gebruiken?

    Op al deze vragen zal je een antwoord weten nadat je dit artikel uit hebt. Kortom: lees verder voor alles wat je altijd al wilde weten maar nooit durfde te vragen. Vanzelfsprekend zullen de gevorderde tweakers al wel weten hoe het allemaal in elkaar zit, maar een hoop mensen zijn hier toch nog niet van op de hoogte. Voor hen is deze beginnersguide dan ook bedoeld.

    Voordat ik in zal gaan op het aanleggen en opzetten van een netwerk, zal ik eerst even kort uitleggen van een netwerk precies is.

    * Wat is een netwerk?

    In computertermen is een netwerk een groep computers die al dan niet door middel van kabels met elkaar verbonden zijn. De PC's kunnen op deze manier informatie naar elkaar toesturen en zo dus communiceren. Netwerken worden vaak gebruikt in de iets grotere bedrijven, maar het is ook goed mogelijk om thuis een netwerk op te zetten. Voor zo'n thuis- of kantoornetwerk wordt de term LAN gebruikt.

    Het Local Area Netwerk is zoals de naam al doet vermoeden voornamelijk bedoeld voor kleine afstanden. Via kabels worden de verschillende computers met elkaar verbonden, veelal via een centraal punt (de hub). Met de huidige stand van de techniek is het in principe voor iedereen mogelijk een LAN zelf aan te leggen. Veel betaal je er niet meer voor, en erg ingewikkeld is het ook niet meer.

  • De netwerkkaart

    Een netwerkkaartIn een netwerk is een NIC (Network Interface Card) uiteraard onmisbaar. Via deze insteekkaarten zullen de computers met elkaar gaan communiceren. Het eerste gedeelte van onze missie is dus een aantal netwerkkaarten in huis te halen. Vanzelfsprekend zijn er evenveel kaarten nodig als er PC's zijn. Handig hierbij is om gelijke kaarten te gebruiken, in plaats van elke computer een ander type kaart te geven. Zo is de boel in ieder geval compatible.

    * Welke NIC?

    Zoals dit bij elk computeronderdeel zo is, zijn ook netwerkkaarten in een groot aantal soorten te krijgen. Belangrijk is om thuis van tevoren goed te bedenken welke kaart je wilt hebben, en niet zomaar de eerste te nemen die je voor je neus krijgt. Een aantal specificaties waar je rekening mee moet houden:

    10 of 100

    Een belangrijke eigenschap van een netwerkkaart is de doorvoersnelheid. Hiervan zijn er eigenlijk maar twee mogelijkheden, namelijk 10 Mbit per seconde en 100 Mbit per seconde. Verder zijn er ook kaarten te koop die beide snelheden aankunnen, maar in ons geval is dat niet aan te raden. Voor simpel internetten, printers delen en multiplayer spellen is 10 Mbit per seconde meer dan genoeg. Wil je echt volledig gebruik maken van de mogelijkheden die de huidige techniek biedt, dan kan je beter voor 100 Mbps kiezen. Dit is overigens vooral aan te raden als je erg veel grote bestanden via het netwerk transporteert. Neem echter wel zoals eerder al gezegd voor elke computer dezelfde netwerkkaart.

    ISA of PCI

    In geval van de 100 Mbps netwerkkaart is de keuze tussen ISA en PCI makkelijk gemaakt. Dan kan je namelijk alleen maar een PCI-kaart nemen, aangezien een ISA-slot een te lage doorvoersnelheid heeft voor deze kaart.
    Als je een 10 Mbps netwerkkaart koopt is het even een afweging maken. Indien je moederbord een vrij ISA-slot heeft, is het praktisch om een NIC voor dit type slot te kopen. Op deze manier blijven namelijk de PCI-sloten vrij voor andere insteekkaarten. Zal er echter later eens een nieuw moederbord aangeschaft worden, is de ISA-kaart in veel gevallen niet meer bruikbaar wegens het ontbreken van een slot hiervoor.

    COAX of UTP

    Sommige netwerkkaarten kunnen met elkaar communiceren via COAX (dik en zwart, ook wel BNC genoemd) bekabeling, andere gebruiken UTP (Unshielded Twisted Pair). Ook zijn er kaarten beschikbaar met een dubbele aansluiting. De handigste keuze zal voor de meeste gebruikers waarschijnlijk UTP zijn. COAX is namelijk alleen maar beschikbaar in 10 Mbps, en bij deze verbindingssoort werkt meteen het hele netwerk niet meer als één van de computers uit het netwerk gehaald wordt wegens de ketting-vormige verbinding. Ook zijn de UTP-kabels minder lelijk dan de lompe COAX-bedrading. Het enige nadeel van UTP-kabels is dat ze niet goed werken in de buurt van een magnetisch veld.

    * Prijsspecificatie

    De prijs van netwerkkaarten verschillen erg per merk. Zo is een NE 2000 UTP PCI 100Mbit al te krijgen voor FL 33,- en betaal je FL 209,- voor een 3Com 3C900 TPO PCI 10Mbit (in de goedkoopste zaak van de pricewatch op het moment van schrijven). De richtlijnen voor een netwerkkaart van normale kwaliteit zijn echter zo'n 25 gulden voor een 10Mbps, 50 gulden voor een 100Mbps en 60 gulden voor een combi-kaart. Wil je een bekend merk, ben je vaak bijna het dubbele kwijt.

    De hub

    Een hubOké, er is besloten welke netwerkkaart je wilt hebben? Mooi zo. Maar de computers moeten natuurlijk ook nog met elkaar verbonden worden. De handigste manier hiervoor is een hub. Via deze stekkerkast' zitten alle netwerkkaarten met elkaar verbonden in stervorm. Dit is erg handig, want op deze manier zijn niet alle computers afhankelijk van elkaar zoals bij een verbinding zonder hub het geval is. Valt er dus één computer uit, dan kunnen alle andere computers nog wel met elkaar communiceren. Zitten er maar twee computers in het netwerk, dan is een hub overbodig. In dat geval kunnen de twee netwerkkaarten gewoon rechtstreeks via een crosscable met elkaar verbonden worden. Let er uitdrukkelijk op dat je een crosscable en geen gewone UTP-kabel koopt als je geen hub wilt gebruiken, anders werkt het netwerk namelijk niet. Wil je wel een hub, dan zijn er zoals gebruikelijk ook weer een aantal verschillende soorten te krijgen. Een kleine opsomming:

    10 of 100

    Evenals bij de netwerkkaarten het geval is, zijn ook hubs te krijgen in twee snelheden en een combinatie ervan. Logischerwijs is het het handigste om bij alle netwerkkaarten én de hub dezelfde snelheid te kiezen. De langzaamste schakel in het geheel bepaalt namelijk de snelheid. Koop je hub met een hogere snelheid dan de netwerkkaarten, is dit totale geldverspilling. Andersom geldt hetzelfde. Snelle netwerkkaarten en een langzame hub heeft ook geen nut.

    Aantal poorten

    Deze eigenschap spreekt voor zich. Het aantal aansluitpoorten op de hub moet natuurlijk groter dan of gelijk aan het aantal computers in het netwerk zijn. Raadzaam is altijd minstens één extra poort meer dan nodig te kopen, voor het geval dat er later nog een andere PC bijkomt. Het zou zonde zijn om daarvoor dan een nieuwe hub te moeten kopen.

    COAX of UTP

    Op deze vraag is makkelijk antwoord te geven. COAX-hubs bestaan namelijk niet. Er zijn wel hubs beschikbaar die aan een BNC-netwerk gekoppeld kunnen worden, maar dit heeft geen nut. COAX is daarom ook alleen nog goed bruikbaar bij een netwerk van twee PC's, maar in principe zou ik gewoon altijd UTP gebruiken. Je kan dan een mooi netwerk rond een hub bouwen, zodat zoals al eerder gezegd is niet alles meteen plat ligt als er één computer is uitgevallen. Een ander voordeel van UTP is dat je zeer makkelijk het netwerk kan uitbreiden. Kabeltje inpluggen en klaar ben je.

    * Prijsspecificatie

    Hubs zijn iets duurder dan netwerkkaarten, maar van een hub heb je er normaal gesproken ook maar één nodig. Een standaard hub met iets van 5 poorten en 10Mbps zal je zo'n 100 gulden kosten, maar voor de 100Mbps-variant betaal je het dubbele. Wil je nog meer dan 5 poorten, komt de prijs natuurlijk nog iets hoger te liggen.

    Topologie

    Oké, de hardware is in huis. Nu is het tijd om de boel in te bouwen. Kastje open, netwerkkaart erin, kastje dicht. Tot zover weinig problematiek lijkt me. Probeer echter niet een ISA-kaart in een PCI-slot te proppen of andersom, want ik kan je vertellen dat dat niet zo goed gaat .

    Volgende stap is de netwerkkaarten met elkaar verbinden. Het makkelijkste gaat dit uiteraard door gewoon alle computers met een centrale hub te verbinden, maar helaas gaat dit niet altijd op. Soms is het aantal poorten op de hub niet toereikend, en zal er een tweede gekocht moeten worden. Dit is echter niet bevorderlijk voor de snelheid. Moet je toch persé meerdere hubs gebruiken, dan komt de topologie om de hoek kijken. Hieronder wordt de manier verstaan waarop de verschillende computers verbonden zijn. Doe je dit verkeerd, dan krijgt de achterste computer in het systeem een stuk minder 'aandacht' dan de voorste. Vooral in het geval van gedeelde internettoegang is dit erg vervelend. De ene PC heeft dan een langzamere verbinding dan de andere.

    Om duidelijk te maken wanneer de topologie goed is staan hier twee voorbeelden. Zo moet het niet:

    Foute situatie

    En op deze manier hoort het wel:

    Goede situatie

    Schakel de hubs dus niet in serie met elkaar door. Doe je dat wel, dan hebben de computers die aan de eerste hub vastzitten namelijk een hogere priority dat degene die aan de andere hubs zitten. Dit is niet de bedoeling. Zoals al eerder gezegd zal het probleem echter niet vaak voorkomen, aangezien er zelfs al hubs te koop zijn met 32 aansluitingen.
    Verbinding zonder hub
    Verbinding met hubIn dat geval (dus een verbinding met maximaal één hub) worden de computers verbonden zoals links te zien is. Rechts staat een afbeelding van de manier waarop de computers in geval van BNC verbonden worden. Zoals je wel zal begrijpen ligt hierbij het hele netwerk plat als één van de computers weg wordt gehaald of als één kabeltje kapot gaat. De kabel is dan namelijk onderbroken. Zorg er dus voor dat je in ieder geval een hub (en dus UTP) gebruikt als het netwerk uit meer dan twee computers bestaat.

    Protocollen

    Een protocol is de taal waarin de netwerkkaarten met elkaar communiceren. Je kan het vergelijken met de taal waarin mensen met elkaar praten. Doordat twee verschillende mensen dezelfde taal kennen, kunnen ze toch informatie overdragen naar elkaar. Hetzelfde geldt voor netwerkkaarten. Als ze beiden op hetzelfde protocol ingesteld staan kunnen twee totaal verschillende kaarten prima met elkaar overweg (hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn). Net zoals dat bij mensen het geval is, kunnen ook netwerkkaarten verschillende talen spreken. De belangrijkste zal ik hier even kort omschrijven.

    IPX / SPX

    Dit oorspronkelijk door Novell uitgevonden protocol, wordt tegenwoordig ook door Microsoft ondersteund. Al vanaf Windows 95 zit IPX/SPX ingebakken in Microsoft's besturingssystemen. Het is een erg betrouwbare netwerktaal, want voordat er data verstuurd wordt, wordt altijd eerst de status van het netwerk gecotroleerd. Vooral in oude spellen werd dit protocol ondersteund, maar tegenwoordig is bijna alles gebaseerd op TCP/IP.

    TCP / IP

    Dit protocol is de basis van internet. Eén van de redenen van de keuze voor dit protocol is dat het met routers overweg kan. Deze apparaten bepalen de snelste weg in een netwerk van de ene naar de andere computer, wat in het geval van internet natuurlijk erg belangrijk is. Misschien leuk om te weten: het protocol is uitgevonden door het Amerikaanse ministerie van defensie.

    NetBEUI

    Een door Microsoft ontwikkeld protocol speciaal voor LAN's. Het is behoorlijk snel, maar kan geen extra informatie aan bestaande informatie toevoegen. Hierdoor kunnen routers niet gebruikt worden en is het protocol niet bruikbaar voor internet. Een ander nadeel is dat het niet overal compatible mee is en wat lastiger is om in te stellen.

    Voor ons thuisnetwerkje is TCP/IP dus in de meeste gevallen de beste keuze. Sommige spellen vereisen echter nog het oude IPX/SPX protocol, zodat het handig is dit protocol ook te installeren.

    Windows configureren

    Alle hardware is nu aangesloten, alle basiskennis is vergaard. De volgende stap is het instellen van Windows. Hiervoor ga ik uit van Windows 9x, maar in Windows NT / 2000 werkt het in principe net zo.

    Protocol / Cliënt / Service installeren

    • Ga naar het configuratiescherm en klik op het netwerk-pictogram (of klik met de rechtermuisknop op Netwerkomgeving en dan op eigenschappen).
    • Indien het IPX/SPX-protocol nog niet in het rijtje staat, voeg dit dan toe via Toevoegen -> Protocol -> Microsoft -> IPX/SPX-compatible.
    • Indien het TCP/IP-protocol nog niet in het rijtje staat, voeg dit dan toe via Toevoegen -> Protocol -> Microsoft -> TCP/IP.
    • Indien de cliënt voor Microsoft-netwerken nog niet in het rijtje staat, voeg deze dan toe via Toevoegen -> Cliënt -> Microsoft -> Cliënt voor Microsoft-netwerken.
    • Indien 'bestands- en printerdeling voor Microsoft-netwerken' nog niet in het rijtje staat, voeg deze dan toe via Toevoegen -> Service -> Bestands- en printerdeling voor Microsoft-netwerken.

    TCP/IP instellen

    • Geef alle betrokken netwerkkaarten een eigen IP-adres, via configuratiescherm -> netwerk -> TCP/IP -> eigenschappen -> IP Adres. Kies hier voor 192.168.1.1 voor de internet-PC, 192.168.1.2 voor de eerste cliënt, 192.168.1.3 voor de tweede cliënt, enz. Deze IP-adressen zijn speciaal gereserveerd voor een netwerk.
    • Voer 255.255.255.0 in als subnetmasker.
    • Ga naar het 'DNS Configuratie'-tabblad en zet DNS aan.
    • Typ een naam voor de internetmachine in het host-veld, gebruik hier dus bij alle computers in het netwerk dezelfde naam. Verzin zelf een naam voor in het domein-veld. Het maakt niet uit wat je hier invult, maar gebruik ook in dit geval wel op alle computers dezelfde naam.
    • Voeg in het 'zoekvolgorde van DNS-Server' als eerste het IP adres van de internetcomputer in (192.168.1.1 dus) en daarna de twee door de provider verkregen adressen.
    • Bevestig alles en start opnieuw op.

    Identificatie instellen

    • Klik vanuit het netwerk-venster op het tabblad identificatie.
    • Vul de computernaam (bij de internetmachine dus degene die je hierboven ook al gebruikt hebt), werkgroep en computeromschrijving in. In alledrie de gevallen kan je zelf iets verzinnen, maar zeker in geval van een redelijk groot netwerk is het handig duidelijke namen te gebruiken. Doe je dat niet, is het steeds weer even zoeken welke naam nou bij welke PC hoort.

    De overige computers configureren

    Ga voor alle computers in het netwerk bovenstaande stappen langs. Het eerste gedeelte kan precies op dezelfde manier gebeuren, bij deel 2 moet je natuurlijk een andere naam en omschrijving invoeren. Gebruik echter wel dezelfde werkgroep, zodat de Windows'en weten dat ze bij elkaar horen.

    Bestanden delen

    De basis voor het netwerk is nu gelegd, maar de belangrijkste dingen werken nog niet. Eén van die dingen is bestandsdeling, wat inhoudt dat bestanden van de ene computer op de andere computers in het netwerk gelezen kunnen worden. Dit is natuurlijk een stuk praktischer dan met een stapel diskettes of CD-RW's heen en weer te zeulen.

    Toch is het niet altijd handig om alle netwerkgebruikers volledige toegang te geven tot de harde schijf. Een veel gebruikte 'strategie' voor thuisnetwerken is de hele schijf leesbaar te maken, en maar voor één aparte directory schrijfrechten te geven. Zo kunnen er nooit al dan niet per ongeluk belangrijke bestanden gewist worden vanaf de netwerkcomputers. Hoe krijg je dit voor elkaar? Heel simpel. Het stappenplan:

    De totale schijf leesbaar maken

    • Ga naar Deze Computer.
    • Kies 'eigenschappen' uit het lijstje dat verschijnt als je met de rechtermuis-knop op de te delen partitie klikt.
    • Ga naar het tabblad 'delen', en klik op 'gedeeld als'.
    • Typ in het veld 'Sharenaam' het label dat de schijf in het netwerk moet gaan krijgen.
    • Kies voor 'Alleen-lezen' als toegangstype en sluit het venster af met OK.

    Een directory schrijftoegang geven

    • Klik vanuit de verkenner met de rechtermuisknop op de te delen directory en kies voor 'eigenschappen'.
    • Ga naar het tabblad 'delen', en klik op 'gedeeld als'.
    • Typ in het veld 'Sharenaam' het label dat de directory in het netwerk moet gaan krijgen.
    • Selecteer het toegangstype 'Volledig' en bevestig met OK.

    De overige computers configureren

    Herhaal bovenstaande stappen op alle andere computers. Denk er wel aan alle harde schijven een andere naam te geven, dat is wel zo duidelijk.

    Nou de bestanden naar wens gedeeld zijn, gaan we verder met de printer. Sla hiervoor om naar de volgende bladzijde via de link.

    Printer delen

    Nu de bestanden gedeeld zijn zou het mogelijk zijn om vanaf de computer waar de printer aan zit bestanden van andere computers te openen en te printen. Handiger is het om rechtstreeks vanaf alle computers de centrale printer te kunnen aansturen. Uiteraard is dit mogelijk, en zal ik het kort even toelichten volgens mijn gebruikelijke stappenplan. Simpeler kan het niet.

    De printer delen

    • Klik in het configuratiescherm op het printers-icoontje.
    • Kies eigenschappen in het rechtermuisknop-menu dat bij de printer hoort die gedeeld moet worden.
    • Ga naar het tabblad delen, en selecteer via de radio-buttons dat de printer gedeeld moet worden.
    • Typ een mooie naam voor het output-apparaat en bevestig met OK.

    De printer toevoegen vanaf de andere PC's

    De printer is nu gedeeld, het tweede en laatste wat er moet gebeuren is de netwerkprinter configureren. Dat doen we als volgt:

    • Klik weer in het configuratiescherm op het printers-icoontje, maar nu op een andere computer dan degene waar de printer aan vast zit.
    • Start de toevoeg-wizard door op 'printer toevoegen' te klikken.
    • Selecteer de optie 'netwerkprinter'.
    • Kies de printer in de boomstructuur (te vinden onder de computernaam waar het apparaat aan zit).
    • Aanbeland bij alweer het laatste venster, typen we de naam in die de printer zal gaan krijgen.
    • Voltooi de wizard en de printer wordt geïnstalleerd.

    Na de bovenstaande stappen gevolgd te hebben is het mogelijk om vanuit bijvoorbeeld Word gewoon te printen alsof het ding aan je eigen computer zit geplugd.

    Internet delen

    En zo zijn we al weer aanbeland bij het laatste gedeelte van deze feature, met een uitleg over hoe je internet kan delen. Erg leuk en praktisch, want dan kunnen alle huisgenoten tegelijk het net op. Het delen van een internetverbinding is echter iets lastiger dan het delen van bestanden of printers. Toch zal het via deze beschrijving geen probleem meer zijn.

    Het eerste wat je moet doen is het uitzoeken van een Proxy Server. Dit is een programmaatje dat de internetpagina's kan doorsturen van de met internet uitgeruste computer naar de overige netwerk-PC's. Je voelt het al aankomen, zoals bij elke applicatie-categorie heb je ook bij proxy servers een scala aan keuzes. Zo heeft Windows 98 SE al een eigen proxy server ingebakken, namelijk het programma 'Internetverbinding Delen' (degene die die naam bedacht had zeker een creatieve bui). Handig is het programma echter niet. Een aantal bugs maken het gebruik ervan niet makkelijk, zodat het misschien beter is uit te wijken naar een alternatief. Twee goede en bekende proxy servers zijn WinGate en WinProxy. Deze programma's zijn niet kosteloos, maar dan heb je ook wel wat. Zo zit in beide applicaties behalve natuurlijk het gedeelte om internet te delen ook een firewall en een mogelijkheid bepaalde sites te bannen. Alsof het nog niet genoeg was, bevat WinProxy zelfs ook nog een beveiliging tegen virussen. Kortom, genoeg waar voor je geld lijkt me. Vanzelfsprekend kan je beide programma's voor een bepaalde tijd uitproberen, om de beste te vinden. De trial van WinGate vind je hier, die van WinProxy download je vanaf deze plek.

    Omdat niet iedereen beschikt over Windows 98 SE leek het me verstandig om een alternatief programma te bespreken. Ik heb gekozen voor WinProxy, aangezien dit programma zich het makkelijkste laat instellen. Het installeren van de server op de computer met de internetverbinding en de cliënts op alle computers spreekt voor zich. Verder heb ik het grootste gedeelte eigenlijk al uitgelegd op pagina 6. Nadat je hier al de IP-adressen en DNS-instellingen hebt goed gezet, rest alleen nog het instellen van WinProxy zelf:

    WinProxy instellen

    • Kies File, Advanced Properties en Protocols vanuit het WinProxy-menu.
    • Kruis DNS aan en klik op DNS Setup.
    • Voeg de DNS-adressen van je provider toe aan de Current DNS Server List.
    • Typ het domein in in het daarvoor bedoelde invulveld.
    • Bevestig.

    Klaar is bezoeker. Als je alles gelezen en gevolgd hebt, heb je nu waarschijnlijk een werkend netwerk met toegang tot bestanden, internet en de printer vanaf alle netwerkcomputers. Veel plezier ermee!

    Reacties (157)

    157
    157
    106
    7
    1
    32
    Wijzig sortering
    Heel leuk howto-tje.

    Echter is er één aanmerking van mijn kant.

    Op IPX/SPX zit geen bevestiging van pakketjes.
    De enige veiligheidsmaatregel dat er zit ingebakken is een halfbrakke CRC code.

    IPX/SPX was ook ontwikkeld voor (zeer) kleine stabiele LAN's, en niet half brakke BNC netwerken, met veel clients.

    Correct me if I'm wrong.

    edit:

    Type-o
    Correct me if I'm wrong.
    Zal ik doen.
    Op IPX/SPX zit geen bevestiging van pakketjes. De enige veiligheidsmaatregel dat er zit ingebakken is een halfbrakke CRC code.
    Bullshit.
    IPX/SPX heeft een vergelijkbare opbouw als TCP/IP: op het laagste niveau (IP of IPX) wordt gewerkt met losse datagrams die alleen een CRC hebben, en verder geen gegarandeerd succesvolle dataoverdracht oid hebben, maar de hogere protocollen (TCP en SPX) hebben dat wel.
    IPX/SPX was ook ontwikkeld voor (zeer) kleine stabiele LAN's
    Bullshit.
    IPX is absoluut niet specifiek ontwikkeld voor kleine LANs, IPX is goed te gebruiken in élk LAN, of het nou klein of erg groot is. IPX is net als TCP/IP gewoon routeerbaar e.d. Als je een protocol zou moeten noemen dat speciaal voor kleine LANs bedoeld is is dat NetBEUI. Dat protocol is niet routeerbaar.
    Zeer correct. IPX wordt ook vandaag de dag nogsteeds bij extreem grote en complexe (al dan niet gerouteerde) netwerken gebruikt.

    IPX is een door Novell ontworpen Protocol stack waar MS vanwege integratie maar een halfbakken variant die min of meer compatible mee is op heeft geklust. Pas vanaf versie 5 is Novell standaard een TCP/IP based netwerk OS, omdat men daar ook niet kon ontkennen dat Internet groot geworden is. tot en met versie 4.12 (of was 4.11 de laatste?) zijn Novell netwerken altijd uitgegaan van IPX. Je wordt niet zo groot met netwerken als je dat baseerd op een brak protocol.
    Je wordt niet zo groot met netwerken
    Windows NT bood in den beginne Netbeui aan als standaard protocol....

    Gelukkig zijn ze daar van teruggekomen
    In de tijd dat Novell nog DE grote netwerkleverancier was en IPX nog populair, waren er bijna alleen maar al dan niet brakke coax-netwerken...
    koop een goede netwerk kaart, want als je een ralle koopt(realtec) is je cpu load veel hoger, en dan leg ik de nadruk op veel. En zoals in het verhaal staat koop dezelfde kaarten.

    Ik heb thuis een netwerkje, overal zaten 3com's in en in een realtec, bestanden over pompen naar de realtec machine duurde echt heeeeeeeeeeeeeeeeeel lang(filmpje van 1,2gig van 3com naar 3com 5 min. van 3com naar realtec 12min. , en de realtec was ook een 100mbit full duplex)

    Full duplex is dus ook echt aan te raden(tegelijk upstreamen en downstreamen)

    Weten jullie wel wat hub betekend ?? Naaf(voor dummies middenpunt van een velg, dus waar alle spaken naar toe gaan) dus de spaken stellen dus de kabels voor en waar het heen gaat dus de pc'tjes.

    Je kan beter een switch nemen want dat is beter, ik weet niet waarom maar het is me gezegd door mensen die er echt wel verstand van hebben :). Nadeel van een switch is ze zijn duurder dan een hub

    Elke bak hetzelfde OS is ook makkelijker in te stellen.

    Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben

    ---------------------------------------------------
    wat is er (censored) mis met dit verhaal waarom (censored) nou weer een flamebait. Dat jullie de pest aan me hebben weet ik wel maar ik dacht es een keer geen blaat verhaal er neer te gooien.


    Echt ik spreek hier uit ervaring
    Bij een hub wordt de beschikbare bandbreedte max. de snelheid van je netwerk (dus 10 Mbit of 100 Mbit). Dus of je nu met 2 of met 10 man aan het kopieren bent, de totale snelheid is 1 MB/sec resp. 10 MB/sec. Dus bij meer dan 2 personen is een hub traag. Een switch daarentegen maakt voor elke transfer een aparte verbinding tussen de 2 poorten van de PC's aan. Dus elke kopieeractie gaat op volle snelheid (tenzij er 5 mensen van 1 PC kopieren, dan gaat het wel gewoon op het max. van de netwerkkaart in die PC). Dus een full-duplex 10/100 switch wil je erg graag in je netwerk hebben. Ze zijn niet eens echt duur. Neem gewoon een merkloos 8-poorts ding en je bent voor f 300 klaar.. 16-poorts wordt al gauw f 800 en 24-poorts f 1200 ofzo.
    Tip: als een bepaalde pc echt erg erg traag is met netwerkverkeer, dan wil dat er wel eens aan liggen dat in de eigenschappen van je netwerkkaart, full duplex is ingeschakeld. Full duplex, zoals je al zei, verzenden en ontvangen tegelijk. Dat kan alleen met een cross-over-kabel of met een switch. Een hub is een repeater, dwz hij verstuurt elk signaal naar alle poorten door. Zo werkt ethernet in principe: alles gaat naar iedereen. Het probleem als je probeert full duplex met een hub-netwerk te praten, is dat je netwerkkaart zijn eigen signaal tegelijk ook ontvangt. Daar kan hij niet goed tegen. Een switch daarentegen maakt een soort tunneltje, per ethernet-pakket, tussen zender en ontvanger (tenzij het informatie is voor iedereen tegelijk); hij weet nl van allebei het MAC-adres. Binnen dat tunneltje kan full duplex weer wel.

    Mijn twee eurocent...
    Daar komt ook nog eens bij dat 100mb full duplex geen 100% standaard is.
    Een Full Duplex implementatie van realtec kan net even iets anders uitpakken dan die van 3com waardoor ook dit snelheids verschil kan ontstaan.
    Als je twee realtec kaarten aan elkaar had gekoppeld had het snelheidsverschil zeker kleiner geweest maar ik ben ook zeker een voorstander van goede nic's en heb thuis ook alles met 3com spul aan het netwerk hangen.

    Mijn tip voor startende netwerkers:

    Ga niet meteen op 100mb fd zitten bij het netwerk testen en al helemaal niet als je verschillende merken netwerkkaarten heb, eerst alles op 10 hd laten werken, dan 100 hd en hierna kan je 100 fd eens proberen..je hebt trouwens een grote kans dat 100 hd sneller uitpakt.
    Je kan beter een switch nemen want dat is beter, ik weet niet waarom maar het is me gezegd door mensen die er echt wel verstand van hebben
    Een hub is een gruwelijk dom kastje. Als hij op poort 1 een elektrisch signaaltje ontvangt (van packets heeft ie nog nooit gehoord) broadcast ie het naar alle andere poorten. Een switch daarentegen leest de packet (de? het? (8> ) en stuurt het naar de juiste pc. Dus dan heb je ook geen problemen met collision dat 2 packets ondertussen tegen elkaar "botsen".
    Dus is een switch veel effectiiever.


    * 786562 pimmetje
    Zoals je wel zal begrijpen ligt hierbij het hele netwerk plat als één van de computers het even niet meer doet. De kabel is dan namelijk onderbroken. Zorg er dus voor dat je in ieder geval een hub (en dus UTP) gebruikt als het netwerk uit meer dan twee computers bestaat.
    Wat hier boven staat klopt niet helemaal. Een BNC netwerkje werkt alleen niet, als 1 van de computers echt uit de bus-topologie is geplukt. Dus de bus is echt fysiek onderbroken. Als je computer "het even niet meer doet" dan kan het netwerk gewoon blijven werken, mits de kabel maar aan de netwerkkaart gekoppeld blijft.
    BNC netwerkjes zijn overigens uitstekend voor kleine thuisnetwerkjes waarbij je niet afhankelijk van de pc van een ander bent.
    Zolang de BNC kabel maar van afsluiter tot afsluiter een geheel vormt (dus de bus nog heel is) werkt het op het moment dat je een kabel ergens uit het t-stuk haalt gaat het fout.

    Maar je kan hem best los van je netwerkkaart halen, zoalng de draad maar 1 lus blijft, dus een lege aansluiting (=t-stuk) e.d. mag wel
    Jep, maar ik was voor het gemak maar even van een bus-topolgie uitgegaan omdat ik die hier ook heb liggen.
    Het signaal blijft via de netwerkkaart lopen, ook al ligt ie uit de pc :) De netwerkkaart is als het ware een stukje van de kabel.
    Laatst ging er bij ons een PC kapot (de pc die bij ons het internet deelt) en heb ik een andere PC op die plek gezet, dus er zit nu een t-splitter op die niet aan een pc/kaartje vast zit, en dat werkt gewoon zonder problemen. Ik heb wel TCP/IP, NetBIOS en IPS/SPX opzitten, maar dit schijnt niet te kunnen werken volgens jullie?
    ik zei dat juist wel :)
    Alweer een goed geschreven review voor de wat minder die-hard tweaker. Ik denk trouwens dat het ook geen slecht idee is om aandacht te schenken aan sygate.. Zeer makkelijk in te stellen en werkt perfect.
    Klaar is picobyte
    Hmm picobyte gebruikt de in dit verhaal niet genoemde ip-kettingen van linux :)
    En vraagd zich dan ook af wat zijn naam in de slotalinea van dit verhaal doet :?
    Lijkt me een opleukertje. Bij mij staat er
    klaar is zonoskar
    . Zo zal ieders naam er wel in verschijnen denk ik.
    Kijk dit is nu dat beetje extra naar je klanten toe. Bij mij zegt ie klaar is basset. Dit zijn nu net die beetjes extra die dit zo'n leuke site maakt.

    Zeer subtiel jongens....Hulde
    Hmmnja das wel subtiel.
    Leuk gedaan :)
    Zo subtiel dat ik me wildschrok. Klaar is oehoe Hoe weet hij dat ik net een thuisnetwerk afheb? Scary shit! :+ Grappig hoor.
    Joh Oehoe, ik dacht dat je al je poorten met opzet had opengegooid ;)
    Dit PHP-Scriptje is geschreven door Daniel/Robin en het kan natuurlijk ook tweakers.net's persoonijke php-schrijver Femme zijn :). Het scriptje is namelijk al een keer in een review gebruikt en kijkt gewoon naar welke naam dat je ingelogd bent op tweakers.net.
    Als je namelijk niet ingelogd bent staat er: Klaar is .
    De link naar die andere review is www.tweakers.net/reviews.dsp?Document=160&Page=3
    En deze keer is het geluid dik in orde ;)
    Of Winroute. DHCP, DNS, Firewall en alles binnen 2 minuten te configgen.

    Werkt alleen (nog) niet met WinMe :(
    (realtech & 3com kaart werden allebei niet herkend)
    mm.. zo'n goed geschreven guide vind ik dit toch niet.. het werkt volgens mij een aantal misverstanden nogal in de hand..
    'k heb zeker niet het gehele stuk gelezen dus ik geef enkel (opbouwende) kritiek op de eerste stukjes
    ISA of PCI
    hier vergeet je het verschil tussen iusa en pci aan te geven.. Men laat de newbie denken dat ze evenwaardig zijn zolang je op 10Mbps zit: niet waar!
    COAX is namelijk alleen maar beschikbaar in 10 Mbps
    zou ik ook al anders formuleren.. coax kan enkel gebruikt worden voor maximaal 10Mbps... bijvoorbeeld. Anders gaan ze nog denken dat de 100Mbps coax kabel niet meer leverbaar is door crisis ofzo :)
    10 of 100
    misschien ook heel kort effe 10/100 (switched) hubs aanhalen of zelfs echte switches?

    noujah.. verder geraak ik niemeer (slehte connectie ofzo) dus 'k laat het hier wel ff bij..
    kritiek op mijn kritiek doe je best via mail btw
    Klaar is killemov.
    Ik voel me zeer vereerd, ik vind het een leuk artikel en ik weet ook wel iets van netwerkjes maar... wat doet mijn naam daar in die uitdrukking?
    Prima guide, ik heb nog een tip.
    Als je alles hebt aangesloten en alles zou moeten werken, maar het lukt niet, probeer dan gewoon de computers een half uur aan te laten staan.
    Kom dan weer terug, en het zou best kunnen dat het netwerk dan wel werkt.

    Ik dacht dat dit kwam doordat windows maar af en toe controleert of er nieuwe computers zijn toegevoegd aan het netwerk. MCSE in de zaal?
    Windows zoekt inderdaad eens in de zoveel tijd naar pc's die in de buurt staan. Om te voorkomen dat dit konstant bandbreedte in beslag neemt wordt er eens in de zoveel tijd een broadcast gedaan. (In het slechtste geval zal dat een 15 minuten duren, dacht ik)

    Er is ook een machine die een lijst bij houd met alle machines die in het netwerk staan. Deze word de Master-Browser genoemd. Als er 2 machiens aangezet worden, dan moeten ze eerst uit gaan vechten wie de master-browser gaat worden. Deze 'election' wordt beslist aan de hand van o.a. de versie van windows. Als de nieuwe machine in het netwerk een versie heeft die hoger in de lijst staat, dan zal deze de taak van Master-browser op zich nemen. Dat betekend dus ook dat de hele lijst opnieuw opgebouwd zal moeten worden......
    Het pingen zal moeten volstaan om te controleren of een machine in het netwerk staat, de rest is een kwestie van netbios en geduld...

    Dain Bramage
    Ja van die 15 min heb je teoretisch gelijk, in de praktijk kan dit tot meer dan een uur duren.
    Dit merk je ook als je je pc uitzet en via bualboot je andere os boot dan staat je ouwe pc nog steeds in de browse list, Als je een WINS server zou installeren zou het een beetje betrouwbaarder moeten zijn, hetgeen je dus in netwerk omgeving ziet.

    Heeft zeker met masterbrowsen te maken, daarom zet een NTserver neer, die is altijd de baas, zelfs boven een W2k prof bak, een W2k server is weer hoger dan een NT server.

    Daarom draait Jedi Lord een W2k Server in zijn Lan
    Kan ook met een Linux bak hoor... gewoon Samba en nmb installeren, docje lezen en ff configgen. Kun je d'r ook nog een ouwe 486 voor gebruiken met 8MB (probeer dat maar 's met NT!)
    Je kan ook gewoon start>run>\\10.x.y.z inkloppen als je het IP-nummer van de betrefende machine weet :)
    Wanneer je beschit over een NT server, een Win2K (advanced) Server, of ofer een Linux server kun je een "Wins" Service/Deamon er op installeren.

    Het instellen van een Windows Internet Naming Server Service is niet al te moeilijk, met wat proberen kun je er vrij vlot uit komen. Ook op Lan-Party's is het geen overbodige luxe om zoiets toe te voegen. Hoe klein ook, het gaat vaak een stuk rapper om elkaars machine te zien.

    Andere genoemde methodes willen ook wel ens werken, maar het blijft behelpen.

    Als opmerking op het verhaaltje: TCP/IP is de makkelijkste protocolstack als er problemen zijn, omdat het het veelzijdigste is. met commando's als PING is de verbinding veel beter te testen. voor intern netwerken is NetBUI vele malen geschikter om je netwerk minder te belasten. Indien de volgorde aangegeven kan worden kun je ervoor zorgen dat de lichtste stack als eerste gebruikt wordt. Heeft zo zijn voordelen.

    Voor de duidelijkheid, TCP/IP en IPX/SPX zijn geen protocollen maar protocol STACKS. IPX is een protocol, SPX is dat dacht ik ook. voor TCP/IP is het zelfs nog veel extremer. daar gaat het om TCP, UDP en nog een aantal minder voor de hand liggende als ARP en RARP.

    TCP mag dan wel een Connection oriented prococol zijn, UDP is dat dus weer niet en gedraagt zich weer meer zoals NetBui. zelfde geldt dachtik ook voor IPX en SPX. de stelling dat IPX/SPX dus Connection oriented is is niet geheel waar.

    Tot slot wordt in het verhaal gesteld dat TCP/IP een routeble protocol stack is en dat dat haar grote voordeel is. Het is zeker waar dat dit bij TCP veruit het makkelijkste werkt en te beheersen/verneuken is, maar IPX/SPX is zondermeer ook uitstekend geschikt voor routers.

    IPX/SPX is lange tijd vooral populair geweest bij games makers omdat de meeste netwerken op Novell draaiden en dat gebruik maakt van 'deze' stack... ik zet dat tussen '' omdat de Novell IPX stack afwijkt van die van Microsoft. Microsoft hangt - ook in haar MCSE studies vooral sterk op TCP.

    Als thuis gebruiker is het veruit het makkelijkste om maar gewoon TCP te gebruiken omdat je die toch nodig hebt. Maar als je veel verker over je netwerk gooit (veel kopieert tussen 2 computers bijv.) kan het vostrekt geen kwaad om ook Netbui er bij te stoppen.
    bijna helemaal goed fox :)
    Ik dacht dat IPX/SPX juist niet routable was....
    En waarom zou je Netbeui gebruiken als je TCP/IP gebruikt ?
    Netbeui werkt op process ID, das voor problem solving heel wat moeilijker op te lossen voor ons "thuis hobbisten" als TCP/IP, tevens moet je in gedachten houden, dat je TCP/IP ook voor internet gebruikt en dat veel mensen toch vanaf hun netwerk toch internet op willen.. Dan lijkt het me toch handiger om voor TCP/IP te kiezen.

    Mag ik de opmerking maken dat naar mijn mening UDP zich NIET hetzelfde als Netbios gedraagt ?? En heb je je welles afgevraagd waarom TCP & IP bij elkaar zitten ?? TCP (Transfer Controle Protocol) en IP (Internet Proctocol).. De ze hebben beide sterke punten en vangen elkaar zwakke op (oke, wat simpel uitgelegd maarja)

    Termen als UDP, ARP en RARP zijn voor mijn gevoel een beetje met termen gooien, mbt TCP/IP
    Want bijvoorbeeld ARP (Adres Resolving Protocol) en RARP (Reverse blahblah zie ARP) doen niets anders dan een MAC adres aan een IP koppelen of andersom (RARP) dus dat is nog helemaal niet interessant bij dit verhaal.

    Dus je verhaal klopt opzich wel, maar je conclusies, daar ben ik het niet mee eens en ik zou niet teveel kiezen voor verschillende protocollen door elkaar, omdat het gewoonweg voor mijn gevoel geen ZIN heeft, zeker niet omdat de protocollen elkaar niet echt helpen en ik de praktijk vaak voor troubles zorgen, die je thuis helemaal niet wilt hebben.
    Ik dacht dat IPX/SPX juist niet routable was....
    Fout gedacht.
    Want bijvoorbeeld ARP (Adres Resolving Protocol) en RARP (Reverse blahblah zie ARP) doen niets anders dan een MAC adres aan een IP koppelen of andersom (RARP)
    Correct.
    dus dat is nog helemaal niet interessant bij dit verhaal.
    Jawel. Dat is om te illustreren wat het verschil tussen een protocol en een protocol stack is. ARP en RARP zijn net als IP, TCP, UDP, enz enz, protocollen. En een TCP/IP stack bevat al die protocollen, en nog een stuk meer.TCP/IP is geen protocol.
    Anoniem: 6690 @T.T.19 oktober 2000 21:30
    Als je ff computer zoeken gebruikt zou dat toch geen probleem moeten zijn....
    Computer zoeken levert inderdaad wel de computernaam op, maar die computer "bestaat dan niet op het netwerk"... met andere woorden, je kunt nog geen gebruik maken van gedeelde harde schijven enz.
    Anoniem: 6513 @T.T.28 oktober 2000 17:39
    jawel, gewoon dubbelklikken op de naam van de compu et voila!
    Anoniem: 5115 @T.T.19 oktober 2000 21:58
    Ja, dat klopt, soms wil het ook wel eens helpen (bij mij tenminste) om even met wat plain Dos de boel eens lekker wakker te schudden.
    bv net use of ff pinge!
    Anoniem: 2187 @T.T.20 oktober 2000 11:38
    *schik* *huh* wat...... ow MCSE euhm shit ..*denk* *denk* euhm iets met een browset lsit misschien, process kan versnelt worden door de machine even op netbios naam te pingen ...
    Anoniem: 6104 @T.T.21 oktober 2000 12:31
    Nog geen volledige MSCE, maar ik zal een poging wagen ;)

    De precieze tijd die het duurt voor het geupdate wordt weet ik niet. Maar Networkneigbourhood is BIJZONDER onnauwkeurig !!! Het geeft informatie weer die er NIET is.
    Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen om voor altijd van deze shit verlost te zijn, is zoeken op lmhost*.* je krijgt dan een .sam (sample) filetje.
    Verwijder het .sam, zodat het nog alleen lmhost heet. Voeg daarin (als je TCP/IP gebruikt) het IP en de host naam toe, zodat de PC's zeg maar zonder te zoeken weten wie waar staat, dit kan welles veel schelen. Als je overigens een wat groter netwerk hebt (zeg 5 pc's) en je hebt vaker dit soort problemen. Dan zou je kunnen overwegen om tenminste 1 NT machine neer te zetten, die je zowel als gateway configt en WINS erop, wat WINS doet is de gegevens verzamelen van de PC's op het netwerk. Je geeft dus elke machine het IP van de WINS server en de WINS server maakt een masterbrowse list, dan heb je die problemen ook niet meer..
    Als je het helemaal spannend wil maken, dan ga je een combinatie met DHCP gebruiken, das wel ffies goed instellen, maar daarna kan je wel op de DHCP alles regelen, als je een vast IP wilt op je netwerk, kan je ook een IP van de DHCP scope aan eenMAC adres koppelen, dan heb je wel het beheers "gemak" van iedereen bepaalde instellingen of snel wijzigingen kunnen maken. Tevens leuk om mee te spelen en te leren... Als je er in verder wilt, is het wel leuk om eens te zien :9

    Hopenlijk hebben jullie hier iets aan
    De precieze tijd die het duurt voor het geupdate wordt weet ik niet.
    De polling vindt plaats om de 15 minuten, echter een computer wordt pas uit lijst verwijderd als hij 3x niet bestaat. Nadat de computer uit de lijst van de Master-browser is verdwenen wordt om de 12 minuten de lijst van de Backup-browser gesynchroniseerd. Op zijn langst zal een computer dus 3*15+12=57 minuten zichtbaar blijven, terwijl niet meer beschikbaar is.
    Das gewoon de cache van de mac addressen.
    The TTL ( time to live ) can je veranderen maar heeft niet zo veel zin.
    Alles in netwerk ff shutten en weer booten kan sneller zijn dan wachten =)
    Superhandig! Hier zullen veel mensen blij mee zijn, omdat het tegenwoordig idd steeds meer voorkomt [wegens kabeldeling }> ].

    Misschien een ideetje om ergens een overzicht of zelfs aparte rubriek te maken van alle [beginners-] how-to-guides, zodat alle [newbie] tweakers ze goed kunnen vinden.
    Veel mensen hebben de zoekfunctie nog niet goed door [valt ook niet erg op op de frontpage ;( ] en komen zo de o-zo-handige tweakerguides nooit tegen.
    Aangezien iedereen ooit als newbie begonnen is, vind ik het meer dan fair om informatie die duidelijk voor hen bestemd is ook duidelijk onder hun aandacht te brengen.

    En ook ik heb nog wel wat aan deze handleiding gehad, en volgens mij ben ik toch geen newbie meer...??? :? .................................................................... ;)

    Trouwens, die laatste zin is ook echt leuk: "Klaar is [username]" t.net wordt ook steeds persoonlijker :)
    AuteurAnoniem: 3689 @ro__19 oktober 2000 20:03
    Goed idee, maar dan moeten er eerst nog wel wat meer guides geschreven worden. Iemand nog een onderwerp waar hij/zij graag een soortgelijk verhaaltje over zou willen lezen?
    Jullie hebben toch al behoorlijk wat guides/how to's bij elkaar geschreven [dan bedoel ik bijv. ook doc.nr.1 van Femme over overclocken en de daarop volgende stukken].
    Sommige daarvan moeten misschien aangepast/herschreven worden, maar de basis voor veel handleidingen ligt er al in de database.

    En onderwerpen zijn er genoeg, want een groot deel van de mensen hier vind t.net vooral zo handig omdat het gewoon op z'n knollenhollands wordt uitgelegd.
    Guides zijn er genoeg op internet, maar duidelijke, begrijpelijke en correcte... Daar is t.net de juiste plaats voor.
    Nou, soortgelijk, maar dan met een Linuxbak als firewall, proxy, etc. Want daar kom ik nog niet uit als newbie-tweaker.
    Trouwens, die laatste zin is ook echt leuk: "Klaar is [username]" t.net wordt ook steeds persoonlijker
    Helaas mislukt dit 'geintje' hopeloos wanneer je niet bent ingelogd.

    In een ander stukkie (van Robin :?) stond iets als
    Nou [naam], dat zal...
    Daar klopt het ook nog als je niet bent ingelogd. :)

    :Y)
    Nou ik schrok me dus de pleuris toen ik dat las, klaar is Xafer, ik dacht gelijk Huh ? Ik ?? ik ben al lang klaar hoor :)

    Maar idd leuke geintje, moet je vaker doen, geeft een stukje persoonlijke benadering.. ik kreeg gelijk het gevoel dat dat stukje voor mij is bedoeld }>

    Thanx...
    Ik gebruik winroute, simpel en veel kleiner dan winproxy (wingate lukte domweg niet :( ) weet niet waarom. Maar ff wat anders, IPX was ontworpen door NOVELL, en werkt ook prima op grotere netwerken, maar is trager dan TCP/IP, en NETBEUI is ook heel snel, maar niet te routeren, dus geen optie in een wan, vandaar TCP/IP, iets ingewikkelder dat wel !!
    Da's onzin. Misschien dat de IPX implementatie van Microsoft trager is dan TCP, maar de Novell IPXODI is weldegelijk sneller en lichter dan TCP.

    Anders was Novell ook wel eerder van haar standaard protocol afgeweken. Heus... die zijn ook niet gek.
    TCP/IP is niet sneller dan IPX/SPX.

    De snelheden van de protocollen: (van snelste naar langzaamste)

    - NetBEUI
    - IPX/SPX
    - TCP/IP
    Idd nette revieuw, al werk ikke zelf met Winroute (maar goed, vele wegen naar leiden naar Rome)

    Ik gebruik alleen (en velen met mij denk ik) een andere IP range: 192.168.1.x
    Das ook vaak de default van div DHCP dingen.

    Daarnaast is het misschien zinvol om te vermelden dat je bij een 10/100Mbit hub niet per poort kan switchen, zodra 1 kaartje 10 is, hele lan op 10 :(

    Voor de rest... congrats !
    een switching hub kan dit wel, zijn meestal aan gegeven met dualspeed.

    Zelf gebruik ik ook wingate, sygate gaf hier gewoon te veel problemen, en had naar mijn inzicht minder configuratie mogelijheden.
    Ik zoek nog een ICS prog dat ook een soort throttle voor de bandbreedte heeft. Dat je per IP of voor het hele zaakje wat erachter hangt aan kan geven hoeveel snelheid het krijgt..
    laat je dan alleen niet misleiden....

    een goede switching hub zou in principe 10 en 100 tegelijkertijd aan moeten kunnen zonder meteen het hele netwerk terug te brengen naar 10. Er zijn echter ook zat goedkopere switching hubs die alleen maar zo heten omdat ze <b>of</b> 10 <b>of</b> 100 aankunnen. Dus zodra je een 100 netwerk hebt en de hangt er een 10-pc aan, zakt alles in elkaar tot 10 mbit....
    <edit> Deze reactie had een paar plaatsen naar beneden gemoeten, als reactie op de andere post van Mr. Edge.
    Mijn hub heeft lampjes voor connectie en 100M per lijn, en het is niet een switch dacht ik. ik weet niet in hoeverre dat uitmaakt voor het opereren van het apparaat als geheel, maar het uiterlijk van het apparaat laat het in iedergeval lijken of het wel per kanaal kan varieren.

    deze had dus ook ergens een stuk lager in de thread moeten staan (Bugje femme?)
    hubs, switches......wat is een router dan :?
    Let wel op dat je je volledige computer voor iedereen openzet als je filesharing aanzet en je niet achter een proxy of firewall zit, en je een IP adres hebt dat niet in de bovengenoemde ranges ligt!

    De IP adressen die hierboven genoemd worden zijn 'niet openbaar', oftewel niet routeerbaar (192.168.xxx.xxx voor een klasse B en 10.xxx.xxx.xxx voor een klasse A), dus dat betekent dat die niet voor het 'openbare' internet bereikbaar zijn. Als je dus een heel netwerk 'veilig' van internet wil voorzien, kan je dat als volgt doen: de computer die de internetverbinding verzorgt, krijgt 2 netwerkkaarten: de ene is voor alle computers binnen het netwerk, die dus een 'niet openbaar' IP adres hebben, en de andere netwerkkaart heeft het openbare IP adres. Op deze manier voorkom je dat je hele netwerk openstaat.

    Zet dus nooit filesharing of printersharing aan als je computer een 'openbaar' IP-adres heeft, zoals het adres dat je krijgt van je kabelprovider. Een collega van mij kon in Apeldoorn (Chello) gewoon in windows explorer op andermans computer rondsnuffelen, aangezien die gebruikers zich daar niet bewust van waren!
    Lijkt me niet echt de bedoeling.
    192.168.xxx.xxx voor een klasse B
    192.168.x.x is klasse C !

    10.x.x.x is klasse A !

    172.16.x.x is klasse B !

    Class A : 1.0.0.1-126.255.255.254
    Class B : 128.x.x.x-191.255.255.254
    Class C : 192.0.0.1-223.255.255.254
    Class D : 224.0.0.1-239.255.255.254
    Class E : 240.0.0.1-255.254.255.254

    Class D is gereserveerd voor Multicasting, en dus niet gewoon te gebruiken.

    Class E is gereserveerd voor tijdelijke testdoeleinden, en eveneens niet te gebruiken.

    //edit-modus on
    127.x.x.x is het internal loopback-IP, en daar kom je dus ook inet niet mee op. Doe maar eens ping 127.0.0.1 }>
    //edit-modus off

    Voor meer info : www.mcseguide.com/tcpip.htm
    Daar heb je inderdaad helemaal gelijk in.
    Het belangrijkste is echter dat mensen zich van dit gevaar bewust zijn.
    Beter gezegd (want hierop is die indeling gebaseerd): de eerste positie binnen de eerste vier bits (als je van het most significant naar het least significant bit gaat) waar een nul staat bepaalt de klasse.

    class A: 0xxx
    class B: 10xx
    class C: 110x
    class D: 1110
    class E: 1111
    Het is wel zo netjes om je aan de ABCDE-klasses te houden...

    Ze hebben ze niet-voor-niets bedacht! (8>

    Op dit item kan niet meer gereageerd worden.