De voetbalschool van Pélé
Dat de wereld van voetbalspellen wordt gedomineerd door Fifa en Pro Evolution Soccer, is geen nieuws. Toch zijn Electronic Arts en Konami niet de enige uitgevers die voetbalspellen op de markt brengen. Zo brengt Ubisoft dit jaar voor het eerst een voetbalgame uit, en wel op de Nintendo Wii, een platform waar de concurrentie nog wel te overleven is. Er zijn weliswaar op de Wii ook Fifa- en PES-games te krijgen, maar die halen het in populariteit niet bij de versies voor de andere consoles.
Getest op: Nintendo Wii (exclusieve titel)

Vooropgesteld: Academy of Champions doet in geen enkel opzicht een poging om de concurrentie aan te gaan met een Fifa of een Pro Evolution Soccer. Het spel is niet bedoeld als serieus voetbalspel, maar neemt de sport als achtergrond voor een spel dat in essentie meer weg heeft van Harry Potter dan van die twee eerdergenoemde voetbalspellen. Als speler word je aan het begin van het spel aangenomen door de voetbalacademie van voetballegende Pélé. Je komt in een team met kneusjes terecht en zult je vanaf daar naar de absolute top moeten opwerken.
Verbeteren
Je schoolcarrière is opgedeeld in vier periodes, waarbij elke periode met een toernooi wordt afgesloten. In de tussenliggende periode ben je voornamelijk bezig met het verbeteren van je team, waar je eigen speler ook deel van uitmaakt. Dit kan op verschillende manieren. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk de scouting, waarbij je spelers kunt kiezen die je in je team wilt hebben. Natuurlijk kun je hier simpelweg de beste spelers kiezen, maar dan vertoont Academy of Champions toch meer diepgang dan je zou verwachten. Niet alle spelers hebben namelijk dezelfde groeimogelijkheden en daardoor zou een speler die net iets minder goed is, maar wel veel beter kan worden, wel eens een betere keuze kunnen zijn dan een speler die deze groeimogelijkheden ontbeert.

Daarmee is de stap naar het verbeteren van je spelers gezet. Elke speler beschikt over vier basisvaardigheden, te weten aanval, verdedigen, snelheid en kracht. Elk van deze onderdelen wordt beoordeeld in de vorm van een aantal blokjes, waarbij natuurlijk geldt: hoe meer blokjes, hoe beter de speler. Spelers die nog lege blokjes hebben, kun je trainen. Dat kost ervaringspunten, die je verdient door het spelen van minigames en wedstrijden. Elk volgend blokje kost meer ervaringspunten, dus is een speler eenmaal ergens goed in, dan wordt het duur om die eigenschap nog verder te verbeteren. Het is een simpel en beproefd systeem, maar past prima bij een game als Academy of Champions.
Speciale voorwerpen
Naast trainen kun je je spelers ook beter maken door speciale voorwerpen voor ze te kopen. In de speciale winkel, waar een konijn achter de kassa staat, kun je voorwerpen kopen die diverse eigenschappen verbeteren. Zo maten wij onze speler schoenen aan die alle eigenschappen verbeteren, terwijl een snelle speler met speciale snelheidsschoenen nog sneller werd. Behalve deze 'prestatieverhogende middelen' heeft het konijntje ook voorwerpen in de aanbieding die zorgen dat je meer punten scoort of sneller ervaringspunten verdient.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Maf voetbalspel
Hoewel het spel je keer op keer de mogelijkheid geeft nieuwe spelers naar je team te halen, loont het uiteindelijk meer om de spelers die je hebt verder te trainen - in elk geval tot ze aan hun plafond zitten en het tijd wordt voor talentvollere spelers. Hierbij is het niet onverstandig om een kleine voorkeur te hebben voor snelheid: het hebben van veel snelle spelers blijkt in Academy of Champions namelijk een groot voordeel. Er zijn immers geen regels, dus als je een doorgebroken spits met je snelle mensen nog net kunt inhalen, kun je hem zonder problemen ongenadig hard neertrappen, al wordt dit uiteraard op een speelse, kinderlijke manier weergegeven.

De sport die in Academy of Champions centraal staat heeft met echt voetbal niet zoveel te maken, maar is beter te omschrijven als 'een spel gebaseerd op voetbal'. Je speelt altijd met een keeper en vier veldspelers, zonder officiële spelregels. Als er regels zijn, dan heeft dat vooral betrekking op het aantal doelpunten dat je nodig hebt om te winnen, of op de obstakels die in het veld liggen, zoals mijnen. Ook de speelvelden zelf zijn wisselend; er zijn weliswaar altijd twee doelen, maar wat daar omheen staat varieert van een jungle tot een bewegende stad.
Speciale aanvallen
Hoe maf het spel ook is, de basis van het voetbalspel blijft intact. Je rent, tackelt, speelt de bal over, schiet op doel, en de ploeg met de meeste goals wint. Daarmee houden de gelijkenissen met normaal voetbal echter wel op. Met alle acties die je doet, of dat nu het ontwijken van een tackle of het geven van een pass is, vul je een balk. Zodra die vol is, kun je spelers die beschikken over een speciale aanval deze laten inzetten door met de Wiimote te schudden. Denk hierbij aan een magisch schot, een supertackle over tientallen meters, of een actie waarbij een speler in een wervelwind verandert en alles op zijn pad de lucht in lanceert. De aanval die je kunt doen hangt af van het type speler; aanvallers krijgen logischerwijs een aanvallende speciale actie, terwijl verdedigers, inderdaad, iets verdedigends doen.

Zo klinkt Academy of Champions je wellicht vrij simpel in de oren. Laat er echter geen misverstand over bestaan dat dit spel verre van eenvoudig is. Natuurlijk, de eerste twee periodes kom je nog vrij snel door, maar de potjes worden al snel pittiger en de minigames die je tussendoor speelt worden moeilijker te halen. Ook scoor je niet zomaar je doelpunten. Onze succesvolste trucjes bleken het uitvoeren van een ontwijkbeweging bij de keeper, wat timing vereist, en het breedleggen voor de keeper, waarna de doelman vaak de bal alsnog tegenhoudt. We hebben menig potje tegen de computer opnieuw moeten doen omdat we af en toe niet konden winnen. De vraag is natuurlijk wel of de doelgroep die interesse zou moeten hebben in Academy of Champions wel zit te wachten op een dergelijk hoge moeilijkheidsgraad.
Altaïr in de spits!
Een beetje irritant is dat je de singleplayer-modus moet uitspelen voor je met alle teams aan de slag kunt. Het laatste team dat je vrijspeelt is ook het leukste team: de Ubisoft Allstars. Hierin vind je profs als Sam Fisher en Altaïr terug, wat voor velen een feest van herkenning zal zijn. Tegen de tijd dat je dat team vrijspeelt, is het avontuur echter allang in herhaling gevallen en is de motivatie om het spel uit te spelen een beetje weg. Dat je dan, in onderlinge potjes tegen vrienden, nog steeds de leukste teams niet kunt gebruiken, werkt dan alleen maar frustrerend.
Conclusie
Toch is Academy of Champions daarmee nog geen vervelend spel, integendeel zelfs. Zeker in potjes tegen vrienden zul je aan dit spel veel lol beleven, ook al is het voetbal zelf niet te vergelijken met dat in Fifa of Pro Evolution Soccer. Gelukkig probeert Academy of Champions ook nooit een serieus voetbalspel te zijn en blijft de sfeer altijd luchtig. De oplopende moeilijkheidsgraad, die vanaf periode drie merkbaar wordt, past daar echter maar matig bij: die bezorgt gamers die er van houden uitdagende gameplay, maar diezelfde gameplay zal voor de gemiddelde doelgroep voor een spel als dit te moeilijk blijken te zijn. Dat maakt de spelervaring er niet minder vermakelijk op, wat er mede voor zorgt dat de gameplay behoorlijk verslavend kan werken. Leuk detail: Ubisoft heeft het hele spel in het Nederlands laten vertalen, en dat is voor de doelgroep dan weer wél ideaal.
Pluspunten
+ Leuke opzet
+ Meer diepgang dan je verwacht
+ Verslavend
+ Grappige Ubisoft Allstars en Rabbids
+ Volledig in het Nederlands
Minpunten
- Spel uitspelen voor je Ubi Allstars krijgt
- ... maar dat is na twee periodes wel wat eentonig
- Wordt snel te moeilijk voor doelgroep
- Stevig portie verplichte minigames
Cijfer: 7,0
Titel |
Academy of Champions |
 |
Platform |
Nintendo Wii
|
Ontwikkelaar |
Ubisoft Vancouver
|
Uitgever |
Ubisoft |
Releasedatum |
inmiddels verschenen |