Door Pieter Molenaar

JVC DV1 lcd-tv

15-10-2009 • 09:00

38

Multipage-opmaak

Inleiding

JVC kondigde eind maart dit jaar de DV1-serie van hdtv's aan. JVC wist de aandacht op de serie te vestigen door de toevoeging van features zoals de 'handklap'-functionaliteit, waarmee het toestel kan worden aan- en uitgeschakeld en waarmee het geluidsvolume kan worden geregeld. Ook met zijn witte achterkant steekt de DV1-serie uit boven het zwart- en antracietgekleurde maaiveld van de concurrentie.

JVC LT-42DV1BU inleiding

In totaal bestaat de DV1-serie uit drie modellen, met beeldgroottes van respectievelijk 37", 42" en 47". Tweakers.net bekeek de 42"-variant, die het typenummer LT-42DV1BU heeft. Niet alleen worden de prestaties van het scherm en de DynaPix HD Picture Engine-beeldverwerking beoordeeld aan de hand van testen met de Spyder2Pro, ook sluiten we de hdtv aan op Digitenne en voeren we het apparaat, via een PlayStation 3, dvd- en blu-ray-films om het toestel op waarde te kunnen schatten.

Specificaties

Merk en type
Merk JVC
Type LT-42DV1BU
Beeldscherm
Schermtype lcd met ccfl-backlight
Schermdiagonaal 42"
Beeldfrequentie 100Hz (Clear Motion Drive II)
Resolutie 1920x1080 (full hd / 1080p)
Beeldverhouding 16:9
Contrastverhouding 1400:1 (statisch)/1.000.000:1 (dynamisch)
Beeldverwerkingssysteem
JVC DynaPix HD
Verbinding
Aansluitingen
component-video (YPbPr), 3x hdmi, 2x scart, vga,1x usb 2.0, koptelefoon, dvi/pc-audio-in, s/pdif optisch
Tunertype analoog, dvb-t
Geluid
Speakers intern, stereo
Speakervermogen 2x 10W
Uiterlijk
Kleur zwarte bezel met witte achterkant
Afmetingen
Breedte 985,2mm
Hoogte 632mm
Diepte 69mm
Gewicht inclusief voet
18,1kg
Verbruik
Vermogensopname 225W
Vermogensopname, stand-by 0,5W
Overig
Televisie-eigenschappen 24p, handklapbediening, eco-modus
Teletekstgeheugen 1000 pagina's
Introductiejaar 2009

Nader bekeken

Uiterlijk

JVC heeft de DV1 een karakteristieke 'retro-look' meegegeven. Zo is de achterkant wit, waarbij de randen dunner zijn dan het midden. Deze witte achterkant, gemaakt van niet al te stevig aanvoelend plastic, loopt naadloos over in de zijkanten. De achterkant bevat verder ventilatieroosters in het dikkere gedeelte, een heuse mechanische schakelaar om de tv aan of uit te zetten, en de vier schroefdraden voor de optionele vesa-bevestiging.

JVC LT-42DV1 behuizing JVC LT-42DV1 behuizing JVC LT-42DV1 behuizing JVC LT-42DV1 behuizing JVC LT-42DV1 behuizing

Aan de voorkant heeft JVC de DV1 voorzien van een donkergrijze bezel met leerreliëf. Daaronder zijn aan de rechterkant de tiptoetsen te vinden voor de tv- of av-selectie, het menu, het kiezen van de kanalen en het geluidsvolume, en een toets om de tv aan of uit te zetten. Aan de onderkant treffen we het rooster voor de speakers aan; ook aan de bovenkant van de hdtv-set is een dergelijk rooster te vinden.

JVC LT-42DV1 aan-uitknopDe bevestiging van de voet aan de DV1 laat te wensen over. Hierdoor is een klein tikje tegen de bovenkant van het scherm al voldoende om het toestel aan het wiebelen te krijgen. Mogelijk ligt het zwaartepunt van het scherm, waarvan de loodlijn vóór die van de bevestiging ligt, iets te ver naar voren.

Hoewel de DV1 door zijn glad afgewerkte styling aan de achterkant ook middenin een trendy woonkamer geplaatst kan worden, hadden we iets meer verwacht van de fysieke constructie. Ook het klepje dat de aansluitingen aan de rechterkant bedekt, houdt niet over in stevigheid en verliest bovendien zijn nut als een of meer van de aansluitingen aan de zijkant in gebruik zijn.

JVC DV1 label

Aansluitingen

De DV1 is niet rijkelijk bedeeld met aansluitingen, maar voor het gemiddelde huishouden zal het meestal voldoende zijn. Zo zijn onder meer aansluitingen voor component, dvi/pc-audio-in en video-in, twee scart-aansluitingen en een vga-poort achter een klepje aan de zijkant van de monitor te ontwaren, terwijl aan de onderkant achter drie hdmi-poorten naar beneden wijzen, evenals een common interface-slot.

JVC LT-42DV1 aansluitingen JVC LT-42DV1 aansluitingen JVC LT-42DV1 aansluitingen JVC LT-42DV1 aansluitingen

De enige aansluitingen die recht naar achteren wijzen, en die dus mogelijk een wandbevestiging bemoeilijken, zijn de koptelefoonaansluiting en de usb-poort. Deze laatste twee hebben linksonder aan de achterkant een plaatsje gevonden. Daarmee is de aansluitingenkoek op.

Afstandsbediening

Afgezien van de enigszins goedkoop aanvoelende ronde zilverkleurige ring, zijn we zeer tevreden over de afstandsbediening van de JVC. De remote is lekker plat, heeft desondanks een relatief hoog gewicht en volgt de styling van de hdtv. De van metaal voorziene knoppen voor de bediening van het volume en het schakelen tussen kanalen zit voor de duim op de goede hoogte en zijn zeer prettig te bedienen. Een puntje van kritiek is wel dat deze knoppen voor ons gevoel beter omgewisseld hadden kunnen worden. Nu zit de kanaalkeuzeknop links en de volumeknop rechts. Dat voelt wat onnatuurlijk aan, maar misschien is dat een persoonlijke voorkeur en waarschijnlijk went dit snel.

JVC LT-42DV1 afstandbediening

De 'back'- en de 'menu'-knop zijn netjes gegroepeerd rond de zilverkleurige d-pad en ook de knop voor de belangrijkste instellingen, het 'top menu', zit daar vlak boven. Helemaal linksboven zit de modusknop. Daarmee kan de afstandsbediening ook voor de bediening van een settopbox, dvd- of blu-ray-speler of audioapparatuur worden ingezet.

Menustructuur

De menu's van de DV1 zijn goed leesbaar. JVC bewerkstelligt dit onder meer door de menu-items en -categorieën in de halfdoorzichtige overlay weer te geven met witte letters op een zwarte achtergrond, terwijl de regel met het geselecteerde item oranje gekleurd is. Ook de indeling van de opties in de categorieën is logisch gerangschikt.

JVC LT-42DV1 menu JVC LT-42DV1 menu JVC LT-42DV1 menu

Wel doet het wat vreemd aan dat JVC de Photo Viewer als eerste categorie in het menu heeft geplaatst: op die plek zou je eerder de beeldinstellingen verwachten. Mogelijk wil JVC met de pontificale plaatsing van de Photo Viewer de multimediafunctionaliteit van de hdtv-set benadrukken.

De naam Photo Viewer is ook wat ongelukkig gekozen, omdat niet alleen foto's, maar ook geluidsbestanden met deze ingebouwde software afgespeeld kunnen worden. De gebruiker krijgt na het insteken van de usb-stick of externe harde schijf een mappenstructuur van het aangesloten medium voorgeschoteld, waarna met de ok-knop op de d-pad het foto- of muziekbestand afgespeeld kan worden. De informatie die over de mediabestanden wordt weergegeven is summier. Opvallend afwezig is de mogelijkheid om via de usb-poort video's af te spelen.

JVC LT-42DV1 photoviewer JVC LT-42DV1 photoviewer JVC LT-42DV1 photoviewer

Het menu van de DV1 kent nog enkele onhebbelijkheden. Zo worden aanpassingen van bijvoorbeeld de beeldinstellingen pas doorgevoerd als de keuze bevestigd wordt. Vooral bij het testen van de tv was dit vervelend. Je wilt daarbij immers snel tussen twee modes schakelen om de verschillen goed te kunnen zien. Dit gold ook voor het aanpassen van bijvoorbeeld beeldratio en voor het activeren van opties als 'Dynamic Backlight' en 'MPEG Ruisonderdrukking'. Bij de tv's van concurrerende merken als Philips en Samsung is wel een 'live'-aanpassing mogelijk.

Daarnaast is de optie voor het afzonderlijk regelen van de kleurkanalen rood, groen en blauw niet zonder meer toegankelijk en moet hiervoor in het servicemenu gedoken worden. De toegang tot het servicemenu is niet bedoeld voor eindgebruikers en is ook niet vermeld in de handleiding.

JVC LT-42DV1 menu JVC LT-42DV1 menu JVC LT-42DV1 menu JVC LT-42DV1 menu JVC LT-42DV1 menu JVC LT-42DV1 menu

Ook ontbeert het menu een equalizer, die welkom zou zijn om het geluid af te stemmen op de persoonlijke wensen. Verder moest er een softwareupdate aan te pas komen om de 'Smart Picture'-functionaliteit, die volgens JVC de weergave van witte vlakken verbetert, uit te schakelen. Direct uit de doos staat deze functionaliteit ingeschakeld. Voor het kalibreren is dat niet wenselijk.

Een opmerkelijke feature, die je niet vaak aantreft in tv's, is de mogelijkheid van de DV1 om radio te beluisteren. Om energie te sparen wordt in de radiostand de backlight uitgeschakeld.

Kalibratie en verbruik

Kalibratie

Om het toestel te kalibreren werd met de THX Optimizer eerst de optimale helderheid en het optimale contrast bepaald. De DV1 werd daarna via hdmi verbonden aan een laptop waaraan een Spyder2Pro werd gehangen. Met deze colorimeter en de bijbehorende software wordt getracht de D65-kleurtemperatuurnorm voor film zo dicht mogelijk te naderen.

Vanwege het ontbreken van rgb-controls in het consumentenmenu van de DV1 is een nauwkeurige kalibratie uitgesloten. Door met 'Kleur' te spelen kon er gelukkig nog wel iets gewonnen worden. Direct uit de doos laat het rode kanaal een vreemde lijn zien, die met de beperkte kalibratiemogelijkheden niet helemaal kan worden weggepoetst. Het blauwe kanaal wordt in de hogere regionen afgetopt, terwijl bij het groene kanaal juist in de lagere regionen niet alle mogelijke kleurinformatie wordt gebruikt.

Ondanks de beperkte kalibratiemogelijkheden, komen we toch uit op een kleurtemperatuur van 6428 Kelvin, terwijl de D65-standaard ongeveer 6500 Kelvin voorschrijft. Samen met de 'backlight' op -6, het 'contrast' op +10 en een 'brightness' van -6, levert dit een zwartwaarde op van 0,44cd/m2 met een witwaarde van 161,1cd/m2 en een resulterende contrastratio van 366:1. JVC geeft zelf als statische contrastratio 1400:1 op, terwijl de dynamische contrastratio volgens het bedrijf zelfs 1.000.000:1 zou bedragen.

Uiteraard hebben we ook de rgb-controls uit het servicemenu geprobeerd, maar daarbij liepen we tegen het probleem aan dat Picture Mode van 'User' werd teruggezet naar 'Standard'. In deze laatste modus is het niet mogelijk om de backlight aan te passen, en standaard staat deze ingesteld op +15, waardoor de laagst gemeten zwartwaarde uitkomt op 0,83cd/m2, terwijl de hoogste witwaarde 289,6cd/m2 bedraagt. De contrastratio zou daarmee uitkomen op 349:1. De uiteindelijke kleurtemperatuur van het scherm wijkt echter meer af van de norm dan bij de metingen zonder rgb-controls.

Onderstaande grafieken tonen het verloop van de rgb-kanalen van de initiële kalibratie met alleen aanpassing van Kleur, het normverloop en na kalibratie via het servicemenu.

JVC LT-42DV1 kalibratie rode curve JVC LT-42DV1 kalibratie groene curve JVC LT-42DV1 kalibratie blauwe curve

Frappant is overigens dat JVC bij de modes voor de 'beeldinstellingen' vooral onderscheid heeft gemaakt in de hoeveelheid omgevingslicht in een ruimte. Een modus speciaal geënt op het bekijken van films zul je dus niet aantreffen, hoewel de 'Zacht'-beeldinstelling met een warme tint daar nog het meest op lijkt. Concurrenten zoals Philips en Samsung bieden wel schermen met een speciale filmmodus.

Backlight bleeding en kijkhoek

Zoals bij de meeste lcd-tv's is het raadzaam om de DV1 min of meer recht van voren te bekijken. In dat geval valt het met de backlight bleeding van de DV1 nog wel mee, alhoewel het zwart wat te licht is. Tot en met ongeveer 35 tot 40 graden blijft de kwaliteit van het beeld behouden, maar daarbuiten sijpelt er behoorlijk wat licht naar buiten, waardoor zwarte vlakken zoals 'filmbalken' een lichtgrijze zweem krijgen. Onderstaande foto van de kijkhoek bij het afspelen van de film Transformers is niet helemaal representatief, omdat die is genomen op een afstand kleiner dan de normale kijkafstand. Het kleurverloop van het scherm bij een kijkhoek van 160 en 170 graden valt mee.

JVC LT-42DV1 kijkhoek backlight bleed JVC LT-42DV1 kijkhoek backlight bleed
JVC LT-42DV1 kijkhoek backlight bleed JVC LT-42DV1 kijkhoek backlight bleed

Energieverbruik

Met de Voltcraft Plus Energy Meter 3000 werd een gemiddeld verbruik gemeten van ongeveer 118W, terwijl het opgenomen vermogen in de standby-stand volgens die apparaat 0,4W bedraagt. Met de mechanische aan- en uitknop aan de achterkant van de set daalt het verbruik tot nul. Overigens geeft JVC zelf 225W op als de vermogensopname van de DV1.

De DV1 heeft ook een eco-modus. Na inschakeling hiervan werd een energieverbruik gemeten van 93,5W. Daar staat tegenover dat het beeld dan wat minder fel wordt.

Prestaties

HQV-benches

Met behulp van een HQV-blu-ray-schijfje en een PlayStation 3 werden de verschillende beeldverbeterende technieken van het toestel onderzocht en werd gekeken hoe de ruis- en trapfilters functioneren.

Noise-filter

De Noise-tests van de HQV-schijf bestaan uit beelden met een grote hoeveelheid ruis. Zo wordt bij de eerste van de twee testen een 'loop' getoond van in de wind bewegende bloemen, terwijl bij de tweede een bootje van links naar rechts door de golven klieft. Het is aan het ruisfilter van de lcd's om de ruis zoveel mogelijk te onderdrukken, maar zonder dat al te veel beelddetail verloren gaat.

De DV1 laat een onrustig beeld zien bij de 'bloementest'. Bij de uiterste amplitude van de beweging van de bloemen lijken de pixels van het beeld tijdelijk even te 'bevriezen'. Ook lopen sommige pixels in de texturen achter bij de bewegingen van de bloemen. Het beeld komt bij deze ruistest schokkerig over.

De hdtv scoort ook niet zo best bij de tweede ruistest. De wolken en de rand om het zeil en de zeilboot zien er onrustig uit. Zo lijken pixelpartijen in de wolkenstructuur wel te pulseren.

Video resolution loss-test

Met dit testonderdeel beoordelen we hoe het beeldverwerkingssysteem omgaat met een combinatie van bewegende en stilstaande objecten. Het scherm wordt gevoed met een 1080i-testpatroon waarbij een witte balk om zijn as draait; de achtergrond is stationair en bestaat uit horizontale en verticale beeldlijnen. In de hoeken bevinden zich blokken met horizontale en vertikale strepen, van respectievelijk een en twee pixels dik. De tv moet van dat 1080i-signaal een 1080p-signaal zien te breien.

De JVC-tv heeft geen moeite met de draaiende balk in het eerste testonderdeel, maar wel met de 1pixel-blokken in de hoeken. Deze flikkeren. Dit betekent dat niet de gehele resolutie van het ingangssignaal wordt gebruikt voor de weergave.

JVC LT-42DV1 hqv video resolution loss test

Film resolution loss-test

Bij de 'Film resolution loss-test' wordt gekeken hoe goed de tv het oorspronkelijke 1080/24p-filmmateriaal kan reconstrueren uit een 1080/60i-signaal. Deze laatste signaalsoort wordt veel door kabelbedrijven gebruikt. Deze reconstructie van 24Hz-materiaal staat ook wel bekend als 'inverse telecine'.

Bij dit testonderdeel is een 'pan' van het testbeeld van de 'video resolution loss test' opgenomen met 24Hz en vervolgens naar 1080/60i omgezet. De beeldprocessor van de tv moet, om het 1080p-beeld te reconstrueren, een zogeheten 3:2 pull-down uitvoeren.

Ook hierbij laat de DV1 een steek vallen. Zo flikkeren de blokken met de vertikale 2pixel-lijnen. In het kort komt het erop neer dat de DV1 soms wat minder goed onderscheid kan maken tussen film- en videocontent.

De 'pan' in het stadion werd door de DV1 wel goed afgewerkt zonder zichtbare moiré-patronen of flikkeringen, maar de pan-beweging was wel minder vloeiend dan bijvoorbeeld bij de eerder besproken Philips 7404 en 8404 en de Samsung B7020 en B750. Overigens was in geen velden of wegen een menu-item voor het instellen van de 100Hz Clear Motion Drive II-functionaliteit te vinden bij de DV1. Deze staat dus altijd aan.

Diagonaalfilter

De HQV-benchmark test ook het trapfilter, waarbij twee deeltesten worden uitgevoerd. Bij de eerste test draaien drie balkjes naast elkaar als spaken in een wiel heen en weer over een deel van de cirkel, terwijl bij de tweede test een witte balk continu ronddraait. Als bij deze testen 'jaggies' zichtbaar worden, wijst dat op een slecht functionerend diagonaalfilter.

De DV1 weet zonder problemen de lagere 'motion resolution' van de opnamen te maskeren door het gladstrijken van de jaggies. Zowel de drie heen en weer bewegende drie balkjes als de continu ronddraaiende witte balk zijn recht als een kaars. We hebben dezelfde twee tests ook gedaan met de dvd-versie van de HQV-benchmark en daarbij was alleen de onderste van de drie balken wat minder strak.

JVC LT-42DV1 diagonaalfilter1 JVC LT-42DV1 diagonaalfilter2

Praktijktest en conclusie

In de praktijk

Hoewel de HQV-benchmark een redelijke indicatie geeft van de kwaliteiten van de DV1 wat betreft het weergeven van verschillende soorten content, hebben we hdtv uiteraard ook aan een praktijktest onderworpen. Zo werd onder meer Digitenne - vanwege het ontbreken van een kabelaansluiting in het pand van Tweakers.net - aan de set gekoppeld, en werden verschilende passages van dvd- en blu-ray-films bekeken.

Hoewel de diepste zwartwaarde bij de DV1 nog wat aan de grijzige kant is, werd de blu-ray van Transformers goed afgespeeld en dit leverde een zeer prettig ogend beeld op. De ronddraaiende filmscenes bij het hoofdmenu van de film zien er echter wat minder vloeiend uit dan bij de concurrentie. Mogelijk corrigeert de hard- en software van de JVC de bewegingen wat minder aggressief.

Een pluspunt is dat bij een scène met een snelle pan in het begin van de animatiefilm Happy Feet de bewegingsroutines zich niet bij de neus laten nemen. De B7020 en B750 van Samsung bijvoorbeeld vertoonden hierbij wél artefacten. Bij de vertoning van de Pearl Harbor-dvd kwamen geen problemen aan het licht.

Voor de vorm werd Digitenne bekeken, maar vanwege de niet-ideale plaatsing van de antenne en de matige beeldkwaliteit, met zichtbare compressieblokken bij onder meer snelle actie en ondertiteling, leken de beelden hiervan ons geen goede maatstaf om de kwaliteit van de tv aan af te meten.

Geluid

Zoals verwacht zijn de de twee ingebouwde 10W-speakers slechts geschikt voor lage tot middelhoge geluidsvolumes en moet de gebruiker serieus overwegen de audioweergave op een hifi-systeem af te spelen.

Jammer is dat er geen specifieke modes voor filmgeluid of muziek zijn. Ook ontbreekt een equalizer. Het afspelen van muziek-dvd's of -blu-ray's kan daardoor minder imposant klinken dan over de boxen van een volwaardig audiosysteem.

Conclusie

De JVC LT-42DV1 is een aangename verschijning, waarbij vooral de achterkant van een prettig eigenwijs gevoel voor design getuigt. Of de bezel met lederpatroon aan de voorkant geslaagd is, moet eenieder voor zichzelf besluiten. De afwerking van de hdtv had beter gekund; het toestel oogt niet bijzonder solide. Vooral over de stabiliteit - het toestel heeft enige neiging om te wiebelen - zijn we niet zo te spreken.

JVC claimt een dynamische contrastratio van 1.000.000:1, maar dat is meer een aardig getal voor het promoten van de tv dan dat het werkelijk iets over het toestel zegt. De statische contrastratio is dan ook volgens opgave van de fabrikant beduidend lager, alhoewel ook dit getal ver boven de door ons berekende waarde ligt. Vooral de zwartwaarden weten niet te overtuigen. Ook de resultaten van de 'resolution loss tests' voor film en video baren ons wat zorgen.

Desondanks zijn we enthousiast over de weergave van 1080p-content, zoals blu-ray-films. Animatiefilms lopen als een trein, terwijl ook actiefilms goed uit de verf komen. Ook de afstandbediening springt er positief uit; erg handig is dat deze ook gebruikt kan worden voor de bediening van a/v-apparatuur van andere merken.

JVC heeft nu vooral een imago- en bekendheidsprobleem. Consumenten associerën het merk JVC niet direct met hdtv's en de huidige modellen springen er wat hun prestaties betreft niet direct uit. Ook wordt het hier besproken model slechts door weinig retailers en onlineshops verkocht.

Begin 2010 zal JVC overigens het led-backlight-strijdtoneel betreden met een 7mm dunne hdtv. Mogelijk kan die tv de reputatie van JVC weer wat opkrikken. De dunne tv stelt JVC in staat om ook zijn nieuwe soundbar-systemen aan de man te brengen. Want met audio is JVC groot geworden.

Reacties (38)

38
38
19
1
0
0
Wijzig sortering
Hand klap functionaliteit voor het aan/uit zetten en het regelen van het volume? Leuk als je dan via je versterker het geluid laat horen van een live concert.... Tv aan/uit, geluid harder zachter.
Ik heb 'm en dat valt wel mee, 2x klappen is geluid uit/aan, 3x tv aan/uit. Maar als je 4x klapt, of applaudisseert dan blokkeert hij tijdelijk de handclap functie. Ofwel, je hoeft niet bang te zijn dat hij per ongeluk uit gaat of geluid uit gaat.
dat zeg jij... de enige straf waarvan mijn konijn schrikt is als ik klap met m'n handen... (dankzij onze beo is het konijn immuun voor schelle hoge tonen).. of misschien had iik hem neit "Van Halen" moeten noemen.. :+
Hoe dan ook, voor mij zal die klapfunctie averechts werken tenzij hij ook kan blokkeren als ik "Van Halen!" brul.

Verders valt mij op dat deze LCD!! TV meer energie verbruikt dan dat de panasonic Viera Plasma! serie doet.

Ook moet iemand JVC maar eens geruststellen dat dunner niet altijd nuttig is, in mijn situatie zal ik altijd een dikke voet nodig hebben, om hem diagonaal in de hoek te kunnen zetten.
Als je het bij 1 klap laat ....:P
Anoniem: 243920 15 oktober 2009 11:23
Ik vind 'm erg mooi.
Alleen heeft JVC één puntje op het gebied van gebruiksvriendelijkheid nog steeds niet begrepen;
Als je een JVC-scherm strak tegen de muur hebt hangen (volgens mij het mooist) kan je met geen mogelijkheid normaal bij alle aansluitingen. Dus even een HDMI stekkertje inpluggen wordt dna een hels karwei. Als ze dat veranderen zou ik helemaal tevreden zijn ;)
De HDMI's wijzen hiervan naar beneden, dat is ideaal voor als je de TV tegen te muur hebt hangen.

Het zou inderdaad ook handig zijn om een HDMI aansluiting aan de zijkant te maken (achter dat klepje waar VGA ook zit) om snel een HDMI in te pluggen. Maar onderkant is niet heel vervelend.
zodat je je de hele tijd moet ergeren een aan kabe die dan uit de zijkant van je tv steekt... Ik weet niet hoevaak je je hdmi kabels wil gaan omwisselen?
Wat ik niet begrijp: In iedere test wordt er door de tester/onderzoeker geklaagd over de slechte kwaliteit van Digitenne, en okay, soms begrijpelijk. Maar is het niet verstandiger om dan een keer naar een OPLOSSING te zoeken i.p.v. het continu maar weer te herhalen en te blijven 'KLAGEN'?

Hebben jullie bijvoorbeeld al eens een buitenantenne geprobeerd? Want dat helpt al bijzonder veel in beeldkwaliteit (en is gratis(!) aan te vragen bij de klantenservice, 0900-0459).

Daarnaast is Digitenne (zoals op de doos van vele televisiefabrikanten aangegeven) eigenlijk niet geschikt voor beeldformaten > 32" (dat houdt de televisieproducenten natuurlijk niet tegen om deze mogelijkheid voor DVB-T ontvangst tóch in de televisies te plaatsen...wat niet weet, wat niet deert lijkt de gedachte wel).

Mocht het verschil in kwaliteit door de buitenantenne niet uitmaken, dan kan je ook altijd nog iets als interactieve tv proberen, televisie via de ADSL lijn... heb je een nóg hogere kwaliteit en geen gezeur meer met slechte ontvangst e.d. en geen kabelaansluiting nodig.

So stop complaining & look for a decent solution!

[Reactie gewijzigd door renskoenraadt op 26 juli 2024 10:16]

Het gaat er niet om dat het onmogelijk is om een normaal SD-tv signaal ons pand in te krijgen, maar dat je probeert te testen met een realistische use-case zoals die bij veel lezers voor zal komen. Dat zal over het algemeen toch neerkomen op hetzij normale kabeltelevisie, hetzij digitale televisie via een binnenantenne. We kunnen natuurlijk wel op allerlei exotische manieren een beter SD-signaal proberen te genereren maar als vervolgen geen enkele lezer dat na zal doen heb je aan de conclusie op basis van die gegevens ook niets.

Op zich heb je een terecht punt dat als je het SD-signaal te slecht vind om je testresultaten aan op de hangen het natuurlijk maar de vraag is waarom het uberhaupt in de review staat, maar de ervaring heeft geleerd dat als we dat niet doen we toch weer de vraag krijgen waarom er niet met normale televisie is getest.
Als mensen al hebben gekozen om een goede digitale verbinding te nemen dan kunnen ze beter kiezen voor daadwerkelijke digitale kwaliteit via Ziggo/UPC dan voor de lage bandbreedte variant die Digitenne biedt...
@ Daniel:Mee eens. Echter zijn de kosten van Ziggo/UPC voor digitale televisie wel wat hoger dan televisie via de adsl lijn.

Daarnaast wordt er in het artikel aangegeven dat men op het Tweakers hoofdkantoor niet beschikt over een KABELaansluiting dus hebben zij géén mogelijkheid tot digitale televisie via Ziggo/UPC. Ik neem dan aan dat zij wél bschikken over een adsl lijn en problably mogelijkheid tot interactieve televisie...dus er ís een alternatief.

En btw, de standaard Ziggo/UPC verbinding geeft GEEN digitaal signaal, dat is gewoon opgepoetste analoge kabeltelevisie, ze bieden niet voor niest digitale pakketten tegen meerprijs aan ;).

[Reactie gewijzigd door renskoenraadt op 26 juli 2024 10:16]

"de standaard Ziggo/UPC verbinding geeft GEEN digitaal signaal, dat is gewoon opgepoetste analoge kabeltelevisie"

Bedoel je wat uit de COAX komt, of wat uit de decoder komt? Ze adverteren anders wel met "digitale TV". Zou dit een marketing technische misleiding zijn? Je zou denken dat je het een digitaal signaal is, maar dat het in de werkelijkheid het volgende is:

Een signaal zodanig opgepoetst dat het mooi is voor DIGITALE TV.

Het digitale is de decoder, maar niet het signaal.
Ligt er maar net aan welk pakket je hebt. Standaard heb je gewoon SD-materiaal, ook al heb je er een decoder tussen staan. Pas als je tegen meerprijs een ECHT digitaal pakket aanschaft krijg je pas digitaal signaal.

Dit is dus inderdaad een marketingtechnische misleiding... en je omschrijft het in je laatste zinnen perfect, de decoder is digitaal en zal het SD signaal in enen en nullen omzetten en naar de tv toesturen, maar het signaal wat de decoder binnenkomt is echt gewoon SD, oftewel analoog...

Dus aan allen, laat je in dat geval niet misleiden, Je krijgt pas écht digitale televisie als je naast je huidige kabelaansluiting á 16,70 euro per maand (ruim 50,10 euro per kwartaal) nog een 4 euro per maand (12 euro per kwartaal) extra neerlegt!

p.s. Digitenne of Interactie TV is dus ook al beschikbaar vanaf 8,50/9,95 per maand (zeggen en schrijven de HELFT)...

[Reactie gewijzigd door renskoenraadt op 26 juli 2024 10:16]

@ Hellfury: Tsja, tenzij je graag het dubbele wil gaan betalen. Interactieve televisie (mits beschikbaar) biedt een duidelijk beter prijs/kwaliteit verhouding dan digitale televisie via de kabel van UPC/Ziggo, zie hierboven voor de uitleg!

[Reactie gewijzigd door renskoenraadt op 26 juli 2024 10:16]

'Zo werd onder meer Digitenne - vanwege het ontbreken van een kabelaansluiting in het pand van Tweakers.net - aan de set gekoppeld'

Even een letterlijke quote uit de tekst. Dus dan zou ik ervoor zorgen dat als je een echte realistische usercase wil dat je die aansluiting gewoon aanvraagt... of duidelijk erbij zet dat je een buitenantenne gebruikt (zoals ik dus heb aangegeven GRATIS (en zeker voor Tweakers.net) verkrijgbaar is).

En daarnaast is het uiteraard veel interessanter om ook de mogelijkheden van interactieve televisie te gaan meenemen in de tests, aangezien dit steeds meer beschikbaar komt en meer en meer mensen hiervan gebruik gaan maken. We testen tenslotte nu ook geen camera's meer op de kwaliteit van 2 megapixel als deze de kwaliteit van 12 megapixel kunnen leveren, o.i.d.

Conclusie: Zorg dus óf voor een Digitenne buitenantenne, óf voor een kabelaansluiting via UPC/Ziggo óf voor interactieve televisie via de adsl lijn. Dan pas wordt je test opnieuw écht representatief en kan men een goed oordeel vellen over de beeldkwaliteit op zendergebeid.

En btw, ik vind het nou niet echt een exotische manier om te bellen met de klantenservice van KPN om een buitenantenne aan te vragen, neem aan dat men bij Tweakers niet van Mars komt...tenslotte kan iedere lezer dit doen dus exotisch, absoluut niet!
Een gratis buitenantenne? Zo gratis vind ik €39,95 niet :).
Even bellen met de kalntenservice, je probleem uitleggen en je krijgt uit coulance een GRATIS buiten antenne toegestuurd. Even je 'oude' binnen antenne retoursturen in dezelfde doos en voilá, een GRATIS buiten antenne, geheel volgens de procedure van KPN (en inderdaad, in de Primafoon/KPN winkles kost deze €39,95).
En ALWEER geen close-up foto van de typesticker. Weliswaar kan je er bij JVC minder uit aflezen dan bij bijvoorbeeld Philips (zie mijn eerdere commentaren bij Philipsreviews), maar hoeveel moeite is het nou helemaal om een foto te maken? Het is hier geen consumentenbond, we zijn wel tweakers die net dat hele kleine beetje meer willen zien. En als jullie dan toch bezig zijn, de aansluitingen zijn ook niet te zien.

@blackTIE: dankjewel!

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 juli 2024 10:16]

Helemaal gelijk. Ik heb de typesticker alsnog toegevoegd. Het plaatje is niet al te scherp - een betere had ik helaas niet - maar de belangrijkste informatie zou er uit af te leiden moeten zijn.
Ook met zijn witte achterkant steekt de DV1-serie uit boven het zwart- en antracietgekleurde maaiveld van de concurrentie.
Een hele lijn Philips schermen hebben precies hetzelfde, een zwarte voorkant en witte achterkant. (Waarschijnlijk voor de reflectie van Ambilight belichting) JVC is hier dus zeker niet de enige (en eerste) mee. Dit scherm is zeker een wat aparte verschijning, maar de vormgeving is een kwestie van smaak. Ik vind 'm persoonlijk niet heel mooi.
Ben het er mee eens, een pure kwestie van smaak. Ik vind het juist weer heerlijk, die heerlijke retro uitstraling :) Dat nepleerachtige aan de voorkant vind ik super.. Ik hou absoluut niet van strakke pianolak apparaten en zoiets zou me serieus kunnen overhalen om toch maar mee te doen met het LCD tijdperk (ja ben nog old school met een beeldbuis, niet lachen ;))
Yep, smaak blijkbaar. Ik heb zelf een 46S90, da's ook al een JVC tv die je eigenlijk nergens te koop ziet. Qua design vind ik JVC juist vaak met kop en schouders boven de rest uitsteken (zie link). Ook de beeldkwaliteit is een van de beste in z'n prijsrange (en daarboven) naar mijn mening -- maar dat zal dan ook wel weer smaak zijn ;).

JVC verdient inderdaad meer aandacht. Bedankt voor deze review! O-)
Ik heb 'm thuis (37" versie) staan en ben er zelf zeer over te spreken, de handclap is een leuke gimmick maar ook niet meer dan dat. De dvb-t tuner is helaas wel van erg slechte kwaliteit, met een set-up box heb ik mooier beeld dan met de ingebouwde, maar goed. Ik heb 'm gehaald voor mijn hd filmcollectie :). En geluid ja, daar hebben we de surroundset voor :P
Niet kopen dus, vooral door de zwartwaarden. Een laag contrast is samen met een slechte kleurweergave één van de dingen die het eerst opvalt en waar je je het meest aan gaat lopen ergeren.

Het enige waarop deze tv zich kan onderscheiden van de rest is het uiterlijk en wellicht de prijs. Het uiterlijk is wat mij betreft niet echt geslaagd en qua prijs (als die al laag zal zijn) geef ik liever wat meer uit aan een tv die wel een goede beeldkwaliteit heeft.

Zullen er binnenkort weer wat plasma tv's getest worden? O+
Een heuse mechanische aan/uit knop. Fantastisch, dat zouden meer producenten moeten doen en dan liefst makkelijk bereikbaar aan de voorkant (met wel een wat beter design van de knop natuurlijk). Al die stand-by apparatuur... :|
Ziet er toch wel geinig uit vind ik vind de retro look wel grappig
en dat de achterkant wit is.....uuuh lekker belangrijk daar kijk ik toch niet naar :P
Goede review, lekker uitgebreid.
Wel jammer dat deze tv ook geen films kan afspelen via usb.
Dat mis ik bij mijn Samsung LE32B553 ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.