In de praktijk
Hoewel de HQV-benchmark een redelijke indicatie geeft van de kwaliteiten van de DV1 wat betreft het weergeven van verschillende soorten content, hebben we hdtv uiteraard ook aan een praktijktest onderworpen. Zo werd onder meer Digitenne - vanwege het ontbreken van een kabelaansluiting in het pand van Tweakers.net - aan de set gekoppeld, en werden verschilende passages van dvd- en blu-ray-films bekeken.
Hoewel de diepste zwartwaarde bij de DV1 nog wat aan de grijzige kant is, werd de blu-ray van Transformers goed afgespeeld en dit leverde een zeer prettig ogend beeld op. De ronddraaiende filmscenes bij het hoofdmenu van de film zien er echter wat minder vloeiend uit dan bij de concurrentie. Mogelijk corrigeert de hard- en software van de JVC de bewegingen wat minder aggressief.
Een pluspunt is dat bij een scène met een snelle pan in het begin van de animatiefilm Happy Feet de bewegingsroutines zich niet bij de neus laten nemen. De B7020 en B750 van Samsung bijvoorbeeld vertoonden hierbij wél artefacten. Bij de vertoning van de Pearl Harbor-dvd kwamen geen problemen aan het licht.
Voor de vorm werd Digitenne bekeken, maar vanwege de niet-ideale plaatsing van de antenne en de matige beeldkwaliteit, met zichtbare compressieblokken bij onder meer snelle actie en ondertiteling, leken de beelden hiervan ons geen goede maatstaf om de kwaliteit van de tv aan af te meten.
Geluid
Zoals verwacht zijn de de twee ingebouwde 10W-speakers slechts geschikt voor lage tot middelhoge geluidsvolumes en moet de gebruiker serieus overwegen de audioweergave op een hifi-systeem af te spelen.
Jammer is dat er geen specifieke modes voor filmgeluid of muziek zijn. Ook ontbreekt een equalizer. Het afspelen van muziek-dvd's of -blu-ray's kan daardoor minder imposant klinken dan over de boxen van een volwaardig audiosysteem.
Conclusie
De JVC LT-42DV1 is een aangename verschijning, waarbij vooral de achterkant van een prettig eigenwijs gevoel voor design getuigt. Of de bezel met lederpatroon aan de voorkant geslaagd is, moet eenieder voor zichzelf besluiten. De afwerking van de hdtv had beter gekund; het toestel oogt niet bijzonder solide. Vooral over de stabiliteit - het toestel heeft enige neiging om te wiebelen - zijn we niet zo te spreken.
JVC claimt een dynamische contrastratio van 1.000.000:1, maar dat is meer een aardig getal voor het promoten van de tv dan dat het werkelijk iets over het toestel zegt. De statische contrastratio is dan ook volgens opgave van de fabrikant beduidend lager, alhoewel ook dit getal ver boven de door ons berekende waarde ligt. Vooral de zwartwaarden weten niet te overtuigen. Ook de resultaten van de 'resolution loss tests' voor film en video baren ons wat zorgen.
Desondanks zijn we enthousiast over de weergave van 1080p-content, zoals blu-ray-films. Animatiefilms lopen als een trein, terwijl ook actiefilms goed uit de verf komen. Ook de afstandbediening springt er positief uit; erg handig is dat deze ook gebruikt kan worden voor de bediening van a/v-apparatuur van andere merken.
JVC heeft nu vooral een imago- en bekendheidsprobleem. Consumenten associerën het merk JVC niet direct met hdtv's en de huidige modellen springen er wat hun prestaties betreft niet direct uit. Ook wordt het hier besproken model slechts door weinig retailers en onlineshops verkocht.
Begin 2010 zal JVC overigens het led-backlight-strijdtoneel betreden met een 7mm dunne hdtv. Mogelijk kan die tv de reputatie van JVC weer wat opkrikken. De dunne tv stelt JVC in staat om ook zijn nieuwe soundbar-systemen aan de man te brengen. Want met audio is JVC groot geworden.