Door Willem de Moor en Daan van Monsjou

Noctua gaat waterkoelers maken

Aio-koelers met en zonder pomp

21-05-2025 • 12:00

73

Singlepage-opmaak

Traditionele aio-koelers met stille Noctua-snufjes

De thermosifon zal dus nog even op zich laten wachten, maar intussen werkt Noctua ook aan zijn eigen traditionele aio-waterkoelers, die eerder op de markt verschijnen. De Oostenrijkse fabrikant was eerder al deels betrokken bij waterkoelers van ASUS, waarbij Noctua vooral verantwoordelijk was voor de ventilators. Bij de aio’s die het bedrijf op de Computex laat zien, is Noctua een stuk verder betrokken.

Het betreft nog steeds een koeler die in de basis wordt geproduceerd door Asetek, een oem die verantwoordelijk is voor aio’s van veel bedrijven, waaronder Phanteks, ASUS, MSI en nog vele anderen. Het Asetek G8 V2-platform dat Noctua als basis voor zijn koelers gebruikt, is dan ook geen unicum. Het vormt bijvoorbeeld ook de basis van de ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme van ASUS, die eind vorig jaar al op de markt verscheen.

Toch zijn de aio’s van Noctua zeker geen doorsnee Asetek-koelers met alleen een likje bruine Noctua-verf. Er zijn namelijk de nodige wijzigingen aangebracht om het geheel meer binnen het plaatje van Noctua’s andere producten te laten passen, met vooral een grote nadruk op een lage geluidsproductie.

Noctua-aio-waterkoeler op Computex 2025
Een Noctua-aio-waterkoeler op Computex 2025. Bron: Tweakers

Custom schuim op de pomp

Op de koeler zelf heeft Noctua ook de nodige wijzigingen doorgevoerd. Die hebben vooral te maken met de behuizing van de pomp. De fabrikant heeft boven de pomp bijvoorbeeld een stuk schuim geplaatst, wat het geluid ervan moet dempen. Het schuim bestaat uit drie verschillende lagen, elk met een ander soort schuim. Noctua wilde niet bevestigen welke materialen er precies gebruikt zijn, maar legde wel uit welk doel elke laag dient.

De eerste laag bestaat uit een zacht, poreus materiaal dat is bedoeld als eerste isolatielaag. Volgens Noctua houdt dit deel vooral geluid met een hoge frequentie tegen. De tweede laag is de ‘kern’ van het geheel en dient ook als ‘massa’. Dit wordt later in dit artikel belangrijk. Dit schuim heeft een hogere dichtheid en blokkeert en weerkaatst geluidsgolven, vooral met een lagere frequentie. Het derde laagje absorbeert het laatste geluid dat toch nog door de eerste twee schuimlagen is doorgedrongen.
Ook door Noctua zelf ontwikkeld: de pomp wordt bevestigd met ‘zwevende’, siliconen montagepunten, die de schuimlagen moeten beschermen tegen pompvibraties en ervoor zorgen dat die effectief hun werk kunnen doen.

De schuimlagen en de kap werken als tuned-massdempers. Het zachte schuim en de siliconen voetjes werken als veren waaraan de massa's van het harde schuim en de buitenste schaal van de koeler zijn opgehangen. Als een soort active noise cancelling dempen de bewegingen van die 'gewichten' de trillingen die de pomp veroorzaakt, waardoor het trillen en daarmee de geluidsproductie afneemt.

Noctua-aio-waterkoeler op Computex 2025
De pompbehuizing (links) en een 3d-geprinte mock-up van het schuimblok. Foto: Tweakers

Wat levert dit allemaal precies op?

Noctua zelf heeft de nodige tests uitgevoerd en de resultaten daarvan gedeeld. In het kort: je kunt een geluidsdaling van 5,7dBA verwachten dankzij het schuim en de dempers. Maar in de praktijk ligt dat nog een stukje ingewikkelder: de geluidswinst hangt namelijk ook sterk af van de rotatiesnelheid van de pomp. Bij andere snelheden veranderen immers de frequenties van het geluid, en bij sommige van die frequenties zal het gebruikte schuim beter of juist minder goed dempen.

In de onderstaande grafiek vind je daarom de geluidswinst ten opzichte van een koeler zonder ‘pompcover’ per pompsnelheid. De winst is bij hogere rpm’s van rond de 3000 het hoogst, met een daling van 7,5dBA bij 2900rpm. Bij rond de 2000 is die juist het minst, met -2,7dBA.

Noctua-aio-waterkoeler op Computex 2025

Noctua vergeleek de prestaties ook met koelers met een lcd’tje op de voorkant. Volgens de fabrikant produceren die doorgaans nog wat meer geluid, doordat de lcd’s een beetje meegeven bij vibraties en daardoor het geluid versterken. Gemiddeld zijn dergelijke koelers 3dBA luider dan een ‘gewone’ aio-waterkoeler, en daarmee zo’n 8,7dBA luider dan die van Noctua. De fabrikant erkent tegenover Tweakers wel dat dat een gemiddelde is; sommige koelers met scherm presteren beter, terwijl sommige het juist slechter doen.

Gebruikers kunnen overigens zelf kiezen uit verschillende pompsnelheden op Noctua’s koelers. De fabrikant heeft zelf een stille modus van 2100rpm toegevoegd. Hoewel die pompsnelheid op Noctua’s eigen grafiek juist een relatief kleine geluidswinst oplevert, is het volgens de fabrikant nog steeds een goede mix tussen koelprestaties en stilte. Er komt ook een ‘gebalanceerde’ modus die de Asetek-standaard van 2600rpm aanhoudt, naast een handmatige modus waarin gebruikers een exacte pompsnelheid kunnen instellen.

Noctua-ventilators, SecuFirm2+ en een optionele pompfan

Verder worden de aio-waterkoelers geleverd met de ventilators van Noctua. Afhankelijk van het model, gaat het om twee of drie NF-A14x25 G2- of NF-A12x25 G2-ventilators. Dat zijn de tweede generatie van de A12x25- en A14x25-ventilators, die beschikken over nieuwe ventilatorbladen. Deze moeten voor een betere statische druk zorgen, wat op een aio-waterkoeler voor wat lagere temperaturen moet zorgen (of, zo benadrukt de fabrikant, minder geluid moet produceren bij dezelfde temperaturen).

Die ventilators hebben verder een offset, wat betekent dat ze allemaal op een iets andere snelheid draaien en daardoor minder met elkaar resoneren. Dit is overigens geen nieuw concept. Noctua gebruikt het al langer in zijn luchtkoelers. De koelers komen verder beschikbaar met radiators van 240mm, 360mm en 420mm, in alle gevallen met een standaarddikte van 30mm. Dat wordt gecombineerd met Noctua’s eigen SecuFirm2+-montagehardware, waarmee de koelers direct compatibel zijn met veel cpu-sockets.

Optioneel kun je de aio’s nog voorzien van een extra 80mm-ventilator. Die wordt boven op de pompbehuizing geplaatst en wordt voornamelijk gebruikt om nabijgelegen componenten te koelen, zoals de moederbord-vrm’s, M.2-slots en je rammodules. Het gebruikt daarvoor coandă-effect, waarbij de lucht langs de contouren van de pompbehuizing loopt en zo zijn weg baant naar het moederbord.

Een geplande release begin 2026, maar nog geen prijzen

Hoewel Noctua samen met ASUS al eens betrokken was bij aio-waterkoelers, gaat de Oostenrijkse koeler nu daadwerkelijk de waterkoelermarkt betreden. Het is een grote stap voor een bedrijf dat zich altijd richtte op luchtkoelers, omdat die over het algemeen betrouwbaarder zijn en door het gebrek aan een pomp een stuk minder geluid maken. Maar met alle aanpassingen en een bekend Asetek-platform als basis, zouden die zorgen nu moeten zijn weggenomen.

De aio’s hebben overigens nog geen naam en ook geen officiële releasedatum. Het bedrijf mikt wel op een release in het eerste kwartaal van volgend jaar, hoewel de roadmap van Noctua, dat bekendstaat om zijn perfectionisme, wel eens onderhevig is aan vertragingen. Het bedrijf communiceert ook nog geen prijzen, maar daar zal dichter bij de release verandering in komen.

Redactie: Willem de Moor, Daan van Monsjou Video: Tomas Hochstenbach Montage: Luke van Drie Eindredactie: Monique van den Boomen

Noctua-aio-waterkoeler op Computex 2025

Reacties (73)

73
73
21
2
0
48
Wijzig sortering
Ben benieuwd of zij hier ook een Chromax.black variant van gaan uitbrengen.

Ook mooi hoe Jakob Dellinger van Noctua bij Gamers Nexus' video toegaf dat elke (kleine) detail waar zij aandacht aan geven eigenlijk maar minuscule verbeteringen zijn.
Tja, dat is alsof je een Ferrari wil maar dan niet in rood.
En dat is verassend makkelijk.... Dus ik snap zijn "vraag" wel
Nou ja, de F40 en de 288GTO waren natuurlijk alleen in rood verkijgbaar maar het gaat er om dat rood de snelste kleur is. Net zoals Noctua bruin je CPU minimaal 2 graden koeler houd.
Ja rood heeft bepaalde associaties.
Bruin ook en 'koel' of 'efficiënt' zitten daar niet bij. En niemand zit te wachten op cyaankleurige fans.
Het is leuk dat die kleurencombinatie van Noctua zo bekend is geworden, maar het is de kwaliteit van het product die er voor zorgt dat mensen het willen kopen en in veel gevallen de bruine kleur die mensen ervan weerhoudt als het in een open kast moet.
En het is niet zo dat er geen concurrentie is in de koelermarkt.
Daarom zijn Ferrari's herkenbaar aan het paardje en niet aan een kleur.
Even offtopic maar ik zal tot de kleine groep behoren die de Noctua kleuren combinatie gewoon helemaal tof vind. Voel me dan wel echt een nerd maar dat hoort er toch ook bij haha Noctua is in mijn boekje een status symbool zoals de Ferrari voor de snelle jongens dat is :Y)
Er is zeker wel wat te zeggen voor de manier waarop Noctua zichzelf in de markt heeft gezet, want iedereen herkent het.
Maar als hun koelers kwalitatief ergens in de middenmoot hadden gezeten had het niemand iets geboeid.
Vele andere merknamen hebben ook een bepaalde status van kwaliteit en betrouwbaarheid verworven zonder daar een marketinggimmick voor te gebruiken.

Ik heb niets tegen de kleurencombinatie, maar het is zeker niet m'n favoriete.
En we hebben het over een product dat onderdeel uitmaakt van een geheel dat tegenwoordig vaak een bepaalde esthetische waarde moet hebben en waar de concurrentie qua prijs, kwaliteit en kleur veel keus bieden.
Ook bij Ferrari snappen ze dat ze hun klanten een bepaalde keuze moeten bieden voor individualisering.
Sarcasme of ironie begrijpt ook niet iedereen. ;)
Blijkbaar.
In eerste instantie werd de vergelijking met Ferrari en rood gemaakt, met de intentie duidelijk te maken dat Noctua en bruin een soortgelijke waarde heeft.
Als de 2e reactie sarcastisch of ironisch zou zijn zou daarmee dat statement tegengesproken worden.
Wat niet logisch is want de associatie van merknaam en kleur is gewoon een feit.
Wat niet logisch is want de associatie van merknaam en kleur is gewoon een feit.
Dit is inderdaad ook zeker zo. Maar dat de een sneller is en de ander de boel net wat koeler houdt, is natuurlijk het ironische gedeelte, waarvan ik dacht dat die gemist werd.
Want dat rood sneller is en bruin beter koelt is heel aannemelijk en niet overduidelijk creatieve overdrijving?
Iedereen die kan lezen begrijpt dat daar geen letterlijke feiten in staan.
De vraag is waarom jij denkt dat iemand dat zou 'missen'.
Ben je in de veronderstelling dat daarop niet inhoudelijk gereageerd kan worden?
Of moet er expliciet duidelijk gemaakt worden dat men begrijpt dat het beeldspraak betreft en kleuren geen werkelijke eigenschappen als snelheid en temperatuur hebben? Wat ik volgens mij letterlijk doe.

Ik vind het ook leuk om mensen er op te wijzen als ze overduidelijk sarcasme of ironie letterlijk nemen, maar dan wel met de nadruk op overduidelijk.
Omdat jij nogal serieus eea verdedigd en dat ook hier doet? :?
Waarom is het :? om opheldering te vragen na een implicatie dat ik iets gemist zou hebben of sarcasme of ironie niet zou begrijpen?
Dat je er een ;) achter zet maakt die bewering niet minder serieus of vriendelijk of een grap.

Jij trekt een bepaalde conclusie over mij die ik niet kan volgen dus wil ik weten wat jouw redenering is.
Als je die niet hebt dan stel ik voor dat je je implicatie intrekt.
Jij trekt een bepaalde conclusie over mij die ik niet kan volgen dus wil ik weten wat jouw redenering is.
Als je die niet hebt dan stel ik voor dat je je implicatie intrekt.
Die heb ik al gegeven, maar vervolgens ga je uitgebreid in de verdediging en moet dat nog verder opgehelderd worden voor je? :?

Gezien de manier hoe je reageerde, had ik het idee dat jij het sarcasme of de ironie niet begreep (mbt de kleur vs snelheid en kleur vs lagere temperaturen) omdat je zo super serieus reageerde. Dat is alles, niets meer, niets minder. Geen idee hoe ik dat verder moet ophelderen voor je of onduidelijk is voor je... Vervolgens ga je gigantisch in de verdediging op de reacties die je erop kreeg. Maar laten we er maar over ophouden. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 mei 2025 14:40]

ga je gigantisch in de verdediging
Ik ga niet in de verdediging. Ik stel je vragen omdat ik wil weten wat er in mijn reactie onduidelijk was en jou tot de conclusie leidde dat ik de ironie niet zou vatten.
Waar het dus op neer komt is dat jij ongefundeerde conclusies trekt omdat je mijn reacties niet interpreteert zoals ze bedoelt zijn.
Het hele punt was om duidelijk te krijgen of dit aan mij of aan jou ligt.
Ik houd het er dus maar op dat het aan jou ligt.
De F40 was gewoon in het Geelen zwart verkrijgbaar hoor. Mijn oom heeft een F40 in het zwart nieuw gekocht. Overigens ook een F50, daar moest ie een zaak hele bíj doen. Mijn jeugd was vrij goed als we op vakantie waren 😎😎
De 288GTO was enkel in het rood verkrijgbaar en je moest een document reglementen dat je deze nooit in een andere kleur zou spuiten. Dit gold voor de eerste eigenaren overigens.
Er is op internet niet direct iets concreet te vinden betreft een contract bij de 288 GTO?
Niet alles staat op internet. Probeer maar eens een foto te vinden van de PSU-range van specifiek de 'AC Ryan Ryanpower 500'. Die vind je bijna niet. En als je die al vindt, dan vind je geen plaatjes van de ronde connectoren. Ik heb er vroeger eentje gehad, maar iets erover vinden is haast onmogelijk.

Verder staat er een anti-nucleaire bom bunker (de ingang is met het blote oog te zien als je weet waar je moet kijken) aan de Hengelosestraat in Enschede, maar daar vind je ook niks over op het internet.

Het internet is niet heilig. Ik vind het bijzonder, soms ook vervelend, dat als je iets stelt en mensen kunnen het niet vinden op het internet, je gelijk wordt aangekeken alsof je <beep> praat.
Dat was/of is niet eens mijn intentie. Ik ben vooral benieuwd naar het verhaal hierachter en probeer daar informatie over te vinden. Laten we het maar houden op een stukje interesse! :)

Overigens geldt de uitspraak 'Dat het daar staat, betekent niet dat het klopt' denk ik ook voor dingen die mensen stellen.
Tjah, ik heb nooit gesnapt dat mensen die bruine coolers mooi vinden.
Asetek blokken, valt me tegen van Noctua. Zeker nu net een aantal belangrijke patenten van Asetek zijn verlopen.

[Reactie gewijzigd door Sachertorte op 21 mei 2025 12:19]

Zijn die niet goed dan?
Ze zijn op zich prima, maar vooral nogal duur en hebben met hun patenten de markt jarenlang in hun greep gehouden. Nu er dus wat belangrijke patenten verlopen zijn is de verwachting dat er meer innovatie kan ontstaan, in functionaliteit of in prijs. Dus als je dan nieuws ziet dat het geliefde Noctua instapt in AIO's, maar het blijkt toch een Asetek te zijn, dan kan dat wat tegenvallen. Ook is het de vraag hoe de markt volgend jaar gaat zijn, of er dan niet ineens veel betere opties zijn.
Goed punt, ik kan twee kanten op redeneren:
1. Noctua knows their stuff en ze zullen verschillende aanbieders geprobeerd hebben. En/of gekeken naar volledig zelf ontwikkelen. Als zij zeggen: dit is goed genoeg voor onze eerste AIO, dan mogen we dat ook geloven. Het kan ook nog zijn dat het tegenvalt, en Noctua kennende brengen ze hem dan misschien helemaal niet uit. Denk ook aan Be Quiet: die maken hele goede eigen AIO's, maar die zijn ook een directe concurrent.

2. Noctua werkt samen met Asus voor videokaarten, terwijl dure Asus GPU's over het algemeen juist relatief vaak coil whine hebben (tenminste, voor de 30 en 40 serie, voor de 50 serie ben ik niet 100% op de hoogte). Dus is dat de "ideale" zakenpartner of degene die je het dikste contract kan beloven? Ik denk in dit geval het laatste.
Dat is wel interessant. Ik ben al een tijd geleden terug gegaan weer naar luchtkoeling. Ben benieuwd wat voor nieuwe soorten AIO koelers er gaan komen in de nabije toekomst. Ik vind ze inderdaad op een paar merken na heel erg veel op elkaar lijken, qua look maar ook qua prestaties.
Noctua zegt Asetek gekozen te hebben omdat die het meest betrouwbaar blijken uit onderzoek. De video die @NeverSettle linkt geeft meer detail.
Ik ben er niet ingedoken, maar gezien het niveau van Noctua heb ik er wel vertrouwen in. Noctua kan het zich niet veroorloven om beroerde duurzaamheid uit te brengen. Dus als Asetek in hun eigen onderzoek in de praktijk slecht blijkt, zal er wel iets anders komen, jaren later.
Overigens gaat het niet alleen om blokken. Noctua maakt gebruik van een Asetek platform. En voor de eerste revisie focussen ze zich op de pomp.

De video is sowieso het kijken waard als je wat meer wilt weten over hoe verschillende materialen op elkaar afgestemd moeten worden.
Mij ook, de reden dat Asetek praktisch alle AIO's maakte was vanwege een patent, maar dat is volgens mij inmiddels verlopen?
Zijn ze dan stil blijven zitten en waren hun producten zo slecht dan? Ik snap wel dat Noctua niet in de wereld van waterpompen en bij behorende zaken gaat investeren als er al zo'n gigant is en de prijs niet te hoog kan vs. afzetmarkt grootte.
Naast Asetek maken andere OEMs zoals Apaltek, Alphacool, CoolIT en Cooler Master bijvoorbeeld ook AIO's. PC merken plakken dan hun eigen logo's er op, ander pomp kapje of schermpje er op en eigen fans op de radiators.
Dan heb je ook nog Arctic die hun eigen AIO's produceren en daardoor goedkoper op de markt kunnen brengen. Volgens mij geldt dat ook voor Thermalright.
Ze worden costumized voor Noctua zoals Noctua dat wilt , ze zullen wel betere ref's hebben als andere merkjes die ook bij Asetek shoppen.

NZXT is net overgestap van Asetek naar hun eigen NZXT turbine Pomp.

Ook Cooler Master gebruikt inmiddels een inhouse design.
En het budget is ook wat ruimer bij Noctua aangezien ze voor een hoger segment maken en de verkoopprijs wat hoger gaat liggen.
Op een van de foto's staat er een bordje bij: "prototype". Wat we hier dus zien zegt nog niet zoveel over wat er uiteindelijk wordt geproduceerd. Dat er spullen "uit de markt" worden gebruikt om (even snel) een werkend prototype te creëren vind ik nog niet zo raar. De focus ligt blijkbaar wat meer op de radiator en de fans.

Dat je dat prototype in dat stadium in een display case zet is trouwens weer een tweede. Dat koelblok roept zo wel vragen op. Zoals ik er naar kijk heeft Noctua veel haast om hiermee de markt te betreden. Dat zou deze afgesneden bochten verklaren. Had de naam van het koelblok even afgeplakt, dan had je als Noctua wat meer de kaarten tegen de borst gehouden.
Je moet ergens mee beginnen, Asetek is nu eenmaal een van de weinigen die AiO"s ontwikkeld.
Dit lijkt me een zeer risicovol pad voor Noctua, een pad wat gaat leiden tot reputationele schade.

Asetek zal dan wellicht de "gold standard" onder de AIOs zijn, dat betekent echter nog steeds een hoog aantal fouten in de praktijk; zowel in het product zelf als (onkundig) veroorzaakt door de eindgebruiker.

AIOs blijven plastic troep, zeker na 5+ jaar 24/7 operatie en kan niet concurreren met de stabiliteit van heatpipes+aluminium fins.

Doe dit niet Noctua, dit kan je nog wel is van de troon stoten en uiteindelijk je kop kosten.

[Reactie gewijzigd door emansom op 21 mei 2025 13:22]

We hebben het hier over Noctua.
Noctua doet er 10+ jaar over om een nieuwe cooler op de markt te brengen en in die 10+ jaar is de cooler heer en meester. Bij Noctua volgen ze geen trends maar zetten ze trends neer.

Ik heb hier alle vertrouwen in, sterker nog, Noctua is het enige merk wat ik meteen koop bij introductie, bij alle andere merken wacht ik eerst reviews af en het afhandelen van kinderziektes.
Het is gewoon natuurkunde, daar kan hun reputatie niet bij helpen helaas.

Plastic plus rubber word bros, en het koelvloeistof verdampt.

Uiteindelijk gaan de prestaties van zo'n AIO daardoor achteruit, en zeker na vijf jaar is dat rubber door slijtage bros genoeg dat het lekkage veroorzaakt.
Ik heb hier een 20 jaar oude AIO koeler die nog gewoon werkt. Zal vast niet zo vaak voorkomen maar ze bestaan. Ik denk dat moderne AIO koelers wel lang genoeg mee gaan voor de meeste gebruikers. Maar inderdaad, beide technologieën hebben hun voordelen en nadelen.
Onder 24x7 operatie?

Rubber kan niet zo goed tegen koelvloeistof gassen, de expansie druk en bijtende werking creeert inwendige schade over tijd.

Dit kan verhelpen worden door een meer basis koelvloeistof te gebruiken, alleen dan heb je weer het probleem van bacteriële "gunk" opbouw; en gaan de koeling prestaties achteruit.
In een auto is dat probleem wel opgelost toch? De slangen gaan best lang mee, de corrosie is ook onder controle. Wel moet de koelvloeistof af en toe vervangen worden.
Daar is het rubber behoorlijk wat dikker, en daar pompt geen warm koelvloeistof doorheen. Als dat wel het geval is krijg je een dashboard lampje.

[Reactie gewijzigd door emansom op 21 mei 2025 20:35]

Het koelsysteem van een auto wordt zo'n 90 graden, tot 110 ongeveer.
Het is ook wel vaak koud, auto's staan heel vaak stil. En ze hebben koelvloeistof met anti corrosie hulpstoffen.
Nee want een brandstof motor loopt op natuur gekoelde lucht en gebruikt niet die radiatoren om letterlijke kleine explosies te koelen in een metalen blok wat honderden graden heet kan worden onder belasting.

Je verwart goedkope troep die tegen de laagste prijs die de kortste tijd tot na de garantie periode moet leven met normale producten.
Welke consumenten pc draait 24/7?
Ik heb er altijd 1 die 24/7 aan staat. De anderen in huis niet. En bouw wel eens machines voor anderen die 24/7 gebruikt gaan worden. Sinds ik dat doe (inmiddels 15 jaar) ben ik er wel achter dat een goede luchtkoeler voor dat soort toepassingen beter is. En dat gold PSU's van welk merk dan ook niet geschikt zijn voor 24/7 als je verwacht dat ze het dan veel langer als 4 jaar volhouden. Laatste builds hebben allemaal Seasonic Prime en de oudste hiervan is alle Gold PSU's al lang gepasseerd in levensduur.
Ik kan mij voorstellen dat dit voor kan komen, maar mijn Corsair Hydro Series H110i gebruik ik sinds 2017 en die doet het nog net zo goed op mijn Ryzen 1700x die sinds dag 1 is overgeclockt (lees: hoger voltage).

Het is dus geen feit dat ze na 5 jaar kapot gaan (zo staat het er wel enigszins).

Nee, de pc staat niet 24/7 aan. Deze staat aan wanneer ik deze wil gebruiken. Soms maanden niet en soms dagelijks zoals de laatste tijd. Soms periodes intensief gebruikt en de cpu veel belast met Adobe Premiere en soms intensief gebruikt voor games. Daarbij wordt de cpu naar verhouding niet echt belast.

Ik denk dat als de koelprestaties minder zouden zijn dat ik dit zeker zou merken, want de 5 ventilatoren zijn handmatig ingesteld op basis van de cpu temperatuur en maken heel veel lawaai als ze hard moeten blazen.

Geen chique Noctua ventilatoren helaas. :X

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 21 mei 2025 15:13]

Off-Topic maar even inhaken op wat jij zegt over AIO koelers. Ik heb na 7 jaar gebruik een NZXT AIO eens open geknipt. Het stonk heel erg, kwam bruin water uit, en zat niet veel meer in. Volgens mij de helft van wat er in hoort. Vond het wel interessant.
Ziet er niet uit. Of zijn er mensen die het wel mooi vinden. Je wilt juist dat het ook voor oog mooi uit ziet. Heb zelf de luchtkoelerNoctua NH-U12S chromax.black
Dik tevreden over, en toen ik am5 kitje wilde kreeg ik die gratis. Goede service.

[Reactie gewijzigd door Mrmike123 op 21 mei 2025 13:04]

Ziet er niet uit. Of zijn er mensen die het wel mooi vinden. Je wilt juist dat het ook voor oog mooi uit ziet.
Mijn computerkasten zijn gewoon dicht. Voor mij: prestaties > esthetisch.

Gezien het standaard fans op het koelblok betreffen zal er ook wel een variant met zwarte fans komen, want die heeft Noctua ook in het assortiment.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 mei 2025 13:36]

Het één (prestaties) sluit het ander (esthetich) niet uit imo. Er zijn ook PC's die heel goed presteren en er heel mooi uitzien.
Het één (prestaties) sluit het ander (esthetich) niet uit imo.
Wel als je wel geeft om het één en niet het ander. Daardoor wordt de keuzevrijheid een stuk groter.
Beide getoonde koelers zijn prototpyes. Bij de traditionele waterkoeler lijkt de cover ge3Dprint en bij de thermosifon is het volgens mij meer een proof of concept. Het zal moeten blijken hoe het eindproduct er uit gaat zien.
interessante ontwikkelingen vooral de thermosiphon

hartelijk dank voor dit artikel hier voor ben ik op tweakers

[Reactie gewijzigd door atthias op 21 mei 2025 12:37]

Ik keek even snel in Pricewatch en 209 AIO's hebben een 3/4-pin aansluiting voor de pomp en 367 niet, waarbij ik vanuit ga dat ze USB gebruiken.
Zelf hoop ik dat deze Noctua cooler een 4-pin aansluiting heeft zodat ik geen software hoef te installeren maar ik kan helaas nergens een bevestiging hiervan vinden
Ik snap nog steeds hoe je als merk zulke lelijke kleuren kan kiezen. Voor mij de reden dat ik het niet koop.
Zo vallen de onderdelen van hun op, marketing!
Ik hoef helemaal geen raampjes/rgb in mijn kast, dus ideaal. Alles in mijn kast in Noctua behalve GPU fans.
Als je de review ziet van een uitvoering: Arctic Liquid Freezer III 360 of van andere merken AIOs als Deepcool, Montech, Antec, Cooler Master, MSI, Thermalright, dan is het duidelijk dat Noctua weer flink hoog gaat zitten met de prijs en enkel de niche enthusiast markt wil bedienen. Want concurreren met al die 360mm rad AIOs voor onder de 100 euro gaan ze niet doen.
Jammer voor mij als arme sloeber!

[Reactie gewijzigd door Dekar op 21 mei 2025 15:33]

Thermosyphon is al een oude en bekende techniek, in de 70er en 80er jaren racete een maatje van me in de 50cc en 80cc nationale klasse met een thermosyphonkoeling op zijn Kreidler blokje.

[Reactie gewijzigd door Randolph1 op 21 mei 2025 19:55]

Die thermosifon ga ik zeker in de gaten houden, die aio met Asetek is niet zo interessant. Pas als Noctua net als Arctic zijn eigen blok/pimp/rad zelf gaat ontwikkelen wordt het interessant voor mij.
Ik vind vooral dat therosifon interessant omdat er dan geen extra bewegende onderdelen zijn, als je er eentje op een cpu zet en de ander op de gpu heb je voor de rest van het systeem nagenoeg geen mega koeling meer nodig. dat zou je systeem aanzienlijk stiller maken denk ik zo.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn