De thermosifon zal dus nog even op zich laten wachten, maar intussen werkt Noctua ook aan zijn eigen traditionele aio-waterkoelers, die eerder op de markt verschijnen. De Oostenrijkse fabrikant was eerder al deels betrokken bij waterkoelers van ASUS, waarbij Noctua vooral verantwoordelijk was voor de ventilators. Bij de aio’s die het bedrijf op de Computex laat zien, is Noctua een stuk verder betrokken.
Het betreft nog steeds een koeler die in de basis wordt geproduceerd door Asetek, een oem die verantwoordelijk is voor aio’s van veel bedrijven, waaronder Phanteks, ASUS, MSI en nog vele anderen. Het Asetek G8 V2-platform dat Noctua als basis voor zijn koelers gebruikt, is dan ook geen unicum. Het vormt bijvoorbeeld ook de basis van de ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme van ASUS, die eind vorig jaar al op de markt verscheen.
Toch zijn de aio’s van Noctua zeker geen doorsnee Asetek-koelers met alleen een likje bruine Noctua-verf. Er zijn namelijk de nodige wijzigingen aangebracht om het geheel meer binnen het plaatje van Noctua’s andere producten te laten passen, met vooral een grote nadruk op een lage geluidsproductie.
Custom schuim op de pomp
Op de koeler zelf heeft Noctua ook de nodige wijzigingen doorgevoerd. Die hebben vooral te maken met de behuizing van de pomp. De fabrikant heeft boven de pomp bijvoorbeeld een stuk schuim geplaatst, wat het geluid ervan moet dempen. Het schuim bestaat uit drie verschillende lagen, elk met een ander soort schuim. Noctua wilde niet bevestigen welke materialen er precies gebruikt zijn, maar legde wel uit welk doel elke laag dient.
De eerste laag bestaat uit een zacht, poreus materiaal dat is bedoeld als eerste isolatielaag. Volgens Noctua houdt dit deel vooral geluid met een hoge frequentie tegen. De tweede laag is de ‘kern’ van het geheel en dient ook als ‘massa’. Dit wordt later in dit artikel belangrijk. Dit schuim heeft een hogere dichtheid en blokkeert en weerkaatst geluidsgolven, vooral met een lagere frequentie. Het derde laagje absorbeert het laatste geluid dat toch nog door de eerste twee schuimlagen is doorgedrongen.
Ook door Noctua zelf ontwikkeld: de pomp wordt bevestigd met ‘zwevende’, siliconen montagepunten, die de schuimlagen moeten beschermen tegen pompvibraties en ervoor zorgen dat die effectief hun werk kunnen doen.
De schuimlagen en de kap werken als tuned-massdempers. Het zachte schuim en de siliconen voetjes werken als veren waaraan de massa's van het harde schuim en de buitenste schaal van de koeler zijn opgehangen. Als een soort active noise cancelling dempen de bewegingen van die 'gewichten' de trillingen die de pomp veroorzaakt, waardoor het trillen en daarmee de geluidsproductie afneemt.
Wat levert dit allemaal precies op?
Noctua zelf heeft de nodige tests uitgevoerd en de resultaten daarvan gedeeld. In het kort: je kunt een geluidsdaling van 5,7dBA verwachten dankzij het schuim en de dempers. Maar in de praktijk ligt dat nog een stukje ingewikkelder: de geluidswinst hangt namelijk ook sterk af van de rotatiesnelheid van de pomp. Bij andere snelheden veranderen immers de frequenties van het geluid, en bij sommige van die frequenties zal het gebruikte schuim beter of juist minder goed dempen.
In de onderstaande grafiek vind je daarom de geluidswinst ten opzichte van een koeler zonder ‘pompcover’ per pompsnelheid. De winst is bij hogere rpm’s van rond de 3000 het hoogst, met een daling van 7,5dBA bij 2900rpm. Bij rond de 2000 is die juist het minst, met -2,7dBA.
Noctua vergeleek de prestaties ook met koelers met een lcd’tje op de voorkant. Volgens de fabrikant produceren die doorgaans nog wat meer geluid, doordat de lcd’s een beetje meegeven bij vibraties en daardoor het geluid versterken. Gemiddeld zijn dergelijke koelers 3dBA luider dan een ‘gewone’ aio-waterkoeler, en daarmee zo’n 8,7dBA luider dan die van Noctua. De fabrikant erkent tegenover Tweakers wel dat dat een gemiddelde is; sommige koelers met scherm presteren beter, terwijl sommige het juist slechter doen.
Gebruikers kunnen overigens zelf kiezen uit verschillende pompsnelheden op Noctua’s koelers. De fabrikant heeft zelf een stille modus van 2100rpm toegevoegd. Hoewel die pompsnelheid op Noctua’s eigen grafiek juist een relatief kleine geluidswinst oplevert, is het volgens de fabrikant nog steeds een goede mix tussen koelprestaties en stilte. Er komt ook een ‘gebalanceerde’ modus die de Asetek-standaard van 2600rpm aanhoudt, naast een handmatige modus waarin gebruikers een exacte pompsnelheid kunnen instellen.
Noctua-ventilators, SecuFirm2+ en een optionele pompfan
Verder worden de aio-waterkoelers geleverd met de ventilators van Noctua. Afhankelijk van het model, gaat het om twee of drie NF-A14x25 G2- of NF-A12x25 G2-ventilators. Dat zijn de tweede generatie van de A12x25- en A14x25-ventilators, die beschikken over nieuwe ventilatorbladen. Deze moeten voor een betere statische druk zorgen, wat op een aio-waterkoeler voor wat lagere temperaturen moet zorgen (of, zo benadrukt de fabrikant, minder geluid moet produceren bij dezelfde temperaturen).
Die ventilators hebben verder een offset, wat betekent dat ze allemaal op een iets andere snelheid draaien en daardoor minder met elkaar resoneren. Dit is overigens geen nieuw concept. Noctua gebruikt het al langer in zijn luchtkoelers. De koelers komen verder beschikbaar met radiators van 240mm, 360mm en 420mm, in alle gevallen met een standaarddikte van 30mm. Dat wordt gecombineerd met Noctua’s eigen SecuFirm2+-montagehardware, waarmee de koelers direct compatibel zijn met veel cpu-sockets.
Optioneel kun je de aio’s nog voorzien van een extra 80mm-ventilator. Die wordt boven op de pompbehuizing geplaatst en wordt voornamelijk gebruikt om nabijgelegen componenten te koelen, zoals de moederbord-vrm’s, M.2-slots en je rammodules. Het gebruikt daarvoor coandă-effect, waarbij de lucht langs de contouren van de pompbehuizing loopt en zo zijn weg baant naar het moederbord.
Een geplande release begin 2026, maar nog geen prijzen
Hoewel Noctua samen met ASUS al eens betrokken was bij aio-waterkoelers, gaat de Oostenrijkse koeler nu daadwerkelijk de waterkoelermarkt betreden. Het is een grote stap voor een bedrijf dat zich altijd richtte op luchtkoelers, omdat die over het algemeen betrouwbaarder zijn en door het gebrek aan een pomp een stuk minder geluid maken. Maar met alle aanpassingen en een bekend Asetek-platform als basis, zouden die zorgen nu moeten zijn weggenomen.
De aio’s hebben overigens nog geen naam en ook geen officiële releasedatum. Het bedrijf mikt wel op een release in het eerste kwartaal van volgend jaar, hoewel de roadmap van Noctua, dat bekendstaat om zijn perfectionisme, wel eens onderhevig is aan vertragingen. Het bedrijf communiceert ook nog geen prijzen, maar daar zal dichter bij de release verandering in komen.
Redactie: Willem de Moor, Daan van Monsjou Video: Tomas Hochstenbach Montage: Luke van Drie Eindredactie: Monique van den Boomen