Door Marc Rademaker

Redacteur

MSI Masters of Overclocking van start gegaan

17-07-2009 • 19:14

31 Linkedin

De start van de Europese finale

Donderdag 16 juli is het Nederlandse overklokteam, bestaande uit Gendo en Wava, aangekomen op het vliegveld bij München. Ze gaan het tegen veertien andere Europese teams opnemen bij de Europese Masters of Overclocking-finale die georganiseerd wordt door MSI. Het uiteindelijke doel: een van de vijf felbegeerde plekken bemachtigen voor de finale in Beijng. Vrijdag begaven de teams zich rond een uur of tien naar het Olypmisch stadion, waar het evenement plaatsvond.

MOA Finale

Voordat het echter zover was kregen de aanwezige media en de overklokteams eerst nog verschillende presentaties voorgeschoteld. Aangezien Intel de processors levert mocht de chipfabrikant ook een duit in het zakje doen, door kort en oppervlakkig de toekomstplannen uiteen te zetten. De overklokkers werden lekker gemaakt met enkele details over de komende Gulftown-cpu. Deze processor zal op 32nm worden gebakken en de snelheid waarmee de 'gates' kunnen schakelen zou daardoor hoger liggen. Concreet houdt dit in dat de kloksnelheid in theorie hoger kan komen te liggen dan die van de huidige Core i7-cpu's.

De tweede presentatie kwam voor rekening van Nvidia, die de overklokkers voornamelijk op marketingtaal over CUDA trakteerde, terwijl ook de claims over hoe de gpu op gelijke voet komt te staan als de cpu uit de kast getrokken werden. MSI nam al gauw het stokje over en de Taiwanese fabrikant gaf een kleine overklokdemonstratie met het aanstaande P55-platform. Een aantal van MSI's komende P55-moederborden worden uitgerust met de OC Genie-functie, waarmee eenvoudig overgeklokt moet kunnen worden. MSI gebruikte tijdens de presentatie een Intel Core i7 870 met een kloksnelheid van 2,93GHz, waarvan de snelheid al draaiende werd opgekrikt naar 4,0GHz.

Intel Core i5 870 3DMark06

Het evenement in München gaat officieel van start als Jason Lee, marketing director bij MSI, geheel in stijl van de olympische sfeer het startschot geeft. De verschillende overklokteams haalden opgelucht adem, want ze konden eindelijk beginnen met datgene waarvoor ze naar Munchen waren gekomen: overklokken. Al gauw na het startsein werden de LN2-vaten dan ook gevuld. Gendo en Wava liepen echter vrijwel direct tegen een aantal problemen aan, zo bleek het bios tot tweemaal toe corrupt en moest de Windows-installatie meerdere malen opnieuw geactiveerd worden.

Startschot MOA Stikstof vaten vullen

Nadat de problemen opgelost waren gingen de jongens snel van start om een score neer te zetten in SuperPi 32M. De overige twee benchmarks zijn 3DMark03 en Aquamark, die pas later gedraaid worden omdat daarvoor de LN2-pot op de gpu gemonteerd moet worden. Al snel kregen Gendo en Wava de Intel Core i7 950 stabiel op 5,0GHz, met een baseclock van 218MHz. De tijd in 32M kwam daardoor uit op 7.13.812, waarmee ze tijdelijk op de eerste plek stonden. Andere teams, zoals het team uit Griekenland met Hipro5, moesten toen echter nog een tijd neerzetten. Niet veel later was het inderdaad Hipro5 die onder de zeven minuten wist te duiken. Meer problemen speelden Gendo en Wava parten, waardoor ze uiteindelijk twee uur kwijt waren aan onder andere het activeren van Windows XP. Net op het nippertje zetten ze echter nog een hoge 7.09 neer, waardoor ze virtueel op de vijfde plek staan met SuperPi 32M.

LN2 Superpi Score 32M

Het evenement is echter nog niet voorbij en Gendo en Wava hopen een nog snellere tijd neer te zetten. Morgen zullen er tevens 3DMark03- en Aquamark-scores neergezet moeten worden. Zaterdagavond wordt vervolgens bekend gemaakt wie de beste oveklokkers van Europa zijn.

MOA Stadion

Reacties (31)

Wijzig sortering
beetje met de bios instellingen rommelen. dit is niet moeilijk maar vergt wat knutselervaring. de teams onderscheiden zich in deze kennis en kunde niet.
Dus jij denkt dat dit niet moeilijk is. Kom maar hierheen. Heb stikstof klaarstaan. Heb ook wel een I7 setup liggen. Dan zullen we is kijken of dit niet echt moeilijk is.

Verder vind ik dat de jongens het niet verkeerd doen. Een corupte bios is altijd jammer. Activatie kun je ook uitschakelen. Dit was mischien makkelijker geweest.

Morgen de 3D ronde. Mischien dat ze daar nog wat punten pakken. Maar er lopen teams rond met veel meer ervaring. En dat is bij 3D toch wel een groot voordeel.
Ik denk dat breezahboy bedoeld dat het niet rocket science is..

Er zijn namelijk niet zooo veel instellingen die je aan kan passen. Mhz hier omhoog, daar omlaag. Multiplier etc. ditdat. Op een gegeven moment weet je wel hoe het moet en ben je op hetzelfde niveau als je tegenstander. Dan ligt het er idd. maar net aan wat voor materiaal je in handen hebt.

Kijk als je nog mag knutselen met het materiaal zoals lappen, custom koelblokken monteren, volt mods etc etc. dan zeg ik het is een ander verhaal. Daar komt creativiteit bij te pas. Dan nog is het niet te vergelijken met ik noem eens wat, een fps of een strategy game.

Er zijn een stuk minder variabelen in het spel om je te onderscheiden van je tegenstander. Zie het als Boter Kaas en Eieren, of misschien dichter bij dammen. Als je beide op hoog niveau zit dan kun je niet verliezen of winnen, maar eindigt het in gelijkspel.
Voor zover ik weet kregen ze de spullen een tijdje eerder thuisgestuurd om te knutselen en te testen. Zo hebben Wava en Gendo een GPU voltmod gemaakt.

En in de BIOS van een leuk bordje ben je echt wel even bezig om overal de "Sweet spot" te vinden.
Aan deze reacties te zien heb ik het gevoel dat er weinig mensen hier echt wel eens serieus zijn gaan zitten om te kijken wat "extreme-overclocking" nou eigenlijk echt is. Overclocken is namelijk niet alleen maar wat slidertjes verzetten of voltmods toepassen. Natuurlijk, je zal het allebei doen op een event als dit, maar dat is eigenlijk het minst lastige van overclocken.

Het lastige gedeelte is namelijk sweet spots vinden, je kan domweg een buis op je tube zetten en hem helemaal volmieteren met stikstof of helium voor mijn part, maar daarmee red je het niet. Je hebt een bepaalde temperatuur waartussen een processor of een gpu gewoon het beste werkt. Hetzelfde geldt voor de spanning, te hoog is niet goed, te laag is om duidelijke redenen ook niet goed. En als iets niet werkt, dan moet je ook weten waarom het niet werkt en hoe je dat kan oplossen. Dat kan heel simpel zijn, maar als je weinig tijd hebt en veel te doen, dan doe je veel aanpassingen in de BIOS in 1 keer waardoor het moeilijker wordt om te bepalen wat nou precies het probleem is.

Daarnaast zit er ook wel een kleine kern van waarheid in, degene met de beste hardware heeft meer kans. De meeste overclockers in Munchen waren ongeveer van hetzelfde niveau maar er waren toch wel echt een paar uitschieters naar boven. En als je goed kan tweaken, dan maakt die ene extra bclk niet meer uit op 32m, wil je hardware goed overclocken én je kan goed tweaken, dan verdien je het om te winnen. En alle deelnemers hebben volkomen terecht gewonnen.

Ik doe het ze niet na! (helaas, want anders was ik naar Beijing gegaan)

@Mr.Marky, de voltmod hebben we niet zelf gemaakt. Het enige wat we gedaan hebben was de voltmod erop solderen (ik weet niet of je dat bedoeld), maar mensen zoals Hipro5 hebben echt uren op die kaart zitten zwoegen om zoveel mogelijk mods te vinden. Helaas ben ik, noch mijn teamgenoot een expert in elektrotechniek en zal het dus lastig zijn om zelf voltmods te "ontwikkelen". Maar wat niet is kan nog komen.

[Reactie gewijzigd door Wava op 19 juli 2009 14:01]

"...je kan domweg een buis op je tube zetten..."
Wat bedoel je met een buis op je buis zetten?
Dat moest uiteraard een buis op je cpu zijn :)
Voor geheugen voltages en timings alleen al zijn het iets van 15 a 20 instellingen met rare afkortingen die er zeker toe doen met de snelheid en stabiliteit, precies weten welk onderdeel je moet overclocken voor betere prestaties bij welke test (verschilt bijv tussen superpi en 3Dmark)

Rocket science is het dan wel niet maar makkelijk ook zeker niet!
Anoniem: 213036
17 juli 2009 19:21
pech van dat materiaal! bedoelen ze met een corrupte bios dat ze hem zelf gefrituurd hebben of gwn een slecht bord hebben gekregen? ook een dikke baler van de xp problemen

veel succes!
Wat ik er van gezien heb konden ze het bios niet in, zonder dat het vastliep. Toen hadden ze nog geen biosflash en dergelijke gedaan.
Voor of nadat ze met LN2 aan het klooien waren gegaan?

Want je kan natuurlijk heel erg makkelijk allerlei hele vreemde problemen veroorzaken daarmee.
Waarom moest XP geactiveerd worden? Je kan toch 30 dagen gebruik maken van XP zonder hem te activeren??
Dat soort dingen vind ik inderdaad een beetje knullig. Misschien hadden ze een key die ze al iets te vaak hebben gebruikt. Maar dan moeten ze maar een cdtje hebben met SP3 erin, dan hoef je niet eens een key in te vullen en kan je makkelijk even aanklooien.
Corrupt BIOS is wel een beetje lomp. Worden die dingen niet van te voren gecontroleerd?
Haha, dit zijn dingen die ze eens uit moeten zenden. Vind het veel interessanter dan naar een paar sprinters kijken die de 100m loop doen :+

In andere woorden, succes! Natuurlijk moet op dit vlak Nederland wel een keertje winnen :*)
heren succes ;)

hou de nederlandse trots hoog :D

zeer mooie scores en ook zeer jammer van de BIOS maar goed dat hoort er nou eenmaal bij :)
MSI gebruikte tijdens de presentatie een Intel Core i7 870 met een kloksnelheid van 2,93GHz, waarvan de snelheid al draaiende werd opgekrikt naar 4,0GHz.

Bedoelen ze niet de 740?

[Reactie gewijzigd door MartijnMIC op 17 juli 2009 20:18]

Screenshot bekijken, staat toch echt 870 ;)
Ow vreemd, misschien komt die dan nog wel op de markt.
Anoniem: 261542
17 juli 2009 20:54
dit soort overklokwedstrijden zijn een soort loterijen; het team dat het beste silicon trekt wint.

de technieken die de teams toepassen zijn hetzelfde; koelen met stikstof en een beetje met de bios instellingen rommelen. dit is niet moeilijk maar vergt wat knutselervaring. de teams onderscheiden zich in deze kennis en kunde niet.

dus dan komt het er alleen op neer dat jouw silicon aan de bovenkant van de tolerantiegrenzen zit. als je toevallig silicon hebt dat net die paar mhz langer blijft werken ben je winnaar.

kortom: ik vind het een wat suf evenement.
Het zal idd echt te maken hebben met wat je toegewezen krijgt, maar al zou ik het beste van het beste krijgen, ik ga die jongens het niet na doen.

Succes mannen.
Daarom doe ik ook geen sport.
Ik ben niet geborenin Januari/Februari, dus heb geen voorsprong.
Ik ben niet zwart, want het is toch inmiddels bewezen die beter te presteren.
ik ben niet rijk, want ja, op die manier worden toch wel veel kansen voor me geblokkeerd.
Mijn ouders stomen me niet klaar voor een topsport, weer een achterstand!
Toch het geluk een man te zijn, zodat ik wel weer een grotere longcapaciteit heb. (toch wel jammer dat ik rook..)
8)7


Je doet hieraan mee om een prestatie te leveren (voor jezelf)

Dat iemand beter materiaal heeft, of betere kansen zijn in elke tak van elke wedstrijd.
Succes allemaal! *O*
veel succes allemaal :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee