Rechtstreeks uit de doos draaien de POCO-telefoons op Android 15, met daaroverheen HyperOS 2. Als je wel eens eerder onze reviews van Xiaomi-telefoons hebt gelezen, weet je vast dat we HyperOS een drukke uitstraling vinden hebben. Op goedkopere Xiaomi-telefoons is deze bovendien voorzien van ingebouwde reclame ter aanvulling van de aanwezige bloatware. Op de POCO F7-serie is er van reclame gelukkig geen sprake. Bovendien is de software-updatebelofte de laatste tijd verbeterd: de telefoons mogen rekenen op vier jaar Android-updates en zes jaar securitypatches, tot 2031. Dat is nog niet zo goed als de iPhones, Pixels en Samsungs van deze wereld, maar het is een welkome stap in de goede richting.
Hoewel HyperOS 2 een van de drukkere beschikbare Android-schillen is, biedt hij je wel veel vrijheid in het aanpassen ervan, meer dan menig andere skin. Is dat niet genoeg voor je, kun je overwegen om een andere rom te flashen. Zeker in de Xiaomi- en POCO-community is dit een populaire bezigheid. Jammer is dan ook dat Xiaomi het de gebruiker steeds moeilijker lijkt te maken om dit zelf uit te voeren zonder tussenkomst van derde partijen.
Op papier is het mogelijk om zelf de bootloader van de POCO F7-telefoons te ontgrendelen. Ik zeg op papier, want Xiaomi laat je door steeds meer brandende hoepels springen om dit in de praktijk uit te voeren. Zo ben je bijvoorbeeld beperkt tot één toestel per kalenderjaar, moet het toestel een minimale tijd actief zijn die kan oplopen tot weken of zelfs langer en werken de servers van de fabrikant vaak niet mee. In verschillende community’s regent het dan ook klachten dat Xiaomi het zijn gebruikers steeds moeilijker maakt om zelf de regie in handen te nemen. Er zijn meerdere partijen die je voor een kleine vergoeding uit de brand helpen en de klus snel voor je klaren, maar dan ben je dus afhankelijk van een derde partij.
Voor de nodige kunstmatige intelligentie kun je gebruikmaken van Google’s AI-diensten. Denk aan Circle to Search, Gemini en Muziek zoeken. Ook biedt Xiaomi wat AI-vernuft van eigen bodem, die je voornamelijk kunt inzetten om foto’s te bewerken. Deze lijkt helaas behoorlijk inferieur aan die van Google te zijn, dus dat is een gemiste kans.
Zoals net vermeld mag HyperOS 2 op deze specifieke POCO’s dan geen reclame bevatten, wel is er de nodige bloatware aanwezig: Amazon, Facebook, TikTok, WPS Office, LinkedIn, AliExpress, Booking.com en Netflix worden standaard op de toestellen meegeleverd. Deze kun je eenvoudig zelf verwijderen.
WildBoost 4.0
Xiaomi drukte ons op het hart dat het de moeite waard zou zijn om WildBoost 4.0 uit te proberen. De nieuwste versie van Xiaomi's gameboostfunctie belooft namelijk veel goeds. Hogere framerates, betere beeldkwaliteit en vooral een lager energieverbruik, mede dankzij – je raadt het al – de inzet van AI.
Links zie je een foto met gameplay zonder WildBoost; op de afbeelding rechts speelde ik Genshin Impact met deze functie ingeschakeld. Het is een foto van het beeldscherm in plaats van een screenshot, omdat de visuele veranderingen die WildBoost aanbrengt niet in screenshots worden meegenomen. Het komt op de foto niet helemaal goed tot zijn recht, maar tijdens het spelen van een game is het verschil in scherpte duidelijk zichtbaar. Het voelt aan als een vrij basic verscherpende overlay die over de gameplay wordt heengeplakt. Is het beeld daarmee scherper? Ja. Voegt het echt meerwaarde toe? Ik vind van niet. Wat verder opvalt, is de hitte: het toestel wordt een stukje warmer wanneer je WildBoost hebt ingeschakeld. Tot zo ver het lagere energieverbruik.
Misschien wat flauw, want je hóéft de 'Super Resolution' natuurlijk niet aan te zetten als je daar niet op zit te wachten. Dan blijft het feit echter dat de telefoon merkbaar warmer wordt met WildBoost ingeschakeld en de functie het toestel dus juist níét zuiniger maakt. Alles wekt de indruk dat het slechts een eenvoudige manier is om de gpu tijdelijk wat hoger te klokken voor wat betere prestaties: zo'n dergelijk iets biedt vrijwel elke andere Chinese fabrikant ook.