Door Sjef Weller en Eric van Ballegoie

Een grote stap dankzij 4-stack

LG OLED evo C5 en G5 Review

19-04-2025 • 06:00

178

Singlepage-opmaak

Smart-tv en gamefuncties

De LG-tv's van dit jaar zijn als eerste voorzien van webOS 25. Als onderdeel van LG's webOS Re:New-programma krijgen oudere televisies van het merk in de loop van dit jaar ook een update naar de nieuwste versie. Op dezelfde manier zullen de C5 en G5 in de komende vier jaar updates ontvangen naar nieuwere webOS-versies.

De 2025-versie van LG's eigen smart-tv-systeem lijkt op het eerste gezicht sterk op dat van vorig jaar. Bij het aanzetten van de tv beland je standaard eerst in het homescherm, met bovenin een schermbrede reclamebanner. De reclame in deze banner kun je net als vorig jaar uitschakelen; in dat geval zie je hier 'reclame' voor webOS 25. Een beetje meta, maar vooruit. Links van de banner prijkt een verticaal rijtje navigatieknoppen en eronder volgen horizontale rijen met 'kaarten' (snelkoppelingen naar gethematiseerde apps zoals een Sport-app met competitie- en wedstrijdgegevens over teams die je volgt), geïnstalleerde apps en aanbevolen content. Die kijkaanbevelingen verwijzen naar een aantal FAST-kanalen en streamingdiensten zoals Prime Video, Disney+ en HBO Max. Ook deze aanbevelingen kun je uitschakelen. Het Home-menu past in dat geval in één scherm.

Net als voorheen zijn de meeste gangbare apps beschikbaar voor LG's platform. Een jaar geleden was het nog wachten op een Ziggo GO-app, maar die is inmiddels ook present, al is het dan in de vorm van een bètaversie. Wat tot nu toe nog wel lijkt te missen, is een Videoland-app. Die was voorheen altijd wel beschikbaar voor webOS-tv's, maar in webOS 25 konden we die nog niet vinden. LG laat desgevraagd weten dat deze app nog beschikbaar moet worden gemaakt voor de nieuwe modellen en dat de bal daarvoor nu bij Videoland ligt. De navigatie en het gebruik van apps werkt overigens lekker vlot: in zo'n zes seconden kunnen we vanuit het Home-menu de Netflix-app openen en een Verder kijken-stream starten. Wel duurt het altijd even om vanuit het Home-menu naar de uitgebreide instellingen te gaan.

Praten met de tv

In vorige jaren werd al een AI Chatbot geïntroduceerd, waarmee je kon 'chatten' om weergave- of geluidsproblemen op te lossen. Dit jaar doet LG er nog een AI-schepje bovenop. Zo kun je tegen de tv praten om contentaanbevelingen te vragen op basis van je kijkgedrag. Daarvoor houd je de nieuwe AI-knop op de afstandsbediening ingedrukt of spreek je de wachtzin "Hi LG!" uit. In dat laatste geval worden de far field-microfoons in de tv getriggerd, zodat je tegen de tv kunt praten zonder de microfoon in de afstandsbediening te gebruiken. Op deze manier kun je ook bijvoorbeeld een app openen, de televisie uitschakelen of van gebruikersprofiel wisselen door middel van stemherkenning.

Die laatste optie kan best handig zijn, maar er zitten ook wat haken en ogen aan. Zo kan iedere gebruiker met een account zijn eigen beeld- en geluidsvoorkeuren instellen in de modi Gepersonaliseerd beeld en, nieuw dit jaar, Gepersonaliseerd geluid. In beide gevallen doorloop je een aantal schermen met steeds vier uiteenlopende presets, waarbij je maximaal twee favorieten kunt kiezen. Aan het einde van de rit wordt aan de hand van je keuzes een gepersonaliseerde instelling aangemaakt. Als je deze activeert en je huisgenoot "Hi LG" roept, kan het zomaar gebeuren dat het systeem overschakelt naar dat andere gebruikersaccount met bijbehorende instellingen voor beeld en geluid. Dit gebeurt ook tijdens het kijken van bijvoorbeeld een Netflix-stream. Het beeld kan dan midden in een aflevering opeens koeler en donkerder worden, terwijl het geluid bijvoorbeeld een tandje scheller klinkt. Dat lijkt ons niet echt wenselijk.

Sommige kijkers zullen het juist handig vinden dat iedereen in het huishouden zijn eigen kijkhistorie heeft met bijbehorende aanbevelingen. Ook kan elke gebruiker zijn eigen homescherm indelen en daarbij bijvoorbeeld specifieke apps verbergen of juist niet. Zelf raakten we snel uitgekeken op de spraakgestuurde functies, omdat de spraakherkenning nog lang niet vlekkeloos genoeg werkt. Soms werden we goed verstaan, maar regelmatig gaat de AI flink de mist in. Op andere momenten weigerden de microfoons in het geheel om iets te horen.

Copilot en Google Home

Naast content- en appgerelateerde vragen kun je ook vragen stellen over andere zaken. Ben je niet tevreden met het antwoord van LG's eigen AI ThinQ, die zich echt puur bezighoudt met tv- en contentgerelateerde vragen, dan kun je de vraag doorzetten naar Microsoft Copilot. Hiervoor wordt Copilot in de browserapp geopend en krijg je het gegenereerde antwoord in geschreven tekst op het scherm te zien, terwijl AI ThinQ zijn antwoorden gewoon uitspreekt. De integratie is dus nog niet helemaal naadloos.

Het reeds bestaande Home-hubscherm, waarmee je LG-tv's voorheen kon gebruiken om smarthomeapparaten uit LG's ThinQ-stal bijeen te brengen, is uitgebreid met ondersteuning voor Google Home en andere apparaten. Verder kun je vanuit het Home-hub overschakelen naar Google Cast, Apple AirPlay of een HDMI-bron.

LG zal binnenkort via een update ook een nieuwe functie toevoegen aan het Always Ready-scherm, het scherm dat bijvoorbeeld verschijnt als screensaver wanneer er geen signaal is of dat je kunt instellen om weergegeven te worden als je de tv uitschakelt. In dit scherm kon je al kiezen tussen onder meer kunst en een klok, maar op den duur wordt het ook mogelijk om hier AI-gegenereerde kunst te maken en te tonen. Deze functie was tijdens onze testperiode echter nog niet beschikbaar.

Interface LG C5 en G5 - AI en IoTInterface LG C5 en G5 - AI en IoTInterface LG C5 en G5 - AI en IoTInterface LG C5 en G5 - AI en IoT

Afstandsbediening

LG heeft dit jaar voor het eerst in lange tijd zijn afstandsbediening een flinke make-over gegeven. De Magic Remote maakt bij de C5 en G5 plaats voor de AI Magic Remote. Deze is platter en compacter en de rondingen die maakten dat de vertrouwde LG-afstandsbediening zo lekker in de hand lag, zijn vervangen door kaarsrechte lijnen. In de plaats van de licht opbollende knoppen op de oude bediening heeft de nieuwe remote knoppen met een vlakke bovenkant en ook de richtingstoets is nu vlak.

De grote volume- en zapknoppen hebben plaatsgemaakt voor compacte knoppen die je omhoog en omlaag kunt kantelen. De nummer- en kleurknoppen zijn ondertussen verdwenen, zoals we de afgelopen jaar bij wel meer afstandsbedieningen zagen. Die knoppen zijn vervangen door een 123-knop, waarmee je een schermmenu opent waarin je getallen en kleuren kunt kiezen. Ook de invoerkeuzeknop is gesneuveld.

LG AI Magic Remote
LG AI Magic RemoteLG AI Magic Remote

Al met al voelt de nieuwe afstandsbediening compleet anders aan. Het zal even wennen zijn en we zijn er nog niet helemaal over uit of we deze stap een verbetering vinden. Boven het richtingsknopeiland prijken nu vijf functieknoppen, waaronder de nieuwe Home-hub- (linksboven) en AI-knop (midden). Die eerstgenoemde knop brengt je naar het Home-hub dat we hierboven al beschreven. Druk je langer op die toets, dan kun je van invoer wisselen. De AI-knop kun je kort indrukken om aanbevelingen te krijgen van AI ThinQ of langer ingedrukt houden om de microfoon in de afstandsbediening te activeren.

De nieuwe afstandsbediening heeft wel weer de oude 'reclameknoppen' onderaan, met in dit geval koppelingen naar Netflix, Prime Video, Disney+, Rakuten TV, LG Channels en Alexa. De compactere AI Magic Remote werkt op twee AAA-batterijen in plaats van de twee dikkere AA-batterijen die in zijn voorganger gingen.

Gamefuncties

De gamefuncties zijn ten opzichte van vorig jaar niet heel erg veranderd. Beide tv's hebben nog steeds vier HDMI-poorten die allemaal overweg kunnen met allm, vrr, AMD FreeSync en Nvidia's G-SYNC. Ook kunnen ze allemaal de maximale refreshrate weergeven: bij de C5 is dat 144Hz en bij de G5 165Hz. Die maximale refreshrates gelden overigens alleen voor pc-gaming, want de huidige consoles zijn beperkt tot 120Hz. Beide tv's kunnen ook overweg met Dolby Vision Gaming voor Xbox- en (bepaalde) pc-games.

LG's Game Dashboard, dat als overlay in beeld getoond kan worden, laat de gebruiker kiezen tussen verschillende presets en toont informatie over de huidige framerate, vrr en lowlatencystatus. Ook heeft dit gamemenu een Donkere kamer-modus, die je kunt inschakelen om de pixelhelderheid en het gamma aan te passen voor gamekamers met weinig omgevingslicht.

Game Dashboard G5 en C5

Inputlag

Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. De lage inputlag, het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkomt en daadwerkelijk wordt getoond, is dus daarom belangrijk bij gaming.

Wij meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. We doen dat in 1080p60-, 1080p120- en 4k-60-beeldmodi. Met 13 milliseconden op 60Hz en 4,8 milliseconden op 120Hz zetten beide tv's precies dezelfde resultaten neer als hun voorgangers. Ook met de C5 en G5 kun je dus prima uit de voeten als je graag snelle actiegames speelt. In onderstaande grafiek zie je de nieuwe tv's in donkerblauw en de C4 en G4 in respectievelijk oranje en lichtblauw.

  • Inputlag 1080p - Gamemodus
  • Inputlag 2160p - Gamemodus
  • Inputlag 1080p - Gamemodus 120Hz
Inputlag 1080p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Samsung QN90C 55" LCD
9,0
LG C3 55" OLED
9,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
9,0
LG G3 65" OLED
9,0
Panasonic MZW2004 65" OLED
9,2
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,3
Samsung S90C 55" QD-OLED
9,3
Panasonic LZW2004 55" OLED
9,4
TCL C84 65" LCD
12,1
Philips 809 65" OLED
12,4
Sony Bravia 8 65" OLED
12,5
Philips 908 65" OLED
12,6
Philips 909 55" OLED
12,6
Philips 808 55" OLED
12,6
Panasonic Z90A 55" OLED
12,7
Panasonic Z95A 65" OLED
12,7
LG G5 65" OLED
13,0
LG C5 65" OLED
13,0
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL C80 50" LCD
13,1
Sony X85L 55" LCD
14,4
TCL C85 65" LCD
14,6
Philips 959 65" OLED
14,7
Philips 807 55" OLED
15,2
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony A90K 42" OLED
16,7
Sony A80K 55" OLED
16,7
Sony A80L 55" OLED
16,7
Sony Bravia 9 75" LCD
16,9
Sony Bravia 7 65" LCD
17,0
Sony X95L 65" LCD
17,5
Inputlag 2160p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Panasonic LZW2004 55" OLED
8,6
Samsung QN90C 55" LCD
9,0
LG C3 55" OLED
9,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
9,0
LG G3 65" OLED
9,1
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,2
Panasonic MZW2004 65" OLED
9,2
Samsung S90C 55" QD-OLED
9,3
TCL C84 65" LCD
12,1
Philips 809 65" OLED
12,4
Sony Bravia 8 65" OLED
12,4
Philips 908 65" OLED
12,6
Philips 909 55" OLED
12,6
Philips 808 55" OLED
12,6
Panasonic Z90A 55" OLED
12,7
Panasonic Z95A 65" OLED
12,7
LG G5 65" OLED
13,0
LG C5 65" OLED
13,0
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL C80 50" LCD
13,2
Philips 959 65" OLED
14,7
TCL C85 65" LCD
14,7
Sony X85L 55" LCD
15,0
Philips 807 55" OLED
15,2
Sony A80K 55" OLED
16,1
Sony A90K 42" OLED
16,3
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony A80L 55" OLED
16,3
Sony X95L 65" LCD
17,1
Sony Bravia 9 75" LCD
18,6
Sony Bravia 7 65" LCD
18,6
Inputlag 1080p - Gamemodus 120Hz
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips 809 65" OLED
4,3
Sony Bravia 8 65" OLED
4,3
Philips 909 55" OLED
4,5
Philips 808 55" OLED
4,5
Philips 908 65" OLED
4,6
LG C3 55" OLED
4,6
Samsung S90C 55" QD-OLED
4,6
Samsung S95D 55" QD-OLED
4,7
LG G5 65" OLED
4,8
LG C5 65" OLED
4,8
Panasonic Z95A 65" OLED
4,8
LG C4 65" OLED
4,8
LG G4 65" OLED
4,8
Panasonic Z90A 55" OLED
4,9
LG G3 65" OLED
4,9
Samsung QN90C 55" LCD
5,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
5,0
TCL C85 65" LCD
5,1
TCL C80 50" LCD
5,4
Panasonic LZW2004 55" OLED
5,7
Panasonic MZW2004 65" OLED
5,8
Sony X85L 55" LCD
6,0
TCL C84 65" LCD
6,3
Philips 959 65" OLED
6,5
Philips 807 55" OLED
6,5
Sony A95L 65" QD-OLED
8,2
Sony A80L 55" OLED
8,2
Sony A80K 55" OLED
8,3
Sony A90K 42" OLED
8,4
Sony Bravia 7 65" LCD
8,5
Sony Bravia 9 75" LCD
8,6
Sony X95L 65" LCD
9,7