Door Jurian Ubachs

Redacteur

Wii MotionPlus: Virtua Tennis vs. Grand Slam Tennis

13-07-2009 • 09:00

38

Multipage-opmaak

MotionPlus

Hoewel het tennisspel in Wii Sports best populair is, kun je het nauwelijk realistisch noemen. Andere tennisgames bieden de speler weliswaar een realistischer presentatie, maar de bewegingen die je met de Wiimote doet, worden nergens lekker naar het spel vertaald. Dat betekent niet dat die games niet leuk zijn, maar wel dat er voor de Wii tot op heden geen realistisch tennisspel voorhanden was. Met de intrede van Wii MotionPlus moet dat veranderen.

Getest op: Nintendo Wii
Afwijkende versies Grand Slam Tennis: Xbox 360, PlayStation 3
Afwijkende versies Virtua Tennis 2009: PC, Xbox 360, PlayStation 3

Grand Slam Tennis

Wii MotionPlus is in feite niets meer dan een klein blokje dat aan de onderkant van de Wiimote moet worden bevestigd. Het setje wordt geleverd met een nieuw siliconenomhulsel voor de Wiimote, dat ook ruimte biedt aan het extra blokje. De impact van dat blokje zou gigantisch moeten zijn. Met MotionPlus zou de Wii in staat moeten zijn bewegingen van de gebruiker helemaal in real-time naar het scherm te vertalen, waar voorheen werd gekozen voor pre-scripted bewegingen die ruwweg op de bewegingen van de speler werden gebaseerd. MotionPlus moet dus vooral de nauwkeurigheid van de Wiimote verbeteren, en doet dat door de Wiimote in staat te stellen zijn positie te bepalen. De console kan een echte tennisslag, waarbij je de Wiimote ongeveer een meter verplaatst, onderscheiden van een simpele beweging met de pols.

*MotionPlus setje

Deze zomer verschijnen er direct een aantal games die gebruik maken van MotionPlus. De eerste games zijn inmiddels beschikbaar. Electronic Arts heeft Grand Slam Tennis gelanceerd in een bundel met MotionPlus. Sega's Virtua Tennis is alleen los verkrijgbaar, maar kan desondanks gebruikmaken van MotionPlus. Nintendo brengt eind juli Wii Sports Resort op de markt, dat eveneens gebundeld zal zijn met MotionPlus.

Wii-motes met Motion Plus blokje

Verschil in aanpak

Het duurt niet lang voordat duidelijk is dat twee tennisgames die gebruik maken van MotionPlus erg van elkaar kunnen verschillen. Sega kiest met Virtua Tennis 2009 voor een traditionele aanpak. De spelers zijn op een realistische manier gemodelleerd, al blijken de tekortkomingen van de Wii eens temeer - het spel ligt op de Wii jaren achter op zijn broertjes op andere consoles. Desondanks zijn alle spelers prima herkenbaar en zitten de meeste stijlen ook goed verwerkt in het spel, of het nu de agressieve slag van James Blake is of de rustige stijl van Roger Federer.

Virtua Tennis 2009De aanpak van Electronic Arts staat lijnrecht tegenover die van Sega. Grand Slam Tennis predikt geen realisme, maar kiest voor een wat vrijere stijl. Alle bekende tennissers in de game zijn gestileerd tot een gecartooniseerde versie van zichzelf. Ook hier geldt dat de spelers zeer herkenbaar zijn, temeer omdat hun meest herkenbare elementen een beetje zijn overdreven. Is Grand Slam Tennis daarmee mooier of juist lelijker dan Virtua Tennis? Geen van beide. De stijl is zo anders, dat een vergelijking niet op zijn plaats is. Hoogstens kun je zeggen dat de cartooneske stijl van Grand Slam Tennis mensen die daar niet van houden tegen de borst zal stuiten, terwijl de realistischer graphics van Virtua Tennis, ook al zijn ze niet erg mooi, niet zo snel weerstand zullen oproepen.

*Sfeer op en rond de baan

Een logische aanname is dan dat het spel met de betere graphics ook de betere presentaties biedt. Niets is minder waar: op de consoles toonde Virtua Tennis 2009 zich al een vrij droge tennisgame en dat is de Wii-versie ook. Een beetje meer sfeer rond de baan had niet misstaan. Op dit punt scoort Grand Slam Tennis juist opvallend hoog: al streven de graphics geen realisme na, de sfeer op en rond de baan is prima. De spelers reageren op de punten, de scheidsrechter klinkt net als in het echt en het publiek leeft mee met elke rally. Als klap op de vuurpijl is het spel voorzien van commentaar van de legendarische tennisspeler en commentator Pat Cash. Hij valt vrij snel in herhaling, dus zo boeiend is het ook weer niet, maar Cash' virtuele aanwezigheid maakt het geheel wel mooi af.

Virtua Tennis 2009Op het gebied van spelmodi doen de spellen niet veel voor elkaar onder. Virtua Tennis 2009 onderscheidt zich door de World Tour, de bekende hoofdmodus van het spel. Wie reviews van de andere versies heeft gelezen, kan zich wellicht herinneren dat daarin door vrijwel elk medium kritiek op die modus werd geleverd, voornamelijk omdat de voortgang tergend traag was en men het daardoor vrijwel onmogelijk vond de World Tour helemaal door te spelen. Helaas bestaat dat probleem op de Nintendo Wii ook. Je stijgt met elk toernooi een of twee plekken, waardoor je ontzettend lang bezig bent voor je überhaupt de profranking bereikt, en dan moet je die ook nog helemaal beklimmen.

*Summier tegenover langdradig

Grand Slam Tennis kent een wat beknoptere hoofdmodus. In plaats van een volledig jaar met allerlei toernooien, speel je in Grand Slam Tennis alleen die vier belangrijkste tennistoernooien van het jaar, de Grand Slams dus. Bij elke Grand Slam voer je eerst een aantal opdrachten en oefenpotjes uit om je speler te kunnen verbeteren, waarna je deelneemt aan het hoofdtoernooi. Deze opzet is in elk geval een stuk beter te behappen dan de World Tour in Virtua Tennis, temeer omdat je speler vrij rap beter wordt. Nadeeltje is echter dat het vrij pittig is. Ik stond in mijn eerste Grand Slam, terwijl mijn speler net een halve ster had verdiend van de maximaal vijf haalbare sterren, direct tegenover John McEnroe, een van de betere spelers in het spel: dat is pittig.

Wel goed, niet perfect

Met McEnroe is nog een opvallend verschil genoemd tussen beide games. Waar Virtua Tennis 2009 voorzien is van hedendaagse spelers, kent Grand Slam Tennis een mix tussen huidige en klassieke spelers. Federer en Nadal zijn in beide spellen aanwezig, maar Grand Slam Tennis voegt daar grote namen als McEnroe, Sampras, Becker en Borg aan toe, terwijl Virtua Tennis 2009 je spelers als Ancic en Blake voorschotelt. Het ligt er maar net aan wat je zelf leuk vindt. Wij konden de aanwezigheid van de oude toppers wel waarderen, maar het maakt het spel er weer niet realistischer op. Als dat is wat je zoekt in een tennisspel, is het aanbod van huidige topspelers in Virtua Tennis aantrekkelijker.

Grand Slam Tennis Zo bestaan er behoorlijk wat verschillen tussen beide games. Opvallend genoeg neemt het verschil een beetje af als je begint te spelen. Beide games hebben de MotionPlus-functionaliteit op ongeveer dezelfde wijze geïmplementeerd. Dit viel vooral op omdat we begonnen met Virtua Tennis 2009, wat niet bijzonder lekker ging. Daarna speelden we een dag lang Grand Slam Tennis, waarin we langzaam maar zeker handiger en handiger werden. Vervolgens bleken we ook in Virtua Tennis 2009 ineens een stuk beter te spelen: er zit duidelijk een overlappig in de besturing van Grand Slam Tennis en die van Virtua Tennis 2009.

*MotionPlus

Sleutel in de besturing is uiteraard MotionPlus. Zonder het verlengblokje laten beide games zich spelen als elk ander tennisspel op de Wii. Bepaalde elementen veranderen echter niet direct met de intrede van MotionPlus. Zo blijft de keuze voor het gebruik van de Nunchuck optioneel. Gebruik je de Nunchuck, dan moet je zelf rennen met je speler, en zonder de Nunchuck regelt de computer dat voor je. Dat laatste is absoluut de manier om deze games te spelen, zeker in het begin. Het timen van je slagen en het handmatig positie kiezen blijkt haast niet te combineren. Bovendien voelt het onlogisch; je linkerhand is dan bezig met digitale besturing, terwijl je rechterarm levensechte bewegingen moet maken. Wij raden dan ook de besturing met alleen de Wiimote aan.

Virtua Tennis 2009 De hamvraag is echter: maakt MotionPlus het tennissen op de Wii nu écht realistisch, of valt het toch wat tegen? Daar is geen eenduidig antwoord op. Het staat vast dat de aanwezigheid van MotionPlus de Wiimote gevoeliger maakt, wat in beide tennisgames meer controle oplevert. Je komt niet meer weg met het heen en weer schudden van de Wiimote en zal daadwerkelijk tennisbewegingen moeten maken. Daarbij lijkt de controle over je spel in Virtua Tennis wat groter dan in Grand Slam Tennis. Het spel reageert net wat beter op je bewegingen, en dan met name in het type slagen dat je doet. Grand Slam Tennis herkent soms maar met moeite of je nu een slice of een topspin-slag maakt, maar in dat spel is het juist weer wat gemakkelijker de bal de juiste kant op te sturen.

*Geen virtueel racket

MotionPlus zorgt in beide spellen voor meer controle, maar verandert de WiiMote niet in een perfect virtueel tennisracket. Het spel blijft bepaalde vooraf geprogrammeerde bewegingen op het beeld toveren. Op zichzelf hoeft dat nog niet zo slecht te zijn: als je de sport tennis één-op-één naar Wii-games zou overzetten, dan worden die net zo moeilijk als echt tennis, en dat is nu eenmaal een behoorlijk pittig spel. De keerzijde is dat er in beide games te veel momenten zijn waarbij je je afvraagt of wat op het scherm gebeurt wel echt door jouw toedoen is. Het kwam in beide games vaak genoeg voor dat ik naar links zwaaide, maar de bal naar rechts schoot. Bovendien zijn beide games behoorlijk vergevingsgezind als het gaat om je swing; zolang je timing maar redelijk in de buurt komt, zul je de bal altijd wel aardig terugmeppen.

Conclusie

Virtua Tennis 2009 en Grand Slam Tennis doen weinig voor elkaar onder. Beide games hebben elk hun sterke punten. Als we echter toch een voorkeur moeten uitspreken, gaat die naar Grand Slam Tennis. Hoewel we het tennissen in Virtua Tennis 2009 net wat realistischer en gecontroleerder vinden, is het tennis in Grand Slam Tennis een stuk sfeervoller: ondanks de wat karikaturale koppen van de spelers krijg je in Grand Slam Tennis veel meer het gevoel daadwerkelijk in een groot toernooi te staan. Wii MotionPlus draagt in beide games zijn steentje bij, maar laat tegelijkertijd nog wel iets te wensen over. Dat het algemene niveau van de tennisgames op de Wii met deze twee games omhoog gaat, is in elk geval goed nieuws.

Pluspunten Grand Slam Tennis

+ Sfeer
+ MotionPlus
+ Mix van oude en huidige spelers

Minpunten Grand Slam Tennis

- Weinig te doen
- Graphics
- Game reageert niet altijd even accuraat

Cijfer: 7,5

Titel Grand Slam Tennis
Box Grand Slam Tennis
Platform Nintendo Wii (afwijkend en later:
Xbox 360, PS3)
Ontwikkelaar Electronic Arts
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum Inmiddels verschenen

Pluspunten Virtua Tennis 2009

+ Graphics
+ MotionPlus
+ Uitgebreidere singleplayer-modus

Minpunten Virtua Tennis 2009

- Sfeerloos
- World Tour wel érg langdradig

Cijfer: 7,0

Titel Virtua Tennis 2009
Box Virtua Tennis 2009
Platform Nintendo Wii (afwijkend:
Xbox 360, PS3, pc)
Ontwikkelaar Sumo Digital
Uitgever Sega
Releasedatum Inmiddels verschenen

Grand Slam Tennis

Grand Slam Tennis Grand Slam Tennis Grand Slam Tennis Grand Slam Tennis Grand Slam Tennis Grand Slam Tennis


Virtua Tennis 2009

Virtua Tennis 2009 Wii Virtua Tennis 2009 Wii Virtua Tennis 2009 Wii Virtua Tennis 2009 Wii Virtua Tennis 2009 Wii Virtua Tennis 2009 Wii

Reacties (38)

38
38
24
1
0
4
Wijzig sortering
Ik heb ze beide liggen en vind eerlijk gezegd de graphics van Grand Slam Tennis aangenamer dan die van Virtua tennis. Dit komt hoofdzakelijk door het feit dat door de lage resolutie van de Wii de kleinere meer realistische graphics van Virtua Tennis nog al vermoeiend voor het oog zijn en niet erg duidelijk. De grotere cartoony spelers van Grand Slam hebben dan ook mijn voorkeur.
Zijn er uberhaupt ook vrouwen aanwezig in deze tennis game?
In Grand Slam Tennis wel.
Anoniem: 126000 @willem_liu13 juli 2009 12:49
Justine Henin FTW
In Virtua Tennis kun je actuele mannelijke en vrouwlijke tennissers kiezen. Je bent ook niet gelimiteerd aan mannen-only of vrouwen-only matches, je kunt ze gewoon gemengd spelen.
Laat ze maar weg, als ik kreunende vrouwen wil horen dan kijk ik wel naar iets anders :+
Anoniem: 147258 13 juli 2009 09:59
Je komt er overigens (ook met motion plus) wel mee weg door gewoon een kort tikje met je pols te geven. Ik heb het spel al even en ook de motion plus (import uk) en moet zeggen dat ik de motion plus erg vind tegenvallen. Je stuurt bij gst de bal door je swing lang of kort te maken en topspin of slice door je swing naar boven of onder door te zetten. Dit werkt echter voor geen meter. Zeker niet als je iedere week in het echt op de baan staat!
Dat is in beide gevallen een fout van de ontwikkelaars van de games, en in geen geval van Nintendo.

Maar wacht maar op Wii Sports Resort om die goed te kunnen beoordelen.
Anoniem: 26457 @9071013 juli 2009 10:39
...in Tiger Woods Tour 2010 is dat al prima te beoordelen. En de conclusie is imo dat het daar zeer goed werkt ! Als Sport Resort dat niveau gaat halen, dan doen ze goede zaken. De tennis games lijken toch wat minder goed te zijn met de M+ dan het golf spel met Tiger.
Dat komt omdat tennis een heel ander spelletje is. Bij golf moet je zo recht mogelijk slaan, en dat is heel goed te meten en ook heel haalbaar om te doen als mens. Bij tennis moet je op het juiste moment slaan, en alhoewel dat prima meetbaar is, is het verrekte lastig om ook echt precies op het juiste moment de bal te slaan. Hierdoor zou een echt realistisch tennisspel denk ik te moeilijk worden om nog leuk te zijn. Je merkt het al bij Virtua Tennis en Grand Slam. De laatste neemt zichzelf een stuk minder serieus en is dan ook een stukje vergevender qua slaan.
Inderdaad, we hebben gewoon wat meer spellen nodig om te kijken hoe het is.
En ik hoop dat er nog een verslag komt met een aantal games op T.net, hoe ze werken mét MotionPlus en zonder. Maar er is best kans dat door het programmeer werk die twee zaken ook weer dicht bij elkaar komen helaas, maar dat zien we dan wel.
Ik kan verder misschien in de toekomst binnenin de techniek kijken. Ik ben nog wel noob in programmeren, maar ik kan wat simpele script schrijven met GlovePIE, en er dus een joystick of een waterpas van maken. Nou, ja, met een beetje verdiepen kan iedereen dat, zo simpel als wat, ik ben alleen een van de weinigen die het ook doet. Maar omdat ik dus het niveau heb van scriptkiddy zal ik moeten wachten tot de echte programmeurs de support naar de pc hebben gehaald.
ik heb het spel ook gekocht, maar ik vind het vreselijk irritant dat wanneer je de wiimotionplus gebruikt je steeds op je speler moet mikken met de wii remote om te beginnen. Dat is namelijk niet het geval zonder wiimotionplus... dan is een druk op de knop het teken om te beginnen met serveren...
Het mikken is denk ik voor het kalibreren van de gyroscope wat in de motion plus zit. Deze is na een aantal bewegingen de weg kwijt en door het mikken weet het bessie weer wat het zich in 3D ruimte bevind.
(correct me if I'm wrong).
Ik vind het vreemd dat bij Grand Slam dit niet nodig is... ik word echt helemaal beroerd van dat mikken... virtua tennis gaat naar marktplaats!

[edit] Ik heb virtua tennis omgeruild voor Grand Slam tennis en ik heb er nog geen moment spijt van. Grand slam is veel praktischer. De forehand is soms wel wat tricky, omdat hij de beweging niet helemaal snapt...

Ook zonder motionplus sensor is het spel goed te spelen, dan lijkt het op de wii sports tennis. Maar als je eenmaal met motionplus gewend bent dan is zonder niet meer leuk.

[Reactie gewijzigd door Stephan Oudmaijer op 22 juli 2024 14:03]

Anoniem: 24394 13 juli 2009 09:10
"Waarschijnlijk zullen de MotionPlus-setjes rond die tijd ook los te krijgen zijn."

Zijn al los te koop, zaterdag hingen de winkels er al mee vol.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24394 op 22 juli 2024 14:03]

linkje erbij voor het extra: http://www.bol.com/nl/p/g...04004006589486/index.html
Pricewatch moet worden geüpdate.

Als het echt een verschil is, dan wil ik hem ook wel. Mijn ervaring is dat de wiimote geen goede joystick is.
Ik kan hem in een balkje stoppen samen met de nunchuck, waarbij de nunchuck de bewegingen detecteert, maar dan wordt die joystick wel aan de grote kant. De MotionPlus zou dat misschien voor mij kunnen oplossen.
Ik weet alleen niet hoe joystickspellen spelen op de Wii. Op de PC heb ik er nooit een goede joystick uit gekregen. Als ik de Wiimote rechtop lietstaan, merkte hij alleen het aantal graden dat hij maakte, niet of hij voorover of achterover werd gebogen.
Toen dit geschreven werd, was dat nog niet het geval. Artikel is inmiddels aan de actualiteit aangepast.
Anoniem: 166898 13 juli 2009 11:41
Virtua heb ik niet maar qua Grand Slam Tennis

a) "Het kwam in beide games vaak genoeg voor dat ik naar links zwaaide, maar de bal naar rechts schoot. "

niet de richting van de zwaai maar de duur van de zwaai bepaalt de richting, zie boekje

b) Zonder nunchuk word je online vd baan geveegd
Vergeet vooral ook de timing niet. Te vroeg of te laat slaan, bepaald ook de richting.
Anoniem: 147258 @SG14 juli 2009 10:09
da's alleen als je zonder motion+ speelt
geinig, bij echt tennis is dat ook zo :P
Wordt de wiimote in de toekomst eigenlijk ook met ingebouwde motion+ verkocht? Want eigenlijk maakt het de wiimote gewoon zoals ie had moeten zijn... Ik bedoel hier dus niet een los opzetstuk, maar echt ingebouwd. Zodat de wiimote dus niet groter/zwaarder hoeft te worden.

Ff een zijnootje over dat tennis. Is dat nou echt zo leuk? Het is toch iedere keer hetzelfde? Voetbal of basketbal kan ik me nog wat bij voorstellen, maar tennis? Nouja, ieder z'n ding denk ik.
Nee de doel groep was vooral casual en de Nintendo crowd. Dus die groffe sensoring. Maakt non gamer tot hardcore gamer in bepaalde mate gewaagt aan elkaar.
Je begrijpt dat 'n iemand in de 50 die niet sport en niet gamed. Met GST/VT geen kans maakt tegen een tenniser die even speeld.
Maar in wii sport wordt harcore en casual aan elkaar gematch. Door versimpeling.
Skill doet er minder toe.

Nintendo wilde juist die audience aanspreken.

Nu gaan ze ook voor de hardcore gamer. Door voor die groep een nauwkeurige Wiimote extensie te leveren . Dus hardcore games die goed bij die game stick passen te leveren worden daarmee gepushed.

Was de Wiimote nauwkeurig dan werden er al snel van begin af meer hardcore of simulatie games geproduceerd door third party devs. Ten koste van dat casual spul door thirdpartydevs.
Sorry, maar ik begrijp niet echt waarop je nou een antwoord probeert te geven. Je tekst is ook een beetje onleesbaar voor mij... Misschien ben ik de enige, maar zou je het nog eens willen doorlezen? :)
Anoniem: 303104 @_Thanatos_14 juli 2009 23:25
Hij probeert (met nadruk op probeert) uit te leggen dat het standaard leveren van de motion+ geen optie was voor Nintendo omdat dan meer hardcore games werden gemaakt en dit niet past bij de doelgroep (casual gamer).
Result is: Meer gericht op doelgroephardcore gamer en minder op de casual gamer. (Geen goed ding voor Nintendo denk maar even na)
Ah. Dankje :)

Maar ja, ach. Nintendo is uiteindelijk degene die bepaalt welke doel aangesproken wordt. Zij geven immers licenties aan devvers uit.
Motionplus.. Too little too late

Overigens behoorlijk prijzig allemaal.

Wiimote 45,-
Nunchuck 20,-
Motionplus 20,-
85,- :/
En de wii is een party console (voornamelijk) dus dat x4?. 340,-

Wil je opladen? +-20,- ps
Wil je classic games spelen? + 22,- ps

PS3:
Controller: 65,- (laden is inclusief)

XBOX 360:
Controller: 45,-
Play&charge (opladen): 20,-

Hallloooo Nintendo? Waar zijn jullie mee bezig?

[Reactie gewijzigd door spawnagain op 22 juli 2024 14:03]

Geld verdienen, zoals elk groot bedrijf. Het is geen liefdadigheidsinstelling.

[Reactie gewijzigd door Theebag op 22 juli 2024 14:03]

Zelf heb ik ook de voorkeur voor GST.
Maar wat ik in de review eigenlijk mis is hoe de online beleving is.
Met beide games kan je nl. ook online spelen.
Ik wacht nog even tot de ondersteuning beter wordt.. Meer games enz. . Verder vindt ik het wel een leuke toevoeging aan de Wii!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.