Door Eric van Ballegoie

Redacteur wearables

Wear OS-horloge met ultieme accuduur

OnePlus Watch 3 Review

20-03-2025 • 06:00

98

Singlepage-opmaak

Bediening, interface en accuduur

Bediening

Je bedient het horloge via het touchscreen, in combinatie met de kroon en drukknop aan de zijkant van de behuizing. Een druk op de kroon brengt je naar het appoverzicht, terwijl dubbel drukken standaard de recentste app opent, maar je kunt hier indien gewenst ook een overzicht met recente taken mee oproepen, of een app naar keuze openen. Het lang indrukken van de kroon activeert standaard Google Assistant. Bij de Watch 3 heeft de kroon nu dus ook een draaifunctie, waarmee je door menuopties en door lijsten met bijvoorbeeld notificaties kunt scrollen. De onderste knop opent met één druk standaard de trainingsapp, terwijl twee keer drukken de Google Wallet oproept. Maar ook hier geldt dat je de drukfuncties kunt aanpassen.

De gebruikservaring van Wear OS 5 op de OnePlus Watch 3 komt in grote mate overeen met wat we kennen van andere Wear OS-horloges: veeg je vanaf de watchface omlaag, dan verschijnt een pulldownmenu met ronde toggles die toegang bieden tot snelle instellingen zoals verschillende vliegtuig-, slaap- en niet-storenmodi. Ook kun je hier onder andere het mediavolume en de schermhelderheid aanpassen en is er een optie om door te gaan naar alle instellingen. Swipe je vanaf de watchface omhoog, dan krijg je in chronologische volgorde je notificaties te zien.

OnePlus Watch 3 - interface
OnePlus Watch 3 - interface

Veeg je juist opzij naar links of rechts, dan toont het horloge een carrousel van kaarten of 'tiles', overzichtsschermen van geïnstalleerde apps met informatie of knoppen om direct bepaalde functies te starten. Op wat kleine details na, is deze indeling wat we gewend zijn van de recente Wear OS-horloges van Google en Samsung. Als je op de kroonknop rechtsboven drukt, opent een raster met icoontjes van alle geïnstalleerde apps. Houd je diezelfde knop lang ingedrukt, dan opent Google Assistant, waarbij het horloge direct luistert naar spraakopdrachten. Druk je de knop snel tweemaal achter elkaar in, dan schakel je naar de laatst geopende app. De tweede knop opent standaard de OnePlus-sportapp, waarmee je snel een work-out kunt starten. Tweemaal snel drukken opent Google Wallet. Voor beide knoppen geldt echter dat je de werking kunt aanpassen, zodat je er ook andere apps of acties aan kunt koppelen.

Zuinige modus

Er is ook een tweede modus waarin het horloge kan werken, en die heet 'Energiebesparing'. Schakel je over naar deze modus, dan wordt Wear OS afgesloten en blijft alleen de onderliggende rtos-laag over. Die overschakeling gaat heel snel, maar wil je omgekeerd weer terug naar de Wear OS-modus, dan duurt dat ongeveer een halve minuut omdat Wear OS echt opnieuw moet opstarten. Gedurende de nacht schakelt het horloge automatisch over naar de zuinige modus om zo extra energie te besparen, waarna 's morgens automatisch weer wordt overgeschakeld naar Wear OS.

De interface van de energiezuinige modus ziet er op het eerste gezicht precies hetzelfde uit als Wear OS, maar niet alle watchfaces zijn beschikbaar en de complicaties op watchfaces bevatten vaak iets andere informatie, het pulldownmenu met snelle instellingen bevat minder opties en alle Wear OS-apps en tiles van thirdpartyapps zijn uit de interface verdwenen. Sowieso is alle functionaliteit waar Wear OS voor nodig is, niet beschikbaar in de zuinige modus. Dat betekent bijvoorbeeld geen Google Assistant, Google Pay, Shazam, Spotify, Strava of andere thirdpartyapps. Daarnaast zijn companionfuncties voor apps zoals Google Maps niet beschikbaar. Hierdoor wordt de OnePlus Watch 3 een horloge met beperkte functionaliteit, maar wel een héél lange accuduur tot wel zestien dagen.

Accuduur

Ik heb de Watch 3 vooral getest in de 'Slimme' modus, waarbij alle Wear OS-functies overdag ingeschakeld zijn. In de praktijk haalde ik meestal ruim zes dagen op één acculading, met het scherm in raise-to-wakemodus en gemiddeld een uur sportactiviteit met gps-registratie per dag. Dat is voor een Wear OS-horloge écht uitzonderlijk lang. Concurrerende modellen van Samsung en Google halen in de praktijk vaak niet eens de helft. Met de always-onfunctie ingeschakeld lever je ongeveer een dag aan accuduur in, maar bij gemiddeld gebruik gaat het horloge nog altijd bijna vijf dagen mee. Hoe lang de Watch 3 in de praktijk meegaat, hangt af van je gebruik, maar OnePlus belooft zelf bij zeer intensief gebruik nog steeds meer dan drie dagen.

Houd er wel rekening mee dat de nieuwe functie die 's nachts speurt naar ademhalingsproblemen ongeveer een dag van de accuduur afsnoept. Dit komt doordat er continu bloedzuurstofmetingen worden uitgevoerd tijdens het slapen.

Software-updates

OnePlus belooft dat het drie jaar OS- en beveiligingsupdates uitbrengt voor zijn Wear OS-horloges. De Watch 3 wordt geleverd met Wear OS 5, en zou dus updates moeten krijgen naar Wear OS 6 en 7 en wordt tot en met 2027 voorzien van beveiligingsupdates. Dat is redelijk, maar minder dan wat Google en Samsung bieden. OnePlus lijkt ook niet heel snel te zijn met het uitbrengen van updates, als we af mogen gaan op de Watch 2 van vorig jaar. Dat horloge draait nog altijd op Wear OS 4, de beloofde update naar Wear OS 5 laat nog op zich wachten.