De Logitech Astro A50 X pakt het weer anders aan. Deze headset wordt geleverd met een cradle waarop twee full-spec HDMI 2.1-ingangen zitten, drie USB-C-inputs en een HDMI 2.1-uitgangspoort. Zo krijgt de cradle geluid en beeld binnen van de aangesloten spelcomputers, waarbij de extra USB-verbinding het mogelijk maakt om je stemgeluid via de microfoon terug te sturen naar de consoles. Het beeld van de geselecteerde input wordt ondertussen doorgestuurd naar je tv. Daarbij worden 120Hz, vrr, 4k en hdr feilloos doorgegeven.
Logitech gaat er blijkbaar wel van uit dat gamers die hun pc, Xbox en PlayStation naast elkaar hebben staan, het beeld van hun pc alsnog uitsturen naar een aparte monitor. Voor de pc-aansluiting is namelijk alleen een USB-C-poort beschikbaar. Een derde HDMI-input was welkom geweest. Zelf heb ik de headset gebruikt in mijn woonkamer, waar een game-pc, PlayStation 5 en Xbox Series X op een en dezelfde tv zijn aangesloten. Nu is het niet zo’n moeite om de pc via een extra HDMI-kabel direct op de tv aan te sluiten, maar dit maakt het schakelen tussen pc en console wel omslachtiger.
Inputs wisselen
Dat omschakelen doe je met een toets op de headset zelf. Zo wissel je met een druk op de knop van Xbox naar pc, van pc naar PlayStation of van PlayStation naar Xbox. De afstandsbediening van je tv komt daar in principe niet meer bij aan te pas, behalve dus als je overstapt op pc-invoer. Wel is het jammer dat Logitech geen kleine afstandsbediening meelevert. Als de headset in zijn cradle staat – het geluid wordt dan automatisch doorgestuurd naar de aangesloten tv of receiver – moet je van de bank komen om op de headset van invoer te wisselen.
Je kunt de cradle ook met bluetooth aan je smartphone koppelen. Zo blijf je tijdens het gamen bereikbaar en kun je zelfs telefoongesprekken voeren. Omdat de verbinding via het basisstation loopt, kun je de hoofdtelefoon niet mee naar buiten nemen om hem los te gebruiken als bluetoothheadset voor je telefoon.
De bluetoothfunctie is ook handig om de headset met een Nintendo Switch te verbinden. Uiteraard levert deze verbinding enige audiovertraging op, wat vooral goed merkbaar is bij actiegames. We hebben ook geprobeerd de Switch aan te sluiten via USB-C, maar zonder succes. Sluit je liever een Switch aan dan een PlayStation of Xbox, dan kun je daar natuurlijk altijd nog een HDMI-poort op de cradle voor opofferen. Alleen kun je dan de microfoon niet gebruiken in Switch-games.
Uiterlijk
De cradle communiceert met de hoofdtelefoon via Logitechs draadloze Lightspeed-verbinding. Daarnaast doet hij dienst als laadstation voor de headset. Voor op de cradle lees je af hoe het gesteld is met de accu van de hoofdtelefoon en welke bron actief is. Is bluetooth actief, dan brandt er ook een blauw ledje.
De geteste headset en cradle zijn uitgevoerd in wit plastic, met zwarte oor- en hoofdbandkussens. De A50 X is echter ook volledig in het zwart te koop. De witte versie heeft een mix van glanzende en matte oppervlakken. De hoofdband en oorkleppen zijn met elkaar verbonden via twee zilverkleurige cilinders aan weerszijden, waarover je de hoofdband omhoog en omlaag kunt schuiven om de pasvorm goed te krijgen. Een mooi detail zijn de centimeteraanduidingen op beide cilinders, wat helpt om de hoofdband aan allebei de kanten op precies dezelfde hoogte te schuiven.
:strip_exif()/i/2006596130.jpeg?f=imagearticlefull)
Alle bedieningsknoppen zijn ondergebracht op de rechteroorklep van de hoofdtelefoon zelf. Het gaat dan om een aan-uitknop, een knop om van input te wisselen en een bluetoothknop. Die laatste knop gebruik je om de headset in de koppelstand te zetten, maar na het pairen kun je ook met enkel, dubbel en drievoudig indrukken het afspelen van nummers pauzeren, naar een vorig of volgend nummer springen en een binnenkomend telefoongesprek beantwoorden. Onderaan vinden we nog een volumewiel. De zijkant van de rechteroorklep is een game-chatmixknop; druk je die aan de voorkant in, dan verhoog je het volume van gamegeluid en druk je op de achterzijde, dan komt het chatgeluid harder door.
De linkeroorschelp heeft geen knoppen, maar is wel voorzien van een boommic. Deze zit aan een niet-verwijderbare, flexibele arm die je wel omhoog kunt draaien (de mic wordt dan automatisch gedempt), maar niet in kunt schuiven.
Logitech G Hub-software
Voor de configuratie kun je Logitechs G HUB-software installeren. Ook deze software bevat uitgebreide EQ-mogelijkheden voor de microfoon en het geluid uit de oorschelpen. Voor beide zijn er standaard drie presets beschikbaar, maar je kunt ook je eigen instelling maken. Bovendien is het mogelijk om je eigen presets met de rest van de wereld te delen en om door voorinstellingen van de community te bladeren en die toe te passen.
Ook is er een noisegate-optie voor de microfoon, waarbij je de mic kunt instellen op een stille, een iets rumoerigere of een ronduit lawaaierige omgeving. Daarnaast is er een Sidetone-regelaar, waarmee je bepaalt hoe luid je je eigen stem terughoort. Ook de helderheid van de ledjes op de cradle kun je via de G HUB-software instellen. Van alle configuratie-apps vonden we G HUB het overzichtelijkst en daardoor het fijnst werken, al biedt deze software minder diepgaande mogelijkheden dan die van Steelseries.