Door Arnoud Wokke

Redacteur

Eerste indruk: Toshiba's smartphone

Toshiba's Touch-interface

Software

Zoals elke fabrikant die aan de slag gaat met Windows Mobile, heeft ook Toshiba een eigen interface ontworpen om een eigen look and feel aan het toestel te geven en daarnaast ook de gebruiksvriendelijkheid van de software te verbeteren.

In het geval van Toshiba bestaat de interface uit 'lamellen'. Het scherm is verdeeld in drie stroken, die elk een bepaalde categorie snelkoppelingen bevatten: standaardtoepassingen, Office-applicaties, instellingen, enzovoorts. Ondanks het grote scherm passen de negen snelkoppeling per lamel niet op het scherm: daarvoor moet de gebruiker ze naar boven vegen. Om andere lamellen in beeld te krijgen, moet de gebruiker juist naar links of naar rechts vegen.

De bovenste helft van het scherm is gereserveerd voor een klok. In plaats daarvan kan die ruimte ook voor een notificatiescherm, een kalender of andere widgets gebruikt worden. Al met al is de interface een aardige poging om een nieuwe dimensie aan Windows Mobile toe te voegen. De gebruikservaring is totaal anders dan met de standaardinterface van Windows Mobile of met andere shells, zoals Touchflo 3D of SPB Mobile Shell.

Overigens zegt Toshiba dat de interface nog niet helemaal af is en er kleven inderdaad een paar flinke nadelen aan de software. De duidelijkste tekortkoming is het uiterlijk: er zijn ongetwijfeld mensen die de kleurenkermis kunnen waarderen, maar voor een smartphone is het iets te kinderachtig. Hoewel de kleuren in beperkte mate zijn aan te passen, blijft het de bedoeling dat de lamellen allemaal verschillende kleuren hebben.

Ook is de interface allesbehalve logisch: de snelkoppelingen zijn lastig terug te vinden, omdat het niet duidelijk is waar de lamellen voor staan. De icoontjes die de categorieën aangeven, zijn klein en onduidelijk en de tekst loopt door de plaatjes heen. En waarom je zoveel moet vegen om snelkoppelingen tevoorschijn te halen, is ook onduidelijk: er hadden er meer op het grote scherm gepast.

De gecombineerde klok/kalender/widget-applicatie aan de bovenkant heeft ook nog de nodige aandacht nodig. Eigenlijk is een stylus nodig om de kleine commando’s van die applicatie te bedienen, maar Toshiba heeft in het toestel geen plek voor een pennetje ingeruimd. Bovendien is het geheel van de interface nog niet logisch en intuïtief: het heeft, in tegenstelling tot andere shells, een behoorlijk steile leercurve.

Het is overigens nog onduidelijk of de TG01 een upgrade zal krijgen naar Windows Mobile 6.5. De persvertegenwoordigers van de fabrikant waren niet op de hoogte van de komst van de update van Microsofts besturingssysteem.

Ten slotte

Toshiba doet een aardige poging om een deel van de alsmaar groeiende smartphonemarkt naar zich toe te trekken. Dit toestel is duidelijk gericht op consumenten die hun telefoon aan de hand van specificaties uitzoeken: de TG01 heeft het grootste scherm en de snelste processor die ooit in een telefoon zijn gezien.

Het toestel is ondanks zijn formaat opvallend dun en licht. Wie een telefoon in zijn broekzak draagt, moet er wel voor zorgen dat hij diepe zakken heeft. Desondanks is de Toshiba geen voorbeeld van een mooi ontwerp: daar is hij te onopvallend voor.

Voor de software hoeft niemand de TG01 te kopen: de knoppen van de interface zijn ondanks het enorme scherm te klein en de besturing werkt niet makkelijk of intuïtief. De gekleurde lamellen kunnen daarnaast irritatie opwekken.

Reacties (40)

40
35
9
4
0
5
Wijzig sortering
Desondanks is de Toshiba geen voorbeeld van een mooi ontwerp: daar is hij te onopvallend voor.
Dit is volgens mij meer mening dan feit, ikzelf hou bijvoorbeeld wel van een onopvallend design. Mijn Touch Diamond heeft ook geen opvallend design afgezien van de achterkant welke ik niet eens mooi vind. Tevens is het ook nog onpraktisch om een scheve achterkant te hebben als je je telefoon op de tafel wilt hebben liggen.

Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe chipset en hoe deze aan gaat voelen in Windows Mobile. Zelf heb ik nog een 200Mhz OMAP en een 624Mhz XScale WM apparaat van een aantal jaren oud en die voelen veel sneller aan.

Ik hou mijn oog op deze telefoon, hij lijkt wel een soort wolf tussen de schapen. En ik ben erg benieuwd wat HTC gaat doen nu Toshiba richting de nieuwe Qualcomm chipset gaat. Ook aangezien HTC laatst een deal gesloten heeft met Ericsson voor levering van nieuwe chips voor hun smartphones. Iemand enig idee wat voor chipset dat gaat worden?
Er is veel kritiek op de interface.... maar dat valt toch wel mee.

bv de Iphone... daar heb je ipv lamellen gewoon verschillende schermen. In praktijk zetten mensen vaak op elk scherm een groep apps....

bv 1 scherm voor spelletjes en een voor tools en een voor apple native apps...

In principe is dit dus hetzelfde (misschien nog wel duidelijker) dan bv de iphone

Hier heb je nog de mogelijkheid om niet alle apps en direct op je bureaublad weer te geven... dat moet bv bij de Iphone wel perse....

Ik vind het lamellen idee wel makkelijk ...
De kleuren zijn inderdaad zwaar minder. Dit mag van mij best in grijstinten. Maar dat komt vast wel.

Verder zie ik het wel zitten. Als ik een Ipod Touch in mijn zak heb zitten dan is er nog ruimte zat over... dus groter is geen probleem (spijkerbroek)
kunnen jullie ook iets zeggen over de kwaliteit van het aanrakscherm? is het beter/slechter dan de touch HD?
Naar mijn idee is de HD toch al prima?

Ik vind juist dat de iPhone of G1 erg gevoelig is waardoor ik te snel op een knop druk.
Bijvoorbeeld op het toetsenbordje kan je dan eerst je vinger op de goede knop leggen en dan pas doordrukken. Evenals bij links in een mobile browser.

Ik denk niet dat resistieve touchscreens veel gevoeliger worden in mobieltjes. Capacative zijn meer voor de gevoeligheid maar wel weer minder precies.
Ook ondersteund Windows Mobile officieel geen capacative touchscreens hoewel OMAP met hun OMAP 3 platform wel Windows Mobile via een capacative touchscreen kunnen gebruiken.

Ik vraag me ook af waarom capacative niet zou werken in WinMO, lijkt me een kwestie van een driver schrijven die ermee overweg kan gaan. En anders een emulatielaag schrijven die de capacatieve input code omzet naar een resetieve output code.
Juist door de grootte van de knoppen op de iPhone valt het wel mee, het verkeerd drukken. Het reageert ook alleen op je huid, niet op de druk van iets anders. Ik ervaar juist teveel op toestellen als de HD of andere met een druk-scherm, dat je vaker moet drukken voor het reageert of dat het OS eronder traag werkt. Een combinatie dus van een capacative scherm en een goed OS, levert de goede ervaring op.

Edit: Overigens zijn capacitive schermen niet minder nauwkeurig, eerder nauwkeuriger (er ligt een heel rasten aan sensoren in zo'n scherm. Alleen is je vinger wat groter qua aanraakpunt. De software rekent echter uit waar de meeste gemiddelde spanning zit en dat gaat behoorlijk precies, vooral gezien de grootte van de vingers.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 26 februari 2009 14:45]

Daar heb je wel gelijk in, maar het is dan dus ook zo dat het Apple MobileOS gemaakt is rond het idee van vingervriendelijkheid en een capacatief touchscreen.

Windows Mobile is dit niet en zal m.i. niet fijn werken met een capacatief touchscreen. En dat komt dus omdat windows mobile nooit gemaakt is met vingervriendelijkheid in het oog maar op gebruik met een stylus. Echter is na een aantal jaren ook wel in WinMO te werken met je duim. Maar dat is natuurlijk al te lang.

Vind het toch bijzonder dat vingervriendelijkheid en ontzettend veel gebruiksgemak de laatste tijd zo'n grote issue wordt. Toen Windows Mobile er nog niet zo lang was vonden mensen het als bijzonder fijn dat je bijvoorbeeld alleen al je agenda met Outlook kon synchroniseren. Of bijvoorbeeld dat je alles makkelijk aan kunt passen en dat er honderden apps zijn voor Windows mobile. Nu sinds de komst van de iPhone willen veel mensen ineens een zo simpel mogelijke interface en moet het er zo mooi mogelijk uitzien en zo makkelijk mogelijk werken. Het klinkt mij lui in de ogen.

Natuurlijk moet het niet zo zijn dat je een smartphone gebruiken rocket science moet zijn maar dat is het ook niet. Zelfs niet met Windows Mobile.

Apple heeft gewoon goed geluisterd naar alle fashion/hype/gadgetfreak/etc mensen en daar hun telefoon op aangepast. Mensen kunnen een iPhone kopen en weten vaak bijna gelijk hoe ze de meeste functies kunnen gebruiken. In bijvoorbeeld Windows Mobile lijkt het een stuk moeilijker maar dat valt reuze mee als je er eenmaal aan gewend bent.

Zo kan ik nog wel even doorgaan maar het punt lijkt me toch wel duidelijk.
Mensen verwachten steeds meer en zijn niet meer tevreden met iets wat een jaar geleden prima was. Wat als dit gevoel nou een punt van verzadiging gaat bereiken? Blijft de innovatie dan ook hangen?
Ik vind het juist niets met luiheid te maken. Dat is vaker een misvatting, iets simpel en intuitief maken zorgt voor een betere en snellere workflow, wat niet in verband hoeft te staan met een systeem wat niks kan. Dit zie je ook bij de Palm Pre, Apple heeft ervoor gekozen om een aantal zaken weg te laten, maar dat wilt niet zeggen dat de approach van een simpel te bedienen geheel, beperkingen met zich meebrengt. Juist niet, in mijn geval doe ik nu meer met een mobiel (iPhone) dan ik ooit op een WM apparaat deed. De Palm Pre heeft zelfs helemaal geen beperkingen, wat weer andere problemen kan geven, en ook dat is simpel te bedienen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 26 februari 2009 15:20]

Ok maar wat dan van het feit dat multitasken op een iPhone lastig is want het OS wil niet teveel processen open hebben staan. Of een agenda op je beginscherm. Of de animaties van scherm naar scherm en bij het openen van een app. Allemaal dingen die de productiviteit niet zullen bevorderen.

Toch heeft bijvoorbeeld Apple ervoor gekozen om dit er wel in te doen. En vanuit mijn opzicht is dat meer esthetisch dan functioneel.

Ik flame nergens op Apple, vind het een prima apparaat. Echter is het niet zo gewelding denk ik als de meeste mensen denken. Samsung heeft hetzelfde met hun Touchwiz en de widgets. Leuk, mooi, maar zeker niet de meest productieve oplossing.

De massa geeft tegenwoordig meer om design dan om functionaliteit denk ik. Ik merk bij mij op school dat mensen ook zo'n instelling hebben. Een mooie telefoon of een mooie camera. Niet een goed werkende telefoon of camera.

Ik weet er verder ook niks van, misschien ben ik wel de enige die buiten de boot valt maar voor mij is dit toch het snelste ondanks dat ik het niet gebruik op die manier. Hier heb je alles in één scherm en je apps in het startmenu.

De Diamond had bij de release ook een Touchflo die ontzettend soepel ging. Alle pagina's gingen met een mooie animatie voorbij. Nu bij de nieuwere roms hebben ze al die animaties eruit gehaald. Dit oogt minder mooi maar er zit nu geen vertraging meer tussen de pagina's wat het m.i. toch sneller aan laat voelen.

Release Touchflo (let op de animaties tussen het wisselen van pagina's.)
Touchflo uit de 2.03 ROM heeft die animatie niet meer. Ook het leuk openen van het mail envelopje is weggelaten. Minder eyecandy, maar wel productiever.

[Reactie gewijzigd door pauldegroot op 26 februari 2009 16:33]

Wat zie je op die afbeelding van een windows mobile desktop nou meer aan informatie dan bij de iPhone? Voor mijn gevoel alléén de agenda. De rest wordt bij de iPhone ook aangegeven doormiddel van een getalletje boven je mail / berichten / etc. of via een subtiel icoontje bovenaan (locked, bluetooth).

Ik heb zelf twee jaar met windows mobile gewerkt en vond het in het begin best wel meerwaarde hebben dat je er functioneel veel mee kon, maar na een tijd ben je uitgespeeld met die functies die je eigenlijk toch niet nodig hebt en ga je je, in mijn geval, irriteren aan het altijd nodig hebben van een stylus voor iets simpels als het sturen van een SMS-je en het altijd moeten zoeken naar alles. Uiteraard is dat met een toetsenbord deels op te lossen, maar dan wordt de telefoon mij weer te dik.

De iPhone lost de dagelijkse zaken gewoon keurig op; het overzicht van de SMS history is echt geniaal, het kalender is veel overzichtelijker en sneller door te scrollen, het invoeren van zaken gaat makkelijker, browsen gaat veel beter enz. Daar lever ik dan graag wat zaken voor is. Zelfs het ontbreken van fatsoenlijke bluetooth, film-functionaliteit en MMS heb ik daar graag voor over! :p
Ik snap je punt eigenlijk niet zo...
Je vind het een negatief iets dat telefoons gebruiksvriendelijker (moeten) worden? Ik kan het alleen maar toejuichen. Waar ik op m'n pc graag dingen wil kunnen customizen en een poweruser ben, wil ik op m'n telefoon juist een just-works ervaring en een zo makkelijk mogelijke interface waarin ik met zo min mogelijk handelingen alles kan doen wat je normaal met een telefoon doet.
Je beargumenteerd dat zelfs windows mobile mee te werken is als je er eenmaal aan gewend bent. Maar waarom zou ik me aan willen passen aan m'n telefoon? Apple luisterd inderdaad naar de consument. De consument wil een makkelijk te bedienen telefoon, en die hebben ze dus ook gekregen.
Microsoft probeert alleen maar hun eigen idee door te duwen dat de telefoon een soort mini-pc, met een pc-achtige interface moet worden. Ze hebben geen oog voor wat de meeste consumenten willen, namelijk een interface die designed is voor telefoons, niet voor pc's.
Van mij mag dat hele windows mobile verdwijnen. Veel te ongebruiksvriendelijk en inconsistent. Weg met dat "start menu", task manager, taakbalk-wannabe en IE met brakke IE6 rendering engine. Zolang ze in Redmond niet in gaan zien dat een telefoon een totaal andere gebruikssituatie is dan een pc zal het nooit wat worden.

De iPhone heeft gewoon een nieuwe standaard gezet op het gebied van telefoon interfaces, en het gaat nooit meer terug naar wat het vroeger was. Wen er maar aan of koop gewoon geen smartphones meer.
Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken, maar ik moet je gelijk geven dat resistief nogal "cluncky" en haperig aanvoelt. Je moet telkens iets of wat druk uitoefenen, waardoor je soms niet en soms wel een actie uitvoert. Als het systeem eronder dan idd nog een beetje traag is in het registreren van wat je doet (had ik zelf nog niet eens bij stilgestaan) wordt het ingeven van iets simpel als een telefoonnummer toch echt wel een pijnlijke aangelegenheid. Vaak hebben we dan ook nog te maken met 'flexibele' en flimsy schermpjes waarop ik niet eens met vertrouwen durf te drukken.

In een ander topic heb ik het ook vermeld, maar de drukervaring op bvb een KU990 (wat ik toevallig even gebruikt heb) is een stuk minder aangenaam dan deze op een iPod Touch bvb (en dus ook iPhone).

Voordeel is wel dat je even je vinger kan laten rusten op het scherm alvorens door te drukken, en dat je stylus en schriftherkenning kan toepassen. Maar dat weegt bij mij niet op tegenover het gevoel en de sensatie van een capacitief scherm. Voor mij liefst een glashard capacitief scherm (en zeker niet iets wat voelbaar ingedrukt kan worden)

Vooral ook 'swipen' is iets wat je op een dergelijk groot scherm intuitief zal willen doen, om bvb door foto's te scrollen of op wegpagina's te bewegen. Dat gaat echt tien keer beter dan op een resistief scherm, wat op swipe gebied nogal behelpen is. Maar ik kan verkeerd zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131051 op 26 februari 2009 15:31]

Je zou eens een HTC Universal moeten proberen. Dan weet je hoe gevoelig een resistief touchscreen kan zijn. Voelt bijna hetzelfde als een iPhone, je hoeft alleen maar te aaien ;)

Maar toegegeven, de nieuwere telefoons moet je soms wel te hard drukken als je het vergelijkt met een iPhone of G1. Echter vind ik dat zelf niet storend maar juist wel fijn.
De laatste zin is niet af...

Maar verder mooi review. Jammer dat het een saai aanzien heeft.. ondanks dat een zeer goede gooi naar die markt. Er zijn fabrikanten die slechter begonnen zijn.
Een kleurenkermis is niet bepaald intuitief volgens mij. Tenzij iedere kleur een hele specifieke betekenis heeft, maar dat idee krijg ik niet als ik de foto's bekijk. Verder onlogische links die je moet zoeken... dat is nu precies 1 van die punten die zo vervelend zijn in telefoons, zaken "all over the place". Wat mij betreft leuke specs, maar daar ben ik al zovaak in getrapt, eerst maar eens zien hoe het OS aanvoelt, dat is uiteindelijk belangrijker.
Inderdaad, specs sells, daar ben ik ook al meerdere keren achter gekomen helaas... bruikbaarheid en gebruikersvriendelijkheid zijn de nieuwe selectiecriteria voor mij.
Jammer gemiste kans, ik had nog niet van het apperaat gehoord, en zag het uiterlijk nu voor het eerst en las de speceficaties ook voor het eerst.

Vond het uiterlijk wel wat hebben en de speceficaties zijn zeker erg mooi, jammer dat het OS en de schil de algehele ervaring omlaag halen. Ook jammer (vind ik althans) dat het geen capacitive scherm is, ikzelf vind die veruit superieur aan de non-capacitive schermen.

Lichtjes swipen en vegen ipv drukken O+

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 26 februari 2009 15:00]

Windows Mobile ondersteund dat tot nu toe niet dus voor die schermen moet je toch echt even wachten op de eerste WM7 toestellen.
Ik wil wel eens de autonomie weten met zulke cpu + scherm...
Deze met Android en ik ben over.

Waar blijven de mooie toestellen met Android ?

Iphone is al 2 jaar op de markt en nog steeds geen antwoord.
Anoniem: 174991
@C00P26 februari 2009 16:32
Zou het heel veel werk zijn om Android hierop te zetten? Zou voor Toshiba goed nieuws zijn als men dat snel voor elkaar krijgt...
Sony Ericsson komt met de SE Xperia X2, waar Android op zal draaien. Hier is meer te lezen over de Xperia X2.
Persoonlijk vind ik het uiterlijk van de Xperia X1 wel erg mooi.
Anoniem: 279971
26 februari 2009 15:51
Touch flow derop en gaan met die banaan...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee