Software
Zoals elke fabrikant die aan de slag gaat met Windows Mobile, heeft ook Toshiba een eigen interface ontworpen om een eigen look and feel aan het toestel te geven en daarnaast ook de gebruiksvriendelijkheid van de software te verbeteren.
In het geval van Toshiba bestaat de interface uit 'lamellen'. Het scherm is verdeeld in drie stroken, die elk een bepaalde categorie snelkoppelingen bevatten: standaardtoepassingen, Office-applicaties, instellingen, enzovoorts. Ondanks het grote scherm passen de negen snelkoppeling per lamel niet op het scherm: daarvoor moet de gebruiker ze naar boven vegen. Om andere lamellen in beeld te krijgen, moet de gebruiker juist naar links of naar rechts vegen.
De bovenste helft van het scherm is gereserveerd voor een klok. In plaats daarvan kan die ruimte ook voor een notificatiescherm, een kalender of andere widgets gebruikt worden. Al met al is de interface een aardige poging om een nieuwe dimensie aan Windows Mobile toe te voegen. De gebruikservaring is totaal anders dan met de standaardinterface van Windows Mobile of met andere shells, zoals Touchflo 3D of SPB Mobile Shell.
Overigens zegt Toshiba dat de interface nog niet helemaal af is en er kleven inderdaad een paar flinke nadelen aan de software. De duidelijkste tekortkoming is het uiterlijk: er zijn ongetwijfeld mensen die de kleurenkermis kunnen waarderen, maar voor een smartphone is het iets te kinderachtig. Hoewel de kleuren in beperkte mate zijn aan te passen, blijft het de bedoeling dat de lamellen allemaal verschillende kleuren hebben.
Ook is de interface allesbehalve logisch: de snelkoppelingen zijn lastig terug te vinden, omdat het niet duidelijk is waar de lamellen voor staan. De icoontjes die de categorieën aangeven, zijn klein en onduidelijk en de tekst loopt door de plaatjes heen. En waarom je zoveel moet vegen om snelkoppelingen tevoorschijn te halen, is ook onduidelijk: er hadden er meer op het grote scherm gepast.
De gecombineerde klok/kalender/widget-applicatie aan de bovenkant heeft ook nog de nodige aandacht nodig. Eigenlijk is een stylus nodig om de kleine commando’s van die applicatie te bedienen, maar Toshiba heeft in het toestel geen plek voor een pennetje ingeruimd. Bovendien is het geheel van de interface nog niet logisch en intuïtief: het heeft, in tegenstelling tot andere shells, een behoorlijk steile leercurve.
Het is overigens nog onduidelijk of de TG01 een upgrade zal krijgen naar Windows Mobile 6.5. De persvertegenwoordigers van de fabrikant waren niet op de hoogte van de komst van de update van Microsofts besturingssysteem.
Ten slotte
Toshiba doet een aardige poging om een deel van de alsmaar groeiende smartphonemarkt naar zich toe te trekken. Dit toestel is duidelijk gericht op consumenten die hun telefoon aan de hand van specificaties uitzoeken: de TG01 heeft het grootste scherm en de snelste processor die ooit in een telefoon zijn gezien.
Het toestel is ondanks zijn formaat opvallend dun en licht. Wie een telefoon in zijn broekzak draagt, moet er wel voor zorgen dat hij diepe zakken heeft. Desondanks is de Toshiba geen voorbeeld van een mooi ontwerp: daar is hij te onopvallend voor.
Voor de software hoeft niemand de TG01 te kopen: de knoppen van de interface zijn ondanks het enorme scherm te klein en de besturing werkt niet makkelijk of intuïtief. De gekleurde lamellen kunnen daarnaast irritatie opwekken.