Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Supercompleet, maar nog steeds te heet

Sony Xperia 1 V Review

11-10-2023 • 06:00

122

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Sony Xperia 1 V is een heel fijne, zeer complete smartphone om mee te werken. Het is een van de weinige high-end toestellen met een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en een geheugenkaartlezer. De stevige haptische feedback en de subtiele geluidseffecten van de UI laten het apparaat luxe aanvoelen. De software is fijn om mee te werken en de extra Sony-apps voor het maken van foto's en video's zijn een goede aanvulling en werken ook goed. Het is alleen jammer dat zo’n duur toestel alsnog wordt geleverd met bloatware. Sony heeft gelukkig wel de softwareondersteuning van dit toestel met een jaar verlengd ten opzichte van zijn voorganger, maar deze is met drie jaar nog steeds te kort voor zo'n dure smartphone. In 2026 krijgt het toestel zijn laatste update.

De Sony-applicaties zijn erg handig voor de (semi)professional en Sony-cameraveteranen. Beginners en algemene gebruikers zullen zich waarschijnlijk geïntimideerd voelen door de vele opties en mogelijkheden. Gelukkig heeft Sony gewerkt aan de automatische modus, waardoor je als beginner in deze stand ook mooie foto’s kunt maken, zelfs in situaties waarbij weinig licht voorhanden is. De smartphone maakt mooie, natuurgetrouwe foto’s en legt daarbij zeer veel details vast. Het apparaat doet het dan net zo goed en soms zelfs beter dan andere vlaggenschepen in deze prijscategorie.

Ook video’s schieten kan erg goed met deze smartphone; het toestel kan goed meekomen met de andere grote vlaggenschepen. Wat overigens niet helpt bij het maken van video's, is de korte accuduur. De smartphone is snel door zijn acculading heen en dat is juist bij het maken van media iets waar je niet tegenaan wilt lopen.

Een ander probleem dat Sony helaas nog steeds niet helemaal heeft opgelost, betreft het livestreamen. Hoewel de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 een stuk minder heet wordt dan zijn voorganger, lukt het Sony niet om de warmteontwikkeling tijdens het streamen afdoende te beteugelen, wat resulteert in het uitschakelen van functies tot zelfs het afbreken van de stream. Ook als je gewoon video’s maakt, wordt de smartphone warm, maar hij blijft wel werken. Bij games en andere toepassingen wordt snel en veel gethrottled. Je merkt daar gelukkig niet veel van, maar als je video gaat renderen of andere zware taken gaat doen, valt op dat het wat langer duurt dan op andere high-end toestellen. Voor het maken van foto's en video's is dit een goede telefoon, maar livestreamen raad ik af.

Kortom, ik heb weer gemengde gevoelens over deze smartphone. Ik wil graag van dit toestel houden; het apparaat werkt zelfs zo lekker en reageert zo snel dat ik de hitteproblemen voor lief zou nemen. Als je echter realistisch naar deze smartphone kijkt, is hij gewoon te duur voor de steken die hij laat vallen. Het is dan ook jammer dat het Sony niet is gelukt om alle problemen van de voorloper op te lossen. Alleen als je niet gaat streamen, zou ik dit toestel nog aan kunnen raden. Dat is echter een vreemde keuze, aangezien dat juist een van de usp’s van het toestel is. Volgend jaar beter?

Reacties (122)

122
121
59
1
0
43
Wijzig sortering
Sony Xperia telefoons hebben vaak een hogere kwaliteit output van video dan andere merken. Ik ben even vergeten in welke video van Juan Bagwell dit getest werd op YouTube, maar er zijn er meer. Ze passen minder compressie toe en dus wordt er meer capaciteit gevraagd van de processor en wordt de telefoon dus ook warmer. Deze kwaliteit was voor mij ook echt opvallend toen ik de 4k bestanden op mijn TV ging bekijken.

Als ex Experia bezitter heb ik op de foto's en video na eigenlijk weinig momenten gehad dat deze heel warm werd. Tegelijkertijd was de accuduur hooguit redelijk en dat was wel echt een probleem in de praktijk.

Heb op het moment een Pixel en zelfs die blijft stabieler op de SOT na een jaar. (Staan natuurlijk al niet bekend als accu monsters met de Tensor chip en de modem)
Vergeet niet dat je op elk android toestel veel hogere kwaliteit video kan krijgen. Veel hoger dan een iPhone zelf. De app MotionCam kan zelfs RAW video opnemen.

Hoezo irrelevant? Dit is een tweakerswaardige tip en on-topic

[Reactie gewijzigd door DamirB op 22 juli 2024 19:17]

Dit kan een iPhone:
4K video recording at 24 fps, 25 fps, 30 fps, or 60 fps
1080p HD video recording at 25 fps, 30 fps, or 60 fps
720p HD video recording at 30 fps
Cinematic mode up to 4K HDR at 30 fps
Action mode up to 2.8K at 60 fps
HDR video recording with Dolby Vision up to 4K at 60 fps
ProRes video recording up to 4K at 60 fps with external recording
Log video recording
Academy Color Encoding System
Macro video recording, including slo‑mo and time‑lapse
Slo‑mo video support for 1080p at 120 fps or 240 fps
Time‑lapse video with stabilization
Night mode Time‑lapse
QuickTake video
Second‑generation sensor‑shift optical image stabilization for video (Main)
Optical image stabilization for video (3x Telephoto)
3D sensor‑shift optical image stabilization and autofocus for video (5x Telephoto)
Ik kan ook een specificatie lijst kopieren. En hoe is 720P 30fps iets indrukwekkends?
10bit ungraded prores is veel gewenster dan "RAW", wat dat ook betekenen mag. Iphone video is al jaren gewoon bekend als heel goed en wordt zlk jaar gewoon beter.

Over het algemeen zal je minder bruikbaar materiaal uit een android krijgen.
Als je niet weet wat RAW betekend, hoe kan je dan oordelen dat 10bit ungraded (je bedoelt LOG) gewenster is? RAW is hetzelfde als een RAW foto. Volledige sensor informatie, maximaal detail & dynamisch bereik. Alles kan achteraf aangepast worden. Met alleen de standaard app heeft de iPhone misschien betere video, maar het plafond op Android ligt veel hoger. https://youtu.be/4u_Zg23EoOA?si=Hj301KrjUVE4LUpg Veel success dit met een iPhone te krijgen.
Toch zou ik de Apple LOG en de mogelijkheden die de API biedt ook niet onderschatten, zie bijvoorbeeld de app van Blackmagic. Ook heeft DaVinci Resolve al ondersteuning voor Apple LOG en kan je een volledige ACES workflow opzetten. Je kan bovendien tijdens het opnemen een LUT toepassen voor monitoring, om maar wat te noemen. En ik heb begrepen dat de iPhone een stuk terughoudender is met ruisonderdrukking en dat soort zaken als LOG wordt gebruikt. Bovendien is 7-10 GB aan RAW data per minuut ook iets dat je moet kunnen verstouwen. Ik wil niet zeggen dat RAW output uit een telefoon niet super indrukwekkend is, maar een goed gedocumenteerde LOG en software die het ondersteunt is absoluut ook wat waard en komt de bruikbaarheid ten goede. En qua eindresultaat is het niet gezegd dat RAW altijd maar beter is, er zijn meer factoren dan alleen het bestandsformaat.
Alles van Apple is gecomprimeerd. Van muziek tot video. Dat het voor de meesten goed genoeg is kan ik zeker begrijpen. Voor mensen die er het max. uit willen halen is RAW inderdaad beter.

Ik kan ook duidelijk verschil horen tussen flac 24/96 of 24/192 en mp4, wat Apple gebruikt.
Ieder zijn meug.

Wat weg is gehaald valt niet meer terug te halen. Van RAW of WAV kun je wel een mp3 of jpeg maken maar je kunt niet meer van deze 2 varianten een WAV of RAW bestand maken met alle informatie.

Er zijn inderdaad meerdere factoren die een video editor goed maken.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 19:17]

Ik doelde op andere factoren, zoals de sensor (RAW maakt van een budgettelefoon geen goede camera), de algoritmes die Apple toepast om tot een frame te komen (misschien combineert Apple meerdere belichtingen, heet het geweldige demoasaicing, is het feit dat de curve en kleurruimte gedocumenteerd zijn en dat er LUT's beschikbaar zijn heel handig bij het graden, etc), maar inderdaad ook hoeveel je uit de RAW kan halen met de software die je gebruikt (en of het de rendertijd waard is om zelf te denoisen, demosaicen, etc). Daarnaast is ProRes een veelgebruikte codec in de professionele filmwereld, evenals het gebruik van 10+ bit LOG en zijn veel van de films en series die jij hebt gezien zo opgenomen. Wat niet wegneemt dat dat met veel betere camera's is geschoten dan een iPhone (of Android telefoon), want nogmaals: het bestandsformaat maakt van een slechte camera geen goede, het voegt alleen extra flexibiliteit toe bij het bewerken.

Je claim dat je het verschil kan horen tussen hoge kwaliteit gecomprimeerd en ongecomprimeerd materiaal zou ik wel in een dubbelblinde test gestaafd willen zien, waarbij hetzelfde bronmateriaal wordt gebruikt en hetzelfde bestandsformaat (wat wil zeggen dat je de 24/192 FLAC omzet naar 256 kbps AAC en dan opnieuw opslaat als 24/192 FLAC voordat je gaat vergelijken, op apparatuur die dat zonder artefacten kan afspelen. Leuke test die ik in het verleden ook wel met mensen heb gedaan. Het verschil tussen gecomprimeerd en ongecomprimeerd wil nog wel eens lukken (afhankelijk van de codec en bitrate), maar 24 bit 192 khz versus 16 bit 44.1 khz is gewoon onzin, tenzij het om bronmateriaal gaat dat nog bewerkt moet worden.
Ik ben al eens ongewild blind getest en ik kon duidelijk verschil horen. :P
De mensen die geen verschil horen, lekker bij mp3 blijven.
Ik heb jarenlang diverse Xperia's gehad. De capaciteit om video's schokvrij te verwerken viel me eerlijkgezegd altijd wat tegen. Heb zelfs wel gehad bij een model (weet even niet meer welke) dat een opgeslagen 4K video duidelijk opgeschaald was van een veel lagere resolutie.

Google Pixel doet het toch wat beter wat dat betreft.
Misschien een hele gekke vraag, maar waar staat SOT voor? 😇
Als er minder compressie wordt toegepast dan wordt er juist MINDER van de processor gevraagd, comprimeren kost juist processorkracht. Er wordt wel meer opgeslagen natuurlijk.
Vroeger altijd een Sony telefoon gehad, waren leuke toestellen, maar heb het idee dat Sony de laatste jaren met de Xperia de plank mis slaat. Te duur, raakt oververhit, korte software support en dan een magere accu. Erg jammer.

[Reactie gewijzigd door Linksquest op 22 juli 2024 19:17]

Dit vat Sony over de laatste jaren mooi samen!

Bij elke nieuwe release van een Xperia hoop ik dat het weer een schot in de roos is zoals vroeger, maar het blijkt telkens weer uitgestelde teleurstelling
Misschien de 1V of 5V eens proberen. Niets van die problemen komen hier naar voren. Sterker nog, ik zou never nooit ene ander merk willen hebben nu ik deze telefoons ervaren heb.
Ik snap ook echt het geklaag over oververhitting niet. Ik heb dat toestel sinds de dag van de release en ik heb nog geen enkele keer een oververhitting meegemaakt.
In de review lijkt het er ook op dat dit alleen voorkomt wanneer je een game speelt en deze ook streamt. Twee dingen die meer vragen, vooral samen. Denk ook niet dat dit veel wordt gebruikt in de praktijk.
Ah zie daar ging ik de mist in - ik moet gamen *en* streamen tegelijk, op een mobiel
Eigenlijk niet als het om het opwarmen gaat. Maar Sony is slecht in het uitleggen waarom bepaalde problemen spelen. Andere merken laten hun camera-app altijd de videokwaliteit terugschalen, en Sony doet dat niet. Daardoor warmt het toestel op.

Qua accuduur kun je één toestel natuurlijk niet als de standaard zien. Ik gebruik nu een Xperia 5V en zelfs met zwaar gebruik haal ik makkelijk anderhalve dag. Gebruik ik het toestel alleen voor wat bellen, internetten en mailchecken, dan kom ik een heel weekend door.
Precies mijn gedachte. Alsof ieder toestel wat ze uitbrengen een technische showcase ofzo is, en ze geen interesse hebben in het uitbrengen van een goed toestel met goede software, geen bloatware en lange support.
Sony heeft gelukkig wel de softwareondersteuning van dit toestel met een jaar verlengd ten opzichte van zijn voorganger, maar deze is met drie jaar nog steeds te kort voor zo'n dure smartphone. In 2026 krijgt het toestel zijn laatste update.
Ik lees op meer plekken over die drie jaar, maar waar komt die informatie eigenlijk vandaan? Op de productpagina van Sony zelf kan ik hier niks over vinden.
Sony communiceert deze dingen sowieso in persberichten. Naar mijn weten is het 3 jaar updates en 2 OS updates. Android 14 komt snel uit naar verwachting (vorige week uitgekomen als ik me niet vergis) en volgend jaar Android 15 en daarna dus alleen beveiligingsupdates. Moet je aan custom ROMs als je je Xperia nog fris wil hebben. Maar dingen als bank-apps werken dan vaak niet.
Dat is echt ongehoord in 2023 voor zo'n enorm duur toestel. Sony kan gewoon niet meer mee. Toen iedereen dat deed konden ze er nog wel tussendoor sloffen maar nu kan dit echt niet meer.

Jammer want ze maken goede toestellen met functies die ik erg zou waarderen (3,5mm jack, notificatie LED). Maar voor dit geld met zulke slappe support is het gewoon geen serieuze optie. Ik doe lang met mijn toestellen.

Ik was op zoek naar een nieuw toestel en ik ben voor de S23 gegaan dus de komende 4 jaar ben ik wel klaar (tenzij fysieke schade wellicht). Misschien fixt Sony hun policy wel en zijn ze over 4 jaar een optie. Als ze dan nog mobieltjes maken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 19:17]

Het is helaas niet ongehoord in 2023, want de meesten hebben het over dit soort periodes. Ik kan me voorstellen dat omdat zo weinig mensen Sony-toestellen kopen, ze weinig investeren in de software-support.

En Samsung heeft inderdaad hun support flink verbeterd en kennelijk denken ze aan verdere stappen. Daarnaast is de S23 een prachtige serie die veel goed doet, zowel qua software als qua bouw, afwerking en algemeen uiterlijk. Ze hebben er ook wel de bronnen voor, waar Sony dit niet lijkt te hebben. En ook zaken als beschikbare accessoires is goed voor elkaar bij Samsung terwijl de support door de populariteit van externe fabrikanten ook goed is.

Sony maakt alleen toestellen omdat ze zelf met content-aanbod (gaming, films, series, camera-techniek) natuurlijk actief zijn en het mobiele platform goed moeten kennen.
Het is helaas niet ongehoord in 2023, want de meesten hebben het over dit soort periodes.
Valt mee hoor. Samsung doet het enorm goed. Google ook. Oppo, xiaomi enzovoorts doen het allemaal beter. De enigen die ik ken die het nog echt slecht doen buiten Sony is Motorola/Lenovo maar die maken meer budget/midrange spul.
Ik kan me voorstellen dat omdat zo weinig mensen Sony-toestellen kopen, ze weinig investeren in de software-support.
Dit kan gewoon niet meer. Het zorgt voor e-waste. Bovendien is Sony een miljarden bedrijf. Als een klein nichebedrijfje als Fairphone lange support kan leveren, kunnen zij het ook. Het wordt tijd dat dit afgedwongen wordt door de EU.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 19:17]

Ja, ik was vergeten dat de Chinese merken inderdaad een stuk verbeterd zijn naast Samsung. Motorola, Sony zijn eigenlijk de enigen van de grotere merken die achter blijven. Zelfs LG heeft gezegd tot 2025 firmware-updates uit te brengen terwijl ze sinds vorig jaar geen telefoons meer maken. En ook bepaalde merken die hier niet eens actief zijn/waren hebben de support verbeterd, bijv. Sharp gaat ook voor 5 jaar
Inderdaad, Sony zet hier hardwarematig (op de korte accuduur na) echt wel een prima allround toestel neer met enkele niche functies daarbovenop waarvan bijv. een 3.5 jack mij ook wel aanspreekt. Echter ik doe net als jij lang met mijn toestellen en hoef buiten een defect echt niet elke 2-3 jaar een nieuwe.

De combinatie van de hoge aanschafprijs + korte support maken dan de zogenoemde 'TCO' van dit toestel gewoon veel te veel. Je schrijft er dik 425 euro per jaar op af door de combinatie van slechts 3 jaar
beveiligingsupdates en aanschafprijs van dik 1200 euro. Daarnaast is de timing van release i.c.m. de twee toegezegde Android upgrades natuurlijk ook bijzonder ongelukkig, één van de twee ben je immers al kwijt aan Android 14 wat vlak na release is uitgekomen.

Op een S23 Ultra (€1100), Pixel 8 Pro (€1200) of IPhone 15 Pro Max (€1450) wat alles behalve goedkope toestellen zijn in aanschaf schrijf je ongeveer 175-240 per jaar af uitgaande van de toegezegde (of bij Apple realistisch verwachtte) softwaresupport. Dat is letterlijk de helft.

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 19:17]

Sony communiceert deze dingen sowieso in persberichten.
Ik lees in het persbericht waarin de 1 V aangekondigd wordt niets over updates. Waar zegt Sony nou daadwerkelijk concreet iets over drie jaar updates?
Ik bedoel in de info die reviewers zelf krijgen. Daar staan dit soort dingen wel in.
Kortom, je gokt ook maar wat? :)

@Donny K., waar komt de informatie dat deze telefoon drie jaar updates krijgt vandaan?
Nee, als iemand die zelf reviews schrijft, krijg ik die info als ik een sample krijg. Verder zie je ook dat vrijwel iedere reviewer het opmerkt. Dat had Sony natuurlijk gecorrigeerd als het niet klopte.
Ik kan hier dus niets van begrijpen. Waarom zou een groot merk als Sony constant toestellen met fundamentele problemen als oververhitting uit brengen. Zo breek je toch erg snel dat kleine beetje reputatie dat nog over is af. Het lijkt me toch ook niet zo moelijk om even spieken bij de concurrentie die dit wel op orde heeft.
Blijkbaar komen ze ermee weg. Omdat het gemiddelde Chinese bedrijf (om het cliché maar aan te halen) niet per se betere kwaliteit levert. Overigens is dat cliché/vooroordeel wellicht achterhaald anno 2023, maar zo diep zit ik er niet in. Wat ik wil zeggen is dat er zat gebreken zijn in telefoonland, ook bij de dure toestellen.

Ik vind eigenlijk dat reviewers in het algemeen en ook @Donny K. in dit geval strenger mogen zijn op belangrijke zaken, want dit zijn de minpunten:
- Processor throttlet snel
- Oververhitting bij streamen
- Korte softwareondersteuning
- Bloatware
- Korte accuduur

Die zijn allemaal individueel eigenlijk al behoorlijk vervelend (bloatware kunnen we over discussiëren), maar dit setje zo samen...en dat voor een telefoon van meer dan 1200 euro!

Dat dan het hebben van een 3,5mm-poort en SD-kaartlezer als pluspunt wordt gezien is eigenlijk al tekenend. Ik snap dat de reviewer dit punt erbij zet maar 10 jaar geleden hadden telefoons van 200 euro dat al, dus eigenlijk is het sneu hoe de markt beweegt.

Wat ik dan ook niet begrijp is de positieve toon in de conclusie. De eerste helft is enkel positief:
De Sony Xperia 1 V is een fijne, veelzijdige en complete telefoon om mee te werken. Hij heeft veel aansluitingen en veel functies voor mensen die video's en foto's maken. De vernieuwde automatische modus kan je helpen mooie foto’s te schieten, waardoor ook beginners met deze smartphone uit de voeten kunnen. Professionals kunnen juist met de vele opties en instellingen het maximale uit de camera’s halen.

Ik snap dat je niet voor- en nadelen door elkaar gooit in je conclusie; er is een zekere opbouw nodig.

Maar wellicht, als er dusdanige problemen zijn, moet je niet eerst alle positieve dingen noemen en daarna nuanceren, maar gewoon harder zijn. Dit is gewoon een toestel met gebreken dat weer kort mee zal gaan gezien de softwareondersteuning en het oververhitten wat wellicht de telefoon sneller doet sneuvelen dan de softwareondersteuning mee gaat. Voor dat bedrag is het gewoon onacceptabel wat mij betreft, en ik denk dat ik daar niet de enige in ben.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 22 juli 2024 19:17]

Het puntje van Bloatware zou ik nuanceren. Zelfs (misschien wel juist?) op een zogenaamd 'kale' Android zit ook enorm veel bloatware van Google. Immers, als een fabrikant de Play Store wil toevoegen moeten ze verplicht een hele hoop Google meuk mee installeren. Dit kan allemaal niet verwijderd worden, alleen verborgen.

Ik vind dat @Donny K. en andere reviewers hier ook wel meer aandacht aan mogen besteden. Zelfs een Pixel en een Fairphone hebben naar mijn mening geen 'schone' Android (en ik heb van beide een exemplaar).

Ik zit zelf niet te wachten op Facebook apps en dat soort zooi, maar als je het optelt bij de onnodige Google apps is het een druppel op de gloeiende plaat...

De Sony camera apps voegen wel wat toe bovenop de Google versie en verder heeft Sony toch wel veel van de eigen apps vervangen door standaard Android (lees: Google). Dat was althans zo bij de toestellen die ik tot vorig jaar in gebruik had.
Zit niet zo diep in het wereldje dus ik noem maar wat, maar kwantiteit over kwaliteit. Telefoons uitbrengen om de aandeelhouders tevreden te houden, net als dat games tegenwoordig als een buggy mess worden uitgebracht om maar het financiële boekjaar te halen zodat de aandeelhouders daar ook blij zijn. En wie weet doen ze het wel expres, al die minpuntjes. Je zou het inderdaad zeggen ja, in al die tijd dat ze mobieltjes maken dat ze nu wel eens weten waar ze op moeten letten maar helaas, de baas beslist anders. En de aandeelhouders.

[Reactie gewijzigd door Armselig op 22 juli 2024 19:17]

Zit niet zo diep in het wereldje dus ik noem maar wat, maar kwantiteit over kwaliteit. Telefoons uitbrengen om de aandeelhouders tevreden te houden, net als dat games tegenwoordig als een buggy mess worden uitgebracht om maar het financiële boekjaar te halen zodat de aandeelhouders daar ook blij zijn. En wie weet doen ze het wel expres, al die minpuntjes. Je zou het inderdaad zeggen ja, in al die tijd dat ze mobieltjes maken dat ze nu wel eens weten waar ze op moeten letten maar helaas, de baas beslist anders. En de aandeelhouders.
Zie de Sony topmodellen toch vooral als een showcase voor de door Sony geproduceerde camera's. Heel veel merken bouwen inmiddels Sony sensoren in hun toestellen in, waarbij vervolgens de software het verschil maakt of je zelf nog iets kan instellen of dat niet kan.

Tegelijkertijd produceren ze niet op zo'n grote schaal als Apple, Samsung etc. dat kunnen doen. Dus veel schaalvoordelen op andere componenten vallen weg tov. de concurrentie. Dat zie je terug in de prijs. En Sony's zijn voornamelijk nog in trek op de japanse markt.

Toch heb ik dit merk altijd een warm hart toegedragen. Vanaf de eerste camera dumb phones tot nu. Alleen de erg hoge prijs bij introductie, die ook daarna als het model opgevolgd wordt nog steeds hoog is, weerhoudt mij om toch nog een keer een Sony vlaggenschip "voor er bij" te kopen. Iets wat met de gemiddelse S of S-FE telefoon van Samsung soms nog wel lukt.

Dan heb ik liever geen noicecanceling headset er gratis bij, bij de intruductie, maar een lagere prijs. Trouwens: dit jaar krijg je ook een goedkoper model Sony hoofdtelefoon er bij. Dit terwijl je normaal het opmodel kreeg ter waarde van zo'n 400,- euro, krijg je nu voor het eerst een eenvoudiger model en niet de Sony WH-1000M5 wat mijn verwachting was.
Alleen de erg hoge prijs bij introductie, die ook daarna als het model opgevolgd wordt nog steeds hoog is, weerhoudt mij om toch nog een keer een Sony vlaggenschip "voor er bij" te kopen.
De prijs van Sony toestellen daalt juist best wel binnen een jaar oid. Ik heb een 5iii voor 750eu gekocht (release prijs 999) minder dan een jaar na de release en dat was geen bijzondere aanbieding. Soms zijn die er wel en kun je ze nog wel goedkoper scoren.
Bij pre-order zat wel degelijk de WH-1000M5 bij de Xperia 1 V
Misschien omdat de meeste kopers wel een toestel willen met de functies die de problemen opleveren, maar daar nauwelijks gebruik van maken, zodat ze geen hinder ondervinden van die problemen.

Net als het overgrote deel van de kopers van de Samsung XX ultra en iPhone XX Pro/ Max toestellen met hun gebruik nooit het verschil zullen merken met de goedkopere broertjes.
Waarom zou een groot merk als Sony constant toestellen met fundamentele problemen als oververhitting uit brengen. Zo breek je toch erg snel dat kleine beetje reputatie dat nog over is af. Het lijkt me toch ook niet zo moelijk om even spieken bij de concurrentie die dit wel op orde heeft.
Het is echt een opgeblazen probleem. Mijn 1V is letterlijk nog nooit oververhit geraakt. Ik ben heel blij met mijn Sony en de camera apps. Ik zou niet weten bij welke concurrent ik vergelijkbare features zou krijgen: Goede cameras, MicroSD kaart slot, 3.5mm poortje, waterdicht, niet te groot of te klein (ik ben erg fan van 21:9 scherm), geen hap of notch, en high-end CPU.

Enige telefoon die me zou interesseren is iets als een Fold of een Fairphone, om hun unieke eigenschappen. Echter, zowel de Fold Z als de Fairphone hebben significante nadelen tegenover mijn huidige 1 V.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 19:17]

Als oud Sony-fan is dit wederom een teleurstelling. Voor deze prijs moet een toestel probleemloos werken (dat geldt ook voor de nieuwste Apple overigens). En voor deze prijs 3 jaar ondersteuning is beschamend weinig. In het verleden kon je met een Sony daarna nog overstappen naar custom rom's: je kon nog jaren doen (de bouwkwaliteit is uitstekend) dan met je telefoon (ik heb hier een Z3 Compact met LineAgeOS 18.1 (Android 11)).

Maar dat is de laatste jaren ook al niet best meer: het aantal recente Sony-toestellen wat vanuit LineAge wordt ondersteund is bedroevend. Dan blijft er te weinig over voor je geld.

[Reactie gewijzigd door brain75 op 22 juli 2024 19:17]

De hitte problemen vallen in de praktijk dus wel mee, bij testen wordt het maximale gevraagd wat in praktijk voor veel mensen niet zo relevant is.

En 3 jaar ondersteuning, tja dan heb je de laatste 1-2 jaar misschien geen updates meer. En dan? Telefoon werkt nog prima hoor ik gebruik m'n XZ1c nog steeds als reserve en heeft al jaren geen updates meer gehad. Android is wel zo'n beetje uitontwikkeld en security issues door door geen updates komen in de praktijk eigenlijk ook niet voor.
Die streaming-functionaliteit mag je een USP van dit toestel noemen: als deze daarvan over verhit raakt mag je gerust spreken van een kleine blunder. Nogmaals, Sony is daar niet alleen in. Ik vond Apple afgelopen weken daarin ook verbijsterend. Zeker voor deze prijzen mag je verwachten dat het goed werkt.

De Xperia V krijgt maximaal Android 15, en dus geen beveiligingspatches meer na 2026. Zet ik dat af tegen een Pixel 8 pro (die minstens zo goed is met foto's op de auto-stand): die is meer dan 200 euro goedkoper en krijgt 7 jaar ondersteuning (waaronder OS-updates, dus Android 20/21?). Ook Samsung zit goed met de ondersteuning (zelfs op goedkope modellen). Waar denk jij waar de meeste consumenten voor zouden kiezen? Sony heeft een slecht verhaal voor de meeste consumenten: de niche-markt die ze bedienen wordt alsmaar kleiner. En dat doen ze toch echt zelf.
Gebruikers van Sony-camera’s zullen deze opties en instellingen hoogstwaarschijnlijk herkennen. Het zijn praktisch dezelfde opties als die je vindt op de gemiddelde Sony-camera. Voor diegenen is dit wellicht een feest van herkenning, maar ik kan me voorstellen dat beginnende gebruikers of gebruikers die niet bekend zijn met Sony-apparatuur, geïntimideerd worden door de grote hoeveelheid opties.
Dit heeft niks met Sony-camera's te maken, de P-A-S-M instellingen zijn op vrijwel elke DSLR terug te vinden. Iedereen die ooit met een DSLR gewerkt heeft en verder is gekomen dan de auto-stand, zal deze instellingen herkennen :)
Het gaat niet alleen om PASM (er is overigens geen A want geen variabel diafragma), maar ook over de icoontjes en menu-indeling. Daarin is wel verschil tussen merken, al is het inderdaad niet zo dat je een cursus Canon nodig hebt als je Fujifilm gewend bent.
Ik mis wat informatie over in welke schermmodus de schermtesten uitgevoerd zijn. In standard mode is alles inderdaad wat blauw, maar zet je het scherm in Creator Mode dan zou je betere resultaten moeten krijgen. @Donny K., kan je bevestigen in welke modus hij zat?

Er staat ook een foutje in de review, de notificatie-LED is er sinds de Xperia 1 V niet meer terwijl de review expliciet zegt van wel. Dat leest wat slordig.
De notificatieled is inderdaad verdwenen bij de Xperia 1 V, ik heb het artikel aangepast. Dank voor de correctie.
Er was een tijd dat ik elk jaar naar de nieuwe Sony line up uitkeek. Die is na de Z3C wel gestopt. Weinig software updates en blinken eigenlijk nergens in uit tov de premium prijzen die ze vragen. Erg jammer.
Wanneer je elk jaar naar de nieuwe Sony toestellen uitkeek, zal een ondersteuningsperiode van twee jaar niet echt een problem zijn geweest.
Klopt want custom roms waren toen nog zeer populair (omdat de telefoon goed verkocht werden).
Ik ben blij met mijn 1 V in ieder geval, en heb geen enkele keer te maken gehad met oververhitting. Ik heb ook Sony cameras dus ik vind de camera apps erg leuk
Redactie: in de grafiek 3DMark Wild Life Stress Test - Stabiliteit en andere staat Xperia 1 IV in plaats van Xperia 1 V.

Ik vraag me af wat er gebeurt met de batterij als je het scherm op 60hz zet, en video's in lagere resolutie filmt...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.