De TP-Link Archer AXE-75 wordt in een beschaafde doos geleverd. De verpakking bestaat voornamelijk uit karton met een inlay van vezelpulpkarton waar de router in is geplaatst.
De router zelf is in een plastic zak verpakt en de antennes en ‘pianolak-’ glanzende oppervlakken zijn beschermd met een folie. De folie om die antennes is overigens vrij lastig los te krijgen; we waren minuten bezig om ze uit te pakken. Waarom die antennes zoveel bescherming nodig hebben tijdens het transport, weten we niet, maar het lijkt wat overbodig. De milieuvriendelijkheid van de verpakking is niet tot in de puntjes uitgedacht.
Onder de router treffen we, in een apart doosje en plastic zakje, de netspanningsadapter aan die maximaal 30W levert bij een spanning van 12V. Bij deze adapter zitten geen opzetstukjes om hem internationaal te kunnen gebruiken; hij past direct in een Nederlands stopcontact met zijn eurostekker- (CEE 7/16-) aansluiting. De kabellengte is prima met zo’n 150cm.
Het uiterlijk van de router is herkenbaar als een telg van de TP-Link-familie, waarvan veel routers dezelfde designkenmerken delen. Het design van deze router is niet uniek; de AX73 en AX75 gebruiken dezelfde behuizing, maar hier ontbreekt (natuurlijk) de Wi-Fi 6E-opdruk aan de bovenzijde.
Aan de achterzijde van de router vinden we vijf 1Gbit/s-aansluitingen, waarvan de blauwgekleurde connectie voor de internetaansluiting is gereserveerd. Hiernaast vinden we een resetgaatje, een aan-uitschakelaar, een voedingsaansluiting en drie knoppen. Een is voor de WPS-functie, een om het wifinetwerk in en uit te schakelen en een knop om de leds aan de voorzijde te bedienen. Aan de zijkant zit een USB-aansluiting om de router uit te breiden met opslag of een back-upverbinding op 4/5G, of om hem in te zetten als printserver.
De binnenkant
Aan de binnenzijde van de router komt alles samen op de Broadcom 6756-chipset. Dezelfde chipset zagen we eerder in onze review van de ASUS TUF AX3000V2. De basis van deze chipset is een Arm 1,7GHz-quadcoreprocessor die beschikking heeft over 256MB DDR3-werkgeheugen. De chip voor de opslag zien we op de foto’s wel zitten op de onderzijde van het pcb, maar door gebrek aan detail kunnen we niet precies zeggen wat de capaciteit hiervan is.
De 6756-chipset bevat twee 2x2-radio’s met een maximale bandbreedte van 160MHz die de fabrikant naar keuze kan inzetten op 2,4, 5 of 6GHz. Aangezien de AXE75 een tribandrouter is, heeft TP-Link daar een broadcom BCM6705 aan toegevoegd. Dit is een 2x2-radio met een maximaal ondersteunde bandbreedte van 80MHz die bij de AXE75 de 2,4GHz-band bedient. Zo kun je op zowel 5 als 6GHz gebruikmaken van een bandbreedte van 160MHz.
Niet alle versterkermodules die de chipsets aan de antennes koppelen, zijn te identificeren op de FCC foto’s, maar op het 6GHz-antennepad lukte dit wel. Hier vinden we een module van Skyworks, type SKY85780. Ook de overige versterkermodules zijn zo te zien van Skyworks. De bedrade poorten zijn aangesloten op de vijf 1GBit/s-aansluitingen van de Realtek RTL8367S-chipset, die de switchfunctie verzorgt.