Door Willem de Moor

Redacteur

De Panasonic TX-37LZD85F van dichtbij bekeken

03-01-2009 • 13:10

62

Multipage-opmaak

Introductie

De lcd van Panasonic die in deze test wordt besproken heeft een beelddiagonaal van 37", of 94 centimeter. Het toestel, de Panasonic TX-37LZD85F, beschikt onder meer over 100Hz-technologie en levert bewegende beelden in de volledige hd-resolutie van 1920x1080 pixels. De lcd-tv heeft als extra's onder meer de mogelijkheid foto's op het scherm te tonen dankzij een sd-kaartlezer. De full hd-tv uit Panasonics Viera-lijn is voor een prijs verkrijgbaar die begint bij ongeveer elfhonderd euro.

TX-37LZD85F - voorkant
TX-37LZD85F - achterkant

Teneinde een oordeel over deze lcd te vellen, onderwierpen we de tv aan dezelfde serie tests als de exemplaren die eerder door Tweakers.net onder handen genomen werden. Uiteraard werd het toestel voor het testen met behulp van Spyder-hard- en software gekalibreerd om een optimaal beeld weer te geven. Vervolgens werden de mogelijkheden van de televisie onderzocht met een aantal gestandaardiseerde tests en ook de weergave van een dvd werd beoordeeld.

Specificaties

Beeldscherm
Diagonaal 94 cm (37 inch)
Resolutie Full hd, 1920x1080 pixels
Beeldverhouding 16:9
Type IPS alpha, 100Hz
Techniek 100 Hz Motion Picture Pro2; Motion Focus technologie; 24p weergave
Connectiviteit
Hdmi 2x achter, 1x zijkant
Component video 1x, YPbPr, progressive
Composiet 1x zijkant (ingang)
Overig 1x d-sub (vga); 1x s-video (ingang); 2x scart
Tuner 1x analoog; 1x dvb-t
Algemeen
Geluid Intern stereo, 2x 10W
Teletekst Level 2.5 (1500 pagina's geheugen)
Sd-geheugenkaartslot Sdhc, jpeg-weergave
CI-slot 1x (Common Interface)
Overige informatie
Afmetingen 943mm x 648mm x 295mm (met voet)
Gewicht 23kg (met voet)
Energieverbruik 158W bij normaal gebruik
Productlink fabrikant Panasonic-website

Nader bekeken

Het toestel wordt in een flinke doos geleverd. Vooral de diepte van het karton is behoorlijk, aangezien Panasonic zijn Viera-tv afgemonteerd levert. Een voet hoeft derhalve niet aan de tv geschroefd te worden, maar als het toestel aan de muur moet hangen, kan de standaard uiteraard verwijderd worden. De verpakking is van het uitstervende type waar de tv, met een gewicht van 23 kilo, uitgetild moet worden. Naast de afstandsbediening, inclusief batterijen, levert Panasonic een handleiding in vijftien talen op papier en op cd mee en uiteraard ontbreekt het schoonmaakdoekje ook hier niet. Het kabelmanagement wordt geregeld door een losse kabelbinder die achter op de tv vastklikt.

TX-37LZD85F - poorten achterkant

Aan de achterkant van de 37"-Viera zijn twee van de drie hdmi-aansluitingen te vinden. Een pc kan via een analoge d-sub-connector op het toestel aangesloten worden. Ook is in het achterpaneel een component video-aansluiting, twee scart-poorten en in- en uitgangen voor analoog geluid verwerkt. Ook de analoge antenne-ingang is aan de achterkant geplaatst. Digitaal geluid kan via een optische uitgang naar een versterker worden gestuurd.

TX-37LZD85F - zijpoorten Aan de zijkant van de televisie is de derde hdmi-poort te vinden. Ook is hier een composiet- en s-video-aansluiting en een jack voor een koptelefoon te vinden. Het slot voor sd-kaartjes is achter een klep weggewerkt, en een slot voor dvb-t-kaarten is eveneens aan de zijkant geplaatst.

Om de televisie ook zonder afstandsbediening te kunnen gebruiken, zijn aan de zijkant de meest basale bedieningselementen als kanaalkiezer en volume ondergebracht. De rubberen textuur maakt dat de knoppen, anders dan tiptoetsen, ook op de tast te bedienen zijn.

De afstandsbediening die Panasonic meeleverde heeft duidelijke markeringen en ligt op zich goed in de hand. In de praktijk blijkt het functioneren van de afstandsbediening niet bijzonder prettig: de menu's reageren niet altijd even logisch en snel.

TX-37LZD85F - afstandsbediening

De Panasonic is met vrij weinig extra's uitgerust. Een van de spaarzame mogelijkheden die het toestel biedt, is het bekijken van foto's die op een sd-geheugenkaartje staan. Hierbij kan geen geluid worden afgespeeld, maar het tonen van een slideshow behoort wel tot de mogelijkheden. De gebruiker kan een foto naar wens gedurende 5, 10, 15, 30, 60, 90, of 120 seconden op het scherm laten weergeven, waarbij het ook mogelijk is de diashow te herhalen. Foto's met een 4:3-verhouding worden echter standaard niet fullscreen op het scherm getoond. Het is wel mogelijk de foto's te roteren.

Kalibratie

Het instellen van de TX-37LZD85F werd aan een geautomatiseerd proces door hard- en software van Spyder overgelaten, dit om subjectiviteit te voorkomen. De tv werd via een hdmi-kabel aan een laptop met de Spyder-software verbonden, waarna de kalibratie met behulp van een licht- en kleurensensor geschiedt. Aan de hand van een aantal gegevens, stelt de software vast over welke instellingsmogelijkheden een tv-toestel beschikt, waarna de optimale instellingen dankzij feedback van de sensor worden ingegeven.

TX-37LZD85F - kalibratiecurve rood TX-37LZD85F - kalibratiecurve groen TX-37LZD85F - kalibratiecurve blauw
De kalibratie-resultaten

Na afloop van de Spyder-kalibratie is een aanzienlijk verschil tussen het gekalibreerde beeld en de fabrieksinstellingen waarneembaar. Overigens biedt Panasonic, wanneer het toestel voor het eerst wordt aangezet, de keuze de tv voor 'Home' of 'Shop' in te stellen: aangezien winkel-tv's altijd meer schreeuwen, werd voor de 'Home'-optie gekozen. Zoals uit de kalibratie-resultaten blijkt, diende de software zowel het rode, groene als blauwe kanaal aanzienlijk bij te stellen. Het goede nieuws is echter, dat de Spyder-software daar goed in slaagde: de zwarte lijnen geven de curves in ongekalibreerde toestand weer, terwijl de streef-curve respectievelijk rood, groen of blauw is. In hoeverre de curves na kalibratie overeen komen, wordt door de derde lijn weergegeven. Alleen de blauwe curve werd niet bijzonder goed geraakt, maar rood en groen mogen zeer netjes genoemd worden.

Kijkhoek en backlight

Om prettig tv te kunnen kijken, dient het display niet teveel achtergrondverlichting door het beeld te laten schijnen: vooral bij donkere scènes levert dit een onprettig grijs beeld op. Dit fenomeen, dat bekend staat als backlight bleeding, werd gemeten door een foto van het beeldscherm zonder videosignaal te nemen. Door een lange belichtingstijd, 1 seconde, te hanteren, kan de intensiteit van backlight bleeding bepaald worden.

TX-37LZD85F - backlight bleeding

De mate van backlight bleeding bleek acceptabel, hoewel niet even gelijkmatig. Daarentegen zijn de hoeken en randen, waar licht het makkelijkst kan ontsnappen, wel goed afgedicht.

TX-37LZD85F - kijkhoek Ook de kijkhoek van een tv draagt bij aan het kijkgenot: een te kleine kijkhoek zorgt voor vertekende kleuren en beperkte plaatsingsmogelijkheden voor de tv. Door de lcd van Panasonic een 'lastige' kleur, die snel verloopt indien de kijkhoek niet geweldig is, voor te schotelen, onderzochten we vanuit welke hoek te televisie goed te gebruiken is.

De kijkhoek van de Panasonic TX-37LZD85F is, zoals die van vrijwel alle moderne lcd's, meer dan prima. De kleur verloopt weliswaar in geringe mate, maar dat is te verwachten onder deze hoek.

De Spyder-software stelt ons in staat op basis van de gemeten zwart- en wit-intensiteiten de echte contrastwaarde te berekenen, die zoals gebruikelijk in scherp contrast staat tot de door fabrikanten opgegeven dynamische waarde. Het zwartniveau van de 37"-Panasonic bedroeg 0,97cd/m², terwijl de wit-intensiteit 314,8cd/m² bedroeg. Dat levert een contrastwaarde van 324 op. Het zwart, zoals vastgesteld door de Spyder, is echter zeer licht, wat zich echter niet vertaalde in storende grijze vlakken waar het beeld zwart moest zijn.

Prestaties

Teneinde de TX-37LZD85F aan de tand te voelen, werd het toestel middels een hdmi-kabel aan een PS3 gekoppeld. De HQV-benchmarks werden vervolgens gebruikt om de prestaties van de televisie te toetsen. Hierbij werd met name naar factoren als ruisonderdrukking, de weergave van schuine lijnen en de prestaties van de digitale beeldverwerkingselektronica gekeken. Om de televisie ook aan een praktijktest te onderwerpen, werd ook een dvd-speler aangesloten, zodat onderzocht kon worden hoe het toestel in alledaagse situaties presteert.

Video en film resolution loss tests

De eerste HQV-benchmark onderzoekt hoeveel van de aangeboden pixels daadwerkelijk door de tv worden weergegeven: in het ideale geval zijn dat alle 2.073.600 pixels; als het er minder zijn, is er sprake van 'overscan'. De Panasonic vertoonde een standaard kleine overscan: niet alle 1920x1080 pixels die de pc en blu-ray-speler via hdmi aanboden, werden daadwerkelijk op het scherm weergegeven. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs storend te zijn: de overscan snoept enkele tientallen pixels van vooral de verticale resolutie weg. Na het uitschakelen van de functie 'Picture Overscan' viel de overscan te verhelpen.

TX-37LZD85F - overscan en beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit werd aan de hand van de zogenoemde film & video resolution loss-test bekeken. De blokken van 1 pixel bleken artefacten te vertonen, een verschijnsel dat veel televisies vertonen. Wat minder vaak voorkomt, zijn de artefacten in de blokken die uit lijnen van 2 pixels werden opgebouwd: de Panasonic gaf de verticale blokken correct weer, maar de horizontale blokken gaven artefacten.

TX-37LZD85F - artefacten

Deze eigenschap werd ook in de test met bewegend beeld waargenomen: wanneer het beeld heen en weer bewoog, hadden wederom zowel de horizontale en verticale blokken van 1 pixel last van onvolkomenheden. Dit keer hadden, naast de verticale blokken van 2 pixels, ook de horizontale blokken artefacten, zij het minder dan de verticale. Ook de balk, die ronddraait en onder meer het diagonaalfilter op de proef stelt, werd niet geheel traploos weergegeven.

Om het diagonaalfilter verder te testen, bevat de HQV-benchmark-disc twee zogenoemde 'jaggies'-tests. Hierbij worden ronddraaiende balken weergegeven, die dankzij het trapfilter en andere beeldverbeterende technieken traploos weergegeven zouden moeten worden. Het trap- of diagonaalfilter blijkt zijn werk meer dan redelijk te doen: de draaiende balken zijn alleen in uiterste standen aanzienlijk 'vertand', maar in de praktijk is het weergegeven beeld alleszins acceptabel.

TX-37LZD85F - trapfilter

Ruisfilter

Ook de effectiviteit van het ruisfilter en beeldverbeterende technieken werd aan de hand van twee 'Noise'-tests beproefd. De detailweergave van de 37"-Panasonic is zeker niet slecht te noemen: de scherpte is redelijk, mits de ruisonderdrukking niet te agressief wordt gehanteerd. Zo lijkt de P-nr-instelling om de ruis te onderdrukken op de middenstand het meest effectief om achtergrondruis te filteren en toch de scherpte zoveel mogelijk te behouden. Overigens is dat alleen in de meest extreme, maximale stand mogelijk, aangezien de gevolgen van ruisonderdrukking niet bijzonder uitgesproken zijn. Wanneer ruisonderdrukking echter op maximaal wordt gezet, verschuift de balans naar een onacceptabel verlies van scherpte. Ook andere technieken en instellingen waarover de televisie beschikt, zoals dynamisch contrast-, normal-, cinema- en eco-mode beïnvloeden de beeldkwaliteit nauwelijks.

TX-37LZD85F - ruis

Tv-kijken en conclusie

SD-prestaties

Het afspelen van een dvd werd als test gebruikt om de prestaties op het gebied van weergave van geinterlinieerde 576-beelden te onderzoeken. De geselecteerde scene bevatte een groene, egale achtergrond, die echter behoorlijk blokkerig weergegeven werd. Ook nu resulteerde de ruisonderdrukking in een afname van de blokweergave, maar wederom ging de scherpte van de scene verloren. Ook de cinema-modus mocht niet baten: het beeld bleef op z'n best redelijk. Het geluid van de tv is wel aardig: zoals elke platte televisie geeft de tv echter geen vol geluid en de bas is magertjes.

Verbruik

Een Voltcraft 3000 werd gebruikt om het opgenomen vermogen van de Panasonic-televisie te meten. Het 37"-toestel bleek in 'volledig' uitgeschakelde toestand nog altijd 14,5W op te nemen. In de standby-modus steeg dit naar 34,5W. Het gemiddelde verbruik tijdens het weergeven van bewegende beelden bedroeg 155W, met pieken van 175W. Daarmee is het verbruik per vierkante meter een niet geringe 412W.

Al met al levert Panasonic een toestel met een behoorlijke beeldkwaliteit, waar echter weinig aan in te stellen is. De problemen die het toestel met sommige tests vertoonde, kunnen voor sommigen echter bepalend zijn, terwijl ook het relatief hoge verbruik niet uit het oog verloren mag worden. Verder zijn de afstandsbediening en de menustructuur niet optimaal. Gecombineerd met de hoge prijs voor een tv met deze beelddiagonaal, moet vooral het design de potentiële koper over de streep trekken.

Reacties (62)

62
61
13
9
0
9
Wijzig sortering
opzich zijn al jullie reviews van hoog niveau, petje af, maar ik mis zelf heel erg de confrontatie tussen verschillende modellen in de reviews. Zeker omdat jullie recentelijk nog enkele goede tests met tv's van verschillende budgetten hebben gedaan, zou het bijvoorbeeld voor meerdere mensen handig zijn om bijvoorbeeld het verbruik per m^2 te vergelijken met een andere vergelijkbare tv uit een van die tests. Overigens mag je als boven je stukje TV-kijken en conclusie zet, ook best een subkopje conclusie zetten boven je conclusie. Verder zou ik zelf verbruik eerder bij de prestaties zetten dan bij de conclusie en het tv-kijken. Bij het tv-kijken zou ik zelf ook graag zien waar deze tv mee valt te vergelijken qua prestaties (is het te vergelijken met een panasonic th42pz80 om maar eens iets te noemen, die zit qua specs, prijs en formaat redelijk dicht in de buurt).
Misschien ook interessant om een database bij te houden ? zo kunnen we zelf de verschillende modellen met elkaar vergelijken.
ik heb al een tijdje de 32" versie, en ben zeer tevreden. Wel wil ik een kleine tip geven; ik heb geen kabeltv, maar kijk alleen via een mediacenter in combinatie met een interne satellietdecoder.

Daarom wil ik mn tv altijd in HDMI1 mode laten opstarten ipv tv, en dit kan dus als je dat in de 'hotel mode' aan zet. Hier kun je bepaalde restricties configureren, zoals altijd op zender X opstarten, volume bij start altijd op Y, enzovoort. Ik heb nu alleen HDMI1, TV (voor ooit) en PC (voor als ik weer eens de videodrivers van mn HTPC kapotmaak en alleen VGA nog werkt).

Op de zijkant van de tv zit de '-/V' knop. Houd die ingedrukt, in combinatie met de 0 of de AV knop op de afstandsbediening, alsvolgt:

Service = -/V + 3x 0
Hotel = -/V + 3x AV

Eigenlijk moet je van het service menu afblijven; hier kun je je tv best verkloten. En van de lock functies in het hotel menu kun je ook maar beter afblijven.
Eigenlijk moet je van het service menu afblijven; hier kun je je tv best verkloten. En van de lock functies in het hotel menu kun je ook maar beter afblijven.
Dat laatste mag nog wel even benadrukt worden, omdat je daarmee dus bijvoorbeeld de afstandsbediening kunt uitschakelen en dan kom je nooit meer in dat hotel-menu.
Mooie Tv, maar dat standby-verbruik is voor mij al een reden om hem nooit aan te schaffen.
Tegenwoordig hoeft zoiets niet meer zo veel te slurpen. 14,5Watt en 34,5 standby is niet niks.
Hier hangt een cheapo Benq 37" en die gebruikt nog geen 1 watt standby.
Eerlijk gezegd twijfel ik heel erg aan die gemeten waarden.
Mijn Panasonic (plasma), model uit 2007, trekt in stand-by amper 1 Watt. Weliswaar is de gemeten waarde in Volt-Ampère een heel stuk hoger (bijna 60VA), maar dat komt door het pulserende verbruik in stand-by.

Er wordt in de tekst ook niet genoemd welke meter van Voltcraft gebruikt is. Zo is er de Energy-Check 3000 en ook de Energy-Monitor 3000. De eerste geeft alleen het verbruik in Watt weer, mits dat meer is dan zo'n 2 Watt. De 2e (een tientje duurder bij Conrad) geeft zowel het verbruik in VA als wel in Watt weer en de cos-phi. (cos-phi is de zgn. PowerFactor en zegt iets over in hoeverre de stroom maximaal is als de spanning maximaal is)
Zoals bekend is het vermogen in Watt gelijk aan de belasting in VA * cos-phi, oftewel vaak lager.
Het vermogen in Watt is ook wat je terug ziet op de elektriciteitsrekening.

Kortom ik vermoed dat de gebruikte meter nogal een afwijking had.
Ik denk dat je power meter niet echt met Switched Mode Powersupplies om kan gaan, waarschijnlijk is dit een meter die alleen met sinus vormige signalen om kan gaan. Een apparent power van 60VA en een reeel vermogen van 1 Watt zou betekenen dat je een power factor hebt van bijna nul, een niet realistisch waarde en zeker geen waarde om conclusies uit te trekken. Tevens zouden de Nuons van deze wereld al helemaal niet blij zijn met deze power factor, daar, zoals je zelf ook al aan geeft, je afgerekend wordt in reeel vermogen. Dat wil echter nog niet zeggen dat reactive power geen energe kost.
Mee eens dat een dergelijk pulserende belasting niet wenselijk is. Het is ook echt iets waar fabrikanten op gewezen moeten worden.
PC-voedingen zijn nu redelijk veel richting de cos-phi van 1 aan het gaan, maar er zijn nog zoveel apparaten die zich wel wat beter zouden mogen gedragen.
Aan de andere kant kun je je ook afvragen welk aandeel dat schijnvermogen heeft op het totaal verbruik als apparaten zich alleen in stand-by zo misdragen.
Ik heb ook zo mijn twijfels bij de manier waar op het vermogen is gemeten. In de test van de consumenten bond kwam de Viera TX-37 toch als een van de beste uit de bus ( was zelfs beste koop dacht ik, is wel een paar maanden terug. ) en dat geldt ook voor het stroom verbruik. ( zonder Viera link )

[Reactie gewijzigd door wiskid op 22 juli 2024 14:35]

Ik heb ook zo mijn twijfels bij de manier waar op het vermogen is gemeten. In de test van de consumenten bond kwam de Viera TX-37 toch als een van de beste uit de bus ( was zelfs beste koop dacht ik, is wel een paar maanden terug. ) en dat geldt ook voor het stroom verbruik. ( zonder Viera link )
Zo ver ik weet was dat de plasma, dit gaat over een LCD scherm van Panasonic.
(site Panasonic ligt er tijdens dit schrijven uit, maar zie dus oa. de Panasonic site voor de verwijzing van de Consumentenbond 'prijs'.
In principe heeft het verschil in techniek tussen plasma en LCD helemaal niets te maken met de stand-by stroom, noch met het energieverbruik als de TV uit hoort te staan.
Al die elektronica die daar mee te maken heeft, hoort in die 2 modi namelijk uit te staan en de rest wat eventueel nog wat verbruikt zou gewoon hetzelfde moeten zijn.
Hooguit het verschil tussen de tuners of een Viera-link, oid, maar dat heeft weer niets met het verschil tussen plasma of LCD te maken.
Dan moet dit opnieuw gemeten worden in deze review en aangepast worden.
Veel mensen laten zullen deze tv na het lezen van deze review dus niet kopen. Terwijl dit waarschijnlijk helemaal onterecht is.
Jij hebt een heel ander model tv gemeten, Dat is appels met peren vergelijken.
Dat het ene Panasonic model het wel goed doet wil niet zeggen dat de andere dan automatisch ook een laag verbruik heeft.

Ik heb mijn tv / dvd / sat-ontvanger / versterkers / wii via een stekker met schakelaar aangesloten (5 euro hema). Die gaat na het tv kijken uit. Verbruik 0.
Uiteraard heb ik een heel ander model gemeten, maar het mag op z'n minst vreemd heten wanneer een nieuwer model toestel, van een hogere prijsklasse, en wel van hetzelfde merk, ineens ruim 30x zoveel verbruikt in stand-by en ruim 15x zoveel als deze compleet uit zou staan.
Daarnaast heb ik een vermoeden waar de meetfout zou kunnen zitten, doordat ook mijn toestel een nogal typisch gedrag vertoont in zowel stand-by als de uit-stand.
Lijkt mij dus niet helemaal appels en peren vergelijken.
Ik denk dat deze meting beter uit de review zou gelaten worden. Er is geen enkele vermelding over de betrouwbaarheid van de meting en de fout erop. Ik heb gezocht naar een handleiding van zo een voltcraft, spijtig genoeg vind ik er geen. Als ik er zo wat naar kijk ziet het er niet echt een betrouwbare fabrikant uit. Het meettoestel is waarschijnlijk ook niet geijkt. Er is ook geen enkele informatie opgegeven over de spanning en zijn frequentie waarop het toestel werkt, en inderdaad is de arbeidsfactor ook niet opgegeven.

Besluit: onbetrouwbare meting met onvoldoende opgegeven randvoorwaarden en steekproefkaraktristieken.

[Reactie gewijzigd door Blecchi op 22 juli 2024 14:35]

Ik kan je vertellen dat ik deze TV bezit en deze vebruikt maar 0,4Watt indien in standby mode. En als ik hem uitzet (aan / uit knop indrukken), dan verbruikt hij helemaal niets!

Zou het ook wel vreemd vinden als de TV stroom zou verbruiken indien de knop echt ingedrukt is. Zo'n "anti-standby knop" zit er niets voor niets op! Daar heb ik hem ook deels voor aangeschaft!

Dikke vraagtekens dus bij de manier van meten.

In de specificaties staat trouwens ook overal 0,3Watt, lijkt me een te groot verschil.

[Reactie gewijzigd door bjorntje424 op 22 juli 2024 14:35]

Wie houdt je tegen dat zelf te doen?? Misschien heeft tweakers niet het geld of de connecties om 10 tv's naar kantoor te kunnen krijgen?

Ik ben blij dat er regelmatig reviews van tv's verschijnen, want ik zie door de bomen het bos niet meer.
Al zou ik deze tv niet kopen, d'r hangt nogal een matig positieve toon door het hele verhaal.
Wellicht heb je vorig jaar "onze" LCD special gemist? Waarin veel LCD tv's waren gereviewd :)
De prijs is stevig in Nederland. De Amerikaanse tegenhanger kost maar $869.90 met gratis verzenden.
Anoniem: 275797 @mstam5 januari 2009 02:51
Ja natuurlijk, je moet echter wel goed lezen.

Plus $59.95 per zending, plus $7.95 PER POND (maal 57 dus, doos weegt 57 pond).

Als je hem daadwerkelijk wil bestellen kost ie je slechts $1,377.44.

Om dat nu persé "gratis" versturen te noemen, nou nee.
Ik lees goed. Ik woon in de US en geef aan dat deze TV in Euro's ongeveer de helft kost.
tja, en de amerikaanse tegenhanger staat standaard ingesteld op NTSC ipv PAL.
Dat is bij de moderne toestellen niet een probleem lijkt me, tenzij die Amerikaanse toestellen geen PAL meer snappen.
Signaalstandaard PAL, SECAM, NTSC, M-NTSC, PAL-60

I stand corrected. bron: http://www.4monitor.nl/a/...sonic/panasonic-tx-37lx85
Alleen 110V en 60/120Hz tegenover 220V en 50/100Hz. Gaat niet werken.
Ik heb deze tv ook en ik ben er héél tevreden mee. Beeldkwaliteit is super (na wat te spelen met de instellingen). We hebben beneden een Samsung LE37A656, maar de Panasonic ziet er toch net iets gelikter uit qua beeld.
Wat mij bij de Samsung ook erg stoort is het feit dat het beeld achterloopt op het geluid als ik via m'n receiver (harman kardon set) luister. Dit heb ik bij de Panasonic niet (zelfde receiver).
Het enige dat ik nog niet heb kunnen verhelpen (misschien iemand tips?) is het volgende:
Als ik een film kijk waarbij het beeld (in het begin van de film) helemaal zwart is, en er de witte ondertiteling in verschijnt (nog steeds het compleet zwarte beeld). Op het moment dat de ondertiteling in beeld komt, is het zwart niet zwart meer, maar meer heel donker-grijs. Je ziet het verschil duidelijk. Dit heb ik nog nergens kunnen terugvinden hoe dit te verhelpen, dus misschien heeft iemand van jullie een idee?

[Reactie gewijzigd door Sjnieboon op 22 juli 2024 14:35]

elke maker van lcd-tv's heeft zo zijn eigen manier om zwart zo zwart mogelijk te maken. En panasonics truukje is alsvolgt: hij berekent ongeveer de lichtintensiteit van het hele beeld, en als het lager is dan een bepaalde waarde, dan dimt hij de backlight.

dus, als je een zwart scherm hebt, is de intensiteit van de pixels dus ook nagenoeg 0, en heeft ie de backlight dan ook nagenoeg uitgezet.

je witte ondertitels zijn flink helder, en dan denkt de panasonic dus, dat er wel wat te zien valt, en zet de backlight dus een beetje aan. gevolg: zwart wordt donkergrijs.

Ik denk, dat geen enkele lcd-tv fabrikant je een perfecte zwart-beleving kan geven; het probleem zit intrinsiek in de backlight. Alleen als ze de backlight op pixelbasis aan en uit kunnen zetten, dan zou jou probleem verholpen zijn.
Ok, dus met andere woorden: niet te verhelpen. Jammer, maar geen ramp. Het valt niet op als je daadwerkelijk de film aan het kijken bent. Bedankt voor je reactie!
Dat is de dynamische mode die je beschrijft. Daar komen ook die belachelijk hoge, onrealistische dynamische contrastwaarden vandaan.
Die moet je -op iedere tv- gelijk uitzetten.
En dan heeft de Panasonic gewoon een van de beste zwartwaardes van de lcd tv's. Gewoon door de (dure!) S-IPS scherm techniek.
Ik heb de dynamische mode uitgeschakeld ;)
Ik meen ergens gelezen te hebben dat dit hoge standby gebruik te maken heeft met de Viera link. Als je deze uitschakelt zou het standby verbruik gigantisch afnemen..
Dit moet ik even na kijken op mijn Panasonic Viera plasma. Daarbij meet ik 14,5 watt juist in Standby en bij volledig uit verbruikt ie nagenoeg niks (minder dan te meten valt dacht ik)
Heb deze TV (volgens mij, kan me niet herinneren dat er een F in het typenummer zit) al een half jaar thuis staan in alle tevredenheid. Er is niet heel veel aan in te stellen, dat klopt...maar waarom zou dat moeten. Ik zie het in mijn geval eerder als een positief punt. Gewoon rechttoe rechtaan zonder al die rare poespas waar je in 95% van de gevallen niet eens de betekenis van kunt raden.
Ik heb deze tv inderdaad ook al een half jaar. Ik ben ZEER tevreden over deze tv, zeker geen miskoop geweest. Helaas heb ik er wel nog een paar honder euro meer voor betaald ;-) Uitmuntende beeldkwaliteit, niets mis mee!

Over het stroomverbruik kan ik weinig melden omdat ik geen mogelijkheden heb deze te meten.
Anoniem: 140398 3 januari 2009 16:11
Leuk hoor zo'n review, maar helpt niet echt bij een keuze. 10 full-hd 40" met 100hz onder de €1000,- naast elkaar zetten lijkt me nuttiger.
Of nog beter: 10 tv's onder de 1000 euro.

Full-hd, formaat en frequentie interesseren mij lang niet zoveel als de beeldkwaliteit die ik ervoor terugkrijg.

Maar dat vereist natuurlijk intensief testen, en duur testmateriaal. Wel jammer, want dit is wel echt waar veel mensen op zitten te wachten denk ik zo :(
Echt betrouwbare reviews zijn er maar weinig. Vergelijkende reviews nog minder.

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 22 juli 2024 14:35]

Dat is pas nog gebeurd. Als je even terugzoekt zul je vinden dat ze in drie categorieën (laag, midden en hoog budget) een aantal televisies tegenover elkaar hebben gezet.
Mooie review, ik ben eigenlijk aangenaam verrast van Panasonic. De beeldkwaliteit ziet mij er toch wel goed uit. 'k heb altijd al een beetje vooroordelen gehad als eerder een merk zijnde ideaal voor kleine hifi apparaten.

Ik zou persoonlijk eerder naar Sony of Philips grijpen ook vanwege de uitmuntend goeie afstandbediening van Sony bij de laatste LCD tv's. en uiteraard ook het hoge standby verbruik lijkt mij een sterk minpunt, volgens de handleiding van mijn Bravia verbruikt hij theoretisch 0,4 Watt, dat is toch wel een groot verschil.

[Reactie gewijzigd door Blaizer op 22 juli 2024 14:35]

Bij mijn Panasonic TH42PZ80 als je die standby zet gebruikt hij ook bijna geen stroom meer, maar hier heb ik wel de energiebesparingsfunctie aangezet in het instellingen menu. Het enige verschil is dat mijn TV een plasma model is.

Verder heeft Panasonic altijd al wel mooie TV's gemaakt ik heb hier nog twee CRT TV's van ze staan maar toen we deze gekocht hebben gaven ze beter beeld dan de sony of philips TV's. Ik ben het wel met je eens dat Sony mooie lcd tv's maakt maar philips vind ik de laatste tijd echt niet meer interresant. Ik het er ook al genoeg kapot zien gaan naar 2-3 jaar.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 22 juli 2024 14:35]

Wat doet deze energiebesparingsfunctie eigenlijk precies? Heb ik eigenlijk nooit kunnen vinden.
Deze limiteert de maximale intensiteit van het beeld. Je kan het goed zien als je een volledig wit scherm heb en deze functie aan of uit zet. Bij plasma is het zo dat je heel weinig verbruikt bij een donkere scene en veel bij een lichte. Door de lichte scene's te beperken kan je behoorlijk op je gemiddeld verbruik bezuinigen. Ik heb bij normaal kijken nooit last ondervonden van de functie en deze staat dus ook altijd aan.
Ik heb deze TV in het echt gezien bij mijn ouders, en ik vond het beeld ronduit belabberd. Misschien was het toevallig een slecht exemplaar (bestaat dat nog?) maar het beeld was onvergelijkbaar veel slechter dan van hun ouderwetse Philips CRT-TV. Veel ruis en rafels en blokjes; effen gezichten met fletse kleuren en ontbrekende kleurtinten. Wazig en vervormd beeld bij snelle beweging (voetbal) en zelfs al vervorming bij trage beweging waardoor pratende hoofden rare artefacten bij de ogen vertonen zodra ze met hun ogen knipperen.
Je hoeft je echt niet te laten verassen door een merk als Panasonic.. De Panasonic plasma's zijn samen met de Pioneer al jaren de te kloppen tv's. Daar komt bij dat Panasonic gewoon een kwaliteitsmerk is. Waarbij weinig aan te merken is op de kwaliteit van het product en de gebruikte componenten.

Wat dat betreft vind ik Philips niet echt meer tot de verbeelding spreken. De oude beeldbuis televisies van Philips waren heel goed, de moderne LCD's zijn meer poppenkast modellen, met de ambilights die als voornaamste voordeel hebben dat ze verbloemen hoe slecht de contrast verhoudingen van de tv's zijn.

Maar ik ben dan ook nog steeds een liefhebber van plasma tv's, die zijn nog steeds de standaard met betrekking tot kleurechtheid en contrast.
Dat jij dus een negatieve ervaring hebt met panasonic betekend nog niet dat dat altijd zo is. En waarschijnlijk gebeurd dit ook wel eens bij Philips hoor. En design dat bepaald iedereen voor zichzelf. Ik accepteer het dat jij het niets vind.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.