We hebben eerder een gamingrouter van ASUS bekeken, de ASUS TUF AX3000 V2, die, zoals de naam al aangeeft, in de TUF-gaminglijn van ASUS is geplaatst. Het verschil tussen deze twee lijnen is dat de ROG-apparatuur vaak wat meer flashy is uitgevoerd met rgb-leds en in het geval van deze router met de oneindige spiegel. De TUF-apparaten zijn vaak wat eenvoudiger, maar komen natuurlijk wel met een specifieke gamingfunctionaliteit.
De AXE16000 gebruikt, net als alle andere routers van ASUS, ASUSwrt. Net als bij de TUF-routers heeft ASUS de interface van ASUSwrt bij de ROG-routers wel overgoten met een flink gamingsausje. ASUSwrt is niet onherkenbaar veranderd, maar er is een visueel thema toegepast dat ook prima van een ruimteschip à la Star Trek zou kunnen zijn.
Dat past prima bij het uiterlijk van de router, en zorgt er natuurlijk ook voor dat het apparaat meer ‘gaming’ aanvoelt. Het blijft echter niet bij een gevoel, want de ROG-routers komen met een set extra functies die ‘normale’ ASUS-routers missen.
ASUS heeft dus duidelijk zijn best gedaan om ook meerwaarde proberen te leveren voor gamers. Het stikt van de diagnoseschermen, maar veel van die informatie kun je, wellicht wat omslachtiger, ook achterhalen met de netwerktools van een ‘gewone’ ASUS-router.
Als we kijken naar de marketingmaterialen, prijst ASUS als voornaamste gamesoftwarefunctie voor deze router de Triple-level Game Acceleration aan. Deze functie bestaat uit twee componenten, waarvan de eerste QOS-voorinstellingen zijn die toegepast worden op netwerkverkeer van games dat de router herkent en op het verkeer dat afkomstig is van je game-pc of (portable) gameconsole.
De voordelen van QOS komen vooral bovendrijven als de verbinding waar je gebruik van maakt dichtslibt. De voordelen zijn maar marginaal als je over een knappe internetverbinding beschikt, en dat is in Nederland en België over het algemeen wel het geval. Dit helpt enkel als je regelmatig nadeel ervaart, doordat je internetverbinding net te krap bemeten is.
De tweede component van de functie is Gamer VPN, ook wel bekend als WTFast. Eigenlijk draait het hier niet om een vpn-verbinding, die vermijdt je over het algemeen zelfs liever als gamer. WTFast noemt de service een Gamer Private Network, ofwel GPN. Alle terminologie daargelaten: het draait hier om de route die je over internet aflegt naar de server waarmee je game verbindt. WTFast heeft rondom de wereld routers in datacenters die potentieel een snellere route kunnen opleveren naar die server. Potentieel, want dat gaat eigenlijk enkel in specifieke gevallen op waar die route standaard niet optimaal is en dat komt in de praktijk maar zelden voor.
Samenvattend zijn de gamingfeatures heel flashy en informatief, maar van weinig nut voor de meeste Nederlanders en Belgen die over een prima internetverbinding beschikken. Een functie die wel potentie heeft voor sommige gamers is VPN Fusion. Vpn-services zijn steeds populairder, en eerlijk is eerlijk: tijdens een F1-race zijn er tegenwoordig best redenen om je ‘in België te bevinden’. Er zijn ook genoeg redenen te verzinnen om zo’n service vanaf je router te draaien, dat scheelt alleen al gedoe met losse vpn-apps op losse devices. Voor je gameapparatuur is dat dan weer niet de beste keuze, maar VPN Fusion maakt het mogelijk om bepaalde apparaten uit te sluiten van de vpn-verbinding, zodat je onlinegame goed blijft presteren, terwijl je huisgenoot nog steeds een specifieke radiozender kan beluisteren tijdens de F1-race.