Door Sven Schaap

Reviewer

Viva Pi?ata: Trouble in Paradise

27-10-2008 • 09:34

24

Multipage-opmaak

Paniek in het paradijs

Een Piñata is een felgekleurd beest, meestal gemaakt van papier-maché, en hij wordt vooral gebruikt met kerstmis en op kinderverjaardagen. De Piñata, van oorsprong Mexicaans, wordt gevuld met snoepgoed, vruchten of cadeaus, ergens aan opgehangen en vervolgens mogen kinderen er geblinddoekt met een stok tegenaan rammen totdat de kleine presentjes eruit vallen. Leuk! Wat heeft het in vredesnaam met tuinieren, het houden van dieren of gaming te maken? Niets! Hoe kon een game die al deze elementen bevat dan toch zo'n hit worden?

Getest op: Xbox 360 (exclusieve titel)

*Flora en fauna

Het antwoord op deze vraag werd twee jaar geleden gegeven. Ontwikkelaar Rare bracht de eerste Piñata-game uit op de Xbox 360 en wereldwijd werden gamers massaal verliefd op het schattige uiterlijk en de verslavende gameplay. In de game Viva Piñata kreeg de speler een stuk grond waarvan de flora naar eigen inzicht en smaak kon worden aangepast. Het was de bedoeling om tal van Piñata's naar dat persoonlijke paradijsje te lokken en ze daar te huisvesten. Belachelijk? Niet volgens de enorme fanbase die zich achter de game schaarde. Viva Piñata werd een hit, doordat achter het unieke, schattige uiterlijk een uitdagende en verrassend diepe en verslavende game schuilging. Inmiddels is de rasechte klassieker toe aan een vervolg, met de subtitel Trouble in Paradise.

Viva Piñata: Trouble in Paradise

*Vrijwel verhaalloos

In de sequel blijkt de Piñata-database te zijn gewist door ene professor Pester. Het is aan de gamer om zijn of haar tuintje zó paradijselijk te maken dat tal van verschillende diersoorten zich er nestelen, zodat op die manier de database kan worden hersteld. Ach, de makers hebben in elk geval gepoogd iets van een verhaaltje neer te zetten. Gelukkig gaat het bij games als Piñata niet om het verhaal, maar des te meer om de totale beleving die de game biedt. En die is beter dan ooit. De basis is echter vrijwel gelijk gebleven aan die van het origineel. Je krijgt een stukje grond toegewezen en start met een zakje graszaad en een eenvoudige Piñata. Al snel verschijnen er andere Piñata's aan de rand van je tuin en je kunt proberen deze de tuin in te lokken. Nieuw is de manier waarop je nu met de camera ook buiten je tuin kunt komen, om op onderzoek uit te gaan en eventuele beesten die je tegenkomt te scannen op informatie.

Viva Piñata: Trouble in Paradise

Arme Flappie

Een diertje scannen blijkt uitermate zinvol, want het is handig om te weten welke criteria van belang zijn om je tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de Piñata's. Simpel gezegd: wat trekt het beestje in kwestie over de streep om zich uitgerekend in jouw tuintje te nestelen? Door het diertje te selecteren en dan in het handige menu voor 'info' te kiezen, kun je alles te weten komen over de Piñata. Zo komt de ene pas je tuin in als er klaprozen groeien - waar de Piñata in kwestie graag van eet - terwijl een andere pas geïnteresseerd raakt als er al bepaalde andere Piñata's leven. Doordat je nu vrijelijk buiten je eigen tuin op onderzoek kunt gaan, kom je snel met bijzonder leuke dieren in aanraking en kun je vrij snel je eigen dierentuin stichten. Gaandeweg groei je als tuinier/dierenverzorger en krijg je meer grond ter beschikking, meer verschillende plantzaden en uiteraard ook meer dieren en dus verantwoordelijkheden. Ga ondanks alles niet teveel van je beestjes houden, want als je tuintje op een dag een prachtig gekleurd roofdier aantrekt, kan die arme Flappie wel eens je enige lokaas blijken om dat prachtexemplaar te bemachtigen.

Viva Piñata: Trouble in Paradise

*Beestjes maken

Omdat de opzet van de game min of meer gelijk is gebleven kunnen Piñata-veteranen er direct mee aan de slag. Gelukkig worden ook gamers die nieuw zijn in het wereldje niet aan hun lot overgelaten. Sterker nog, nieuwkomers worden in dit deel uitstekend opgevangen. Trouble in Paradise neemt je aan je hand en maakt je door middel van een aantal interessante uitdagingen wegwijs in de tuin. Binnen de kortste keren ziet je tuin eruit als een indrukwekkend kleurrijke dierentuin en voorzie je feestvierende mensen in alle uithoeken van Piñata-land van spectaculair uitziende Piñata's voor hun fuif. Dat alles soepeler werkt, menu's strakker in elkaar zitten en je als speler sneller aan de slag kunt, betekent overigens niet dat de game minder lang leuk blijft dan het origineel. Naast de reeds bekende dieren zijn er ruim dertig nieuwe Piñatasoorten om te lokken, te vangen en te maken.

Viva Piñata: Trouble in Paradise

*Stomende liefdesscènes

Dat laatste is overigens niet helemaal waar. Je kunt helaas geen Piñata's maken, maar je kunt ze wel laten maken. Zo nu en dan kunnen twee beestjes het meer dan goed met elkaar vinden en ontstaat er iets moois. Verwacht daarbij geen stomende papier-maché liefdesscènes. De game blijft netjes en voor alle leeftijden, dus na een schattig paringsdansje is er gewoon ineens een nieuw beestje bij. De plots ontstane paringsdriften zijn in deze sequel overigens niet de enige manier om een zeer uiteenlopende dierentuin te creëren. Aan de rand van je tuin bevinden zich namelijk twee bordjes die de weg wijzen naar nieuwe gebieden, te weten Dessert Desert en de ijskoude Piñarctic. Maak je geen illusies, in deze interessante gebieden is het niet mogelijk een tuin aan te leggen - wat mijns inziens een gemiste kans is. Met name het soms wat ondergesneeuwde tuinier-aspect zou in deze onherbergzame gebieden de nodige aangename en uitdagende variatie kunnen krijgen. Helaas kun je deze locaties uitsluitend bezoeken om met behulp van een handvol ingenieuze vallen exotische dieren te vangen, die je vervolgens via de post aan het reeds bestaande ecosysteem kunt toevoegen.

Viva Piñata: Trouble in Paradise

*Director's Cut

Hier schuilt het grootste minpunt van de game, namelijk dat het geheel meer aanvoelt als een director's cut van het origineel dan als een daadwerkelijk vervolg. Trouble in Paradise is beter, speelt prettiger en biedt een hoop kleine verbeteringen ten opzichte van het origineel. De beleving is in deze tweede Piñata echter vrijwel gelijk aan die in de eerste game, en het spel biedt nergens écht revolutionaire veranderingen of toevoegingen. Het geheel is een stuk overzichtelijker en tal van handigheidjes maken de kleine tekortkomingen van destijds goed. Zo zijn er sneltoetsen waarmee je op de D-pad standaardhandelingen uitvoert, zoals zaaien, scheppen of planten water geven, zonder dat je je eerst door het menu heen hoeft te werken. Door bijvoorbeeld omhoog te drukken selecteer je de schep en een druk naar links tovert de gieter tevoorschijn. Maar hoewel al deze elementen samen de ervaring veraangenamen en het instappen voor nieuwkomers bijzonder gemakkelijk maakt, is er eigenlijk geen sprake van een werkelijk nieuwe game.

Piñata-lijken

De grootste toevoeging in Trouble in Paradise is, zonder twijfel, online multiplayer, dat de game nog enigszins redt van het stigma 'upgrade'. Deze variant herbergt gelukkig de nodige pluspuntjes. Zo is er maar één ding prettiger dan tevreden over je eigen tuin van Eden vol prachtig gekleurde wezens uit te kijken, en dat is je vrienden online uitnodigen om mee te genieten. Dit in dit deel wél aanwezige aspect is één van de sterkere dingen die de game biedt en waarom de makers dat destijds - toen ze het origineel maakten - zelf niet hebben ingezien is me nog altijd een raadsel. Niet alleen kun je vrienden uitnodigen om je tuin te bezichtigen, je kunt ze ook aan het werk zetten. Om te voorkomen dat je na een lange boodschap op het kleinste kamertje terugkomt in een verdorde tuin vol Piñata-lijken, kun je alvorens vrienden je komt 'helpen' aangeven wat ze wel en niet kunnen of mogen. Ook is het natuurlijk mogelijk Piñata's via Xbox-live cadeau te doen aan vrienden, bijvoorbeeld als bedankje omdat men dagenlang in jouw virtuele tuintje heeft lopen ploeteren. Duidelijk is wel dat als je nooit eerder een Piñata-game speelde, dit de versie is die je moet hebben. Maar er is meer.

Viva Piñata: Trouble in Paradise

*Zoete extra's

Ook leuk, maar niet onmisbaar, is de Just for Fun-mode waarin met name de wat minder geduldige gamer terecht kan. Met oneindig veel centen op zak is deze modus bijzonder geschikt om zonder enige stress korte tijd de tuin in te duiken om wat aan te rotzooien zonder de échte uitdaging aan te gaan. Zie het als een soort arcademode die in een diepe en tijdrovende game als deze niet eens zo'n slechte toevoeging blijkt. Een laatste aardige innovatie wordt gebracht in de vorm van een Piñata-kaartje, dat in de handleiding verstopt zit. Op dat kaartje staat een Piñata die met behulp van de zogenaamde Piñata Vision - alias de Xbox Live Vision Camera - in de game kan worden ingebracht. Een leuk idee, dat de echte verzamelaar helaas wél verplicht om de hiervoor benodigde camera aan te schaffen. Alles bij elkaar opgeteld is Trouble in Paradise een bijzonder leuke game, die wat betreft concept, grafische presentatie, sfeer en opzet helaas iets te zwaar leunt op zijn voorganger. Geweldig voor wie nog niet bekend is met Viva Piñata, maar licht teleurstellend voor wie het origineel reeds grijs gespeeld heeft.

Viva Piñata: Trouble in Paradise

*Conclusie

De grote vraag of alle aanpassingen en toevoegingen genoeg zijn om dit tweede deel tot een waardig vervolg op de originele Viva Piñata uit te roepen beantwoord ik met een 'Nee'. Naast het feit dat de game van begin tot eind aanvoelt als een upgrade in plaats van een sterk vervolg, is er gewoonweg niet genoeg vernieuwing om deze game te kopen als je het origineel al hebt. Geïnteresseerden die zich niet eerder in de Piñata-scene waagden kunnen gerust tot aanschaf overgaan, maar moeten wel worden gewaarschuwd voor de nog altijd schrikbarend lange laad- en save-tijden, die anno 2008 toch écht niet meer kunnen. Al met al een vermakelijke en sterk verbeterde versie van een reeds eerder uitgebrachte topper.

Viva Piñata: Trouble in Paradise

Pluspunten:

+ Stevige uitdaging
+ Bergen leuke Piñata's
+ Prettig verslavend
+ Online multiplayer

Minpunten:

- Voelt als upgrade
- Weinig revolutionair
- Extreme laadtijden

Cijfer: 7,5

TitelViva Piñata 2: Trouble in Paradise
Box Viva Piñata 2: Trouble in Paradise
PlatformXbox 360
OntwikkelaarRare
UitgeverMicrosoft
Releasedatum5 September 2008
Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise Viva Piñata 2: Trouble in Paradise

Reacties (24)

24
23
3
1
0
0
Wijzig sortering
Wat is eigenlijk de doelgroep van dit spel? Kinderen? Dan heb je wel een vrij specifieke doelgroep als je het mij vraagt, hoeveel kinderen spelen er nu met een Xbox? Naar mijn idee zijn dat toch wat meer de pubers en daarboven.

Correct me if I'm wrong...

[Reactie gewijzigd door Swelson op 23 juli 2024 13:47]

Ik gok dat het voor spelers is van 12 tot 35 jaar oud. De complexiteit van de game is namelijk iets te hoog voor kinderen die wat jonger zijn. Daarnaast is het nog best lastig om achter bepaalde dingen te komen, dus bij de jongste spelers verwacht ik niet dat ze alles ontdekken wat er te doen is.

Het is niet alleen een voedselketen voor elkaar krijgen, maar ook veranderen van kleuren (eten van bepaalde dingen, maar ook bijv een 'vlieg' door een vuur laten vliegen), bemesten, zorgen dat je alle condities hebt om te fokken en het lastigste: zorgen dat bepaalde pinata bij jou in de tuin komen.
Volgens mij onderschat je de kinderen van tegenwoordig een beetje. Mijn dochters 5 en 7 spelen deel 1 nu een maand en zij hebben het sneller door dan wie dan ook in het huishouden. Ik begin me een oude lul te voelen nu ik als ik het met 1 van hen speel moet vragen wat ik moet doen in een spelletje. Op de verpakking staat ook dat het vanaf 3 jaar is. Als het echt zo moeilijk zou zijn als jij doet vermoeden, dan zou dat de grootste onzin zijn natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Gé Brander op 23 juli 2024 13:47]

vanaf 3 jaar is gewoon een indicatie dat er geen enge beelden in zitten; of sex of zo. Niet dat kinderen van 3 dat (per definitie) kunnen spelen.
Inderdaad, mijn dochtertje van 5 kan dit spel volledig zelfstandig spelen :)
Blijkbaar zit de interface toch goed en logisch in elkaar.
De vraag is echter of ze álles uit het spel haalt (of ze de verbanden ziet tussen de vereisten om nieuwe piñata's naar je tuin te krijgen)
Dat is niet echt de vraag, als ze verder komt en leuk kan spelen ben je klaar. Vandaar dat mensen van 15+ het ook leuk kunnen vinden, aangezien die dus lekker in de weer gaan met die verbanden.
Dat ligt geheel aan het kind. Die van mij is net 3 en speelt al maanden Mario Kart en Wii Fit spelletjes. In het begin was dat nogal houterig, maar nu rijdt ze zonder moeite redelijk goede laps of skiet ze tussen alle hekjes door. Kinderen leren nou eenmaal razend snel. Nog een paar jaartjes en dan zal ze papa vast verslaan... :+
Het zou me serieus verbazen als je dochtertjes het voor elkaar krijgen om een tuin te bouwen met de Aap-pinata's erin. Vergis je niet, dat het spelletje makkelijk te bedienen is en dus ook door kleine kinderen te spelen wil niet zeggen dat het een makkelijk spel is, ik heb het zelf gespeeld en ik kwam niet veel verder dan de 10 soorten die je binnen de kortste keren kado krijgt.

Hoeft natuurlijk zeker niet te betekenen dat het daarom niet leuk is voor jonge kinderen om te spelen...
Ik acht de kans best groot dat de leeftijdscategorie waar dit op gericht is een XBOX thuis heeft staan, of er wellicht in december één krijgt.

Daarnaast, als je product interessant wil maken voor een bredere doelgroep dan zul je het aanbod ook aan moeten passen,. Je moet natuurlijk ergens een begin maken.
Ik ben zelf de doelgroep, heb laatst dit spel gekocht. Overigens niet om zelf te spelen, maar voor mijn vriendin... kan ik tenminste even rustig Tweakers F5-en ;)

Overigens vind ik dit echt een leuk vrolijk spelletjes, vooral de paringsvideotjes hebben me in deel 1 nog wel eens laten lachen.

Waar deze sequel wel een kans heeft laten liggen is de andere tuinen. Pas na het lezen van het boekje begrepen we dat je daar alleen Pinata's kan vangen, wat toch wel jammer is en de game echt een geheel nieuwe feature had kunnen geven!

Overigens ben ik het met onderstaande post (johnnyv) eens, ik vind de laadtijden ook wel meevallen.

[Reactie gewijzigd door dvdheiden op 23 juli 2024 13:47]

Je kunt van je tuin wel een woestijn maken (je kunt gewoon zand stroooien), dat zul je ook moeten doen wil je woestijndieren in je tuin kunnen houden.
mijn zusje van 19 heeft danwel geen XBOX en gaat dit zeker niet spelen, maar ze vind de pc-versie van de voorganger helemaal geweldig :)
Ik heb zowel deel 1 als deel 2 en ben het met de meeste punten in de review wel eens, maar die extreme laadtijden vind ik zeker wel meevallen. Alleen het laden van de tuin duurt wat lang, maar zeker niet langer dan de laadtijden in bijvoorbeeld GTA4. Daarnaast is het spel vrij complex (in de zin van héél veel verschillende objecten op je scherm), dus echt verrassend is een enigzins lange laadtijd niet.

Wie de game overigens goedkoop wil (het is immers een soort upgrade) kan voor 35 euro terecht op gamehubs :)

[Reactie gewijzigd door pagani op 23 juli 2024 13:47]

Anoniem: 253596 @pagani27 oktober 2008 21:34
Achja laadtijden zijn helemaal geen punt meer bij de nieuwe update :)!
Bij een test met GTA4 bleek bij een laadtijd van 12 seconden ofzo zonder installatie mét installatie de laadtijd nog altijd iets van 10 seconden te zijn.

Met andere woorden, de laadtijden e.d. gaan er niet extreem op vooruit, maar je hebt natuurlijk wel het voordeel van de verminderde geluidsoverlast door de drive.
Leuke review! Alleen is het ook in deel 1 al mogelijk om je schep, graszaad en gieter met behulp van de d-pad tevoorschijn te toveren. Dat is dus geen vernieuwing.

Maar goed, ik weet nu tenminste goed wat je krijgt wanneer je hem koopt. Zit te twijfelen hem te kopen aangezien we deel 1 al hebben en die nog niet eens hebben uitgespeeld. Wellicht dat we hem aanschaffen wanneer de dagen nog korter worden.
Anoniem: 262480 27 oktober 2008 19:00
@Hansje
Ik ben een ''puber'' zoals jij dat zo leuk zegt :9
Zelf heb ik dit spel op de xbox, het is niet echt leuk maar het is zo nutteloos dat het leuk is, daarom zal het wel zo'n hit zijn. Ik kreeg hem voor mijn verjaardag, ik dacht eerst.. hmm.. kleuter? Maar het is echt lachen weet zelf ook niet waarom:)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 262480 op 23 juli 2024 13:47]

Anoniem: 253596 27 oktober 2008 21:32
Eerste 2 games heb ik hier liggen moet deze alleen nog kopen, maja deze maand eerst maaris goeie oude spyro en wat arcade live games :P
Komt omdat er minder titels voor de PS3 uitkomen dan voor de XBOX 360. Dan is dat logisch dat er minder PS3 reviews zijn... Als het over een jaartje andersom is qua uitgekomen titels, dan zal de PS3 weer meer naar voren komen...

[Reactie gewijzigd door Gé Brander op 23 juli 2024 13:47]

klop niet helemaal, dit jaar had de PS3 meer titels uit dan de xbox360.
alleen in de winkel word niet alles verkocht.
Anoniem: 253596 @stewie27 oktober 2008 21:33
Tja de tweaker kiest dan toch voor kwaliteit denk ik zo, niet elk C merk product dat nieuw is komt hier in de review geld zelfde met alles. San andrea's was wel in de review bijv. Bekende titels zoals halo 3. gears of war 2 en fable 2 ook. Denk dat little big planet ook wel ps3 review zal krijgen omdat gewoon populair is.
Wil je nu zeggen dat er enkel op de x360 kwalitatieve titels uitkomen? Veel sequels wel ja, maar qua toppers zijn beide consoles ongetwijfeld evenwaardig imo!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.