Door Jurian Ubachs

Redacteur

Sniper Elite 5 Review

Hitman in de Tweede Wereldoorlog

05-06-2022 • 06:00

69 Linkedin

Sniper Elite 5

Sniper Elite 5

Sniper Elite 5 speelt zich net als zijn voorgangers af in de Tweede Wereldoorlog, maar gooit het in de gameplay over een andere boeg. De nadruk ligt meer op sluipen en vijanden geruisloos uitschakelen dan op schieten als een scherpschutter. Dat is niet conform het verwachtingspatroon van gamers die de serie al langer volgen, maar hoeft niet slecht te zijn. Het maakt de actie in elk geval wat veelzijdiger. Toch kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat de game te veel hinkt op twee gedachten. Is Karl Fairburne een sniper of een tactische spion? Het antwoord lijkt in het midden te liggen. De game is verder op veel manieren wat versimpeld, maar veel van die versimpelingen zijn uit te schakelen. De momenten dat andere spelers je spel binnenvallen, leveren veel spanning op, maar als je daarop uitgekeken bent, is ook dat uit te zetten. Technisch biedt Sniper Elite 5 een stabiele spelervaring en wisselt het op grafisch gebied mooie plaatjes af met wat minder inspirerende beelden. Al met al een goede game, die mede door de koerswijziging moet afwachten welk publiek hiervan enthousiast wordt.

Sniper Elite is een inmiddels al zeventien jaar oude serie die draait om scherpschutter Karl Fairburne, die het tijdens de Tweede Wereldoorlog opneemt tegen de nazi’s. De eerste delen draaiden om gevechten in Berlijn, het derde deel bracht Karl naar Afrika en het vierde deel speelde zich af in Italië. Sniper Elite 5 gebruikt een voor velen nog veel herkenbaardere setting. Karl komt dit keer namelijk in Normandië terecht, waar hij er aan de vooravond van D-Day voor moet zorgen dat de invasie een succes kan worden. Eenmaal in Frankrijk komt Karl een mysterieus plan op het spoor dat, als we de nazi’s mogen geloven, de oorlog in hun voordeel kan beslissen. Aan het eenmansleger dat Karl Fairburne heet, dus de schone taak om die operatie te dwarsbomen.

Met de setting speelt Rebellion natuurlijk aardig op safe, want de speler mag opnieuw aan de slag in de Tweede Wereldoorlog. Het zorgt in elk geval voor herkenbaarheid, maar zo langzamerhand zou een heel nieuwe setting ook weleens leuk zijn. Herkenbaarheid zit hem niet alleen in de setting en het hoofdpersonage, maar ook in een aantal gameplayelementen. Zo steelt de speciale ‘kill cam’, waarmee de game zeer expliciet toont welke schade de door jou afgevuurde kogel aanricht in het lichaam van een vijandelijke soldaat, opnieuw de show. Die camera kennen we al sinds het tweede deel van de Sniper Elite-serie en hoewel de beelden spectaculair blijven, raakten we er na een tijdje op uitgekeken. Het nieuwe is eraf en er treedt een vrij hoge mate van herhaling in op. Geen probleem verder, meer een teken dat wat ooit een gave, nieuwe feature was, inmiddels wat van zijn glans heeft verloren.

Mont Saint-Michel

Dat aspect wordt niet geholpen door het algemene grafische niveau van Sniper Elite 5. De game ziet er af en toe best goed uit. De derde missie brengt Karl bij Mont Saint-Michel, dat er ook in de game prachtig uitziet. De fictieve locaties ogen echter een stuk minder geïnspireerd en ook de verdere elementen, zoals de soldaten en de wagens, maken weinig indruk. Toegegeven, tijdens het spelen deerde dit ons verder weinig. De lichteffecten doen hun werk goed genoeg om zeker de missies die zich ‘s nachts afspelen, een sfeervolle uitstraling te geven. De missies worden overigens afgewisseld met tussenfilmpjes die nieuwe delen aan het verhaal toevoegen. Die zijn best aardig, maar niet meer dan dat. Het acteerniveau komt niet in de buurt van dat van de toonaangevende games van dit moment en veel rollen zijn al te herkenbaar. Daarbij helpt het algemene verhaal natuurlijk niet. Een spion die in vijandelijk gebied zo onopgemerkt mogelijk een geheim plan van de nazi’s ontdekt en saboteert, is niet de origineelste plot ooit.

Meer originaliteit is te vinden in de gameplay, althans, als je die gameplay afzet tegen de eerdere games in de serie. Er vindt in Sniper Elite 5 namelijk een opvallende verschuiving plaats. Karl moet af en toe zeker nog op zijn sniper rifle vertrouwen, maar veel vaker is dat grovere geschut een handicap. De game dwingt spelers namelijk veelvuldig gebruik te maken van stealthtactieken. Rondsluipen, jezelf verborgen houden en vijanden geruisloos utischakelen en hun lichamen uit het zicht leggen, blijken een stuk belangrijker dan voorheen. We maakten in onze missies dan ook veel meer kills met onze handen of met een pistool met een silencer, dan met een scherpschuttersgeweer. Dat gegeven, versterkt door de mogelijkheid om elementen in de omgeving te gebruiken en zelfs zeer creatieve boobytraps te plaatsen, maakt dat Sniper Elite 5 een beetje aanvoelt als een Hitman-game.

Richting stealth gestuurd

Dat zit hem in hoe je te werk gaat en in wat de game daarvan vindt. Stel, jij vindt dat Karl gewoon een sniper is en kiest dus een tactisch plekje om te gaan zitten en het vuur te openen. Best kans dat je het vuurgevecht dat dan volgt, kunt winnen. De game maakt echter in alles duidelijk dat dat eigenlijk niet de bedoeling is. Gele en rode kleuren waarschuwen je dat vijanden je op het spoor zijn of zelfs met je in gevecht zijn. Dat werkt intuïtief als een sturend element; je wilt geen geel en al helemaal geen rood. Daar komt bij dat de game je aan het eind van een missie beoordeelt en daarbij elementen toont als hoe vaak je gezien bent door vijanden en hoe vaak het alarm is afgegaan. Je wordt dus duidelijk in de richting van stealth gestuurd, waardoor Sniper Elite 5 inderdaad meer een tactische spionagegame is dan een puur sniperspel.

Dat is ook goed te merken in de gameplayfeatures die spelers voor handen hebben in Sniper Elite 5. Speel je in de standaardmodus, dan kan Karl vijanden taggen, zodat hun positie altijd zichtbaar blijft. Hij heeft daarbij ook een focusmode, waarmee hij nog niet gespotte vijanden door muren heen kan opmerken. Ook het schieten met een scherpschuttersgeweer werkt makkelijk; een icoontje laat zien waar je moet mikken om te compenseren voor afstand, wind en beweging van je doelwit.

Zo heeft de game nog meer hulpmiddelen aan boord die een en ander wat makkelijker maken voor de speler. Het zijn voor een deel Metal Gear-achtige kunstjes die weliswaar handig zijn, maar gevoelsmatig minder goed bij het thema passen. Gelukkig zijn al die hulpmiddelen ook uit te schakelen, met Authentic als lastigste optie. Hierbij vallen alle genoemde hulpmiddelen weg en ben je aangewezen op je eigen gevoel en intuïtie. Uitvogelen waar vijanden zijn, gaat dan door zelf hun patrouilles te observeren en te onthouden waar je vijanden hebt gezien. Rekening houden met wind, afstand en beweging is dan ook een handmatige taak. Dit maakt Sniper Elite 5 logischerwijs een veel moeilijkere game, maar zeker op het gebied van schieten met een sniper rifle, levert het veel meer voldoening op. Toch kunnen we ons goed voorstellen dat de meeste spelers zullen kiezen voor wat zijwieltjes her en der, want deze aanpak vraagt veel van je vaardigheden en je geduld. Fijn is dat je de moeilijkheidsgraad per spelonderdeel kunt aanpassen, zodat je bijvoorbeeld wel hulp hebt bij het spotten van vijanden, maar minder bij het schietwerk.

Wapens veranderen

Mocht je jezelf nog wat extra hulp willen geven, dan kan dat door je wapenuitrusting te veranderen en door perks vrij te spelen. Dat laatste doe je door ervaringspunten uit te geven in een wat beperkte skill tree. Je kunt jezelf dan bijvoorbeeld wat extra health geven of ervoor zorgen dat je vijanden die Karl met zijn handen uitschakelt, automatisch van hun spullen ontdoet. Wat dat betreft bieden de wapens meer vertier. Gaandeweg speel je meer wapens vrij, en attachments waarmee je die wapens kunt aanpassen. Elk wapen is hoorbaar in Sniper Elite 5, maar door een silencer op een machinegeweer te zetten, beperk je de hoorbaarheid tot enkele tientallen meters. Wil je eerst van afstand wat vijanden uitschakelen voordat je zelf ergens naar binnen gaat, dan is een enigszins beperkte hoorbaarheid van je geweer ook wel lekker. Vijanden een voor een neerschieten heeft weinig nut als je daarmee meteen het alarm laat afgaan en bestormd wordt door tientallen soldaten.

Dat effect kun je in sommige levels beperken door schoten te timen met achtergrondgeluid. In het eerder aangehaalde voorbeeld van het level waarbij je Mont Saint-Michel moet infiltreren, vliegen er bijvoorbeeld vliegtuigen over. Je hoort het geluid aanzwellen en op het moment dat dat geluid op zijn hardst is, kun je een luid schot van een sniper rifle helemaal maskeren. Op kleinere schaal kun je dit trucje ook toepassen, bijvoorbeeld door generators te laten loeien, waardoor soldaten in die buurt een bescheiden pistoolschot niet meer zullen horen.

Games van andere spelers binnendringen

De tegenstanders in het spel leveren best wat uitdagingen op, maar halen het niet bij de grootste uitdaging die je kunt treffen in Sniper Elite 5. Het is deze keer namelijk mogelijk om spellen van anderen binnen te dringen, als sniper aan Duitse zijde. De speler die als Karl Fairburne bezig is, krijgt de melding dat er een vijandelijke sniper in de buurt is, met daarbij een aanwijzing waar die sniper ongeveer zit. Er is een telefoonsysteem in het spel dat spelers van extra informatie kan voorzien over waar de vijand zich bevindt. Zo ontstaat dus een kat-en-muisspel tussen Karl en een vijandelijke sniper, wat zonder twijfel de spannendste momenten in Sniper Elite 5 oplevert. Wel beleefden we er als jager meer plezier aan dan als Karl. In je eigen campagne voelt zo’n invasie steeds aan als een onderbreking van je voortgang, terwijl je er natuurlijk zelf voor kiest als je de Invasion Mode start en als nazi-sniper de jacht opent. Je kunt de optie om indringers in je spel te hebben, trouwens gewoon uitzetten als je er geen zin hebt, maar dan mis je dus wel wat spanning.

Spelers kunnen in Sniper Elite 5 niet alleen tegen, maar ook met elkaar spelen. Dat verandert de game aardig, want twee doelwitten tegelijk kunnen uitschakelen maakt verschillende lastige stukjes ineens een stuk makkelijker. Zeker dan is een Axis Invasion extra leuk, want je kunt samen de andere speler of spelers te lijf. De dynamiek verandert wel iets als het twee-tegen-een wordt. Zodra je er als eenling namelijk in slaagt een van de twee spelers te doden, heeft de andere speler uit het team van twee nog maar drie minuten om jou te grazen te nemen, anders win je het duel per definitie. Dat levert een aardig tactisch vraagstuk op. Het loont dan immers flink om te proberen snel een van de twee spelers aan te vallen, want je hoeft jezelf daarna alleen maar verborgen te houden en kunt de ander alle risico’s laten nemen.

Conclusie

Sniper Elite 5 kent zeker wat aardige onderdelen, maar we zijn er niet van overtuigd dat de game doet wat hij zou moeten doen. Er is duidelijk gekozen voor een wat andere koers. Het is alsof niet Karl Fairburne de hoofdrol speelt, maar Sam Fisher of Agent 47 in een tijdmachine naar het Normandië van 1944 is gestapt. Is dat bedoeld als kritiekpunt? Nou ja, een beetje wel. Sniper Elite 5 belooft, op basis van de titel en op basis van de voorgangers, vooral een snipergame te zijn, maar is dat nog maar beperkt. Liefhebbers van tactische spionagegames zullen er goed mee uit de voeten kunnen en ja, het levert ook net zo veel voldoening op om een missie helemaal stealth uit te spelen of gebruik te maken van een van de creatievere manieren om vijanden te doden; precies zoals dat aanvoelt in de Hitman-games dus. Voor de doelgroep die de games wat minder goed kent en die ook niet zit te wachten op een torenhoge moeilijkheidsgraad, is Sniper Elite 5 een heel fijne game. Puristen zullen de focus op het echte scherpschieten missen, maar in ieder geval kunnen kiezen voor een authentiekere moeilijkheidsgraad.

Zo blijkt Sniper Elite 5 best een goede game, maar niet helemaal de aanrader waarop velen hadden gehoopt. Proberen is voor veel gamers hoe dan ook een goed idee, want Sniper Elite 5 is gratis beschikbaar op Game Pass voor de pc en Xbox. PlayStation-gamers zullen de game los moeten kopen.

Reacties (69)

69
69
61
1
0
2
Wijzig sortering
Minder snipen? Compleet niet mee eens. De wereld biedt zoveel diversiteit, je kan het allemaal close quarter uitspelen of het gross vanaf een afstand doen of iets er tussenindoen, je hebt je eigen tactiek compleet in handen. Je pluspunt "variatie in gameplay" en "Minder echt een snipergame" spreken elkaar echt tegen.

Ik heb alles levels in co-op gedaan, sommige waar we 4 uur (!) bezig was om het level zo stealth mogelijk uit te spelen. Dat betekend timen van schoten, wanneer je je verplaatst en tactieken bespreken voor je verder gaat.

Daarentegen, Je kan natuurlijk ook guns blazing naar binnen gaan en binnen 20 minuten klaar zijn.

De storyline is niet anders dan de vorige dus dat punt zie ik ook teniet.

Daarnaast snap ik niet hoe de game ongeïnspireerd overkomt als ik je tekst lees. Het eiland waar je het over hebt (level 3, Spy Academy) heeft tientallen routes om de missie uit te spelen. Daarnaast kan je, net zoals bij elk ander level, nog twee infiltrationpoints (lees: spawnpoints) vrijspelen die je vanaf de keer erop kan gebruiken. Er zijn heel veel plaatsen waar je kan klimmen, naar beneden kan glijden aan een kabel, tunnels, noem maar op.

Ik heb het spel nu bijna 50 uur gespeeld, uitgespeeld op de meest moeilijk graad en ben hem nu aan het perfecten. Alle vorige Sniper Elites heb ik ook 100% uitgespeeld.

Ik zou zeggen, speel de eerdere delen van het spel en je ziet zeker hoe de IP geëvolueerd is en hoe diverser dit spel is geworden tegenover elke voorganger. De manieren hoe je vijanden kan doden, hoe ze reageren, alle extra features, die laat ik nu allemaal even terzijde, die laat ik aan jezelf om te ontdekken.

P.S. Karl Fairburne zit er pas in sinds V2, deel 1 was meer een generieke snipergame, er heeft ook vele jaren tussen de release van deel 1 en V2 gezeten.

[Reactie gewijzigd door Slavy op 5 juni 2022 08:29]

Het snipen is toch wel iets minder aanwezig in deze game omdat de levels zo sterk focussen op de indoor stukken. Het is daarbij opvallend dat de game het makkelijkst is als je confrontatie vermijdt en om de vijand heen sluipt.

De overeenkomsten met hitman zijn deze keer zo sterk dat je het er helaas mee gaat vergelijken. En dan is hitman voor mij net ietsje beter door de vermommingen, de creativiteit waarmee je je targets kan uitschakelen en het iets compactere level design. Toch is SE5 een leuke game met een hoge replay waarde.
Maar wat verwacht je dan met een sniper game? Doorgaans gaat een sniper in een setting als deze ook niet 90 mensen uitmoorden, maar schiet je doorgaans een handvol mensen dood waarna je weer stilletjes verdwijnt. Het hele level uitmoorden past daar gewoon niet bij, al geeft de game je wel de mogelijkheid om dat te doen. Net als andere wapens, stillere wapens en gadgets om je ding te doen. Nergens verplicht en nergens onmogelijk.

Een hitman is een iets veelzijdigere sniper, maar de raakvlakken zijn zeker daar. Maar om dan te stellen dat er weinig gesniped wordt is niet heel raar, dat was vroeger ook helemaal niet de bedoeling.
Ik vergelijk het met de vorige SE games, daar was het prominenter aanwezig. Deel 3 vond ik wat dat betreft het leukst.
Maar in deel 4 was het ook al een stuk minder. En zoveel kon je voorheen ook niet los (zonder de alarmbellen af te laten gaan) omdat je veel sneller gespot werd.
Ik had de hele game CO-OP uitgespeeld in een paar avonden, redelijk guns blazing. Dit is wel de eerste sniper elite die ik doe though...

De eerste missie net op de medium setting nog eens over gedaan en 92 man omgelegd, dus een sniper kan best 90+ man uitmoorden hoor :P

Vind het best een vermakelijke game. Ik heb in de game nog niemand echt stealth omgebracht, de meeste gewoon met een sniper van een afstand...
Het is daarbij opvallend dat de game het makkelijkst is als je confrontatie vermijdt en om de vijand heen sluipt.
Als je een beetje doorhebt hoe je het spel kunt spelen en een SMG samenstelt welke weinig recoil heeft, kun je bij bijna alle levels van begin tot eind sprinten en schieten op de standaard moeilijkheid, dat is m.i. makkelijker dan heel ingewikkeld stealth spelen. Overigens doet dit in mijn optiek niet per se afbreuk aan de game.
Ik heb alle delen uitvoerig gespeeld en ben het zeker met de conclusie van Tweakers eens. Dit is inderdaad minder snipen dan oudere titels. Je moet veel te vaak indoors werken helaas.

Wat ik ook erg jammer vind is dat ze de killshot animaties minder gedetailleerd hebben gemaakt. In deel 4 zag je botten breken en organen open spatten, nu veel minder.
Je kan veel snipen en alles met je sniper gun doen, maar er zijn situaties en vooral in deel 2 met Mont Saint-Michel dat je ook moet infiltreren en dan moet je het met een silence pistool doen en wat silence kills en dat gaat aardig goed en om de voorgaande delen ook een sniper game only te noemen is ook niet waar. Je moest ook zo nu en dan wat meer geweld gebruiken, granaten gooien of ergens een val plaatsen. Damn je moet soms ook dingen opblazen, dan valt er weinig te snipen en dat is niet anders dan voorgaande delen.

Het verhaal saai te noemen is net zoals de voorgaande delen en dat toen een geheime wapen zoals V wapen in voorgaande deel nu gaat het om de Kraken en denk dat spelers van voorgaande delen ook niet anders verwachten, zelfs de DLC is weer een opdracht om Hilter uit te schakel. Het is een verwachtingspatroon van de game en noem dat maar gewoon saai net zoals Mario die de prinses moet redden of de zoveelste Battlefield waarbij je gebiedjes moet veroveren.

Ik moet wel toegeven dat de game qua graphics naar mijn gevoel niet geupgrade is, maar dat doet er voor mij niet echt toe en ik zit reeds in deel 3 van de game.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 5 juni 2022 19:14]

Wellicht dat je co-op ervaring je mening beinvloedt? Ik had het eerst een stukje alleen gespeeld, maar dan word je er niet echt ingetrokken. Samen met een maat van mij vindt ik het wel leuk te spelen.
Heeft SE5 ook de Overwatch co-op mode? (/die mode waarbij 1 speler de sniper is en de andere speler meer als een special ops functioneert)
Ik vond dat altijd het meest vermakelijke van de SE series maar viel me op dat het aantal Overwatch maps in SE 4 al verminderd was.
Technisch biedt Sniper Elite 5 een stabiele spelervaring
@Tweakjur volgens mij hebben wij een andere game gespeeld.
  • Secondaire objectives die niet unlocken als je ze goed uitvoert (kill list met de chandelier en v2).
  • Lichamen die compleet verdwijnen als je je save laadt.
  • Wapens die niet meer op te pakken zijn omdat ze door de grond heen clippen.
  • Lichamen die in kisten liggen en na laden van een save voorkomen dat je er langs kunt lopen.
  • Vijandelijke wapens welke hun attachments kwijtraken als je ze gedropt hebt en een save laadt.
  • Geen geluiden van bepaalde explosies.
  • Voertuigen die despawen als je 20 meter verder een gebouwtje binnengaat, terwijl je ze gebruikt als sound mask.
  • Geen crosshair voor sommige spelers.
  • Niet speelbaar door GPU bug.
  • Level niet afrondbaar door cutscene die niet wil afspelen.
Hoewel ik zelf de laatste drie bugs niet ervaren heb, is het echt een spel wat nog niet af is en duidelijk niet afdoende getest is. Ik ben blij dat ik 'm via de game pass op pc gespeeld heb en zodoende maar 10€ betaald heb, wat een buggy zooi.

[Reactie gewijzigd door True op 6 juni 2022 11:01]

Misschien hebben ze een console versie gespeeld die daar geen last van heeft? Ik kan zo ie zo niet terug vinden op welk systeem ze de game hebben gedraaid.
"Getest: Sniper Elite 5: France, Windows"
Blijkbaar hebben de console versies de eerste zes bugs ook, dus dat hoeft ook niet uit te maken.
Ah, daarzo, thx voor het aanwijzen.
Blijkbaar overheen gekeken, was ook niet op m'n scherpst :z
Windows, staat (nu) rechtsboven in het grijze tekstvlak.
Niet af is overdreven, niet iedereen merkt alles en niet iedereen heeft overal mee te maken. Het is geen foutloze launch, daar de vorige games wel wat stabieler waren, maar het is ook geen brakke launch. Overall valt het reuze mee. Vooral de eerste map lijkt wat bugs te bevatten, had zelf last van tegenstanders die verdwenen waren, maar latere levels hadden daar weer geen last meer van. Bovendien is er al wel een update geweest die veel problemen oploste. Misschien ook de reden dat de review er nu pas is. Maar laten we niet doen alsof het 1 groot bugfest is, dat is het gewoon niet.
Het is geen foutloze launch, daar de vorige games wel wat stabieler waren, maar het is ook geen brakke launch.
Dat je dit zo klakkeloos durft te stellen, zegt mij wat over de te verwachten kwaliteit van games anno 2022. Nee ik ben het niet met je eens. Dat je niet alles kan afgaan qua tests m.b.t. comptabiliteit van verschillende pc-opstellingen vind ik niet vreemd (de GPU bugs). Maar bugs die over PS, XBOX en ook de PC aanwezig zijn en echt te zien zijn in je eerste playthrough hadden gewoon afgevangen moeten worden met een playtest.

Nee sorry, maar de game is niet af. Geen enkele game is af als je bugs gerelateerd aan het daadwerkelijke spelen van het spel af moet vangen in een patch in de eerste weken.

NB. dat je zowel met de kroonluchter als met de V2 raket een bug hebt die bij (ik meen) iedereen aanwezig is bij het op de duidelijk bedoelde manier laten vallen van deze objecten met interactie met een specifieke knop aanwezig in de speelwereld heb je het spel gewoon niet afdoende getest (lees niet getest).
Tja, je weet niet wat ik heb ervaren en zo te horen is jouw ervaring ook n=1. Wat je online leest is ook lang niet representatief. Dat is het al heel lang niet meer bij nieuwe releases. Veel geklaag en toch worden games veel gespeeld.

En af is wat anders dan compleet. Er zit wel gewoon veel content in en je kunt een prima tijd hebben om de game door te spelen. Dat er wat bugs zijn is wat jammer en helaas tegenwoordig ook gebruikelijker, maar niets wat de game voor de meeste mensen onspeelbaar maakt. Daarvoor moet je echt bij andere games kijjken.

Kroonluchter en V2 is jammer, maar niet iedereen gebruikt die methodes om de game te voltooien. Niet iedereen is ook zo snel met het doorspelen van de game, veel zijn er ook pas na de eerste patch begonnen (en hebben dus de meeste issues al gemist). Ik haalde nog een paar rare achievements voor simpelweg het uitspelen van de missies en dat was toch al echt een paar dagen na launch.

Verder kan het best getest zijn, maar dan ken je game development niet echt. Veel bugs zijn bijzaken van andere fixes en niet elke bug kan snel worden opgelost. Los je het ene op, dan trigger je vaak weer wat anders. Als ze op het laatste moment een update hebben gedraaid van physics die in eerste instantie goed lijkt, maar daarna toch bugs op te leveren, dan is dat jammer maar niet heel onverwacht. Ze zullen zo'n update echter ook weer niet voor niks draaien want andere zaken worden er wel weer mee opgelost. En zo blijft het een lastige vraag wanneer een game nou echt af is. Zoals ik al zeg ervaart niet iedereen game breaking bugs of ervaart niet iedereen het als ergenis. Dat je achievement niet popt als je een kroonluchter raakt, tja boeiend (zal ook de grootste groep gamers denken)...
Ik kan het niet met je eens zijn. De kroonluchter en V2 zijn duidelijk deel van het spel en sterker nog noodzakelijk om bepaalde wapens vrij te spelen, het is niet enkel een achievement. Dat dit niet werkt bij release is simpelweg belachelijk. En dat een developer dit durft te releasen is schaamteloos. M.b.t. je n=1, de reviews staan er vol mee en om direct je "veel geklaag" te pareren, er zijn ook genoeg games die uitgebracht worden zonder dat je een heel level opnieuw moet spelen om iets vrij te spelen omdat het simpelweg niet werkt.

Ik wil niet verder ingaan op GPU bugs en software fixes hierin, dat is inderdaad erg lastig. Maar dat is zoals ik al eerder zeg niet iets wat heel schaamtevol is in de pc-release wereld. Bugs die het daadwerkelijk spelen van content onmogelijk maken is wel te wijten aan de game development en dat is niet iets wat wij als spelers hoeven te accepteren. Ik zou SE5 dan ook zeker niet voor de volledige prijs adviseren bij release.

edit:
En af is wat anders dan compleet.
Ik stel ook nergens dat de game niet compleet is, maar af is die niet.

[Reactie gewijzigd door True op 5 juni 2022 15:59]

Die V2 zit pas in het 7e spel van de game, nog maar een paar procent heeft het spel uitgespeeld dus nee, dr zijn niet veel mensen die daar al last van hebben. Ook al is het story-based. Daarbij is de V2 ook maar een bepaalde kill die lang niet iedereen zo triggered, net als die andere. Ja voor achievements moet je hem doen, maar dat doet lang niet iedereen. Het is een beetje alsof je zegt dat er bij Authentic difficulty een bug zit voor iets, dat speelt lang niet iedereen. Of een MP bug, jammer voor wie er last van heeft, maar dat is dus niet iedereen en dus is het ook geen reden om te zeggen dat de game niet af is. Dat is het pas als je zoals Cyberpunk had echt 100% last hebt van onstabiliteit, crashes, hele rare dingen en punten waarop je echt niet verder kunt om de game uit te spelen. Cyberpunk was niet af. Maar deze game is echt wel wat beter afgewerkt en getest.

Heb jij er blijkbaar last van? Sure en dat is jammer, maar nogmaals zo ervaart lang niet iedereen de game. Je kunt klagen over je issues maar ook muggenziften over kleine dingen.
Grappig dat je dit zegt, want ik heb het spel uitgespeeld en ben geen énkele bug van deze lijst tegengekomen. Het enige wat me opviel is lag in de Invasion Mode (als de host een slechte verbinding heeft) of af en toe sound mask geluiden die niet afgespeeld lijken te worden terwijl er wel een sound mask is (te zien aan het icoon in het scherm).

Dus ik vraag me oprecht af of je inderdaad al die bugs bent tegengekomen, mijn excuses dan, of dat je gewoon maar een lijstje van Reddit hebt geplukt.
Nee de GPU bug heb ik niet gemerkt, maar de anderen ben ik allemaal tegen gekomen, de meeste zelfs al vanaf het eerste level. En ik kwam ze gisteren ook nog tegen.
Jammer dat je mijn post in twijfel trekt, terwijl ik in de eerste zin duidelijk impliceer dat ik 'm zo ervaren heb.
Ik heb trouwens ook dat wanneer ik een game save en erna laad, dat ik die verrekijker niet kan gebruiken of die 6th sense hearing. Is met geen mogelijkheid te activeren, tenzij ik het level opnieuw opstart.... Rete irritant!
Dat is er dan net eentje die ik nog niet tegengekomen ben :+
Ik ben ook blij dat ie in de game pass zit, maar eigenlijk geen van al die bugs tegen gekomen....

Ik heb 1x een crash gehad in 1 van de laatste levels... dat was t..
Veel van wat je noemt zijn kleine grafische foutjes imo. Tuurlijk, zouden er niet moeten zijn, maar maakt dat de game instabiel? Imo niet. Game draaide hier soepeltjes in ultra, zonder noemenswaardige technische problemen. Heb idd wel eens een lijk zien breakdancen, maar de grotere problemen (stille explosies, missies die je niet kunt completen etc) heb ik niet meegemaakt.

Iemand hieronder maakt wel een goed punt: het zegt veel dat we dit anno 2022 al vrij oké vinden, terwijl er nog wel dingen aan te merken zijn. Dat is wel een beetje waar denk ik. Mijn 'stabiel draaien' is vooral gebaseerd op goede performance en op geen game-breaking problemen tegenkomen. Het niet kunnen completen van een missie zou er zeker een zijn, maar als gezegd: hier niet gebeurd.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 6 juni 2022 12:54]

Hehehe ik had bij de eerste missie de man met sleutel per ongeluk in de kist gestopt... dan kom je dus niet verder totdat je de hele missie restart want in de kist is iemand helemaal foetsie.
Zo kun je ook tegenstanders "van de kaart" gooien.

De waarde van de game is voor mij vooral het sniperen en dat soundmask werkte altijd prima in de andere series. Nu is de soundmask met de basis rifle absoluut niet voldoende en het duurt tot ver in de game voor je de upgrades kunt unlocken. Dat vind ik wel een beetje jammer want het sniperen is voor mij wat de game zo geweldig maakt.

Van een zo groot mogelijke afstand een geplaatst schot... dan de kogel zien vliegen in de kill-cam... bruut.
Op PC gebruikt het spel Denuvo voor kopieerbeveiliging.
Des te meer reden voor mij om het niet aan te schaffen. Ik wacht wel tot een bepaalde groep Denuvo er uit gesloopt heeft, of als het zonder Denuvo verkrijgbaar is.
Dit mag opzich wel benoemd worden in de review aangezien Denuvo onnodig veel resources gebruikt.
Ah heerlijk, weer een nieuw deel.
Mijn doel in de sniper elite games was toch al om het zonder sniperrifle uit te spelen (tenzij niet anders mogelijk), zonder alarm, dat betekent ook zonder mijnen of andere explosieven, en bij voorkeur zonder schietwapens.
Voor mij geeft het een extra dimensie aan het spel om iedereen uit te schakelen zonder betrapt te worden.
Tevens is ook een vuistregel; iedereen moet dood. Om het niet te makkelijk te maken.
Ik ben het zeker met je eens ,alles probeeren te stealth killen alleen met je mes.
heb er veel plezier mee Heb de eerste map ook 5+ keer moeten doen zodra ik ondekt was
en het alarm ging af gelijk restart uiteindelijk gelukt.:P

een keer wert ik ook nog tijdens mijn missie gestoord door een jager die mijn game in kwam :P
wist niet dat ik het uit kon zetten, dacht eerst nog even dat het een event was tot dat ik werd gekild lol
ik vind het echt weer een top spell en de meeste bugs ben ik niet tegen gekomen.
Grappig om te lezen, ik speel Hitman soms zo ook. Iedereen afmaken zonder dat iemand het doorheeft.
Vind het een heerlijke game gameplay wise maar ze zouden wel is naar Dying Light mogen kijken voor advies hoe duidelijk te maken over welk terrein/muurtje/bosje je wel kan en niet kan. Het verhaal is erg bagger, je speelt een persoon zonder karakter, maar zoals ze bij gameranx zeiden, de gameplay maakt op voor een hoop.

Ik speel 'm via xbox gamepass op pc en merk wel dat die interface soms raar doet (bijv esc sluit niet menu's, terwijl mij dat obvious lijkt).

Het spel zelf / de gameplay, lekker rond sneaken, schieten en er achter komen dat je op talloze manieren van alles kunt doen is heel vet.
Ze zouden juist niet naar Dying Light moeten kijken, dat zou de realistische look van de wereld totaal verpesten. Je moet gewoon zelf meer proberen, het spel hoef toch niet alles voor te kauwen?
Ik moet zeggen dat ik er juist interesse in heb door de conclusie dat het saai is. Dat betekent voor mij een mogelijk tactischer spel, meer nadenken, minder shoot em up zoals er al zooooveel zijn. Ik ga het proberen. :) Maar eerst even wachten op de eerste bug patch, hetgeen ook al sinds de jaren 90 zo is (en waarom ik nauwelijks wat koop).

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 5 juni 2022 14:42]

Ik ben tijdens campaign tegen een aantal bugs aangelopen waarbij ik bij 1 zelfs het level opnieuw moest doen omdat hij de missies niet als voldaan noteerde(opblazen tank die mee ontplofte toen ik een brug opblies, blijkbaar moest dat afzonderlijk om ze als geslaagd af te vinken). Even wachten op een patch is nog niet zo'n gek idee inderdaad.
Ik heb zowel de Xbox series X en de Ps5, en op de Ps5 zag ik dat hij bijna €60 kost, en op de Xbox met gamepass is hij gratis :)
Soms heeft het zo zijn voordelen om beide consoles te hebben.
Al speel ik niet zo heel vaak.
Ik vraag me nog steeds af wie die game nu betaalt? Ik bedoel dat Xbox dat ding in gamepass gooit is leuk maar de verkoopcijfers zijn dus ook bijzonder slecht op de Xbox. Betaalt MS de aanschafprijs aan de developer na x uur spelen ( en wie controleert dat) of krijgt de developer een lump sum om in gamepass te mogen?

Uiteindelijk is het aanzienlijk goedkoper voor de consument maar wie betaalt dat verschil in inkomsten?
Ik denk eerder dat er een vaste prijs afgesproken wordt. Microsoft zal op dit moment wel genoeg betalen om het aantrekkelijk te maken voor de ontwikkelaar. Het is de vraag of dit op lange termijn vol te houden is door Microsoft. Op een gegeven moment moet dat ook winst opleveren. Daarnaast mist Microsoft de inkomsten van de losse verkoopt.
Voor de ontwikkelaar, als Microsoft de ontwikkeling betaald, kun je van de losse verkoop of verkoop op PlayStation je winst pakken (:

Voor Microsoft, die wil gewoon iedereen een abonnement aansmeren en een nog sterkere marktpositie krijgen.
Maar dat is in dit geval niet aan de orde, Microsoft betaald niet de ontwikkeling. Daarnaast is het dan maar de vraag of je dan winst pakt op andere consoles, aangezien dat in het contract moet staan.

Sony heeft ook meebetaalt aan de ontwikkeling van oddworld soulstorm. Daar hebben ze ook geen inkomsten gekregen van de xbox versie.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 5 juni 2022 11:31]

Anoniem: 159816
@Ghost babel5 juni 2022 12:41
Uit eerdere interviews, rapporten e.d. is al gebleken dat voor een hoop developers Microsoft's geld injectie genoeg is om alle ontwikkelingskosten te dekken.
Er wordt gewoon een bedrag afgesproken en verder staat er DLC in de store om erbij te nemen. De Hitler-missie is 7 euro volgens mij en de season pass 35. Dan koop je misschien de game niet, maar wel die erbij omdat je merkt dat het wel leuk is.

Een demo zal vast ook gewerkt hebben, maar nu kun je als dev meer mensen je game laten spelen wat mogelijk ook wel mee weegt. Uiteindelijk draait het erom de omzet te halen die je voor ogen had, hoe je dat doet maakt eigenlijk niet uit.
Precies, zeker als je sporadisch gamed zoals ik. Af en toe zet ik de xbox aan en pak ik iets wat beschikbaar is voor game pass. Als iets heel leuk was koop ik soms de uitbreiding, maar ik zou echt niet alles kopen.

[Reactie gewijzigd door windows8fan op 5 juni 2022 16:44]

Microsoft zal de ontwikkelaar betalen om de game in GamePass op te nemen.
Microsoft kan verlies lijden op de GamePass en doet het vooral om klanten over de streep te trekken om voor Microsoft te kiezen in plaats van Sony.
"Xbox chief reveals more about how developers earn money through Game Pass"
https://www.pcgamer.com/x...-money-through-game-pass/
Anoniem: 696166
@Flagg5 juni 2022 10:46
Het hele punt lijkt me te zijn dat er waarschijnlijk minder betaald wordt per speler maar dat er veel meer spelers zijn die de (goedkopere) game betalen via de gamepass.
Je betaalt toch echt voor die gamepass ;)
156 euro per jaar vind ik nou niet echt gratis. Er moeten ook maar net de games voor je bij zitten die je leuk vindt anders is die 156 euro ook weggegooid geld.

Dat is de reden dat ik de games die ik wel speel op disc heb gekocht en het abbonement laat aflopen. Voor mij is het niet rendabel.
Welnee man. Je hebt een game pass ultimate voor 100 euro per 3 jaar als je een beetje googlet. Dat is echt spotgoedkoop, met een paar games heb je dat er al uit. Als je geen 3 games in 3 jaar speelt, dan ben je uiteraard niet de doelgroep van de game pass.
Ik heb het over de normale prijs en niet het trucje wat je kan toepassen.
Niet echt een reële vergelijking dan hè. Iets voor 100 euro kunnen kopen, maar dan uitgaan van een prijs van 450 euro. Dat maakt het inderdaad wel minder aantrekkelijk, maar het slaat nergens op.
Wel mooi hoe dat werkt hier op Tweakers. Als er een discussie is met xbox fans over de winstmarges van gamepass (of gamepass op ten duur rendabel is) dan betaald meerendeel de hoofdprijs en maakt bijna niemand gebruik van het trucje.

Maar aan de andere kant of gamepass rendabel voor jezelf is dan wordt er wel uitgegaan van het trucje. Het is maar waar je de focus op legt..
Anoniem: 159816
@Ghost babel5 juni 2022 12:44
Als je inderdaad een beperkt aantal titels speelt en/of geen interesse hebt in nieuwe games te ontdekken die je anders nooit gespeeld had dan is Gamepass inderdaad niets voor jou.
Haha, mooi om te zien hoe je hem van gedachten probeert te veranderen.. "Oh je wil géén gamepass? Oef... beperkend hoor... je wil niét allerlei games spelen die je anders nooit gespeeld zou hebben? Tsss...."

Als ik wil weten hoe een game is kijk ik wel op youtube. Geen overrated gamepass voor nodig, mensen hemelen dat echt serieus op terwijl ik alleen maar iets zie waar je maandelijks voor moet betalen, een extra kostenpost. Net als elk abonnement heeft de een er meer aan dan de ander, niet iedereen hoeft het te hebben.
Anoniem: 159816
@Armselig6 juni 2022 03:07
Ik probeer hem niet over te halen hoor. Het is al lang duidelijk dat hij niet het type gamer is dat veel uit Gamepass haalt. Je hebt er niet zoveel aan als je alleen maar de grote AAA titels speelt.
Campaign afgelopen week afgerond. Was mijn eerste Sniper Elite die ik serieus gespeeld heb. Prima mee vermaakt maar kan me voorstellen dat je dit na een aantal edities wel gezien hebt. Ik vond het ook meer sluipen en in stilte afmaken ipv goed georganiseerde sniper shots waar je echt de tijd voor moest nemen.

Kon hem vanuit Xbox game pass spelen en ben er ruim 20 uur zoet mee geweest.
Heel stom, maar heb nog nooit een Sniper Elite gespeeld, misschien deze toch een keer de kans gaan geven, aangezien hij op Xbox Game Pass staat.
Veel van het zelfde en van de vorige games. En vind de graphics een beetje achterlopen. Heb een aantal uur erop zitten, maar ben de interesse verloren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee