Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties Socket 775 met Intel P45 chipset - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Gigabyte GA-EP45C-DS3R Review

+1
Deveran 20 februari 2009, 1.757 views

Gigabyte GA-EP45C-DS3R

Pluspunten

  • Ondersteunt 45 nm, ddr2 én ddr3, en x16 en x8 2.0 PCI-e
  • Overclocken voor beginners

Minpunten

  • Korte Sata kabeltjes

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Featureset Score: 4
Overklokbaarheid Score: 4
Compatibiliteit Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 4
Layout Score: 5
Ondersteuning Score: 4
Sinds vorige week heb ik dit nieuwe moederbord aangeschaft. Er zijn al diverse reviews geweest over de P45-moederborden http://tweakers.net/revie...-1-gigabyte-ep45-dq6.html Toch wil ik graag ook nog een review toevoegen, omdat het mijn eerste zal zijn.

Waarom
Oorspronkelijk had ik een Asrock-1333 Conroe moederbord, in combinatie met de rest van mijn huidige hardware. Op zich een prima systeem, als het nog 2006 zou zijn. We zijn nu 2009, en gezien zelfs de president aan de overkant van de plas "change" predikt, moet ik er ook maar eens geloven: upgraden.
Omdat het geld niet in overvloed aanwezig is, gaat mijn upgraden langzaam. Mijn eisen waren dan ook dat het een socket 775 moest worden, vanwege mijn huidige processor. Omdat ik nog ddr2 geheugen heb, en omdat het spotgoedkoop is moest er ook nog ddr2 op passen.
Echter moet er wel wat te upgraden vallen. Dit moederbord voorziet daarin, omdat het ook de nieuwe 45nm processors aan kan, er plaats is voor ddr3 geheugen, en er een x16 en x8 pci-e 2.0 slot opzit, waarmee je dus Crossfire kan draaien. x16 2.0 is met de huige kaarten nog een beetje overkill, maar de x8 2.0 die zorgt voor een effectieve x16 is een leuke aanvulling.

Pakketje
Het pakket van gigabyte is compleet te noemen. Het komt in een niet oversized doos, vol de gebruikelijke flashy opmerkingen en eigenschappen. Binnenin vinden we het moederbord in een antistatisch jasje, en nog 2 paarse IDE en FDD-kabels, 4 gele (ietwat korte) SATA kabels, I/O-shield, E-SATA-bracket en E-SATA stroom en data kabels. Verder nog het gebruikelijke driver cd'tje en handleidingen. Wat mij opviel is dat de PS/2 aansluiting aan de moederbord zijde nogal wat 'gebruikssporen' vertoont. Kennelijk een refurbished onderdeeltje van Foxconn. Verder ziet alles er prima uit.

Installatie, layout
Het bordje is een slag groter dan mijn vorige. Hier had ik niet bewust rekening mee gehouden, en ik kwam afstandsbussen tekort voor onder het moederbord. Die waren helaas ook niet meegeleverd. Verder bracht het installeren mij weinig tot geen problemen. Ik had nog niet eerder een moederbord vervangen, maar aan de hand van de hadnleiding had ik binnen een kwartier alle stekkers op de juiste plek. Ik had wel meer stroomaansluitingen nodig, van ATX 1.0 naar ATX 2.0. Hoewel de handleiding zegt dat hij ook moet werken op ATX 1.0 (20 pins ipv 24 pins).
De layout is, net als in de andere Gigabyte P35/P45-reviews naar voren komt, goed te noemen. Er is ruimte voor koelers en de aansluitingen zitten daar waar zij nodig zijn. Een langere videokaart in het tweede slot gaat over de sata aansluitingen heen, maar met L-stekkers (meegeleverd) is dit verder geen probleem.
Na installatie was er wel een reinstall van Vista nodig.

In gebruik
Het bordje zit er nu een week in, en het gaat prima. Ik had eerst nog het probleem dat het leek alsof mijn muis bleef 'klikken'. hierdoor raakte telkens het geopende venster actief, en kon ik Start maar 2 seconden openen. Na een boot met mijn muis voorin, en daarna weer achterin was dit opgelost. Ik weet niet of dit aan het moederbord te wijten was.
De meegeleverde bios was de versie F2. Ik heb na installatie van drivers ook direct via @BIOS (meegeleverd op CD) het bios bijgewerkt naar F5. Dit was verder geen probleem. Helaas moet je de drivers van de CD installeren, want de onboard-lan werkt niet zonder, zodat je niet de nieuwste van het internet kan halen.
Een van de features van dit MoBo is het 'teamen' van de 1000mbps lan poorten. Hierdoor onstaat een virtuele 2000mbps poort. Dit is zeer makkelijk in te stellen, en aangesloten op de 1000mbps hub hier in mijn studentenhuis is het delen van bestanden supersnel geworden, hoewel mijn harde schijf nu beperkend is.

Overclocken, features
Ik ben een beginnende tweaker. Op mijn werk is alleen Tweakers.net via de proxy beschikbaar, dus ik besteed hier veel loze minuutjes. Zo begon het ook bij mij te kriebelen. In de BIOS zit het Intelligent Tweaker systeem, welke een omgeving is met overzichtelijk alle timings en voltages en hun aanpassingen. Ik heb nog nooit overgeclocked, maar vanwege het uiterlijk van dat systeem, en de dualbios voelde ik mij zeker genoeg eens lekker rond te klooien. Na een paar keer niet bootende systemen, heb ik nu de C2D E6600 op 2,70 Ghz lopen, met multiplier 9, en de Bus op 300 mhz. De Dram frequentie staat 2:3, dus op 450 mhz, met latencies 5-5-5-18, welke op 266 nog 4-4-4-12 was. Dit is mijn eerste keer overclocken, dus ik vind het eerst wel goed zo, maar er is meer mogelijk. Ik vetrouw mijn oude stoffige stock-koeler alleen niet zo. Echter, het loopt nu wel stabiel (7 uur getest met Burn-In).
Een van de verdere features is de 6th gear schakeling. Dit houdt in dat de CPU zijn clock aanpast bij lage/hoge belasting. IK heb nog geen 6 stappen gezien, bij mij schakeld hij bij lage en hoge belasting tussen 1800 (mp 6x) mhz, en 2700 mhz. Dit
Edit: Die 6th gear schakeling stond bij mij uit, het verschil in de snelheid komt door EIST.

Conclusie
Al met al een prima bordje. Goedkoper dan de EP45-DS4R, die nog schattige heatpipes heeft, en iets meer overclockmogelijkheden (o.a. handige knopjes zoals clr CMOS op het moederbord). Net iets toekomstvaster door de DDR3 geheugen, in tegenstelling tot het ddr2 van de GA-EP45-DS3R.
Voor iemand die dus nog niet volledig op socket 1366 kan/wil overstappen, en die eventueel wel wil prutsen met OC, maar dit niet heel vaak zal doen.

Toevoeging 20-2-2009
Ik wilde overstappen naar PC6400 800 mhz geheugen, ik ben echter via een vriend aan PC8500 1066 mhz geheugen komen. 2x2gb OZC platinum. Het mobo zorgt er automatisch voor dat dit loopt op 1066 mhz op 5-5-5-15. Hiervoor is verder voltageverhoging nodig.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Gigabyte GA-EP45C-DS3R?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (5)

Wijzig sortering
Deveran, bedankt voor je review.

Ik vraag me af wat deze upgrade je oplevert? Je hebt de E6600 processor en geheugen her gebruikt? Heb je nu meer performance, of aansluitmogelijkheden? Als het puur om DDR3 gaat zou ik deze stap tegelijk met dat geheugen hebben gedaan (en hebben gewacht). Waarom heb je deze (tussen?) stap genomen? Via de prijswatch zie ik 130 euro incl verzenden. Een behoorlijk bedrag dus wat levert dat..? Je kan hier ook een E7500 voor kopen (FSB266, 3MB cache bijna 3GHz, excl overklok). Waarom heb je deze keuze gemaakt?

Verder moet de E6600 wel sneller kunnen. Ik heb dezelfde op een 965 chipset bort (Asus P5B). Ik overweeg ook wel eens een ander bord omdat ik hoop verder te kunnen overklokken met dezelfde E6600. Ben dus benieuwd naar je ervaringen. Ik haal met gemak 3GHZ, 3,5GHz ook wel eens (laatste snelheid dan weer wel, dan weer niet stabiel prime 24uur).

Ik overweeg wel eens een E7500 of E8x00 te kopen. Deze 130 euro levert zeker meer performance op. Kon jouw oude bord dat niet aan misschien? (Nu in elk geval wel..)

Maak je geen zorgen over je oude koeler maar hou de temperatuur in de gaten met een tooltje. Dan weet je of je een betere koeling nodig hebt. Je casefans spelen ook een rol.
Een mooie review, zeker als je in ogenschouw neemt dat dit je eerste review is, kan ik al bijna niet wachten op je volgende.
Er zijn al diverse reviews geweest over de P45-moederborden http://tweakers.net/revie...-1-gigabyte-ep45-dq6.html Toch wil ik graag ook nog een review toevoegen, omdat het mijn eerste zal zijn.
Het is op T.Net schier onmogelijk nog iets nieuws te zeggen over producten van Gigabyte. Danny alias Terw_Dan gaat continu met de eer strijken om zijn o zo geliefd merk als een van de eersten te reviewen. Zijn reviews mogen er dan ook wel zijn. Echter dat maakt jouw review niet minder waardevol, het is nl. altijd goed om gebruikerservaringen te lezen. Als het aan Danny lag draaide alle tweakers van T.Net op Gigabyte :).
Omdat ik nog ddr2 geheugen heb, en omdat het spotgoedkoop is moest er ook nog ddr2 op passen.
En
Ik wilde overstappen naar PC6400 800 mhz geheugen, ik ben echter via een vriend aan PC8500 1066 mhz geheugen komen. 2x2gb OZC platinum. Het mobo zorgt er automatisch voor dat dit loopt op 1066 mhz op 5-5-5-15. Hiervoor is verder voltageverhoging nodig.
Als eerste viel me onlangs op dat het ddr3 geheugen ook enorm in prijs aan het dalen is. Bij Alternate kwam net de aanbieding langs van 6 GB ddr3 (weliswaar van Buffalo) voor ¤ 99,=. Maar ook Valueram van Kingston kost nog maar ¤ 35,= (2 x 1GB, FSB: 1066 MHz). Dus in tegenstelling tot de verwachting gaat ddr3 mooi in de prijzenslag mee.
Het is naar mijn idee een weids verbreid misverstand dat je computer sneller wordt als er geheugen met een hogere frequentie ingestopt wordt. Ddr3 is sneller dan ddr2, daar is geen twijfel over, maar je pc5300 ddr2 wordt nog maar nauwelijks aangesproken door jouw processor, dus heeft het geen zin om daar pc6400, laat staan pc8500 in te gaan stoppen. Tenzij je je CPU behoorlijk gaat overclocken en dan bedoel ik ook echt behoorlijk. Een E6600 op 3.0 GHz wordt nog op slofjes bijgebeend door je pc5300. Ik heb dat op mijn eigen systeem (P5B de Luxe WiFi met E6600) uitgeprobeerd (draai nu overigens weer stock) en daar leverde dat geen enkel probleem op. Rete stabiel met een opgevoerde FSB op de PC5300. Net als de E6600 is dat ValueRam van Kingston prima spul. Je geeft het in je review ook al zelf aan dat je de Dram frequentie zo naar 450 MHz (5-5-5-18) kunt zetten, terwijl volgens de specs 333 MHz (5-5-5-15) de standaard waarden en het max is.
Al met al een prima bordje. Goedkoper dan de EP45-DS4R, die nog schattige heatpipes heeft, en iets meer overclockmogelijkheden (o.a. handige knopjes zoals clr CMOS op het moederbord). Net iets toekomstvaster door de DDR3 geheugen, in tegenstelling tot het ddr2 van de GA-EP45-DS3R.
Jouw bord kan toch ook ddr3 aan (weliswaar maar 2 slots), dus wat dat betreft een perfect bord om je upgrade mee uit te voeren. Daarnaast kun je je afvragen hoeveel mensen echt een iCore nodig hebben. De echte die-hard gamers zullen er zeker (in combinatie met een goede GPU) baat bij hebben, maar voor de meerderheid is het meer de heb…. Ik draai nog steeds op mijn 2 jaar oude systeem op stock, dus ik heb nog het nodige over en mijn systeempje komt nooit/nauwelijks in de problemen met mijn “normale” toepassingen en wat oudere games die ik speel.

Nogmaals, mooie review en veel succes met je up-grade-slag.

P.S. 4 sterren ligt zeker binnen bereik als je er nog wat foto’s aan toe zou voegen en je beschrijving van de installatie een ietsje pietsje uitbreidt.

edit/ typo

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 21 februari 2009 18:10]

Klein detail: er zit maar 1 IDE-kabel bij, de andere is voor de floppy ;)
Wel leuk review voor de 1e keer ;) Misschien nog een plaatje van Google erbij?
Het ging mij om iets meer aansluitmogelijkheiden. Maar ik wilde ook wel wat gaan prutsen met overclocken. Daarbij kon ik het moederbord ook weer verkopen aan een vriend van me voor zijn servertje. Ik ben met je eens dat ik met een nieuwe E8400 meer winst had gehad in een keer, maar ik had nog niet zoveel geld bij elkaar. Ik hoop alsnog een E8400 over drie weken te kunnen kopen.

Ondertussen heb ik ook het geheugen geupgrade. Het is meer dan nodig was, ik wilde naar 6400, maar ja zei geen nee tegen 8500. Daarmee is dat in ieder geval als bottleneck weg.

Ik weet alleen nog niet hoe ik mijn E6600 op 3 ghz moet krijgen. Iedereen lukt dat met de vingers in de neus, maar ik kom niet verder dan FSB 333 9x met mijn vorige geheugen. Met mijn nieuwe geheugen gaat dit al helemaal niet. Daarmee kom ik er alleen als ik het geheugen dmv divider op 1000mhz zet. Maar ik ben nog de elf topics [OC] Core 2 Duo OC/ info Topic [Deel 11] aan het afwerken om te kijken hoe ik verder moet.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*