Sinds een jaar luister ik al mijn muziek via Spotify. Als ik deze muziek wilde luisteren op mijn stereoinstallatie moest ik mijn iPhone in een speakerdock plaatsen, en was ik mijn iPhone dus "kwijt". Ook moest ik iedere keer dat ik een ander nummer wilde zoeken etc., naar mijn stereo lopen.
Ik was daarom op zoek naar een voordelige manier om mijn huidige installatie geschikt te maken voor draadloze muziekontvangst. Op die manier stream ik van mijn iPhone naar mijn stereo. Ik wilde niet een heel nieuw systeem zoals de Sonos kopen.
Over het algemeen kan dit op twee manieren:
- Via AirPlay: goed maar duur (ik heb een uurtje gezocht, je bent minimaal €150 kwijt)
- Via Bluetooth: goedkoop, maar met middelmatige geluidskwaliteit en redelijk wat impact op de accu van je mobiele apparaat
Nu vond ik bij MediaMarkt bij toeval dit apparaatje, wat volgens mij de (recente?) opvolger is van de
Deze Logitech Bluetooth Audio Adapter lost gelukkig alle problemen van de vorige versie (en vergelijkbare apparaten) op, doordat deze gebruik maakt van Bluetooth 3.0 in plaats van 2.1:
- Bluetooth 3.0 is eigenlijk een directe 802.11 verbinding tussen de twee apparaten, Bluetooth wordt alleen gebruikt om deze verbinding tot stand te brengen. Hierdoor is de maximale datasnelheid niet de 3 Mbit/s van Bluetooth 2.1, maar 24 Mbit/s.
- Mede hierdoor ondersteunt deze adapter het "A2DP" profiel, dat speciaal bedoeld is voor stereo-audio. Ondersteunde muziekformaten (MP3, AAC, nogwat...) gaan direct over de lijn en worden dus niet eerst opnieuw gecodeerd naar een speciaal Bluetooth-muziekformaat.
- En tenslotte is Bluetooth 3.0 een stuk zuiniger voor je accu dan 2.1 (omdat het dus eigenlijk hewoon WiFi is)...al is Bluetooth 4.0 nog zuiniger (maar dat zou de prijs denk ik weer opdrijven).[/;i]
Hierdoor is dit apparaat echt perfect voor wat ik voor ogen had: ik heb het apparaat (een blokje van 3x3x1,5 cm.)aangesloten met de bijgeleverde stroomadapter en de 3.5mm naar stereo-RCA kabel, vervolgens op de enige knop op het apparaat geklikt, waarna mijn iPhone automatisch koppelde. Daarna Spotify op mijn iPhone geopend, op Play gedrukt en voila: draadloze muziek.
Ik heb nog wat luistertestjes gedaan om te kijken of ik verschil hoorde tussen Bluetooth en het iPhone dock. Ik kon het verschil niet horen. Ik heb geen superdure stereo, maar ook geen rotzooi. Of er wel verschil in kwaliteit te horen is als je een installatie van duizenden euro's hebt weet ik dus niet.