MSI NX8800GT-T2D512E-OC Review

Chiel340
11 april 2009, laatste update op 17 november 2015, 2.264 views

MSI NX8800GT-T2D512E-OC

Inleiding: In deze tijd van het ene grafische geweld na het andere zijn er ook nog een dozijn aan mensen die gewoon doorgaan met de wat oudere grafische kaarten. Een van de meeste gebruikte kaarten op dit moment is naar mijn mening de nVidia Geforce 8800GT. Met deze review wil ik jullie laten zien waartoe deze geweldige kaart nog steeds in staat is. Specificaties: Alles eerst maar eens even wat “droge” specificaties van de Geforce 8800GT: • G92 chip (65 nm) • 256 Bit bus breedte • 600 Mhz GPU Core Clock • 900 Mhz Memory (1800 Mhz effectief) • 1500 Mhz Shader Clock • 256, 512 MB of 1 GB GDD3 (model afhankelijk) • 754 Miljoen transistors. • PCI-e 2.0 • 112 Unified...

Pluspunten

• * Kan nog steeds goed meekomen in hedendaagse games
  • * Driver ondersteuning is goed

Minpunten

• * Maakt aardig wat lawaai tijdens gamen

Inleiding:

Specificaties:

Alles eerst maar eens even wat “droge” specificaties van de Geforce 8800GT:

• G92 chip (65 nm)
• 256 Bit bus breedte
• 600 Mhz GPU Core Clock
• 900 Mhz Memory (1800 Mhz effectief)
• 1500 Mhz Shader Clock
• 256, 512 MB of 1 GB GDD3 (model afhankelijk)
• 754 Miljoen transistors.
• PCI-e 2.0
• 112 Unified Shaders
• 16 ROP’s
• Dirext X 10.0
• Shader Model 4.0

Merken oorlog:

Er zijn zoveel verschillende merken op de markt, dat je om een juiste keuze te kunnen maken alle specificaties en extra’s maar naast elkaar moet leggen. Uiterraad speelt de prijs ook een grote rol. Mijn Geforce 8800GT is van MSI en is via een medetweaker in mijn handen gekomen. Qua extra’s zat er bij mij niks bij, omdat de medetweaker het een en ander zelf hield. Was voor mij geen probleem, het gaat natuurlijk ook gewoon om de kaart en de “rauwe” performance.

[img=620]jeMYUhKV[/img]
De MSI Geforce 8800GT OC Editie

De gekozen versie is wel een tikkeltje sneller dan de gewone Geforce 8800GT, ik heb een MSI 8800GT OC editie aangeschaft. Deze heeft:

• 660 Mhz GPU Clock i.p.v. 600 Mhz standaard.
• 950 Mhz Memory Clock i.p.v. 900 Mhz standaard.
• 1650 Mhz Shader Clock i.p.v. 1500 Mhz standaard.
• 512 MB GDDR3

Dit alles vertaalt zich uiterraard in een hogere 3Dmark score en meer FPS in games. Wat in sommige games het verschil op leven en dood maakt

De MSI 8800GT OC editie komt met verschillende koelermodellen. Die van mij heeft een dubbele slots koeler. Gelukkig zit er onder deze kaart geen uitbreidingskaart, dus het leverd geen probleem op.

Installatie:

Op het moment dat ik deze kaart kocht, was mijn computer nog voorzien van twee Club3D HD Radeon 2600XT’s met Zerotherm koeler in een Crossfire setup. Deze moesten uiterraard eerst uit de computer verwijderd worden. Om besmetting/conflicten tussen drivers te voorkomen (die van ATI en van nVidia) heb ik een schone Windows XP & Windows Vista installatie gedaan. Bij mijn Radeon 2600XT kaartje(s) was geen extra stroom connector nodig, maar de Geforce 8800GT heeft deze wel nodig. Dus na het inpluggen in het PCI-e 16x slot nog even de PCI-e 6 pins voedingsconnector aangesloten. Mocht je dit vergeten geeft de PC het wel aan, dat de kaart niet voldoende stroom krijgt.

Benchmarkes / prestaties:

Het belangrijkste aspect van een goede videokaart zijn de benches en prestaties (in FPS) in verschillende games en in 3Dmark 06. Ik zal ze proberen te vergelijken met mijn Radeon 2600XT in Crossfire setup aangezien de rest van de hardware gelijk is gebleven. De gebruikte resolutie zal ten allen tijde 1680*1050 zijn, ten zijn anders vermeld. Maar dit is de native resolutie van mijn Samsung 205BW.

Allereerst heb ik getest met 3DMark06 met de volgende settings:

Club3D HD Radeon 2600XT in Crossfire:

• 7785 3DMarks total

[img=620]mKJYhVva[/img]
De 3DMark06 score

Er is een enorm verschil tussen een enkele Radeon 2600XT en een Geforce 8800GT, maar zelfs een Crossfire setup kan de 8800GT niet bij benen. Ondanks dat mijn 3DMark score onder Windows Vista iets lager is dan onder Windows XP, is duidelijk te zien wie hier de winnaar is.

Dan een test met de populaire shooter Call Of Duty 4 – Modern Warfare met de volgende settings:

• Resolutie 1680*1050
• Windows Vista voor de 8800GT en Windows XP voor de Radeon 2600XT
• Voor de Crossfire setup stond “Dual GPU” aangevinkt in Call Of Duty 4 - Modern Warfare

MSI Geforce 8800GT OC:

• Call Of Duty 4: 97 FPS (met frame drops naar 60~70 FPS)

Club3D HD Radeon 2600XT single kaart:

• Call Of Duty 4: 50 FPS (met frame drops naar 30~35 FPS)

Club3D HD Radeon 2600XT in Crossfire:

• Call Of Duty 4: 91 FPS (met frame drops naar 50~60 FPS)

In Call Of Duty 4 – Modern Warfare is goed te zien dat Crossfire erg goed mee schaalt in deze game. Het aantal FPS van de Geforce 8800GT en Radeon 2600XT in Crossfire liggen aardig dicht bij elkaar.

En dan het spel wat heel goed gebruik maakt van een dual screen setup: Supreme Commander. Met de Radeon 2600XT in Crossfire werkte Supreme Commander niet op een dual screen setup. Een single kaart miste de ruwe kracht om een dual screen setup soepel te laten lopen. Met deze 8800GT is dat geen probleem meer. Twee beeldschermen en naar hartenlust in en uitzoomen gaat zonder problemen. Maar zodra er 8 vijanden aanwezig zijn en we gaan met nukes gooien en er lopen ook nog eens een 5000 tal soldaten rond krijgt elke PC en grafische kaart het zwaar.

Verder ben ik nog even wezen stoeien met Crysis en FarCry 2. Ik heb hier nog geen “harde” cijfers van, maar ze lopen allebij hartstikke soepel (in Direct X 9.0). FarCry 2 met alle registers open. Crysis wel op de resolutie van 1680*1050, maar alle settings verder dan op medium. Beide spellen zijn in ieder geval goed speelbaar. Verder heb ik nog even lopen stoeien met Oblivion en Company Of Heroes, deze beide spellen lopen ook heerlijk. Company Of Heroes is tevens goed te doen in Direct X 10.0.

Ondertussen zijn we 2 maanden verder en zijn de "harde" cijfers voor FarCry 2 en Company Of Heroes binnen. Hieronder volgt een overzicht:

In FarCry 2 heb ik getest in Direct X9 en Direct X10. Alle settings op high, physics op low.

Direct X9:
Gemiddelde FPS: 41,3
Maximale FPS: 60,21
Minimale FPS: 26,30

Direct X10:
Gemiddelde FPS: 38,48
Maximale FPS: 59,46
Minimale FPS: 28,10

Het grappig is dat de minimale FPS in Direct X10 hoger ligt dan bij Direct X9. Het onderlinge verschil is niet ontzettend groot. Het geeft in ieder geval aan dat het spel zowel op Direct X9 als Dirext X10 prima speelbaar is.

In Company of Heroes zie ik wel duidelijk een verschil (in FPS) tussen Dirext X9 en Dirext X10. Alle settings in game staan op high, en waar kan zelfs op ultra.

Dirext X9:
Gemiddelde FPS: 52,3
Maximale FPS: 72,4
Minimale FPS: 35,2

Dirext X10:
Gemiddelde FPS: 41.8
Maximale FPS: 60,5
Minimale FPS 24,3

Hier is het duidelijk, in beide gevallen is het spel goed speelbaar, maar Dirext X9 waar het spel destijds rond gebouwd is presteert beduidend beter. Nou vind ik persoonlijk dat het verschil tussen Direct X9 en Direct X10 niet altijd goed te zien is.

To SLI or not To SLI:

Aangezien ik niet in het bezit ben van een tweede Geforce 8800GT kan ik hier niet zoveel zeggen over de schaling in games met een tweede kaart extra. Maar zoals gezien in de FPS van Call Of Duty 4 met mijn oude Crossfire setup verwacht ik wel dat de FPS in sommige geoptimaliseerde spellen tussen de 40 ~ 60% hoger zal schalen.

Verder zou ik het ook niet kunnen testen, want mijn moederbord is een Crossfire moederbord en bezit dus geen nVidia chipset voor de SLI.

Drivers:

Als er een ding is waar nVidia goed in is, zijn het wel de drivers. Met regelmaat van de klok komen er nieuwere drivers aan, die vaak weer net even iets meer FPS eruit perst dan de vorige versie. In dat opzicht kan ATI hier nog wat van leren, al zijn ook zijn zeker de laatste tijd goed bezig. De kaart is getest onder driver versie: 181.22

Ik had onder Windows Vista af en toe wat vastlopers, waarvan ik dacht dat ze aan de videokaart lagen (of aan de drivers hiervan). Na lang speuren waren het de drivers van Creative van mijn Soundblaster X-Fi Extreme Music die Windows Vista deed hangen. Na verwijderen van drivers en de hardware zelf, heb ik geen problemen meer gehad.

Op dit moment (11 april 2009) zit de Creative X-Fi Extreme Music weer in mijn PC. Hoe vaag het ook klinkt, Vista had problemen met deze kaart in het onderste PCI slot. Nu zit de kaart in het middelste PCI slot en zijn de problemen weg. Vista blijft af en toe een beetje buggy.

Voeding en stabiliteit:

Ik draai nog steeds trouw op een FSP (Forton Group) 400 Watt kwaliteits voeding. Deze heeft met mijn setup en met de MSI Geforce 8800GT geen problemen. Windows Vista en hiervoor Windows XP, draaien allebei super stabiel.

Warmte productie VS geluid:

Tja dat is ook een belangrijke feature aan een videokaart, hoeveel warmte komt eraf? En wat voor herrie in aantal DB maakt hij. Nou ik was redelijk verwend met mijn Club3D Radeon 2600XT met Zerotherm koeler, want deze was nauwelijks hoorbaar… maar deze MSI Geforce 8800GT hoor je niet in idle stand, maar zodra je gaat gamen… dan berg je je maar. Ik ben blij dat tijdens het gamen geluid aan heb staan, of een koptelefoon, want de kaart is overduidelijk aanwezig.
In idle stand schommelt de temperatuur tussen 45 en 52 graden, maar na een potje stevig gamen stijgt de temperatuur richting de 65 graden. Op zich geen probleem, want na het gamen zakt de temperatuur direct weer naar een acceptabel niveau.

Overklokken?

Aangezien mijn MSI 8800GT al vanaf de fabriek overklokt is, heb ik het hierbij gelaten. Voor mijn setup op dit moment is hij snel genoeg, misschien ga ik hier in de toekomst nog eens mee bezig, maar dan zal ik deze review een update geven.

[img=620]PZtUAUrs[/img]
De specificaties met fabrieks overklok

Prijzen:

We zijn hollanders of we zijn het niet… maar iedereen wil natuurlijk graag zo goedkoop mogelijk goede hardware hebben. En omdat er op het moment van kopen (3 mnd geleden alweer) iedereen massaal overstapte op de nieuwe generatie kaarten (Radeon 4850 en 4870, Geforce GTX260 en GTX280) werd tweakers.net dan ook overspoeld met 8800GT aanbiedingen. Voor 85 euro heb ik dit juweeltje dan ook op de kop getikt. Een prima prijs voor een prima kaart al zeg ik het zelf ;)

Michiel’s conclusie:

Ondanks dat ik nog niet alle nieuwere games heb getest (ik heb ze wel gespeeld, maar niet een FPS count gedaan) kan ik toch zeggen dat deze kaart tegenwoordig nog steeds goed mee kan. Als ik nou een wat snellere CPU had gehad, kwam deze kaart misschien nog beter tot z’n recht, maar op de resolutie waarop ik speel is alles perfect speelbaar. Daarom is dit nog steeds een top kaart(je)! En ik kan hem je tweedehands zeker aanraden!

[11-02-2009, spelfouten en tekst hier en daar aangepast]
[11-04-2009, benchmark voor FarCry 2 & Company Of Heroes toegevoegd]

Heb jij ook een MSI NX8800GT-T2D512E-OC?

Ik heb de 8800GT in SLi draaien (hij loop standaart op 670-975-1675 / gpu clock-memory-shader) en ik heb met SLi gewoon eingelijk in cod4 nergens last van FPS drop. Ik speel altijd op 250 FPS en alle instellingen op max op resolutie van 1680*1050. Het zijn gewoon echt top kaarten. *en nog lekker te OCen ook, ik heb hem op 720-1012 / GPU-Memory stabiel gekregen*

Het is hele nette review
Mooie review, ik heb deze ook gehad inderdaad een prima kaartje.
Goede review, de 8800gt is zeker een kaart om te overwegen (tweedehands) als je niet zo veel spellen speelt.
Dankje wel, ik moet zeggen dat de kaart me ook nog steeds verbaasd. En als je al ziet dat nVidia de 9800GT(X) series al hernoemt naar GTX250 etc, terwijl de 9800GT(X) weer een iets snellere versie is van mijn 8800GT geeft dat wel aan hoe goed deze kaartjes nog steeds zijn.
Misschien wel toevoegen dat de dx10 versie van Company of heroes ook daadwerkelijk meer detail in het spel zet (zoom maar eens in).
vooral op het gebied van boompjes en beestjes en bv regen effecten. Ook rookwolken zijn een stuk realistischer.

Verder goeie revieuw een stuk beter als het gebruikelijke 3dmark.

Ik zie uit de titel ook dat jou versie 512mb heeft, maar zou het alnog ook even in de revieuw zetten.
Met inzoomen heb je inderdaad gelijk, zodra ik ook druk ga zoomen krijgt de PC het redelijk zwaar.

Ik heb het er even bij gezet, dat mijn versie 512 mb GDDR3 heeft ;)
Anoniem: 247804 12 april 2009 16:04
Duidelijke en lekker te lezen review :P

Alleen
..Het belangrijkste aspect van een goede videokaart zijn de benches en prestaties (in FPS) in ve......
vind ik nogal kort door de bocht, dat heeft namelijk niets te maken van het "goed" zijn van een videokaart denk ik.
Maar het is wel een van de basis eigenschappen die een (game) videokaart moet hebben. Je koopt zo'n kaart toch ook voor zijn prestaties? Als dat niet het geval zou zijn kocht je wel een 8500GT of maak je gebruik van een onboard kaart.
Goede review, netjes gedaan.
Je bent wel de prijs vergeten die je er voor hebt betaald?

[Reactie gewijzigd door Caris op 25 juli 2024 21:38]

Dank je wel _/-\o_

Prijzen staan er wel degelijk bij, staan in het een na laatste kopje (boven conclusie). Ik heb er destijds 85 euro voor betaald.