Neato Robotics XV Signature Pro Review

Anoniem: 241981
20 juni 2014, laatste update op 13 juli 2014, 6.045 views

Neato Robotics XV Signature Pro

Was ff wennen; overstap van I-robot naar Neato. Door andere reviews te lezen tot deze aankoop besloten. Tot nu toe doet de Neato het voortreffelijik.

Pluspunten

• Zuigt als een tierelier; meer zuigkr8 dan I-robot of LG/Samsung.
  • Door vormgeving efficienter.
  • Goed afgedicht (weinig kans op stofvorming tussen onderdelen).
  • Makkelijk schoon te krijgen.
  • Eenvoudig maar duidelijk display waarop alle info zonder poeha.
  • Raakt geen plinten of tafelpoten.
  • Scant de kamer en gaat volgens een patroon te werk waardoor de hele kamer ook daadwerkelijk wordt gedaan.
  • Hepa-filter (voor mensen met allergieen een pré).

Minpunten

• Geen AB (als je slecht ter been bent). Dit hoeft geen minor te zijn aangezien de bot programmeerbaar is.
  • Geen zijborsteltjes (die kunnen dus ook nergens in verstrikt raken), hierdoor blijven kleine voorwerpjes zolas b.v. een borrelnoot tegen de rand liggen. Met zijborsteltjes wordt deze naar binnen gezogen.
  • Geluid.
  • Prijs.

Waarom een Neato?
Nadat de Roomba pet (562), na 6 jaar trouwe dienst, gebreken begon te vertonen besloten om een vervanger aan te schaffen. De 562 is naar boven verhuisd en het was niet meer dan logisch dat er weer een I-robot zou komen. Toch eerst ff wat reviews doorgenomen en daarbij kwam de Neato er verassend goed uit. Na veel wikken en wegen de Neato aangeschaft (sorry I-robot) en daar heb ik geen spijt van.
De techniek v/d Neato is geavanceerder en de manier waarop de kamer wordt gezogen 'slimmer'. Wil nog niet spreken over een next-gen bot maar het is wel een stap in die richting.

Algemeen.
De Neato ziet er solide uit en als je'm goed bekijkt kom je weinig kieren en gaten tegen waar het stof in kan gaan zitten (zoals bij de I-robot). De sensoren zijn mooi weggewerkt en het apparaat ziet er niet alleen futuristisch uit maar komt, door zijn vormgeving, beter in de hoeken dan ronde robotsuckers.
Vind het wel een nadeel dat hij niet alles meeneemt wat er tegen de zijkantjes v/d plintjes legt. De I-robot heeft hier een zijborsteltje voor (andere merken zelfs 2) maar bij de Neato verwachten ze kennelijk dat door de hoge zuigkracht de zijkantjes wel worden schoongezogen; NOT. Stof dus wel maar een knikker of een borrelnootje niet. Dit heeft overigens ook een voordeel; hij loopt bijna nooit vast. De borsteltjes draaien zich nog wel eens vast in kabels, touwtjes en priegeltjes die, kinderen of katten, achterlaten op de vloer. Hier hebben de I-robot en de Hombot van LG regelmatig last van maar de Neato dus niet.
De Neato maakt wel een hoop kabaal. Als je'm aanzet lijkt het alsof een straalvliegtuig zijn motor start. Gelukkig kun je'm zo programmeren dat hij zijn werk doet als er niemand is
Het aanzetten van de bot is een boeiende gebeurtenis; het is alsof je de stofzuiger ziet nadenken over een strijdplan; "hoe ga ik deze kamer eens een flink zuigbeurt geven". Bidibidibidi, scannen en de 'naverbranders' aan. Vervolgens gaat de Neato (pre-laserscan) heel slim te werk en is er duidelijk een patroon te herkennen (welke overigens varieerd bij een volgende schoonmaaksessie van de kamer). Met 70dB geluid snorkelt de Neato er luidruchtig, en gelukkig ook effectief, op los. Concurrerende bots kiezen random een strijdplan en vallen je kamervloer lukraak aan waarbij sommige stekjes 3 a 4 maal gezogen worden maar er ook wel eens een plekje wordt overgeslagen...de Neato slaat geen plekje over maar komt er ook maar één keer.
Als alles gezogen is springt de 'naverbrander' uit en racet de robot naar zijn oplaadstation (vergelijkbaar met een hongerig paard wat het sein krijgt dat hij terug mag naar de stal; yippiekayee!). Het opnieuw opladen duurt relatief kort en doordat het oplaadstation een breed aankoppelpunt (ca. 10cm) heeft, zal de bot bijna altijd opgeladen worden.
Prettig, vind ik, is dat de Neato navenant nergens tegen aan botst. Na 6 jaar I-robot zie je bepaalde slijtageplekken op tafelpoten en zijkanten van o.a. deuren en muren. De Neato ontwijkt obstakels waardoor je inboedel vrij blijft van slijtageplekjes.

Magneetstrip.
Als de bot niet op bepaalde plekjes mag komen kun je gebruik maken van de bijgeleverde magneetstrip. Niet zo'n mooie oplossing als bv de lighthousetechnologie van I-robot maar wel functioneel. Knip een stukje strip op maat, plaats'm daar waar de bot niet mag komen en hatseflats... bot ontwijkt de area. Maar doordat, zoals eerder vermeld, de Neato niet overal lukraak tegenaan knalt heb ik de magneetstrip zelf nog niet gebruikt in tegenstelling tot lighthouse vd I-robot. Voorbeeld: de Neato toucheerd soms een kattenbakje (gevuld met brokjes) daar waar de I-robot de bakjes verplaatste tot soms wel meters van de plek waar ze stonden (hier stond dus voorheen een lighthouse geparkeerd).

Wel of geen robotstofzuiger?
Waarom zou je overstappen naar een robotstofzuiger? Het blijft, hoe dan ook, een dure grap in de aanschaf. Voor deze prijs koop je de duurste 'reguliere' stofzuiger met alle hulpstukken. Vind het dan ook echt een nuttige gadget voor mensen die weinig tijd hebben of als je een hekel hebt aan stofzuigen. Voordeel van een robotstofzuiger is dan wel weer dat je geen items hoeft te verplaatsen want hij komt overal (hoger dan10cm) en met de timer kun je inprogrammeren dat je altijd in een schoon gezogen kamer komt, en das fijn.

Conclusie Neato.
Ben tot nu toe zeer te spreken over de Neato; doet zijn werk prima, vind altijd zijn laadstation terug en het opvangbakje is na elke zuigbeurt goed gevuld...
Voor een uitgebreide test versus topmodel van I-robot (880) kunt u terect op deze site: http://nootrix.com/2013/12/roomba-vs-neato/ ; na mijn bevindingen sluit ik me hier helemaal bij aan.

Heb jij ook een Neato Robotics XV Signature Pro?

Bedankt voor de review. Hoe werkt deze stofzuiger met meerdere verdiepingen. Kan ik hem gewoon loskoppelen van zijn laadstation en dan ergens anders aanzetten of zou je dan het laadstation mee moeten verhuizen?
Anoniem: 241981 2 januari 2015 11:46
Nee hoor, je zet'm gewoon op een andere verdieping aan het werk. De Neato detecteerd ook 'afgronden' zodat hij niet van de trap af valt. Als de Neato klaar is zal hij niet tot zijn laadstation geraken maar dat maakt niets uit. Ff oppakken en aan de lader zetten totdat deze weer opgeladen is.
OK, dus een trap zal hij nooit vanaf vallen?

Wij overwegen ook de aanschaf van deze robot i.v.m. tijdgebrek en hekel aan stofzuigen idd ;).
Werkt hij ook gewoon goed op vloerbedekking? We hebben niet heel laag, maar ook geen hoogpolige vloerbedekking. We twijfelen tussen deze en de LG.. maar zo te lezen raad jij deze aan?

Thanks!
Anoniem: 241981 17 mei 2016 00:31
Sorry voor de late reactie. Ja de bot werkt ook prima op mijn kleed wat hier ligt ( 3 bij 2). En ik laat,m ook regelmatig los in mijn slaapkamer (laagpolig tapijt). Bij hoogpolig zou ik het niet weten maar verder doet hij precies wat ik van'm verse. Wat ik inmiddels wel mis is een zijborsteltje zoals de irobot heeft. Het zijborsteltje veegt vuil van de kant naar de bot toe en omdat de Neo dat niet heeft blijven het 'zwaardere' stof tegen de plinten liggen. Verder een hele fijne Hulp in de huishouding. En na 1 jaar nog dik tevreden.
Keus blijft in zoverre lastig omdat ik geen ervaring heb met de LG.
Suc6,

Jan