Ik begin met een stukje context: ik heb deze soundbar aangeschaft omdat ik een eenvoudig aan te sluiten oplossing zocht voor bij de TV in mijn slaapkamer, met goed geluid, maar zonder dat ik een heel 5.1 systeem hoef neer te zetten met alle kabels erbij. Een soundbar is dan een goede oplossing. Alhoewel het idee een beetje 'vies' is voor mij, want ik ben audio fan, ben ik er toch eens naar gaan luisteren en viel het geluid mij zeer mee. Uiteindelijk is mijn keus toen gevallen op deze Samsung HW-H750.
Uitpakken en eerste indruk
De Soundbar zit in een vrij grote, lompe doos. Dat is op zich ook niet gek, want je hebt een lang voorwerp (de soundbar) en een groot vierkant voorwerp (de subwoofer). Bij het uitpakken valt op dat de meeste dingen er wel bij zitten, maar geen HDMI kabel. Ik had zelf geen HDMI kabel met ARC meer liggen, dus die heb ik los gekocht. Ik snap niet dat Samsung er voor dit bedrag geen HDMI kabeltje bij doet.
De eerste indruk is positief. Alles is solide in elkaar gezet en ziet er modern uit. Ik vermoed dat veel mensen het design kunnen waarderen. Het design past ook goed bij mijn TV (Samsung UE40D6200). De subwoofer is wireless, wat zoveel betekent als dat er alleen een stroomkabel naar loopt en geen audiokabels. Dus het is een beetje half wireless natuurlijk, maar Samsung vindt het leuk om er zo mee te adverteren. De subwoofer gaat automatisch aan/uit bij het in-/uitschakelen van de soundbar. Het verbinden ging al direct, dus daar hoefde ik niks voor te doen.
Bij het aanzetten vallen direct de buizen op die erin zitten. Ik vind dat er zelf altijd erg mooi uitzien. Of het nou zoveel nut heeft voor het geluid bij dit apparaat betwijfel ik, maar nadelig is het zeker niet.
Geluid algemeen
Belangrijk om mee te beginnen is dat de soundbar twee modi heeft, namelijk surround aan en uit (en auto, dan kiest hij zelf). Surround is bedoeld voor 2+ kanalen, zonder surround is voor stereo geluid. Vooral bij films is dit zeer goed merkbaar en heeft het een heel positief effect. Je krijgt bijna een bioscoop geluid (even afgezien van dat je geen speakers achter hebt).
In beide modi heb je, als je redelijk goed tegenover de soundbar zit (ik zit er +/- 3,5 meter van af), een goed stereobeeld. Als je daar net een beetje buiten gaat zitten wordt het wat minder. Mijn ervaring is dat 'gewone' speakers het dan beter doen.
Films / series (surround geluid)
Het geluid van de soundbar is over het algemeen als zeer helder te bestempelen. Vooral stemmen kun je daardoor goed verstaan en dat vind ik zelf erg prettig. Bij sommige films valt me wel op dat er iets teveel bas in zit, waardoor je relatief veel geluid uit de subwoofer hebt (vinden de buren niet zo fijn, denk ik) en je dus het geluid wat zachter zet. Ik heb dit grotendeels op kunnen lossen door een kleedje onder de subwoofer te leggen (anders zit de naar beneden gerichte subwoofer direct tegen de laminaatvloer te dreunen). Hierdoor is de bas veel strakker en overheerst die minder.
Bij films krijg je soms ook een beetje de indruk dat er toch ook speakers achter staan, ondanks dat dat natuurlijk niet het geval is. Ik vermoed dat Samsung hiervoor wat DSP toepast.
Het systeem (soundbar + subwoofer) heeft duidelijk genoeg power. In mijn slaapkamer van zo'n 15 m2 krijg je makkelijk dingen aan het meetrillen en dan vervormt het geluid zelf niet.
Al met al voldoet het geluid ruimschoots aan de eisen die ik stel bij films: stemmen goed te verstaan en een goede bas bij effecten, actiescenes, et cetera.
Muziek (stereo geluid - surround off)
Voor muziek geldt ook dat de soundbar vrij helder geluid heeft. Het geluid is redelijk goed gebalanceerd, maar het heldere geluid past niet bij elke soort muziek. Over het algemeen doet de wat commerciëlere muziek het vrij goed, goede opnames klinken ook altijd wel mooi, maar als je van rock/metal houdt is het geluid eigenlijk te helder en daardoor niet zo mooi.
Dat ligt deels aan de opnamekwaliteit van dit soort muziek, maar op mijn 'gewone' geluidssysteem in de woonkamer klinkt het wel goed. Vrouwenstemmen en wat rustigere muziek doen het uitzonderlijk goed. En bijv. Epica klinkt ook nog wel lekker.
Het geluid vult mijn kamer goed en met de deur open klinkt het geluid zelfs nog goed en helder in andere ruimtes. Op zich wel prettig, dan kan ik gewoon de muziek aanzetten in de slaapkamer en van de muziek genieten terwijl ik door de rest van het huis banjer, bijv. als ik het huis opruim - dat gebeurt zo eens in de 5 jaar
Enige rare is dat bij enkele nummers de ingebouwde DAC iets overstuurt leek te worden. Het kraakte dus zelfs iets bij zeer lage volumes. Iets wat ik met mijn losse DAC in de huiskamer bij diezelfde muziek niet ervaar. Dat zal ongetwijfeld opgelost kunnen worden met een update in de software.
Aansluitingen
De Soundbar heeft eigenlijk alle aansluitingen die je zou verwachten wel, waaronder HDMI (in+out), optisch in (geen coaxiaal), USB en LAN. Ook zijn er voldoende draadloze mogelijkheden, zoals bluetooth en wifi.
Features
Er zitten echt stapels mogelijkheden in deze Soundbar, wat ervoor zorgt dat hij overal wel voor te gebruiken is. Ik heb nog niet alles getest, maar de belangrijkste voor mij zijn:
- HDMI (via ARC op de TV), waarbij ook volume via de afstandsbediening van de TV werkt
- Bluetooth
- Mobiele app met DLNA
HDMI met ARC werkt gewoon pobleemloos. Enige rare was dat je als bron D.IN moet kiezen en niet TV. Dat was voor mij wat verwarrend, maar TV bleek voor de SoundShare mogelijkheid te zijn, een functie op nieuwe Samsung TV's om het geluid bijv. naar deze Soundbar te sturen. Dit zorgde ervoor dat ik zowaar in de handleiding moest bladeren, iets wat me niet vaak gebeurt.
Bluetooth werkt ook perfect. Dit is erg handig als je direct vanaf je mobiele telefoon muziek wilt afspelen, bijv. via Spotify.
Na de Bluetooth te hebben getest, kwam ik erachter dat er ook een app is voor de mobiel. Ik heb de Android app geprobeerd. Die is overzichtelijk en reageert snel. Je kunt gebruik maken van diverse online diensten (zoals internet radio) en DLNA. Daarnaast kun je o.a. de bron kiezen van de Soundbar en het volume regelen. Ook dit reageert allemaal heel soepel.
Ik heb DLNA getest via TwonkyServer welke op mijn zelfbouw NAS draait. Al mijn muziek bestanden (MP3, FLAC en 24 bit FLAC) werken probleemloos zonder transcoding. Vooral dat 24 bit/96 kHz FLAC ook werkt vind ik erg netjes.
De app ondersteunt meerdere devices van Samsung, waarmee het ook multiroom functionaliteit biedt. Ik heb dit echter niet kunnen testen, deze soundbar is het enige apparaat dat werkt hiermee.
Zoals je al hebt gelezen is mijn review overwegend positief. Eigenlijk kom ik dan nu pas bij het grootste nadeel terecht: de prijs. Momenteel ligt de prijs bijna overal op 799 euro. Dit is erg veel geld, zeker voor een accessoire bij je TV die misschien wel rond ditzelfde bedrag kost.
Is het geluid die 799 euro waard? Ja en nee. Ik kan zelf voor 800 euro makkelijk met gebruikte apparatuur een mooie set van voorversterker, eindversterker en 2 speakers samenstellen. Je hebt dan alleen maar geluid van voren, maar dat is nu ook zo. En dan heb je ook voldoende bas. Alhoewel mooie apparatuur uit de jaren 80/90 zeer goed klinkt en lang mee kan gaan, kun je gebruikte audio natuurlijk niet gaan vergelijken met een nieuw apparaat. En dan denk ik dat je goed geluid krijgt voor dit geld.
Ten opzichte van andere soundbars die ik heb gehoord vind ik het het geld ook waard. Ik heb bij elke, goedkopere, soundbar wel wat aan te merken op het geluid. Deze Samsung heeft gewoon een prettig geluid.
Is hij in het algemeen z'n geld waard? Dat ligt erg aan je eisen, maar als je een soundbar zoekt, dus een apparaat waarbij je niet 5+1 speakers in je kamer wil plaatsen inclusief alle kabels, dan vind ik de HW-H750 z'n geld waard. Zeker als je meerekent welke features het apparaat allemaal heeft en het gemak dat een soundbar geeft. En als je het design belangrijk vindt en dit design kunt waarderen, is dat ook nog eens een pluspunt.