Miele S8 Ecoline Ivoorwit Review

JanJeen
14 juni 2014, laatste update op 13 september 2015, 2.135 views

Miele S8 Ecoline Ivoorwit

Fijne stofzuiger. Helaas al snel een kapotte vloerborstel.

Pluspunten

• Goede zuiging langs de plinten
  • Zuigkracht met voet regelbaar
  • Goede zuigkracht, ook op tapijt
  • Snoer rolt goed op
  • Made in Germany
  • Service onderdelen goed te vinden
  • Veel accessoires verkrijgbaar

Minpunten

• Vloerborstel na 26 maanden kapot
  • Kabels haken makkelijk achter vloerborstel.
  • Kunststof behuizing is erg krasgevoelig
  • Klepje voor de accessoires voelt fragiel
  • Vloerborstel is redelijk hoog, past niet onder elk meubel

3 van 5 sterren (Voldoende)
In deze review kun je lezen in hoeverre de Miele S8 Ecoline zuigt... Wat mij betreft erg goed.

Onze tweedehands Miele stofzuiger uit de studententijd was op. Echt tijd voor vervanging. Vanwege verbouwingen hebben we ook een Numatic Henry (800watt), maar dat is een minder fijne machine voor dagelijks gebruik. Van die Numatic heb ik geleerd dat je absoluut geen 2500Watt nodig hebt voor behoorlijke zuigkracht. Vandaar dat ik op zoek ging naar een nieuwe zuinige stofzuiger.

De EU heeft trouwens ook opgemerkt dat een stofzuiger geen enorm vermogen nodig heeft om goed te zuigen. Om de wedloop af te remmen naar wie kan de meest verbruikende stofzuiger op de markt zetten zitten er restricties aan te komen. Met richtlijn 666/2013 wordt vanaf 1-9-2014 het maximale stofzuiger vermogen gelimiteerd tot 1600 Watt. Per 1-1-2017 wordt dat zelfs 900 Watt.

Er zijn meerdere zuinige stofzuigers op de markt. Wij hebben gekozen voor de Miele vanwege de naam en onze goede ervaringen met de eerdere. Ook zijn er voor Miele stofzuigers makkelijk vervangende onderdelen en accessoires te vinden, iets wat je meer bij weinig andere merken ziet. Zoals een flexibele kieren zuiger.
Met wat zoeken vonden we destijds een exemplaar op de website van Redcoon voor 199.- euro. Mocht je vlak bij de Duitse grens wonen: in Duitsland ligt de prijs vaak een stukje lager. Bij een buitenlands model vervalt echter wel de mogelijkheid op de optionele verlengde garantie.

Specificaties:
Vermogen: 1300 Watt (maximaal)
Stofzak: 4.5 liter
Actieradius: 10.7 meter
Snoerlengte: 7.5 meter
Gewicht: 5.4 kg

Zelf vind ik het geluid ondergeschikt aan de functie. Daarnaast is geluidsproductie heel subjectief als je het niet kunt meten. Ik vind het een acceptabel geluidsniveau als ik aan het stofzuigen ben. Zit ik een filmpje te kijken en komt mijn partner langs met de stofzuiger dan vind ik het een hard geluid... Er zijn stillere modellen volgens de consumentenbond.

De S8 Ecoline is voorzien van een efficiënte vloerborstel. Miele claimt mede daardoor een vergelijkbare zuigkracht als een 2000 watt stofzuiger, maar deze zuigmond brengt ook wat negatieve punten met zich mee. Bijna iedereen heeft hier of daar wel snoeren lopen, onder het bed of onder de bank. De vloerborstel is zo ontworpen dat snoeren er achter blijven haken als je de borstel naar je toe trekt. Irritant!
Ook moet je over behoorlijk wat duw en trekkracht bezitten om de borstel in maximale zuigstand over tapijt te bewegen, want hij zuigt zich goed vast. Voordeel is dat hij tapijt wel erg goed zuigt. (Dat blijkt ook uit de tests van de consumentenbond, op tapijt is hij een van de beste.)

Op laminaat rolt de borstel door de wielen heel soepel. Het sturen van de borstel gaat ook met veel gemak. Nadeel van de rubber wielen en stootrand op de borstel is wel dat zijwaartse bewegingen erg stroef gaan.

De RVS stang is eenvoudig verstelbaar en lang genoeg in maximale stand. (op Kieskeurig.nl is iemand van 207cm er zelfs blij mee) Wel was het handig geweest als de stang aan het uiteinde voorzien was van een rubber. Regelmatig zet ik de stang even tegen de muur om met de slang een plint te zuigen o.i.d., als de stang dan nog wegglijd zou die minder hard op de grond denderen dan nu het geval is.

Wat Miele als een USP presenteert is de metalen draad die verwerkt zit in het handvat van de slang. Of het werkt weet ik niet, de stofzuiger is niet geaard en staat op rubber wielen, maar last van statische schokken heb ik niet gehad.

Opbergen gaat goed doordat de stang makkelijk is te bevestigen aan de stofzuiger. In liggende en staande stand. De stofzuiger is staand ook goed stabiel.

De stofzuiger is tot nu toe behoorlijk degelijk. Nu na bijna een jaar is er nog geen enkel mankement in zicht. De rubber stootrand rondom beschermt de stofzuiger en het interieur goed. Wel begint de stofzuiger gebruikerssporen te krijgen in de vorm van vele krasjes op eigenlijk bijna alle kunststof onderdelen. Bang voor vergeling van het kunststof ben ik niet: het ziet er al vergeeld uit.

Stand 1: 270 Watt - Gebruik icm accesoires om plinten, bank e.d. te zuigen
Stand 2: 500 Watt - Bank symbool, maar gebruik ik maar zelden
Stand 3: 735 Watt - Kleedjes symbool, maar is vaak te krachtig voor kleedjes, omdat de stofzuiger zich vast zuigt. Prima voor laminaat, zeker als de zak nog leeg is
Stand 4: 920 Watt - Low noise - waarschijnlijk bedoelt als standaard stand
Stand 5: 1100 Watt - Tapijt
Stand 6: 1300 Watt - Zwaarste stand, voor hoogpolig tapijt bij een volle zak

Is een zuinige stofzuiger nou fors goedkoper in gebruik? Het is maar hoe je het ziet. Je gaat hem niet snel terugverdienen, maar alle beetjes helpen.

Rekenvoorbeeld: Stel dat je met andere stofzuiger van 2200Watt zuigt op een stand van bijvoorbeeld 1700watt, tegen een stand 3 van de S8 Ecoline. Dan bespaar je bij 1 uur zuigen per week ca. 50kWh op jaarbasis. Doe je dat keer 0.20euro/kWh, dan is dat 10 euro per jaar. Gaat de stofzuiger 10 jaar mee dan is er dus ca. 100 euro bespaard.

Update 13-9-2015:
Helaas heeft de vloer borstel het begeven. Het omstel-mechanisme wat een borstel uitklapt voor harde vloeren zat aan een zijde om onverklaarbare reden vast. Waarschijnlijk is er toen te veel kracht op de knop gezet waardoor die is afgebroken. Dit gebeurde natuurlijk net buiten de 2 jaar garantie periode. De 5 sterren voor bouwkwaliteit kan ik niet langer geven en zijn bijgesteld, net als de 5 sterren voor de totaal beoordeling. Dezelfde borstel nieuw kost 65 euro. Dat is best aan de prijs, want voor minder kun je bij andere merken een complete stofzuiger kopen.

De consumentenbond geeft de Miele een 7.5 en het "Beste uit de test" label.
Voordelen
Zuigt relatief goed stof van tapijt.
Zeer goede zuigprestaties bij harde vloeren.
Zuigt goed stof uit kieren.
Nadelen
De stofzuigermond glijdt slecht over tapijt/veel kracht nodig om mondstuk over tapijt te bewegen.
Heeft moeite met drempels.

Moeite met drempels vindt ik wel meevallen. Je kunt de stofzuiger aan de slang makkelijk over de drempels trekken. Miele laat in promotiefilmpjes zien dat dat echt geen probleem is.

Kieskeurig: 8.1 (voor wat het waard is)

Heb jij ook een Miele S8 Ecoline Ivoorwit?