Morgen begint het WK voetbal en aangezien mijn vorige aan vervanging toe was begon de zoektocht naar een nieuwe televisie. Na diverse reviews en YouTube filmpjes gelezen en bekeken te hebben is mijn keuze gevallen op de LG 47LA6208. Ook de videoreview van de redactie heeft zeker geholpen in mijn keuze.
Wensen vooraf
– Rond de 500 euro
– Smart tv
– Minimaal 46 inch
– Goede mediaspeler
Bestellen
“Voor 23.00 besteld, morgen in huis”. Geldt dat ook voor tv's? Bij bobshop wel in ieder geval. Via de pricewatch kwam ik op terecht bij deze shop die dagelijks een WK aanbieding heeft. Van € 600 voor € 500 was een mooie deal. 's Avonds om 10 uur besteld en de volgende dag stond de pakketbezorger van PostNL aan de deur. In de verpakking bevindt zich uiteraard de tv, de draai voet, een afstandsbediening inclusief batterijen, een doos met 3d brillen (4x) en handleidingen.
Montage & Installatie
Het in elkaar zetten was lastiger dan gedacht. Niet door de moeilijkheid, maar meer de grootte en het gewicht van ruim 15 kilo was even wennen. Aangezien ik van een 32” led kom was dat even schrikken. Door het scherm voorzichtig op de bank te leggen was de voet er eenvoudig onder te schroeven en ging het uiteindelijk prima in m'n eentje. Kabeltjes inpluggen en zo snel mogelijk aanzetten. Wauw, groot en helder. Over de configuratie straks meer.
Uiterlijk
Met de geborstelde aluminium look ziet de tv er goed uit. Het heeft iets luxueus en persoonlijk vind ik het een stuk mooier dan het standaard zwart glimmende plastic. De voet is erg stevig, draait gemakkelijk en heeft handige clipjes om de kabels te begeleiden. Ook zijn de bezels mooi dun en ben ik benieuwd hoe het eruit ziet als hij aan de muur is bevestigd. De aansluitingen zitten op een prima plek en bij muurbevestiging zorgen deze, zo op het oog, niet voor extra dikte. Aan de onderkant bevinden zich de luidsprekers en de infrarood ontvanger zit in het midden van de televisie. Een nadeel vind ik wel het reflecteren van het scherm wat met veel lichtinval zou kunnen afleiden.
Functionaliteit
Televisie kijken, smart world, gamen, 3d kijken; het kan allemaal. Met name de smart opties zijn super en zeer overzichtelijk. Via m'n telefoon stream ik YouTube filmpjes, met een usb stick speelt de mediaspeler bijna alles af (inclusief ondertiteling .srt) en de grote apps zoals NOS Sport, NPO, Netflix en RTL XL zijn al geïnstalleerd. De televisie werkt zowel via ingebouwde wifi als bekabeld, waarbij ik nog geen problemen heb gehad met de verbinding via wifi. Het streamen van YouTube gaat bijvoorbeeld zonder haperen. Ook via DLNA geen problemen. Gekoppelde apparaten vind de televisie snel en zijn gelijk klaar voor gebruik. Via deze review moet ik ook bekennen dat dit voor mij pas de eerste keer was dat ik 3d beelden zag. Het interesseerde mij altijd vrij weinig en de reviews waren nou ook niet zo dat ik per direct naar de bioscoop zou gaan voor een 3d film. Het was ook geen must bij het uitzoeken, maar toch een leuke bijkomstigheid. Vergelijkingsmateriaal met actieve brillen heb ik dus niet, maar ik kan wel beamen dat het rustig kijkt door de passieve brillen.
Beeldkwaliteit
Enigszins huiverig was ik na de review door de redactie van Tweakers over de beeldkwaliteit. Het contrast zou laag zijn door de matige zwartweergave. Nou ben ik verre van een expert op dit gebied, maar een goede beeldkwaliteit is waar het uiteindelijk toch om draait. Na mijn eerdere goede ervaringen met de beeldschermen van LG (desktop en smartphone) toch voor de zekerheid maar even een winkel binnen gestapt om verschillende tv's te bekijken. De zwart waarden zijn niet diep zwart, maar ik merk het totaal niet zonder er goed op te letten. Dit komt natuurlijk ook doordat het de enige televisie is in de kamer en er dus geen vergelijkingsmateriaal is. Mijn vorige tv, een Samsung led 32”, was 'slechts' hd ready en het verschil is groot. Zo groot, dat het bijna storend is dat een app als RTL XL niet in HD terug te kijken is, waardoor het kwaliteitsverschil groot is. Beelden in Full HD zijn prachtig met mooie kleuren en door de MCI van 200 vloeiend.
De instellingen zoals ik ze gebruik:
isf Expert1:
Geluid
Je kunt natuurlijk geen wonderen verwachten in deze prijsklasse, maar het valt me reuze mee. De tv kan erg hard (volume staat bij mij standaard op 15 vd 100). De lage tonen en bass ontbreken bijna compleet, waardoor muziek en films kijken met het standaard geluid dus verre van ideaal is. Het instellingen menu voor geluid is vrij uitgebreid. Je kunt bijvoorbeeld aangeven of de tv aan de muur is bevestigd, waardoor het geluid wordt aangepast.
Prijs
De 500 euro die ik betaald heb lijkt mij een erg mooie deal. Op het moment van schrijven staat hij voor 550 euro in de Pricewatch. In vergelijking met andere toestellen in mijn optiek de beste keus, al betreft het een 2013 model waardoor de beschikbaarheid vermoedelijk snel zal afnemen.
Zeer tevreden met de tv. Het beeld is prima, al is het zwart niet diep zwart. Het geluid voldoet, maar is uiteraard niet te vergelijken met een externe geluidsbron. Uitblinken doet de tv op het Smart gebied door overzichtelijkheid, vele functies en uitgebreide instelmogelijkheden. De 3d weergave is goed, al is de 2d naar 3d conversie niet heel bijzonder.
Kortom, ben je op zoek naar een TV in deze prijsklasse die beschikt over een goede mediaspeler en veel smart functies zit je zeker goed bij deze LG.
Alle foto's zijn klikbaar