Oral-B Triumph 5000 Review

frietsje
5 juni 2014, laatste update op 20 februari 2016, 5.272 views

Oral-B Triumph 5000

Prima tandenborstel van goede kwaliteit. Accessoires kunnen ook handig zijn, vooral de opbergdoos. Accu is helaas erg matig en is na 1,5 jaar aan vervanging toe.

Pluspunten

• Zeer degelijke bouwkwaliteit
  • Handige Smartguide
  • Handige opbergdoos

Minpunten

• Matige accu / oplader
  • Te veel verschillende borsteltjes

3 van 5 sterren (Voldoende)
5 maanden geleden deze tandenborstel gekocht omdat ik al een tijd geen elektrische meer had. Mede op aanraden van de tandarts naar deze gekeken, met het advies het normale ronde borsteltje te gebruiken.

Om het tandenpoetsen 'leuk' te maken leek me de Smartguide wel leuk, dus ik wou wel iets meer uitgeven voor deze tandenborstel (€90,-). Indien het een degelijk apparaat is kan hij toch lang mee...

Het apparaat is zeer degelijk en is makkelijk in het gebruik. Het was geleverd met een handige opbergdoos waar ook 2 borsteltjes in kunnen, makkelijk voor op reis. Daarnaast kreeg ik er een stuk of 10 verschillende borsteltjes bij. Ik heb de handleiding gelezen maar nog steeds is het too much voor mij. Wat moet ik er mee? Tevens weet ik niet precies hoe ik ze allemaal moet gebruiken, en dat voor iets simpels als tanden poetsen.

De smartguide geeft in 'idle' modus een klok weer, handig voor op de badkamer. Zodra je de tandenborstel gebruikt gaat de stopwatch lopen. Voor elk kwadrant telt hij 30 seconden (evt 45 in de uitgebreide poetsmodus) en tussendoor stopt/piept hij heel even om je een seintje te geven.
Ik nam het eerst nooit zo nauw met de tijd, maar hierdoor gaat het een stuk makkelijker. Indien je te hard drukt gaan enkele rode ledjes branden.

De tandenborstel geeft middels een indicator aan of de batterij vol/leeg is (3 blokjes). Het blijkt dat hij na een oplaadbeurt al vrij snel naar 2 blokjes gaat en het lijkt erop dat de kracht dan ook al iets (al is het minimaal) afneemt. Sneller dan verwacht gaat hij dan ook al richting 1 blokje. Het opladen duurt echter heel erg lang. Meer dan een halve dag is vrij normaal om hem op 3 blokjes te krijgen.

De batterij en het opladen is dan ook het enige aspect waar ik me echt aan stoor, dit had beter gekund. Voor de rest is het een zeer degelijk apparaat met voldoende mogelijkheden (los ervan of je ze gebruikt)
Update 20-2-2016
Na nog geen 2 jaar kan ik ook bevestigen dat de batterij brak is. Ik heb hem vervangen (door deze) met de hulp van deze tutorial. Zeer makkelijk te doen, weinig spannends aan. Let wel op met het op maat knippen van de batterijlipjes.

Heb jij ook een Oral-B Triumph 5000?

Ik heb dezelfde Triumph alweer 4 jaar en ja de accu is brak. Weekendje weg zonder stopcontact bij de hand? Hij is zo leeg. En v.w.b. die kwadranten, ik neem gewoon 1,5 minuut per kaak. Waarbij 30 seconden voor het oppervlak wat je ziet als je lacht, 30 seconden voor het achterste deel, 30 seconden voor de bovenkant van de tanden. Dus ik poets nu mijn tanden gewoon 3 minuten ipv de aanbevolen 2 minuten. Bevalt mij beter en sowieso beter dan met een normale tandenborstel. Nu hou ik tenminste de ruimtes tussen de tanden netjes schoon, minder tandsteen kan ontstaan.

Mijn tandarts zag het verschil meteen tussen de twee controles in het jaar dat ik ermee begon. Al jaren: dat poetsen kan beter > met een handtandenborstel. Sinds ik met de Triumph poets: ziet er goed uit. Overigens heb ik dat klokje al meteen weggegooid nadat de batterijen op waren. Tis voor mij overbodig. Want omdat de tandenborstel toch per 30 seconden even een trilling geeft, weet je precies hoe lang je poetst.

En qua elektrische tandenborstel > kijk naar het aantal bewegingen per seconde. Hoe hoger hoe beter. Zo kom je wel dikwijls bij de duurdere modellen uit, maar een goedkope Oral-B van 15 euro bij Kruidvat/Etos e.d. is ook al een vooruitgang ten opzichte van een handtandenborstel.
Gaat hij na 4 jaar al zo snel leeg |:( Hmm dat is minder.
Gewoon zelf de accu vervangen als deze op is.

Ik heb de mijne nu z'n 3 jaar. Na 2 jaar kon ik nog maar 3x poetsen voordat deze weer uitviel. Inmiddels bij 3 units de accu vervangen.
Er zijn genoeg videos te vinden hoe je dit zelf kunt doen. Met wat basis soldeer kennis en geduld is dit zo gedaan. Heeft mij z'n 10 euro per accu gekost en gaan nu weer ruim 2 weken mee bij tweemaal daags poetsen.
Het is nu zelfs al zo erg dat na 1 keer tandenpoetsen van 3 minuten op de normale stand, hij doodleuk 3 blokjes toont qua accu-status. Wanneer je hem dan 's avonds erbij pakt hij qua bewegingen meteen inkakt gelijk aan dat ie nog maar 1 blokje toont qua accu-status. Dus das het enige nadeel, accu gaat rap achteruit, hij moet permanent op de lader staan want anders kan je de maximale pulserende en oscillerende bewegingen niet eens halen.

En er mogen dan wel youtube vids zijn om zoiets te vervangen, maar ik ga mij niet wagen aan solderen met zo'n verborgen mini accu wat er in zit. Oral-B maakt zich niet druk, want dan zet de klant weer aan tot een nieuwe aanschaf ;) Dingen mogen tegenwoordig niet langer dan 4 jaar heel blijven, niet traag aanvoelen of iets dergelijks, dat creëert meteen een vervangingsvraag en dus nieuwe inkomsten.

Om de Triumph 5000 te vervangen ga ik de Pro 2000 halen, gelijk aantal qua ossicilerende en pulserende bewegingen en met de btw-actie dit weekend kost ie itt 90 euro + 5 jaar terug voor die Triumph nog maar 42 euro. Als ik daar het dan weer 5 jaar mee uithoud, ben ik 8,40 euro kwijt per jaar tandenpoetsen voor de unit + borstelkopjes kan je wel in bulk aanschaffen (heb er 10 legit voor 20 euro weten te vinden via NLse webshops) Elke 3 maand een nieuwe, dus 8,40 euro voor de unit + 8 euro voor de borstel zelf = 16,40 / 4 = 4,10 euro. Gezien een Oral-B handtandenborstel mij 2,40 euro kost gemiddeld en die het echt geen 3 maanden uithoudt ben ik met elektrisch poetsen niet zo zeer goedkoper uit puur qua kosten voor tandenpoetsen als wel dat het scheelt bij de tandarts. Die heeft minder werk te verzetten :)

Dat tandarts-schone-gevoel is echt niet zo maar een marketing kreet. Want ik merk het verschil elke dag opnieuw. Maargoed, ik ben dan ook met een reden overgestapt van een handtandenborstel. Ik poets handmatig slecht, dus vind zo'n elektrisch geval een prima uitkomst.
Kijk eens naar een Sonicare. Grotere borstel en Li-Ion accu. Wel het duurste model nemen (die heeft de beste accu).

Bij mij duurt het zelfs een hele dag om het apparaat op te laden, en zelfs dan gaat hij nog snel naar twee blokjes. Voor een dergelijke prijs verwacht ik wel een betere accu/oplader.

En als jij niet weet waar de verschillende opzetborsteltjes voor zijn, dit staat volgens mij gewoon in de handleiding? Daarnaast lijkt het me niet echt ingewikkeld toch? De hele dunne is voor als je een beugel hebt, de ronde met geel rubbertje voor whitening/het witter maken van tanden (of het werkt laat ik in het midden), de ander is sensitive voor gevoelige en die lange rechte is geschikt voor mensen die normale tandenborstels gewend zijn. ;)
Zoals je kunt lezen heb ik de handleiding inderdaad ook gelezen ;)
Het gaat mij meer om de hoeveelheid waarmee je (ik althans) overrompeld wordt. Wellicht komt het doordat ik geen hoge eisen aan dit punt stel, kan me dat wel voorstellen in de gevallen die je noemt.
Ik moet toegeven, de borstel is fijn in dagelijks gebruik. zoals in de review ook is aangegeven.
De accu kan ik kort over zijn. slecht! dramatisch! een apparaat van 100+ euro wat na een krap jaar al mankementen heeft op de batterij, waar vervolgens geen garantie op zit, en voor de consument zeer moeilijk vervangbaar is .... Dat is in mijn optiek gewoon k*t. andere woorden heb ik er niet voor.

Wij kregen 2 'body's' in het pakket. één gebruik ik, de ander mijn vrouw.
Wij poetsen elke ochtend en avond tegelijk onze tanden, even lang.
Toch heeft mijn borstel nu al problemen met de accu, die van mijn vrouw (nog) niet.
24 uur opladen om vervolgens 5 keer te kunnen poetsen is waanzinnig.

Ik zal dan ook NOOIT meer een tandenborstel van Oral B aanschaffen, puur om het beleid, en de twijfelachtige 'service'
Ik heb inmiddels al een flink aantal elektrische Oral-B's versleten de afgelopen jaren en het viel mij ook al op dat de accu's minder zijn. Sinds dat hogere toerental zijn de accu's sneller leeg op één acculading en ook gebruik je Ni-MH accu's netjes (niet op de lader zetten voordat die redelijk goed leeg is), de nieuwe geven na 1 poetsbeurt al een lager toerental dat je hem terug zet. Daardoor slijt de accu veel sneller en na 2,5 jaar wil je al een nieuwe accu. Ik ga de volgende keer niet meer voor ORAL B.