Minix Neo X8-H 16GB Review

B2
4 juni 2014, laatste update op 12 augustus 2014, 32.244 views

Minix Neo X8-H 16GB

Pluspunten

• Veel mogelijkheden
  • Speelt 1080p vloeiend af
  • Audio Passthrough werkt goed

Minpunten

• Meegeleverde M1 airmouse moet vaak opgeladen worden
  • Wifi antenne is naar mijn mening lelijk

Review: Minix Neo X8-H

Applicaties
Air Mouse

Neo X8-H

Inleiding

Om echt van 1080p beeldkwaliteit te genieten op mijn Panasonic 42GT50 plasma was ik op zoek naar een nieuwe mediaspeler als opvolger van mijn AppleTV 2. Aangezien de AppleTV 3 nog steeds niet jailbreakable is, en ik eigenlijk alleen van XBMC gebruik maak moest ik iets gaan zoeken in een HTPC of een op android gebaseerde mediaspeler.

Via via kwam ik in aanraking met de Minix Neo X7. Deze kon ik een tijdje lenen en voldeed eigenlijk compleet aan mijn eisen. XBMC, 1080p (met de juiste rom), optische passthrough naar mijn versterker, en een afstandsbediening.
Vlak voordat ik de X7 wou gaan bestellen kwam het nieuws naar buiten dat de X8 er aan zat te komen. Geekbuying.com was de eerste met een pre-sale actie. Tijdens de pre-sale kreeg je de nieuwe Minix M1 Air Mouse er gratis bij plus nog enkele andere goodies. Op 27 mei zat ik klaar om als een van de eersten de X8-H te bestellen. Voor minder dan 120 euro had ik de hele set thuisgestuurd.

Ik zal in deze review uitgebreid verslag doen van mijn ervaringen met deze mediaspeler / Android mini-pc. Waar ben ik tegen aan gelopen, hoe ervaar ik de software, en welke eventuele aanpassingen heb ik gedaan.

Heb je opmerkingen of vragen? Laat het mij dan weten.

Specificaties

OS : Android 4.4
Aansluitingen : HDMI 1.4, RJ-45 100Mbit, 3x USB

De 'key' features van de X8 zijn :

Android 4.4 Kitkat
De X8 heeft ook als eerste (officiële) Minix build een upgrade naar Android 4.4 gekregen. Er zijn natuurlijk al wat onofficiele roms voor de X7 om KitKat te draaien. De X8-H is overigens mijn eerste Android apparaat. Als iOS gebruiker weet ik dus niet wat 4.4 echt aan verbeteringen t.o.v. 4.2 op de X7 zou moeten brengen.

CPU, geheugen e.d.
In de Minix zit een op de ARM instructieset gebaseerde processor. De specifieke chip is een AMlogic S802-H System on a Chip met een Quad Core A9 CPU, 2 GB geheugen en een Octo Core Mali-450 GPU. Dit zou er voor moeten zorgen dat 1080p materiaal makkelijk afgespeeld kan worden met hardwarematige DTS decoding (alleen de de X8-H). De X7 gebruikte een chip van rockchip, de RK3188. Op fora's als freaktab.com is er veel discussie geweest over het feit dat Minix de AMlogic socs ging gebruiken en niet de opvolger van Rockchip.

Uiterlijk
De Neo lijn van Minix ziet er, als we de grote WiFi antenne wegdenken, eigenlijk vrijwel hetzelfde uit als een AppleTV. Iets groter, iets platter, en iets meer 'plastic'. Een vierkant van 12.8 cm bij 12.8 cm en 1.9 cm dik. De Apple TV is 9,8 cm bij 9,8 cm en 2,3 cm dik. Gewicht is 292 gram tegenover 270 gram.
Er zitten veel aansluit mogelijkheden op de X8-H. Zoveel dat het niet op een zijde past. De aan/uit button, koptelefoon, microfoon, usb en SD kaart slot zitten aan 1 zijde, en aan de andere kant heeft Minix nog 2 USB ingangen, HDMI, SPDIF, RJ-45 en de stroomtoevoer geplaatst. Gelukkig zitten (voor mij) alle kabel aansluitingen dus aan 1 zijde. Doordat de X8-H vrij licht is kan dit er wel voor zorgen dat deze niet meer netjes recht blijft liggen.

Het grootste minpunt aan het uiterlijk vind ik de ontzettend grote WiFi antenne. Ik heb de Minix zelf bedraad aan mijn netwerk hangen, zodat de antenne achterwege kan blijven, maar het zo bijvoorbeeld ook niet gepast hebben in mijn tv-meubel. Ik snap niet dat zo'n antenne nodig is, het lukt bv Apple ook in hun AppleTV om de antenne binnen de behuizing te houden.

Standaard software
Zoals gezegd komt de X8 met Android 4.4. Wanneer je de X8 voor het eerst aanzet krijg je de mogelijkheid voor een simpele setup. Netwerk keuze, lokalisatie instellingen en schermgrootte. Daarna krijg je de keuze tussen twee launchers.

Standaard android of een door Minix ontwikkelde user interface welke op de Metro interface van windows lijkt.

De Metro interface ziet er aardig uit en werkt ook gebruiksvriendelijk, Mijn minder technische ;) wederhelft kan XBMC hier ook makkelijk mee opstarten.
XBMC wordt standaard met de Minix meegeleverd, inmiddels versie 13.1 of in nieuwere fimwares 13.3. XBMC is lichtelijk aangepast met support voor hardware matige 1080p, DTS en 4k video.

Verder wordt onder andere Airpin pro meegeleverd. Dit is een programma waarmee de X8 zich voor kan doen als Airplay apparaat om bijvoorbeeld geluid of beeld vanaf je iOS of OS X apparaat naar de Minix te streamen. Op de X7 kreeg ik Airpin niet goed aan de praat en had ik een ander programma uit de Play Store geïnstalleerd, maar Airpin op de X8 lijkt prima te werken. Handig, zo kon ik mijn AppleTV's verkopen :)

Applicaties
Omdat de Google Play store gewoon geïnstalleerd is op de X8-H kunnen in principe alle geschikte android applicaties geïnstalleerd worden. De X8-H is mijn eerste kennismaking met Android en als ik het goed begrijp hangt het een beetje af van de firmware als welk apparaat de X8 zich voordoet in de store. Ik gebruik een X7 in de schuur als mini-pc en kan daarop gewoon Chrome, een SSH client e.d. installeren. Voor de X8-H heb ik de UPC app, NPO app, en RTL XL geïnstalleerd maar gebruik dit weinig. HLS (http live streaming) waar deze applicaties gebruik van maken werkt ook nog niet helemaal lekker op de X8-H. Uiteindelijk zal er wel een firmware komen waarop dit wel goed werkt.

Airmouse
Ik heb de X8-H gekocht bij Geekbuying. Daar kreeg je tijdens de pre sale (en volgens mij nu nog) de nieuwe Minix M1 airmouse gratis meegeleverd. De M1 is een kleine 'afstandsbediening' of airmouse.

Minix M1

Ik gebruik de airmouse niet veel, ik heb bijna alles in een Logitech Harmony One weten te programmeren. Ik merk wel dat de interne accu van de M1 snel leeg is. Deze is op te laden via USB. De M1 is een stuk kleiner dan de Minix NEO A2 airmouse welke ik bij de X7 heb. Op de M1 is geen toetsenbord aanwezig.

De Minix X8 is zeker een mooi apparaat om te hebben als media speler. Aan mijn belangrijkste eisen (1080p video, audio passthrough en een makkelijke bediening) voldoet de X8-H prima. De X7 kan dit allemaal ook, maar is op dit moment niet veel goedkoper. Het is nog even wachten op echt een uit ontwikkelde firmware maar bij mij draait alles nu stabiel. Daarnaast is het gewoon leuk de verschillende roms uit te proberen :)

Heb jij ook een Minix Neo X8-H 16GB?

Vraag & Aanbod

Hoe zit het met de wifi ontvangst over die inderdaad lelijke antenne :)?
Kan je alles goed streamen of gebruik je de bedrade aansluiting, die vreemd genoeg maar 100mbit is :X ...
De ontvangst is op zich prima, maar echt gedetailleerd heb ik er niet naar gekeken. Ik sluit dit soort apparatuur eigenlijk altijd bedraad aan omdat ik geen buffering problemen wil hebben. Het is inderdaad vreemd dat het 100mbit is, niet zozeer omdat ik meer nodig zou hebben (de meeste bestanden die je afspeelt zijn toch nooit meer dan hooguit 20Mbit/s).

Wat wel leuk is dat je de minix ook nog als access point in kunt zetten. Ik heb dit bijvoorbeeld wel eens gedaan in een andere kamer omdat daar de wifi dekking wat minder was en er wel een utp aansluiting aanwezig was.
Anoniem: 678514 12 juni 2015 00:57
Hallo
Wie kan er in regio Den Haag mijn buffer probleem oplossen dmv een sd kaartje om mijn cache te vergroten, zoals in de reacties beschreven staat?
Ik heb het geprobeerd, maar voor mij is het totaal onduidelijk.
Regio Den Haag, ik kom het kastje brengen en uiteraard tegen betaling.
Alvast bedankt
John
0651992858
Bellen, appen of mailen
Anoniem: 619272 7 september 2014 01:13
Vandaag verder mee gespeeld, settings op full hd gezet, gaat nu lekker! Xbmc werkt prima mits de films vanaf opslag worden afgespeeld. Steaming gaat niet zo soepel... vlc heeft gewoon moeite met afspelen, maar dat is ook een bèta versie. Wellicht dat het probleem bij de gebruiker lag :*) ik ga lekker verder prutsen!
Heb ik ook gemerkt, maar dan met XBMC.
Ik heb het kastje sinds gisteren en alles werk netjes out-of-de-box (bij Minix store gekocht die XBMC en alle plugins al heeft voor geinstallerd )

Full HD streamen vanaf het lokale netwerk werkt prima maar vanaf het internet niet (cache buffer loopt snel vol en de stream stopt)

Nu lees ik op verschillende fora dat dit te maken heeft met de met het beperkte interne geheugen en de beperkte gereserveerde cache/buffer grootte. Als de stream vanaf een trage bron afkomt dan stopt deze en moet XBMC wachten totdat de buffer weer voldoende is gevuld. Met content van lage kwaliteit is dit geen probleem maar met 720/1080p wel.

Nu is dit op te lossen door alleen de folder die voor caching word gebruikt naar een externe SD kaart te mappen en XBMC zo in te stellen dat deze ongelimiteerd mag bufferen dmv de zogeheten zero-cache instelling, wat inhoud dat XBMC ipv cachen de stream in het interne geheugen mag opslaan zolang de stream gaande is - na het kijken of stoppen van de stream word de content weer gewist.

Verdere info hier http://www.minixforum.com/threads/about-video-cache.708/ en hier http://www.freaktab.com/s...675&viewfull=1#post150675

Edit1: Ik heb het getest en full HD streamen vanaf internet werkt nu zonder horten en stoten. Het enige nadeel was dat ik mijn Minix moest rooten want de app (Foldermount) die de XBMC cache folders moet verplaatsen heeft root rechten nodig, maar op het Minixforum forum heeft een dev 2 bestandjes geshared http://www.minixforum.com...s-no-cwm-no-pc-needed.95/ om heel simpel de Minix vanuit recovery te rooten/un-rooten.

[Reactie gewijzigd door 6Pac op 22 juli 2024 13:18]

Anoniem: 633800 @6Pac13 november 2014 16:44
Goedendag,

Zou je mij misschien in wat stappen kunnen uitleggen hoe je het cache buffer probleem verhelpt? Ik kom er maar niet uit.

Bij voorbaat dank!!
Hi.. sorry voor de wat late reactie.

Het probleem kan je op 2 manieren oplossen: je buffer vergroten of helemaal niet bufferen (wat ik gebruik)
Je buffer vergroten betekend dat je "advancedsettings.xml" moet aanpassen, maar het nadeel is dat je zelf een .xml moet aanmaken en editen. Het voordeel is dat je verder niets hoeft te doen.

Je kan als template dit scriptje gebruiken en aanpassen naar jouw behoefte
dit scriptje reserveert wel ong 200mb werkgeheugen voor het cachen (600mb werkgeheugen in totaal!!), dus als je X8 veel op de achtergrond heeft draaien en dus meer geheugen in gebruik heeft is het misschien niet handig.

<advancedsettings>
<network>
<buffermode>1</buffermode>
<readbufferfactor>2.0</readbufferfactor>
<cachemembuffersize>209715200</cachemembuffersize>
</network>
</advancedsettings>

Hoe en waar precies de .xml aanmaken een plaatsen vind je hier: http://wiki.xbmc.org/inde...TO:Modify_the_video_cache

Als 2e optie is de cache verplaatsen naar een extern medium en het bufferen helemaal uitzetten, maar dit vergt wel wat meer handelingen, maar dit had mijn voorkeur.

Je doet het volgende:
1) root eerst je X8 als je dat nog niet gedaan hebt, en zorg dat je X8 de juist rechten heeft om naar een externe sd kaart te mogen schrijven als je boxje op android kitkat draait (4.4 en hoger blokkeert standaart schrijven naar een externe sdkaart). Dit kun je checken en direct patchen met de app "SD Kitkat fixer", of soortgelijke app.

download en installeer vervolgens de app "foldermount"
2) plaats vervolgens een sd kaartje (het liefst class 10 en fat32 geformateerd) in je X8 en maak daarop een nieuwe map aan (bijv xbmc_cache) - hierin word straks de xbmc temp folder naartoe verplaats.

3) in foldermount maak je vervolgens een nieuw profiel aan, geef het een naam, en geef als bron bestand het pad aan naar de originele xbmc cache map (bijv /data/data/naam van de originele xbmc map. het pad naar het bron bestand ziet er bij mij zo uit: /data/data/com.xbmc.xbmc

4) geef in het doelbestand het pad aan van de map die je hebt aangemaakt op je externe sd kaart. bij mij ziet het er zo uit: /storage/external_sd/xbmc_cache

5) als je alles goed hebt gemapt klik je op het witte "pinnetje" in foldermount. Als forldemount klaar is met het verplaatsen zie je het pinnetje groen worden. Als dat niet gebeurt klik je nog maals totdat deze groen word.

6) installeer in xbmc "xbmctalk maintenance program" van Xunitytalk (als je deze nog niet hebt). Als je het hebt geinstalleerd vind je deze terug onder programmas. vervolgens selecteer je "xbmctalk TWEAKS", en selecteer je "Add 0 cache Advanced XML. er word nu een nieuwe "Advancedsettings.xml" aangemaakt die het bufferen aanpast.

6) Herstart als alles klaar is opnieuw xbmc, start een stream op, pauzeer en check of de stream ondertussen doorloopt ipv te stoppen.

veel succes :)

[Reactie gewijzigd door 6Pac op 22 juli 2024 13:18]

Anoniem: 652287 @6Pac24 januari 2015 15:28
Hallo 6Pac,

Goede beschrijving maar ik loop wel vast. Ik kan het pad naar het bron bestand naar de orginele xbmc cache map in foldermount niet maken.

Je schrijft het volgende:

Dus in foldermount druk ik op de plus maak een bestand aan, geef het naam...en nu moet jij het overnemen. :-)

Bij voorbaat dank.
Ik lees dat je dit niet op tv's kunt gebruiken die enkel 720p ondersteunen, klopt dit?
Waarom zou dat niet kunnen? 720p modus ondersteund de X8-H prima, normaal gesproken staat deze instelling ook op automatisch dacht ik.
Wat ik me afvraag is of de android werkbalk altijd op de voorgrond aanwezig is, of verdwijnt deze automatisch als XBMC draait?
Ik had de little black box geprobeerd, die ook op android werkt, maar hier zit XBMC in de firmware gebakken, dus was er geen irritante werkbalk op de voorgrond aanwezig.
Helaas heeft dit spelertje maar een single core cpu dus was erg traag in de bediening (media afspelen was wel oké vanwege de mali 400 gpu)
Er is een optie in het menu om de system tray automatisch te verbergen.
Mooi! Ik ga hem maar bestellen. Dank voor je snelle reactie :)
Anoniem: 619272 6 september 2014 00:08
Ha b2,
Ik heb net de 8-h in huis. Valt me op dat xbmc niet vloeiend afspeelt: of versneld of hakkelend of het hele beeld bevriest terwijl het geluid doorloopt. Heb nu ook een aantal vastlopers gehad.
Ook zo met afspelen van een 1080 film met de apps Videospeler of vlc gaat met dezelfde symptonen. De 4k-videospeler werkt wel goed.
Ook het geluid is niet 100%. Bijv wanneer ik door een menu blader met de pijltjestoets, dan zou je bij iedere druk een klikje moeten horen. Maar daarin slaat het soms dat geluid over. alsof dat teveel vh apparaat is gevraagd...
Al met al voelt het alsof het met horten en stoten werkt, en dat is wel dikke knudde. Mijn samsung note 3 werkt beter.
Herken jij dit? Zou het hardwarematig zijn?
Nee dit herken ik totaal niet. Wat jij beschrijft kan volgens mij met een groot aantal dingen te maken hebben. Hoe is de Minix aangesloten op je netwerk, wat voor soort bestanden probeer je af te spelen, welke firmware gebruik je, welk protocol gebruik je om je bestanden te benaderen, is de eventuele server snel genoeg etc etc..

Speel je je geluid af via HDMI op je tv? Misschien is het e.e.a. niet helemaal compatible met elkaar? Ik gebruik zelf een optische kabel naar mijn versterker. Als je dit eenmaal goed hebt ingesteld heb ik nooit problemen, ook niet met lipsync.
Speelt deze ook 2160p af?
Als je daarmee 4K bedoeld, ja dat is juist een van de speerpunten van Minix voor deze speler. Of het goed werkt? Geen idee, ik heb het zelf niet getest.
Goedendag,

Ik overweeg deze aan te schaffen, ben echter benieuwd naar ervaringen van derden mbt het installeren en gebruiken van de plex client (android) op dit apparaaat. Gebruik nu een oude laptop, deze 'trekt' echter niet de 1080 content. Als iemand ervaring heeft hoor ik het graag.
Ik wil hem ook aanschaffen!!
Als ik hem uit Amerika bestel kan ik dan wel het systeem in Nederlands krijgen?
Android is sowieso multi language. Maar waarom uit Amerika en niet uit China via bv geekbuying?
Hoe zit dat met garantie? Of kan je in nl bij de minix leverancier terecht?
Anoniem: 605029 @B221 november 2014 09:56
En hoe zit het met vervoerkosten en invoeren van uit China
Je hebt een aantal opties (ook te vinden op geekbuying site) standaard gratis, en via DHL. Bij de standaard verzending duurt het wat langer, maar kun je vrijwel zeggen dat je geen invoerkosten hoeft te betalen. DHL heb je binnen enkele dagen maar zit je aan invoerkosten vast.
Heb ook bij geekbuying besteld gelijk een luxe afstands bediening met toetsenbord besteld scheelt €50 als hier in Nederland
Hoe beviel het bestellen bij Geekbuying? Qua levertijd etc.
Wil er graag ook een Android box bestellen, dacht eerst aande Minix neo x8 totdat ik de tronsmart draco aw80 telos tegen kwam :P

Maar ben dus erg benieuwd naar jou ervaringen met bestellen, prijs scheelt namelijk 90 euro in vergelijking met nederlandse webshops