Samyang Optics 500mm f/6.3 Review
Deze lens heb ik gekocht om mee te experimenteren, en niet zozeer als volwaardige aanvulling. Mijn eerste indruk is echter dat dit wel degelijk een goede aanvulling is. De bouwkwaliteit en de beeldkwaliteit zijn boven verwachting voor dit bedrag, helemaal als je bedenkt dat dit een 500mm lens is.
De bouwkwaliteit van de lens zelf is goed. De t-mount heb ik voor de Sony e-mount. Hierop zit merkbaar speling, wellicht is dit voor andere mount beter. Het gewicht is prima, zo'n 800 gram, wat voor een 500mm lens heel goed is. Met de 2x converter ertussen komt dit gewicht echter ver naar voren en wordt het onhandig.
Pluspunten
- Beeldkwaliteit gelijk aan standaardlens
- Bouwkwaliteit goed
- Prijs/kwaliteit
- Gewicht, in verhouding tot andere 500mm lenzen
Minpunten
- T-mount adapter heeft speling
- Geen statiefbevestiging op de lens
- Gewicht met de 2x converter komt teveel naar voren
Het focussen gaat prima, f/6.3 betekent wel heel nauwkeurig zijn. De weerstand is echter goed gekozen, zodat je nauwkeurig kunt focussen zonder dat dit meteen verloopt als je de foto neemt. Op mijn Sony camera zit de mogelijkheid voor focus highlighting, waardoor je snel zit wat er in focus is door een gele selectierand in het beeld.
De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met een standaardlens. Ik heb vergeleken met mijn Sony 55-210mm lens die standaard bij de e-mount series zit. Qua bruikbaar detail en scherpte komen deze overeen, dus je houd met de standaard lens op 210mm evenveel detail over als met deze lens van 500mm. Het belangrijkste verschil is dat je met deze 500mm in lightroom er toch een beter plaatje aan overhoud dan als je gaat croppen van de 210mm.
De beeldkwaliteit heb ik ook vergeleken met een Sony G lens, de 18-105mm powerzoom voor e-mount. Hierbij is duidelijk de Sony G lens de winnaar, ook op 105mm blijft bij deze lens meer detail over dan op 500mm. Als je de afstand en voldoende licht heb heeft de 500m echter de voorkeur, gezien deze in nabewerking betere afdrukken op kan leveren.
Met de 2x converter erbij tussen wordt dit een 1000mm lens. De converter gaat tussen de lens en het t-mount naar camera mount gedeelte. Het is wel even werk om dit te plaatsen en weg te nemen, op locatie zul je dit niet snel doen. De lens zelf is prima bruikbaar bij 1000mm als is dit vanuit de hand erg lastig, waar 500mm nog scherpe beelden oplevert lukt dit met 1000mm niet meer. Dit moet dus vanaf een statief. Dan loop je echter tegen het punt aan dat de lens met de mount en converter zwaar wordt, en er geen mogelijkheid is om de lens op de statief te bevestigen, in plaats van de camera. Voor de camera wordt dit te zwaar, dus ik moet nog iets verzinnen om de lens op het statief te kunnen bevestigen.
Beoogd gebruik: De eerste indruk die ik heb is dat deze lens een waardige aanvulling is op standaardlenzen. Je moet echter rekening houden met de beperkingen, zoals vast diafragma en handmatige focus. Voor mij is dit een mooie lens om op de veluwe mee rond te lopen bij het juiste licht, maar voor op vakantie e.d. is het te omslachtig. Ik ga nog een poging doen om deze lens ook voor sterrenopnamen te gebruiken, met de 2x converter zou dit ook goede plaatjes en video moeten opleveren.
Let er bij uw camera op dat deze de mogelijk heeft voor ontspannen zonder lens functie, dat moest ik in mijn camera aanzetten.
Afbeelding 1: Samyang 500mm (1/1000, ISO 320)
Afbeelding 2: Samyang 500mm / 1000mm met x2 converter (1/4000, ISO 6400)
Twee foto's zonder statief, hierbij houd ik minimaal 1/1500 aan, dus gaat de ISO om hoog. Bij nabewerking moet voornamelijk het contrast omhoog gegooid worden, met raw bestanden komt er dan nog wat bruikbaars uit, zoalng je niet gaat inzoomen. Ik moet dus op zoek naar een monopod statiefje voor een langere sluitertijd. Tot ISO 1600 is het contrast bruikbaar, daarna wordt het snel minder. Tot ISO 800 is optimaal, maar dan moet ik wel met een driepoot statief aan de slag.
Afbeelding 3: Samyang 500mm (1/1600, ISO 1250, bewerkt)
Afbeelding 4: Samyang 500mm (1/2000, ISO 10000, bewerkt)