[img=620]dWR1yBij[/img]
Mijn eerste review over een moederbord: de P5Q Deluxe. Dit moederbord heb ik ooit overgekocht van een medetweaker. En heb ik een aantal maanden gebruikt icm een Intel C2Q Q6600 (GO stepping), Coolermaster 520Watt modulair, Jetway 3870X2 en 2X2GB OCZ2P 1066 geheugen.
Ik heb dit moederbord in complete staat ontvangen, inc mooie stickers. Na ontvangst ben ik gelijk bezig gegaan om dit bordje in te bouwen in een Lancool metalboned K7.
Specificaties (gecopieerd van de asussite, niet volledig anders wordt het zo lang)
CPU LGA775 socket for Intel® Core™2 Extreme/Core™2 Quad/Core™2 Duo/Pentium® dual-core/Celeron® dual-core/Celeron® Processors
Compatible with Intel® 05B/05A/06 processors
Supports Intel® 45nm Multi-Core CPU
Chipset Intel P45/ICH10R with Intel® Fast Memory Access(FMA) support.
Front Side Bus 1600/1333/1066/800 MHz
Memory 4 x DIMM, max. 16GB, DDR2 1200/1066/800/667MHz, non-ECC, un-buffered memory
Dual channel memory architecture
*Refer to
www.asus.com or this user manual for the Memory QVL(Qualified Vendors Lists).
**When installing total memory of 4GB capacity or more, Windows® 32-bit operation system may only recognize less than 3GB. Hence, a total installed memory of less than 3GB is recommended
Expansion Slots 2 x PCI Express 2.0 x16 slots, support ATI CrossFireX™ technology at x8 link
(PCIe x16_1 blue, PCIe x16_2 black*)
1 x PCI Express x16 slot at max. x4 link(black)
2 x PCI Express x1 slots
2 x PCI slots
*PCI Express x16_2 slot (black at max. x8 link)
CrossFire Support ATI CrossFireX™ technology, up to Quad CrossFireX
Storage Southbridge
- 6 x SATA 3Gb/s
- Intel® Matrix Storage Technology with RAID 0, 1, 5, 10 support
Marvell 88SE6121
- 1 x UltraDMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices
- 1 x External SATA 3Gb/s port (SATA On-the-Go)
Silicon Image Sil5723 (Drive Xpert technology)
- 2 x SATA 3Gb/s
- Supports EZ Backup and Super Speed functions
*Drive Xpert function is available only when the hard disk drives are set as data drives.
LAN Dual Gigabit LAN controllers
Marvell 88E8056/88E8001® Gigabit LAN controller featuring AI NET2,Teaming and Redundant
Audio ADI® AD2000B 8-channel High Definition Audio CODEC
- Support Jack-Detection, Multi-Streaming, and Front Panel Jack-Retasking
- Coaxial/Optical S/PDIF out ports at back I/O
- ASUS Noise-Filtering
IEEE 1394 LSI®L-FW3227 controller supports 2 x IEEE 1394a ports(one at mid-board; one at back panel)
USB Max. 10 USB2.0/1.1 ports(4 ports at mid-board, 6 ports at back panel)
ASUS Unique Features ASUS Exclusive Features:
- ASUS True 16-Phase Power Design
- Express Gate SSD
ASUS Power Saving Solutions:
- ASUS EPU-6 Engine
- ASUS AI Nap
Form Factor ATX Form Factor, 12"x 9.6" (30.5cm x 24.4cm)
[img=620]TCnKY9Xt[/img]
Installatie
Het inbouwen in de case ging redelijk makkelijk, aangezien de Lancool een verwijderbaar mobotray heeft.
Als processorkoeler heb ik een Arctic Freezer pro gekocht. Het installeren van deze vond ik vrij lastig. De P5Q heeft namelijk vrij hoge koperen koelblokken om de CPU heen zitten. Hierdoor werd de ruimte vrij beperkt. Het is me uiteindelijk gelukt, want er zitten groeven in de koelblokken waardoor je precies genoeg ruimte hebt. Dit had ik graag anders gezien. Daarna het mobo vastschroeven op de tray en in de kast zetten. Nadat ik dit had gedaan liep ik gelijk tegen het 2 probleem op: De 8-pins powerstekker, die zit links boven naast de koeler. Hierdoor werdt de ruimte beperkt om de stekker vast te drukken met mijn hand. Een tangetje bood uitkomst. Daarna heb ik de rest van de kabels aangesloten. 24-pins powercable, 2x PCI-E voor de 3870X2, satakabels voor schijven en brander en uiteraard de rottige power/reset kabeltjes, die gelukkig nu dankzij Asus makkelijk aan te sluiten zijn dmv de easy-connector(en stekker die alle kabeltjes samenvoegt tot 1). Toen alles had aangesloten, werd het tijd om te booten.
Maar er gebeurde niks, wel gingen de fans aan maar ik zag geen opstartscherm

Dus maar gedrukt op het handige resetknopje op het moederbord, nu deed hij het wel en kwam ik in het opstartscherm. Hier werd ik voor het eerst geconfronteerd met Express Gate, een in mijn ogen niets meer dan een Gimmick waardoor je snel de beschikking hebt over mail en internet in een (volgens mij) linux-omgeving. Dit heb ik dan ook via de Bios snel uitgezet, aangezien mijn PC 24/7 aan staat.
Lay-out
Dit item komt op een voldoende uit, persoonlijk had ik graag de 8-pins stekker aan de rechterkant geplaatst.
Lijkt mij handiger tevens kan het een probleem zijn door de indeling van de CPU omgeving om hele grote koelers te plaatsen, (bijv. Scythe Infinity), dit weet ik niet zeker heb het niet getest maar mijn Arctic was al lastig genoeg. Ook een ide en floppypoort lijken me in deze tijden niet meer nodig. Hier offer je alleen maar ruimte mee op. Over niet handig gesproken, op de P5Q-Deluxe zitten 8 sata connectors waarvan er 4 haaks zitten dit is prettig met aansluiten, maar er zitten er ook 4 recht op het bord. Waar vooral de voorste die dicht bij het bovenste PCI-Express slot problemen kan opleveren met installatie van grote graka's. Waarom nou niet de floppy of Ide poort weghalen en alle satapoorten er haaks opzetten.
Gebruik
Na alles geinstalleerd te hebben, heb ik er uiteraard een cleane windows ultimate X64 installatie overgegooid, alle programma's em drivers geinstalleerd alle windows updates opgehaald en ik kon aan de slag. Eerst heb ik 3DMark 2006 gedraaid, hier heb ik een score behaald op default settings 1280x1024 van
13489. Dit vond ik laag met een 3870X2 maar na wat andere reviews te hebben gelezen worden hogere score's behaald icm betere processors zoals de Q9550 over overgeklokte exemplaren.
Overklokresultaten kom ik later op terug. De daaropvolgende weken heb ik mijzelf prima vermaakt met dit bordje. Games spelen prima en stabiel. Desktopwerk gaat ook goed geen freezes of BSOD's niks van dit alles. Qua stabiliteit een prima bordje.
Bios
Het komende stukje is gewijd aan de bios. De bios heeft heel veel opties.
Uiteraard de standaard opties zoals volgorde van booten, hardwaremonitor, biosupdate, EIST, sataconfiguratie, Inputdevices enz.
Maar wat vooral de aandacht trekt is het zeer uitgebreide tweakingmenu. Hier kun je alles instellen mbt overklokken timings, voltages FSB ed. Het mooie is dat je ze zowel handmatig kunt instellen. Maar ook uit een lijst kunt selecteren. De Bios is in mijn ogen zeer uitgebreid, en voldoet voor menig tweaker optimaal.
[img=620]EvtyGh61[/img]
Overklokken
Ik ben zelf geen hardcore overklokker maar heb vooral om mijn 3dmarkscore te verhogen toch wat testen hiermee gedaan. Inclusief een CPU voltage van 1,4, kwam ik tot een overklok van 3,5GhZ Prime stable. Dit zorgde voor temperaturen Idle van 35 en onder load van 67 graden. Wanneer ik hoger probeerde te gaan, crashte mijn systeem. Ik ben niet verder het voltage gaan verhogen. En was hier tevreden mee.
Wat mij wel opvalt maar misschien dat iemand mij dat kan uitleggen is dat elke core een andere temp heeft.
zie hieronder:(zijn dus de overklok temps)
Idle
core1 67
core2 70
core3 66
core4 68
Toen ik mijn overklok stabiel had lopen voor enkele uren heb ik nog een keer 3dmark 2006 laten lopen.
Hier haalde ik nu 15166 3dmarks. En daar was ik best content mee. Voor zover het overklokken.
Featureset
Zoals je al bij de specificaties kunt lezen heeft dit bordje best wat extra's, de q-connector, een handige i/o backplate die voorzien is van schuim. Waar er eerder scherpe stukken zaten bij dit panel, is het nu heel eenvoudig dit te gebruiken. Genoeg USB-poorten(voor mij dan) E-sata, 2x Gigabitlan etc. Ik beoordeel dit onderdeel dan op een goed. Maar je betaald hier ook voor.
[img=620]a1XYTyCe[/img]
Persoonlijk vind ik dit bordje een prima bordje. Asus heeft zeker wat laten liggen bij de layout. Maar niet onoverkomelijk. Ik heb hiervoor een P5B deluxe gehad maar ik heb weinig verschil gemerkt tussen beide bordjes. Gevoelsmatig dan, want ik heb met de P5B geen tests gedaan. Ook het revolutinaire " 16 phase powersystem" heb ik geen mening over ik heb geen verschil kunnen merken mbt de P5B(qua stabiliteit). Het bordje is intussen verkocht, maar wou toch even laten weten wat ik ervan vindt.