Intro
Mijn Samsung Chromebook 1 was meer een probeersel, dan dat ik serieus een extra laptop nodig had. Mijn Dell Vostro met inmiddels 8GB RAM en dikke SSD was voor alles dat ik normaliter wilde doen voldoende. Toch ben ik de Chromebook in veel meer situaties gaan gebruiken dan ik voorheen had gedacht. Vooral voor bezoek; gast-account & mensen met een Gmail kunnen direct alles veilig op de laptop doen en je knikkert na hun bezoek het account er weer af. Maar ook buiten de deur was de laptop ideaal: zeer klein, licht en een lange accuduur. En dat voor een laptop van een paar honderd euro. Niet verwonderlijk dat mijn oog ook viel op de tweede editie van deze laptop.
Waarom de 13,3 ipv de 11,6"?
Het scherm van de
Samsung Chromebook 1 was niet erg groot. Op zich geen probleem, maar in een spreadsheet is het fijn als je wat meer cellen ziet. Voor het betere werk is FullHD voor mij een minimum. De 13,3" versie was niet veel groter en zwaarder (1,39kg) dan de 11,6" (1,1kg), dus vandaar mijn keuze. Het prijsverschil was ook klein (74 euro ten tijde van het schrijven van deze review).
Specs
Naast de specificaties die al op T.net staan, ben ik de volgende zaken tegengekomen.
- 4GB geheugen is van het 1600Mhz, DDR3L type
- Wifi is van 2x2 ac type (867Mbit)
- Webcam type SC-10HDM13631N - 720p
- Dual array microphones
- Nog twee sensoren, waarschijnlijk een proximity & een light-sensor
Beeldscherm
Het Full-HD scherm is een verademing en kan zich meten met die van een 'normale' laptop van gemakkelijk de dubbele prijs. Raar dat laptop met een hogere resolutie ineens zo'n sprong in prijs maken. Gelukkig was dat bij de Chromebook 2 niet. Het is geen IPS scherm, dus de kijkhoek is acceptabel, maar niet briljant. Het is helaas geen touch-scherm zoals bij de Chromebook Pixel. Het TN-scherm is niet even fel als een modern IPS scherm, dus is buiten in de volle zon werken lastig. Het scherm spiegelt dan flink, dus zul je een plek in de schaduw moeten zoeken.
CPU & Memory
4GB RAM is prima voor ChromeOS en het dubbele van de vorige iteratie. De CPU is niet meer een
dual-core 5250 Exynos, maar een Octo-core Exynos 5800 (speciale editie van de
5422 voor Google). Meer dan genoeg voor surfwerk, en helemaal stil en zonder warmteproductie.
Wifi
Er zit 2x2 wifi AC op deze laptop; in theorie dus bijna 900Mbit. De AC-versie wifi zou nog worden toegevoegd aan de firmware, maar heb dit nog niet getest. Hij functioneert wel prima snel op zowel 2.4 als 5Ghz.
Bouwkwaliteit
Bij goedkope laptops is dat nogal een gok. De afwerklaag aan de bovenkant is erg netjes. De onderkant is wel van gewoon plastic. Mijn chromebook 1 zit wel onder de krasjes, maar dat maakt mij niets uit; dan kan ik hem tenminste gewoon echt gebruiken zonder er over na te denken. De bezel is wat mij betreft veel te groot. Als ik de Chromebook 1 (2cm onder en boven, 1,6cm zijkanten) naast de Chromebook 2 (1,9 cm onder en boven, 1,4cm zijkanten) leg, dan is hier maar een klein beetje verbeterd. Van mij mogen deze randen nog een stuk kleiner (lees weg!).
Linux
Naast een zeer prima ChromeOS was ik op mijn Chromebook 1 altijd van plan geweest om Linux te installeren. Leuk om te doen en geeft mij een wat uitgebreidere werkomgeving (ik mis mijn console!). Dagelijk werk doe ik het liefste in Arch Linux. Ik heb voor de Chromebook 2 hetzelfde voornemen; wie weet gaat het er nu wel eens van komen.
ChromeOS
Versie 34 van Chrome was voorgeinstalleerd en na enkele minuten kreeg ik de melding dat er een nieuwe versie klaar stond voor installatie. Die installatie en reboot duurder 15 seconden en ik kon weer verder. Wat mij betreft kan dit echt niet beter. Inmiddels draai ik versie 37 en alles werkt bijzonder soepel en snel.
Al met al ben ik zeer tevreden over deze kleine laptop. Licht, zuinig en een prachtig OS waar echt vrijwel iedereen mee uit de voeten kan. Voor powerusers, zoals Tweakers, is er altijd de mogelijkheid om er een Linux op de installeren. Al met al een nette laptop voor een zeer nette prijs. Wat mij betreft echt voor iedereen een aanrader.
Meer leesvoer
Historie
Deze review is een work-in-progress. Zie hier de changelog:
2014-10-08 Kleine aanpassingen, na half jaar gebruik
2014-05-20 Kleine aanpassingen