Iiyama ProLite E2407HDS-1 Zwart Review

Erik888
28 januari 2009, laatste update op 9 februari 2009, 25.555 views

Iiyama ProLite E2407HDS-1 Zwart

Sinds 27-1-2009 ben ik in het bezit van de Iiyama ProLite E2407HDS-B1.
De keuze
Ik was op zoek naar vervanging van mijn 17" CRT-monitor. Ik had eerst mijn oog laten vallen op de Samsung T220, prima design en prijs/kwaliteit-verhouding. Maar daarna kwam ik deze 24" tegen voor slechts een iets hogere prijs. Qua design is deze misschien iets minder maar dat blijft altijd een persoonlijke smaak. De meeste mensen kijken tenslotte niet naar een scherm als deze uitstaat en als deze aanstaat dan wordt er toch naar het paneel gekeken ;-]

Pluspunten

• Prijs
  • Helderheid
  • Geen ghosting
  • Formaat
  • Tiltfunctie (kantelbaar)

Minpunten

• Voor kleurechtheid lieverhebbers het TN-paneel.

Sinds 27-1-2009 ben ik in het bezit van de Iiyama ProLite E2407HDS-B1.

De keuze
De verhoudingen zijn trouwens 16:9, waardoor het een native resolutie heeft van 1920*1080. Aangezien mijn vorige monitor een ouderwetse 17" CRT was heb ik geen vergelijking met een 16:10, maar ik zie vooralsnog geen nadelen. Hierdoor is het trouwens geen 24" maar 23,7 ", maar een kniesoor die hier op let.

Gebruik
Ik gebruik het scherm met name voor:
- gaming
- programmeren
- alledaags browse- en typewerk

Ik gebruik het scherm (nog) niet voor:
- films
- video- of fotobewerking

Het apparaat
De volgende kabels zijn meeleverd:
- 220V stroomkabel
- DVI-kabel
- D-sub kabel (VGA)
- Audio kabel (mini-jack)

Aansluitingen:
- HDMI
- DVI-D
- D-sub
- Audio (mini-jack)

Er zit geen USB hub, cardreader of component aansluitingen op, maar die gebruik ik toch niet.

Beeldkwaliteit
Ik heb de monitor maar kort in gebruik en zal dit stuk nog aanvullen / herschrijven, maar hier alvast een eerste indruk.
Op het scherm heb ik geen dode pixel(s) kunnen ontdekken, ik heb getest met DPT. De helderheid is prima. Het zwart is net niet helemaal zwart met de standaardinstellingen, ik heb dit nog niet aangepast. Ik vind dit echter niet storend en zal binnenkort dit proberen iets bij te stellen. De kleuren zien er prima uit, scherp en helder. Ik heb ook geen last van blacklightbleeding, ghosting of inputlag.

Bouwkwaliteit / design
Het scherm komt degelijk over en staat stevig om zijn voet.
Het scherm heeft een zwarte pianolak, in mijn ogen niet te flashy, maar dit blijft natuurlijk altijd persoonlijk. Het design is verder strak, smalle rand en kleine toetsen aan de voorkant. Ze zijn niet storend, maar ik had het mooier gevonden als deze aan de zijkant hadden gezeten.
Het scherm is niet in hoogte verstelbaar, maar heeft wel een tiltfunctie. Aan de achterkant zit een kabelklem die de kabels netjes bij elkaar houdt.
De voet van de monitor is in zijn geheel te demonteren door een paar kruiskopschroeven los te draaien. Om een bevestigingssteun vast te maken, zitten in de achterkant 4 schroefgaten.

OSD
Werkt prima, te bedienen met 4 knoppen. Alle te verwachten mogelijkheden zijn aanwezig.

De eerste indruk van het scherm is bijzonder goed, heerlijk formaat om mee te werken / gamen. Het design is strak en de monitor komt degelijk over. Gezien de prijs van € 213,- die ik ervoor betaald heb en de uitrusting van de monitor is dit in mijn ogen een prima aanschaf.

Ik zal de review binnenkort aanvullen, maar aangezien er nog weinig reviews te vinden zijn dacht ik alvast een eerste voorzet te geven.

Heb jij ook een Iiyama ProLite E2407HDS-1 Zwart?

Anoniem: 128809 30 januari 2009 17:08
De Iiyama ProLite B2409HDS komt komende maand in de winkel voor ongeveer de zelfde prijs is in hoogte verstelbaar en is te draaien is voor de rest het zelfde :)
Wellicht dat iemand met DEZE info ook nog wat kan ;)
Anoniem: 344894 @WiLLoW_TieN12 juni 2010 01:13
Dat is de iiyama e2407 hds B1
niet hetzelfde in bijvoorbeeld dynamisch contrast
Paradigit heeft de B2409HDS-1 ook al, tevens voor 249 euro. Ben benieuwd naar de webshop prijzen binnenkort.
Ik denk dat je niet echt een goede review kan geven wanneer je net overstapt van een 17" CRT scherm. Het is al moeilijk om de kwaliteit van het ene scherm met het andere te vergelijken, laat staan wanneer je in principe vergelijkt met een (oude) 17" CRT. Dan is namelijk elk nieuw scherm een stuk mooier !

Verder is de verhouding van 16:9 met Full-HD juist bedoeld voor (bluray) HD films en series die met die verhouding zonder zwarte rand weergegeven kunnen worden. Vergeleken met 16:10 (en zeker 4:3) is het misschien leuk breder en voor het idee lekker modern. Echter met elke ander gebruik dan film of video is het slechts een gemis aan horizontale hoogte (1920x1080 vs 1920x1200) zonder echt een goede reden. Goedkoper is het namelijk 9 van die 10 keer niet.

Niet onaardig bedoeld, maar misschien een informatief standpunt voor anderen op zoek naar een monitor.
Hoe doen de speakers het op deze monitor? Ik ben namelijk geïnteresseerd om deze monitor te gebruiken voor zowel een XBOX 360 als mijn pc. Voor mijn pc heb ik zelf wel speakers maar voor de XBOX vraag ik me dit toch echt af.
Misschien is het leuk om een afbeelding toe te voegen. Verder vind ik het een goede review. Ik wacht met spanning ;) op aanvullende informatie, omdat ik zelf ook deze monitor wil aanschaffen.

Kun je mij misschien verstellen waar de wantmontagecontactpunten zijn geplaatst? Is het mogelijk om de voet weg te halen, zodat die er, niet nutteloos onderhangt als ik hem aan mijn steun monteer?

Heb een foutje kunnen ontdekken. Er bovenin dat je in het bezit bent sinds januari 2009, terwijl het artikel begint met 'ik ben sinds 27-1-2008 in bezit van ......'.
Foutje hersteld, ik zal eens kijken waar de wantmontagecontactpunten zijn geplaatst. Als de monitor uit de doos komt, moet de voet op een stuk geklikt worden dat onder het scherm uitsteekt. Ik weet niet of dit gemakkelijk te verwijderen is, ik zal van het weekend even kijken.
Ik gebruik het scherm (nog) niet voor:
- films
- video- of fotobewerking

Dit is juist de reden om voor een 24 inch te kiezen.!
24 inch is ook zeer handig om te programeren!! sterker nog dan heb ik persoonlijk zelfs het liefst meerdere schermen
Ben ook erg benieuwd naar deze monitor i.c.m een PS3.
Sommigen zeggen dat je beter kan wachten op de Iiyama ProLite B2409HDS-1 ?
Dat is dan mooi toch voor die sommigen. Je kunt wel blijven wachten..Als het enige verschil een verstelbare voet (in de hoogte is) vraag ik me af of het het prijsverschil waard is..

Reken er maar op dat de nieuwe variant relatief fors duurder zal zijn.
Ik ben binnenkort van plan om een nieuwe monitor te kopen. Ik zit te twijfelen tussen een Samsung T220 en een Iiyama ProLite E2407HDS-B1. Heeft iemand deze schermen met elkaar vergeleken (beeldkwaliteit). De grootte en de resolutie maken mij niet zoveel uit. Welk scherm zou ik het beste kunnen kopen?

[Reactie gewijzigd door arjankol op 25 juli 2024 20:58]