Cowon iAudio S9 16GB Zwart Review

27 januari 2009, laatste update op 17 november 2015, 2.894 views Rapporteer

Voorwoord Ten eerste heb ik deze gekocht als vervanger voor m'n Nano 2G. De Nano heeft bij mij regelmatig last van hickups en na een paar jaar was het tijd voor iets nieuws en beters. Wat betreft mp3 spelers en kwaliteit is de markt vrij beperkt en kwam ik snel op Cowon uit en uiteindelijk de S9 na de nodige lovende reviews op engadget heb ik deze dan ook maar besteld in de UK. 6W72MWhN De specs Dimensies57 x 106 x 12.8 mm Gewicht77 gram Scherm3.3 inch AMOLED Touch Display, 16.7 mn colors, 480...

Pluspunten

• Nette vormgeving
  • Lange batterijduur
  • Geen ITunes

Minpunten

• Kleine schoonheidsfouten
  • Ontbreken sd-slot

Voorwoord

Video codecsMPEG-4, DivX, XviD, WMV
Foto formaatJPEG
Kleuren behuizingChrome Black, Titanium Black

Opslag ruimte8-16GB
Batterij duur11 tot 55 uur (360 op standby)
OverigeVoice Recording, FM Radio, Bluetooth, Games, Custom EQ

Verpakking en inhoud
De verpakking is een langwerpige doos met daarin de mp3 speler, oortelefoon, usb kabel en een cd met handleiding. Volgens de handleiding is er ook ong een tv-out en line-in kabel beschikbaar. De handleiding heeft verbazend genoeg ook een Nederlands deel. Op de cd staat de handleiding nog een keer en een tooltje om je films om te zetten naar een kleiner formaat.

[img=620]UizIPTWx[/img]

Vormgeving
Het is iets waar je van moet houden uiteraard echter het voelt erg prettig aan. Geen hoekige randen en zit lekker in je broekzak. De behuizing is van kunststof, normaal zou je bang zijn dat dit erg zwak overkomt echter deze laat zich niet torderen en hoor je dus ook geen goedkoop gekraak. Een voordeel qua materiaal keuze is dat het gewicht erg laag blijft. Er zijn twee uitvoeringen Chrome Black en Titanium black. (Een keuze waarvan ik niet op de hoogte was tijdens de bestelling en heb ik overigens ook nog nergens gezien)
Qua behuizing is de S9 verder erg strak en zijn de uiteindes uitgerust met de nodige knoppen zodat je ook van track kunt veranderen zonder te kijken. Een klein minpuntje is dat de behuizing vermoedelijk geschroefd is, in de achterzijde zijn namelijk een 4 tal putjes op de hoeken die afgedekt zijn. Misschien was het wat netter geweest als ze gekozen hadden voor een click mechanisme. Ook op de randen zie je een kleine overgang in de shell zelf.

(Touch)screen
Dit was een van de redenen om de S9 te kopen. Het is een 3,3 inch AMOLED scherm met een hoge resolutie. AMOLEDs hebben een beter verbruik, helderdere kleuren en zijn dunner ten opzichte van een gewone LCD. Een nadeel echter dit gaat op voor iedere touchscreen is dat het snel vettig wordt. Ook de S9 heeft hier dus last van, dat daar gelaten is de functionaliteit wel erg prettig in tegenstelling tot sommige concurrenten.

[img=620]x2S5Vz0W[/img]

Geluid
Hier draait het uiteindelijk toch om wat betreft gebruik. Dankzij de brede support qua formats is het mogelijk om hogere kwaliteit tracks te copieren samen met een redelijke headset is hier niets mee mis. Toch blijf ik in het algemeen een voorstander voor een aparte headset, 200 a 250 euro voor een mp3 speler en 5 euro voor de headset staat voor mijn gevoel niet zozeer in verhouding.

Batterij
De batterij gaat bij het kijken van een film ongeveer 10 a 11 uur mee en tijdens het luisteren van muziek een kleine 50 uur. Althans volgens de handleiding al moet ik zeggen dat deze erg lang meegaat en dat dit aardig kan kloppen. Opladen gaat wel wat langzaam vergeleken met mijn mobiel bijvoorbeeld die ik in 5 minuutjes vol heb duurt dit toch snel wanneer de accu bijna leeg is een uur.

Software
Tijdens het opstarten geeft de mp3 speler aan welke firmware erop staat, deze was de V2.06. Via de site heb ik vervolgens de V2.07 geupdate aangezien Cowon bekend staat om de vroege slechte firmwares. De laatste upgrade bevat echter maar kleine upgrades, te weten:
  • On/Off optie om het pivoteren van het scherm uit te zetten
  • Power saving als de serie op pauze staat
  • Aanpasbare fontsize voor de subs bij de tv-out
  • Syncen van de subs
  • Document mode verbeterd
Vervolgens de software zelf is zeer eenvoudig. Een helder overzicht met de diverse functies. Het reageert erg snel en intuïtief. Een groot voordeel voor deze speler is dat je met een simpele usb kabel je muziek maar ook andere files zo ernaartoe kan copieren zonder tussenkomst van aparte software.

MP3 Player
Overzichtelijk en eenvoudig. Tijdens het luisteren naar de muziek krijg je indien aanwezig de cover te zien. Dit zorgde bij mijn Nano nog wel eens dat deze bleef steken, de S9 daarintegen heeft hier geen moeite mee. Verder kun je ook een playlist opbouwen al luisterende. Ook bevat de speler een equalizer wat wel zo prettig is met een goede headset.

Movie Player
Met dit scherm wil je gewoon films kijken. In het algemeen heb ik het niet zo op kleine schermpjes echter hier is het erg prettig naar om op te kijken. Het scherm zelf is tov mijn LCD monitor erg scherp en heeft een resolutie van 480x272 pixel. De player zelf support Xvid/WMV9 files en het bijgeleverde tooltje converteert hier naartoe indien nodig. Echter films met een resolutie van 624 x 352 pixel speelt de Movie player zonder problemen af.

Prijs
Het is een redelijk dure mp3 speler echter gezien wat je krijgt is dit zeer netjes. Een complete mp3 speler met een uiterst helder schermpje.

Een zeer nette mp3 speler die erg stabiel is met een goede geluidskwaliteit. Er zijn een paar kleine puntjes die ontwerptechnisch misschien anders hadden gemogen maar dit zijn maar zeer kleine details. Het enigste wenselijke is misschien een iets betere headset.

Handige links
GoT ervaringen topic
Cowon homepage
iAudiophile (handige link met accesoiressen)
Review door GenerationMP3

Heb jij ook een Cowon iAudio S9 16GB Zwart?

Positief punt: Geen iTunes, waarom is dat een positief punt aan een mp3 speler?
Dan kun je er ook bij zetten: geen Windows media player.......
Persoonlijk vind ik het best redelijk werken, ik heb altijd het idee dat mensen die zeuren op iTunes eigenlijk nooit de moeite hebben genomen om te kijken hoe het werkt.
Verder nette review :)
iTunes heeft voor mij een tweetal minpunten, ten eerste is de support moeilijk via linux aangezien ik dan aangewezen ben op gtkpod verder heb ik geen intresse in losse software die bepaalt wat op mijn mp3 speler komt. Waarom lastig als het ook makkelijk kan, iets wat Cowon wel begrijpt.
Hoezo "geen wmp"?
Bij een niet-Apple mp3speler kan je elk programma gebruiken en je mp3speler voor opslag van alle data gebruiken. Bij de iPods móet je iTunes gebruiken.. of een ander programma die daar speciale ondersteuning voor heeft. Je hebt gewoon meer vrijheid en meer mogelijkheden.
(niet dat ik wmp gebruik ofzo, AIMP2 werkt beter voor mij).

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 17:06]

Heb je trouwens al eens geprobeerd om xvid files (bijvoorbeeld gedownloade tvseries, maar niet de 720p versies) af te spelen zonder te converteren? Dit zou bij de S9 prima moeten werken heb ik begrepen..
Net een epi van House geprobeert 624x352 23,97fps zonder problemen.
Mooie review :)

Zit wel even met 2 vraagjes.

Hoeveel blijft er van die 55 uur over als je 320kbps MP3's danwel lossless muziek afspeelt met de EQ (I use: 4-2-0-3-5) aan? Bij mijn D2 gaat de speelduur dan erg hard achteruit, helemaal als er een SD-kaart bij in zit, maar dat kan bij de S9 niet....

Wat valt er met de Bluetooth te doen? Had gelezen dat filetransfers niet konden...
Edit: Lees net iets over het gebruik met Bluetooth headphones, dat zou werken :)

Werkt de (indien aanwezige) shuffle functie?
Bij de D2 werkt die totaal niet....

[Reactie gewijzigd door Raven op 23 juli 2024 17:06]

320kbp's heeft geen invloed, lossless geen idee om eerlijk te zijn. En inderdaad een SD-slotje ontbreekt wat wel jammer is, daarintegen 16GB kom ik ook al een heel eindje vooruit mee.
Wat betreft de BT kun je je BT-heatset aansluiten of via de auto radio je muziek spelen zonder dat je er een kabeltje tussen moet steken.