--> Alle plaatjes zijn clickable! <--
NZXT Kraken G10 Zwart -- review
Reden van aanschaf
Ik ben sinds eind 2013 hobbymatig bezig met minen. Ik heb een Cooler Master HAF 932 case, met daarin tweemaal de MSI R9 280X. Dit werd alleen enorm warm, ondanks dat de 200mm intake fan vóór, 200mm intake fan side en 120mm intake fan onder constant op 100% draaien.
De videokaarten werden op sommige momenten zelfs 92 graden. Dat is natuurlijk veel te warm om 24/7 aan te laten, dus ben ik eens gaan kijken naar opties.
Een van de opties was 'gewoon' een aftermarket GPU koeler. Dat leek op zich een goeie, maar het voornaamste probleem was dat de videokaarten elkaar warm maken; De bovenste videokaart was altijd 5-9 graden warmer dan de onderste, omdat de warmte van de onderste, ook de bovenste videokaart warm maakt.
Zodoende kwam ik bij de Kraken G10 van NZXT.
Gebruikt in combinatie met:
Omdat je met alleen de Kraken G10 niet zo veel kan (is namelijk alleen een bracket, kom ik later op terug), moest ik nog andere onderdelen hebben, waarvan de voornaamste een waterkoeler. De Kraken G10 ondersteund vele verschillende waterkoelers, niet alleen die van eigen merk. Dat is natuurlijk een grote plus!
Omdat dit voor mij toch wel een beetje een probeersel was, ben ik gaan kijken wat de goedkoopste optie was. Ik heb even gekeken of ik 2e hands een closed-loop waterkoel setje kon krijgen, maar dit bleek lastig. Uiteindelijk heb ik de
Corsair Hydro H55 aangeschaft.
De Kraken G10 met de Corsair H55 werden gemonteerd op de eerder genoemde MSI R9 280X's, welke gehuisvest zijn in een Cooler Master HAF 932.
Hieronder enkele foto's van het systeem zoals hij was voordat ik aan het klussen ging:
Het systeem met twee videokaarten
De case, dicht, met een 200mm intake fan
Één videokaart er al uit gehaald om om te bouwen
De NZXT Kraken G10
Genoeg over alles er omheen, nu eens kijken naar het ding zelf!
De Kraken G10 is gewoon netjes verpakt, in een leuke verpakking met nog wat reclame en weet ik wat op de verpakking.
De verpakking
Er zit een dun doorzichtig folie over de verpakking heen, wat nog wat vlekken en krasjes moet opvangen.
Folie!
Maken we het doosje open, dan zien we een foam binnenkant met een foam 'dekseltje'. In mijn ogen keurig verpakt tegen stoten en vallen.
De binnenkant is met foam bedekt
Met het dekseltje eraf, zien we al de eerste onderdelen, de fan en een boel plastic zakjes met allerlei onderdelen.
Dekseltje eraf
Schroefjes, tiewraps, fannetje en een garantie papiertje
De fan betreft een 92mm fan van NZXT zelf. Deze heeft gewoon een 3-pins aansluiting zoals je ze allemaal ziet.
fan
In de zakjes zit van allerlei bevestigings materiaal
Zakje 1; alles om de backplate en de bracket aan elkaar te krijgen
Zakje 2; de backplate
Zakje 3; Instructieboekje, garantie blaadje en tiewraps
Halen we vervolgens deze foamlaag weg, dan komen we bij de daadwerkelijke bracket.
simsala
bim!
De Corsair Hydro H55
Hoewel ik hier niet een dubbele review wil gaan schrijven, wil ik wel heel even stilstaan bij de Hydro H55, want deze is natuurlijk onmisbaar voor het totaal plaatje.
Ook voor deze verpakking geld dat er een plastic doorzichtig folie omheen zit.
Verpakking
En ook hier staan op alle kanten allerlei informatie teksten, grafiekjes en vergelijkingen.
De verpakking zijkanten
Maken we de doos open, dan zien we ook hier een foam-achtige opvulling, met bovenop wat boekjes.
De binnenkant van de verpakking
Halen we dit weg dan zien we waar alle onderdelen gehuisvest zitten. Het karton wat je ziet is waarschijnlijk wat je ook denkt, best wel cheap spul wat je ook in supermarkten ziet waar ze appels in bewaren. Stukje minder 'eye-candy' dan bij NZXT, maar hé, het doet z'n werk.
De binnenkant van de binnekant van de verpakking
Achtereenvolgens zien we een 120mm fan zonder merkopdruk of iets dergelijks (met eveneens een 3-pins aansluiting), Een hele tas vol met aansluit materialen, en vervolgens de waterkoeler zelf.
fan
aansluit spul
waterkoeler
De MSI R9 280X
Al dit wonderschoon spul gaan we bouwen op de MSI R9 280X. Hiervoor moet natuurlijk eerst de stock koeler eraf.
De videokaart
In principe zijn alle schroeven voor de koeler op de achterkant van de videokaart, en deze zijn allemaal makkelijk los te schroeven met een kruiskop schroevendraaier.
schroefjes op de achterkant
Nadat ze er bijna allemaal van af zijn, stuitten we op één schroefje met een 'warranty void' sticker. Gelukkig zitten deze schroefjes zo los (lees: niet stroef of muurvast), dat ze makkelijk met een tangetje los te krijgen zijn. Geen warranty ge-void vandaag!
Het warranty void stickertje mag van mij blijven zitten
Nadat alles schroefjes er van af zijn kan de videokaart makkelijk van de koeler losgewipt worden
simsala
bim!
Zoals te zien doet MSI niet erg zuinig met koelpasta. Aangezien de koelpasta er toch van af moet is dit een mooie gelegenheid om meteen wat genuanceerder om te gaan met verse nieuwe koelpasta.
Oud
De resten rondom de chip zelf pulk ik er heel voorzichtig van af met een mini platte schroevendraaier, want de koelpasta zit helemaal vastgekoekt
Schoon!
Het monteren van de NZXT Kraken G10
Nu het echte monteerwerk! Allereerst maak ik het zakje open met daarin de aansluit schroefjes en geintjes. Een ding wat ik meteen op wil merken is dat de aandraai-moertjes een rubber laagje erop hebben. Hoewel het idee wel leuk is, is de uitvoering bagger, want deze moer is een draaiend deel. Aangezien het rubbere laagje erg soft is, draai je deze meteen stuk. Een best-practice is om deze er dus meteen preventief vanaf te halen.
Rubber laagje op het moertje
Weg ermee
Afijn, met dat aan de kant, is het eerste wat gedaan moet worden, de fan op de bracket schroeven. Dit is niet anders dan hoe standaard case-fans vastgeschroef worden, namelijk met zelf tappende schroeven die je in de fan draait.
De fan komt hier
Op deze manier
Vervolgens moeten we de backplate gaan voorbereiden. Omdat deze Kraken G10 compatibel is met meerdere videokaarten, zijn er drie verschillende afmetingen te vinden op de backplate. Voor mijn videokaarten heb ik de A-gaatjes nodig.
Het is in principe redelijk simpel, boutje in de goeie stand zetten (bij mij dus A), en moertje erop.
Ik moet de A-gaatjes hebben
Zo gepiept
Vervolgens steek je de backplate met gemonteerde boutjes in de gaatjes waar eerder de stock koeler zat.
Hier zie je de boutjes uitsteken van de Kraken G10
Nu is de waterkoeler aan de beurt. Van de Hydro H55 heb ik alleen de waterkoeler zelf nodig, niks van het bevestigingsmateriaal.
Het is een beetje tricky om de waterkoeler op de goeie manier in de bracket te krijgen, ze hebben namelijk allebei opstaande 'lipjes', die je achter elkaar kunt klemmen. Een beetje het idee van een trekhaak, maar dan helemaal rondom.
Het waterkoeler block valt precies in de uitsparingen
Uiteindelijk ligt het setje nu voorbereid en klaar om te monteren.
Dit gaat zometeen op de videokaart
Eerst wat koelpasta op de chip. Zoals gezegd ga ik het wat zuiniger aan doen met de koelpasta, zo'n drupje is genoeg.
Meer dan zat!
Vervolgens schuiven we de bracket over de boutjes heen. Op het bracket zit een soortgelijke verdeling van 3 gaatjes, en in mijn geval heb ik de binnenste nodig.
De bracket op de videokaart
En nu vastmaken met de eerder genoemde aandraai-moertjes! Let hierbij wel erop dat het pcb erg makkelijk buigt, dus houd constant in de gaten of 't pcb nog recht is. Gelukkig is redelijk makkelijk te checken of het koelblok al goed aansluit op de chip.
Aandraaien met mate
Houd constant in de gaten of het koelblok al goed vast zit op de chip
En klaar! Er zitten nog een tweetal rubber-achtige 'standoffs' bij, die aan een kant zelfklevende tape hebben. Deze kun je op de bracket, aan de kant waar de fan zit, eraan plakken zodat deze op je videokaart kan leunen. Ik was ze helemaal vergeten en daarna waren ze er niet meer onder te proppen, maar ik merkte dat de bracket al zodanig goed vastzat door de vier bouten, dat deze standoffs eigenlijk weinig zin hadden.
Gemonteerd!
Dit is hoe de case eruit zag toen één van m'n videokaarten klaar was:
De case met de videokaart
Nadat ook de tweede klaar was, heb ik even wat om moeten gooien, en zag het er uiteindelijk zo uit:
De case met twee videokaarten
De resultaten!
In één woord?
VERBLUFFEND!
Zoals eerder gezegd is dit mijn mining PC. Deze heeft een hele simpele AMD Sempron processor, 4GB werkgeheugen wat ik ergens in een la heb gevonden, en dat was het wel zo'n beetje. Om toch een vergelijking te kunnen maken heb ik twee tools gebruikt, te weten Furmark en Unigine Valley.
Hieronder een vergelijkingsschema:
Temp2: 40
Temp3: 39 | Temp1: 24
Temp2: 28
Temp3: 29 |
Zoals te zien is, zijn hier duidelijke winsten merkbaar.
LET WEL: Ik heb mijn koelers aangesloten op molex-connectors van mijn voeding, zodat deze altijd op 100% draaien. Ik kan dus geen oordeel geven over de geluidsproductie/koelprestatie verhouding. Er zijn echter andere reviews op internet waar aangegeven wordt dat de geluidsproductie dik in orde is, in ieder geval de 92mm fan die meegeleverd wordt. De geluidsproductie van de waterkoeler hangt natuurlijk af van het gekozen merk waterkoeler.
Voor de miners, een bekend schermpje van CGMiner, met nu wel wat leukere temperaturen in plaats van 92 graden en 89 graden....
Zelfs nu na een uur of 4 draaien, zijn de temps respectievelijk 53 en 52 graden.
---------------------
Al met al is het verschil ontzettend duidelijk merkbaar. Niet alleen wordt de videokaart veel koeler, maar ook kun je de warmteafgifte verplaatsen (net als 'normale' waterkoelers), zodat de warmte die de videokaart afgeeft, meteen naar buiten de case verplaatst wordt. Dit scheelt ook bij warmteontwikkeling van andere componenten in je case.
Het is natuurlijk wel zo dat je zelf nog een waterkoeler moet aanschaffen, en dat kan de prijs ineens erg hoog maken; De bracket zelfs is ongeveer €30,- maar voor een nieuwe waterkoeler van 120mm was ik al ongeveer €55,- kwijt, waardoor het totaal dus op €85,- komt. En dat is best veel voor wat videokaartkoeling.
Daarnaast is wel het vermelden waard dat je pér videokaart wel met 3 3-pins aansluitingen zit; één voor de pomp van de waterkoeler, één voor de fan op de bracket, en één voor de fan op de radiator. Nu zijn er ook waterkoelers (o.a. die van NZXT zelf), die verloopjes hebben zodat je in ieder geval van 2x 3-pins naar 1x 3-pins kan, maar het is wel iets om rekening mee te houden!
Ten slotte moet er even rekening gehouden worden met het feit dat door deze bracket, de videokaart 3 sloten inneemt(!)
Zie voor meer kritiek het puntenlijstje.