De eisen die ik had toen ik opzoek ging naar een toetsenbord waren:
-Simpele look
-Niet teveel poespas (zoals macro knoppen & ledjes)
-Wel goed om te gamen
-Robuust
-Goede gebruikerservaring
De reden van deze review is omdat er weinig reviews van dit specifieke toetsenbord incombinatie met MX Cherry Brown Switches beschikbaar zijn.
De algemene beoordeling heb ik op uitstekend gezet. Ik ben ontzettend enthousiast over dit toetsenbord. Let wel, dit is mijn eerste mechanische toetsenbord incl het gebruik van Cherry MX Brown Switches.
De functionaliteit van het toetsenbord is uitstekend. What you see is what you get. Zo zitten er knoppen op om het volume te regelen, je kan je windows-knop ''locken'' en je kunt switchen van keyboard rollover mode naar 6 key registery mode ofwel: de NK knop. De toetsen hebben ietwat meer incaping dan gebruikelijk bij toetsenborden, hierdoor blijven je vingers beter zitten op je toetsen. Ook maakt dit het gemakkelijker om je toetsen juist te raken, je grijpt niet snel mis.
De precisie is ook uitstekend, dit zal ook deels te maken hebben met het feit dat ik nog nooit een mechanisch toetsenbord gebruikt heb. De toetsen dienen maar licht ingedrukt te worden voor registratie. Ingame merk je vooral dat je wat soepeler kan bewegen, doelend op Counter-Strike:GO.
Ik heb voor MX Brown switches gekozen omdat dit de middenweg zou zijn voor een mechanisch toetsenbord. Er is toch nog klikgeluid en je voelt lichte ''feedback''. Dit ervaar ik als prettig en niet té overdreven, het maakt wel meer herrie dan een regulier Microsoft toetsenbordje van 15 euro.
De bouwkwaliteit van dit product is uitstekend. Je voelt dat je wat om handen hebt, het toetsenbord heeft een flinke backplate en dat voel je aan het gewicht. Het toetsenbord verplaatst zich niet gemakkelijk als het eenmaal op het bureaublad ligt. Daardoor laat het toetsenbord een robuuste indruk op mij achter. De toetsen zijn gelaserd wat ervoor zorgt dat de cijfers/letters niet snel zullen vervagen. Ook worden er extra WASD knoppen bijgeleverd in het oranje. Dit geeft een leuke feature weer op je toetsenbord, het voordeel zie ik er nog niet echt van in.
De prijs vind ik voldoende, het had niet meer mogen wezen. Persoonlijk vindt ik het erg prijzig voor een toetsenbord. Als je de prijs echter vergelijkt met concurrentie, valt het wel weer mee. Ik heb het altijd moeten doen met een toetsenbord van +/- 15 euro. Of Ducky de beste keuze is voor dit geld t.o.v. de concurrentie, daar heb ik geen idee van (helaas).
De vormgeving heb ik een voldoende gegeven. Dit omdat het toetsenbord toch wel wat hoger is dan een normaal toetsenbord. Neem dit in overweging bij de aanschaf van het toetsenbord. Ducky levert wel polssteuntjes maar die zijn prijzig, zo rond de 40 euro, kalfsleder dat dan weer wel. Verder vindt ik de vormgeving van toetsenborden eigenlijk nooit zo spannend, ik houd van simpel.
Het kopje
ergonomie valt eigenlijk ook wel onder de noemer van vormgeving. Omdat het toetsenbord iets hoger is, moet je de pols meer naarboven knikken dan bij een regulier toetsenbord. Dit zou problemen kunnen opleveren op termijn. Ik ben een vrij groot gebouwd persoon, waardoor ik hier eigenlijk geen last van ondervindt. Echter attendeerde mijn vrouw mij daarop. Zij moet haar pols flink buigen om de toetsen goed te kunnen aanraken. Ik had het wel netter gevonden als Ducky hierop had geattendeerd in de product omschrijving, maargoed.
Zie hier over RSI door toetsenbord & juiste houding:
''polsen in lijn met de onderarmen, met minimale buiging naar boven, beneden. links of rechts''
Ik hoop dat deze review jouw in een goede weg kan leiden om een goede overweging te maken tussen toetsenborden. Ik sta ervoor open om PM's of reacties te ontvangen onder deze review. Zoals je kunt zien heb ik de review aangepast naar meer formeel, hopelijk objectief met een kleine inbreng van eigen mening.
Groeten,
Dr.Root
(Foto's volgen, probleempje met de iCloud)