Ik zal deze review later nog uitbreden, maar het is de eerste en ik wil graag wel even aanstippen waarom dit moederbord zo fantastisch is i.v.t. andere.
Er zit een extra chipset bij op waardoor je in totaal 4 SATA 600 aansluitingen hebt. (ASMedia ASM1061, support NCQ, AHCI en Hot Plug)
Verder zit er een laptopvoeding aansluiting op, waardoor een picoPSU overbodig is. Dat zit er min of meer in gebouwd. Er zit een stroomaansluiting op het moederbord waarmee je via de bijgeleverde kabel 2 HDD's aan kan sluiten.
Er zit aan beide kanten van het moederbord een PWM fan aansluiting. Deze zijn in de UEFI ook in te stellen als 3-pins, maar ik ben zelf een fan van de 4-pin aansluiting.
Op deze, in tegenstelling tot de anderen, zit óók een DisplayPort aansluiting!
De kleurstelling is simpel, je kan er alle kanten mee op.
Zelf gebruik ik deze computer als NAS en HTPC i.c.m. Windows 7 en XBMC.
Ik stel zelf nooit meer RAID in omdat ik daar slechte ervaringen mee heb.
Wel heb ik een script dat 's nachts mijn mappen met belangrijke dingen zoals mijn foto's, video's en documenten kopieer naar de andere HDD.
---------------------------------------------------------------
Inmiddels heb ik mijn setup softwarematig aangepast:
Ik wilde graag makkelijk foto's kunnen delen met familie/vrienden etc net zoals sommige met een Synology NAS doen. Dat kan via XPenology.nl. Je installeert dan het Synology DSM besturingssysteem virtueel op je PC.
(Update 3 ofzo, zijn extra handelingen vereist, maar dat staat er wel bij)
Nu heb ik dus op de 1e HDD Windows 8.1 pro geïnstalleerd, waar XBMC, het back-upscript en Hyper-V op draait.
Op Hyper-V heb ik XPEnology geïnstalleerd met de 2e HDD dedicated (HDD passtrough) gekoppeld aan XPEnology.
Hierdoor krijgt deze computer veel meer functionaliteiten, dankzij de gemakkelijke packages van Synology DSM.
Ook kan ik nu op mijn werk, via de webinterface van Synology mijn muziek beluisteren etc etc.
Via het batchscript, wat ik iedere nacht laat draaien, maak ik een kopie van alle belangrijke bestanden van mijn XPenology HDD naar mijn Windows HDD.
---------------------------------------------
@echo off
SET YYYY=%DATE:~-4%
SET MM=%DATE:~6,2%
SET DD=%DATE:~3,2%
echo Maarten
Robocopy \\nas\homes\Maarten C:\!Shares\Maarten /mt /e /r:1 /w:1 /np /purge > c:\!logfiles\scripts\MakeBackup\Maarten-%YYYY%%MM%%DD%.log 2>&1
type c:\!logfiles\scripts\MakeBackup\Maarten-%YYYY%%MM%%DD%.log | find "(0x" > c:\!logfiles\scripts\MakeBackup\Maarten.log
set file=c:\!logfiles\scripts\MakeBackup\Maarten.log
call :CheckMaarten "%file%"
:CheckMaarten
if %~z1 == 0 Goto SkipMaartenTASK
Copy c:\!logfiles\scripts\MakeBackup\Maarten.log "C:\Users\Fam. Verbaan\Desktop"
:SkipMaartenTASK
-----------------------------------------------------
Wat het eigenlijk doet, naast het kopiëren, is het loggen van de kopieer actie. Vervolgens leest hij het log uit om te kijken of er foutmeldingen in zitten. Deze zet hij in een apart bestand. Als het bestand leeg is, zijn er dus geen fouten en is het klaar. Als er wel foutregels in het bestand zitten, kopieert ie het bestand naar de desktop. Hierdoor heb ik een soort controle op de backups. Overigens gaat het practisch nooit fout.
---------------------
Nog een toevoeging, ik maak momenteel gebruik van de
pricewatch: AMD Sempron 3850 Boxed welke ook prima werkt. Het scheelt weer een paar tientjes, en kwa snelheid merk je weinig verschil.