Review Noctua NH-U12P SE1366
Boxed Koeler Gebruikt: Nee
Vorige Koeler: Nexus Low-7000
Huidige en gereviewde Koeler: Noctua NH-U12P SE1366
Koelproblemen met Nexus Low-7000
Ik had vernomen dat boxed fans nog weleens luidruchtig zijn en niet zo goed koelen. Daarom besloot ik een soort middenweg te kiezen: de Nexus Low-7000, een koeler van gemiddelde prijs die naar verluid zeer stil was. De Nexus was ook niet heel goedkoop (40,-), maar voldeed naar mijn mening helemaal niet aan de eisen.
Mijn CPU werd op Full Load zo'n 95 a 100 graden met een CPU Clock die af en toe naar beneden terugviel tot ongeveer 1800 Mhz. De Idle Temps waren met deze koeler zo'n 50 tot 65 graden. In combinatie met een HD4870 die ook een graadje of 75 kan halen bij het spelen van bijv. Crisis, vond ik dit toch echt te warm. Kortom, rampzalig, en zeker geen potentie voor eventueel overclocken.
De problemen met de Nexus Low-7000 hadden wellicht te maken met de koelpasta, dit was een soort kleiachtig spul en daardoor heel moeilijk te verdelen (dit is uiteindelijk overigens wel aardig gelukt, er lag een heel klein laagje over de gehele processor.)
Aanschaf Noctua NH-U12P SE1366
Na 3 weken pc-gebruik heb ik toch maar een Noctua NH-U12P SE1366 gekocht. Duur, inderdaad, en een beetje balen van die vorige koeler. Alles moest er natuurlijk weer uit, of althans mijn moederbord moest vrij komen... Met veel voorzichtigheid mijn mooie systeempje losgehaald, moederbord eruit, oude koeler eraf, nieuwe erop. Al met al ben ik er toch wel weer 1,5 uur mee bezig geweest (ik ben geen superexpert, maar een systeem bouwen en installeren lukt wel goed

De verpakking:
1 koelblok
1 montagerek voor het moederbord
1 keer Noctua koelpasta (meer dan genoeg voor 10 processors)
2 fans (beiden draaien nu op ong. 1350 rpm - update: ik had de fancontrol uitstaan in de bios, nu kan ik de fan gewoon weer controleren met asus software

2 montageframepjes
4 duimschroeven voor het monteren van de 2 framepjes op het montagerek
4 plastic cilindertjes voor het ondersteunen van de 2 framepjes
2 zeer inventieve handles die uiteindelijk het koelblok op het geinstalleerde rek en frame installeren
2 U.L.N.A. (Ultra Low Noise Adapters)
2 L.N.A. (Low Noise Adapters)
1 zeer simpele en straight forward installatiehandleiding, echt een toppertje in vergelijking met de Nexus Low-7000
De montage:
Hier kan ik eigenlijk kort over zijn: een eitje. Het is me duidelijk, dit is een kwalitatief hoogstaand product, de prijs die je betaalt blijft hoog, maar de kwaliteit is uitstekend; zowel van het materiaal, als van de pasmaten (alles klopt) tot het monteren van de fans op het blok (geen beweging meer in te krijgen, er zijn zelfs 'antivibratie'-strips meegeleverd zodat er geen geluid ontstaat wanneer de fans eventueel tegen het koelblok zouden klapperen).
Interessante noot is dat het blok 2 richtingen op gemonteerd kan worden (horizontaal en verticaal). Bij de Nexus Low-7000 was dit niet. Ik weet niet hoe het met andere koelers zit, maar voor de airflow in de case een zeer grote pre, de lucht wordt nu namelijk (bij mijn setup) precies zo afgevoerd dat de casefan de warme lucht direct naar buiten blaast.
Ik heb overigens Arctic Silver 5 koelpasta gebruikt, zeer aan te raden, gewoon een goede druppel in het midden en het komt helemaal goed - geen vieze handen e.d. De bijgeleverde Noctua koelpasta schijnt echter ook erg goed te zijn (met dank aan Codeneos)
Het resultaat (in graden celcius):
Everest
36-41-36-41 (Idle)
67-64-64-62 (Full Load)
Realtemp
30-27-26-26 (Idle)
55-55-53-53 (Full Load)
OC Update Open Case! (CPU @ 3900 Mhz - DDR3 @ 1587 Mhz)
RealTemp: 85-81-81-81 (Maximum temperaturen tijdens een half uur Prime95 Torture Test)
Everest: 94-90-90-90 (Maximum temperaturen tijdens een half uur Prime95 Torture Test)
Na een half uur crashte mijn PC, dus er zat iets niet helemaal lekker. M'n systeem is nog niet helemaal stabiel (zo reboot hij zichzelf wanneer ik een Windows Shutdown wil doen) en het overclocken is nog niet zonder horten of stoten gegaan. Als iemand nog tips heeft, graag!
Een groot verschil tussen beide soorten software. Op forums lees ik dat RealTemp waarschijnlijk het meest accuraat is.
OC Update 2 Closed Case! (CPU @ 3600 Mhz - DDR3 @ 1443 Mhz)
RealTemp Load: 87-93-90-90 (Maximum tijdens 15 min Prime95 Torture Test FFTs)
RealTemp Idlre: 41-41-38-38
Een gesloten case maakt toch een behoorlijk verschil. Casefans staan nog niet op z'n hoogst, maar dan ontstaat er ook behoorlijk wat herrie. In principe beschouw ik bovenstaand resultaat als het maximum, 3,8 Ghz zou ik nog wel veilig kunnen halen, veel hoger ga ik liever niet. Mijn PC is op Full Load echt een verwarming
Conclusie:
Een verademing, en op naar het overclocken

De prijs krijgt van mij toch een goedje omdat de Noctua feitelijk 2 keer beter koelt dan mijn Nexus Low, en daardoor van mij ook twee keer zo duur mag zijn. Daarnaast is de fan ook gewoon heel erg mooi. Als je niet van dergelijke kleuren houdt is het drie keer niks, maar ik vind het prachtig. Er zit zelfs een metalen plaatje bij met het Noctua logo om na montage op je koelblok te plakken, heerlijk decadent! Voor iedereen een aanrader, zeker voor overclockers. En ik zou aanraden geen 3 tientjes op je koeler te besparen als je toch al 1500+ aan je systeem uit hebt gegeven