Zyxel NSA325 v2 Review

Eypo
17 april 2014, laatste update op 19 juni 2015, 4.342 views

Zyxel NSA325 v2

Een goede NAS voor een lage prijs. Doet alles wat je verwacht en is snel genoeg.

Pluspunten

• Simpel te installeren
  • Snel
  • Flink tweakbaar.

Minpunten

• Geluidproductie kan wat minder.
  • Standaard firmware kan uitgebreider

Inleiding

Na het vele lezen over het gebruik van een NAS, kwam ik tot de conclusie dat ik er ook 1 moest hebben.
Ik kwam er snel achter dat grote, bekende merken binnen het NAS gebeuren Synology en Qnap waren. Deze NASsen hebben zo te lezen ontzettend hoge kwaliteit, maar zij hebben ook een wat hogere prijs. Toen kwam ik deze Zyxel tegen, een aanbieding van 130 euro voor 85 oid bij NAScenter. Aangezien al mijn apparaten custom firmware draaien en ik al redelijk wat Linux kennis op heb gedaan, ging ik op zoek of deze NAS wellicht nog een custom firmware / Linux zou kunnen draaien. Ik kwam er al snel achter dat deze NAS de speciale NASfirmware Fonz Fun Plug (FFP) kon draaien én ArchLinux. Toen was voor mij de keuze snel gemaakt.

Installeren van schijven
Nadat ik de NAS uitgepakt heb uit de doos was het natuurlijk tijd om mijn schijf te installeren (ja, ik heb er op dit moment nog maar 1 schijf in zitten). Een NAS zonder schijven is als Peppie zonder Kokkie. Dat gaat echt zeer vlot. Aan de voorkant zit een deurtje met daarachter 2 sledes die je er uit kan halen, om daar vervolgens je harde schijven in te plaatsen en de schroeven aan te draaien. Vervolgens duw je de slede weer terug in de NAS en ben je klaar. Ik heb hiervoor een standaard 3,5 inch schijf gebruikt, die hiervoor in mijn PC zat. Verder heb ik er nog een externe harde schijf op aangesloten.

ZyXEL's NAS interpretatie
Nadat ik de NAS heb aangesloten aan zowel het lichtnet als aan mijn router, heb ik hem maar eens aangezet. Dan hoor je je schijven opspinnen en weet je dat het goed is.
Standaard draait de NAS een (Linux) Firmware van Zyxel. Ik heb de NAS vrij simpel in kunnen stellen dmv een wizard in de software van Zyxel op de PC. Dat zal zoiets geweest zijn als het instellen van een wachtwoord, het instellen van een IP en het sharen van je schijf. Deze kon ik daarna mounten op mijn (Windows) PC, dmv Samba.
Dan ben je klaar met het principe NAS.

De NAS draait standaard dus een firmware van ZyXEL die out-of-the-box al wat interessante functionaliteit heeft. Dat houdt in een FTP server, Media Server, iTunes Server, Print server, download server, Dropbox, Flick uploader, etc..
Om eerlijk te zijn heb ik hiervoor niet mijn NAS en gebruik ik hiervan alleen de Dropbox integratie. Het rare hieraan is dat deze schrijft naar de map admin/Dropbox/FromDropbox en dat niet heel makkelijk te veranderen is. Ik heb er nog niet de kracht / tijd voor gehad om dat maar eens te veranderen.
Het is mooi dat de NAS deze functionaliteit out-of-the-box heeft. Ik gebruik het zelf dus alleen niet veel.

Zoals ik al zei heeft de NAS veel functionaliteiten, maar deze kunnen nog meer uitgebreid worden met Packages. Verwacht hier eerlijk gezegd niet te veel van. Op moment van schrijven zijn dat oa:
-Google Drive
- NFS
- NZBget
- PHP-MySQL-phpMyAdmin
- SqueezeCenter
- Transmission
- ownCloud

Ik heb het idee dat deze niet heel veel worden uitgebreid, dus hier zal je het mee moeten doen. Ik heb hiervan via deze manier alleen PHP-MySQL-phpMyAdmin (voor Shared library in XBMC) en Google Drive geïnstalleerd. Beide werken naar behoren. Al is de Google Drive integratie vrij summier uitgevoerd.

FFP / Mijn interpretatie
Nu komen we bij het belangrijkste gedeelte (voor mij dan), mijn eigen NAS interpretatie dmv FFP.
Zoals ik eerder al zei is FFP een "NAS firmware". Eigenlijk is dat niet correct want FFP draait naast de firmware van ZyXEL, je plaatst het op een USB stickje, stopt die in NAS en je hebt de mogelijkheid om via SSH in te loggen op de NAS.
FFP is meer een Repository, funpkg wordt gebruikt om nieuwe packages te installeren, terwijl je ze met de tool Slacker downloadt. Dat houdt in dat je een menu krijgt in je SSH windows waarbij je packages kunt selecteren die vervoglens gedownload en geïnstalleerd worden. Er wordt niks op de NAS zelf geïnstalleerd, alles blijft op de USB stick. Dat wordt gedaan, zodat je de USB stick er uit kan halen en vervolgens altijd (tenzij je er iets hebt aangepast) de NAS kan opstarten naar standaard ZyXEL firmware. Op deze manier kan er weinig verkeerd gaan.

Welke packages zijn er zoal? Het is een behoorlijke lijst, oa hier:
http://ffp.inreto.de/ffp/0.7/arm/PACKAGES.html en hier: http://kylek.is-a-geek.org:31337/files/ffp/0.7-arm/.
Maar er zijn meerdere sources te vinden.
De belangrijkste packages die ik gebruik zijn toch wel Python en GIT. Hiermee gaat er natuurlijk een nog grotere wereld voor je open, want dat houdt in dat je ook CouchPotato en SickBeard/Rage kan draaien. Zodoende kun je je NAS automatisch laten downloaden.

Dat is dan natuurlijk ook wat ik heb gedaan, sinds het begin draaien CouchPotato en SickRage naar behoren. Dat aangevuld met Transmission (als package in FFP). Ik heb er geen omkijken meer naar. Verder draai ik er nu ook OpenVPN op en heb ik NFS ingesteld dmv FFP.

~~~ Snelheid! ~~~
Nog een belangrijk aspect is natuurlijk de snelheid van de NAS. Deze heb ik getest via NAS performance Tester. Ik denk dat het goed is te vermelden dat het gedraaid werd op een Windows PC met een SSD, waarbij de verbinding 1 gigabit naar de router is en 1 gigabit naar de NSA325, waarbij de NAS via Samba zijn shares deelde. Daarbij haal ik de volgende snelheden:

Running a 400MB file write on D: 5 times...
Iteration 1: 52,08 MB/sec
Iteration 2: 53,52 MB/sec
Iteration 3: 54,33 MB/sec
Iteration 4: 55,37 MB/sec
Iteration 5: 54,28 MB/sec
Average (W): 53,92 MB/sec
-----------------------------
Running a 400MB file read on D: 5 times...
Iteration 1: 95,92 MB/sec
Iteration 2: 99,44 MB/sec
Iteration 3: 97,22 MB/sec
Iteration 4: 96,66 MB/sec
Iteration 5: 98,72 MB/sec
Average (R): 97,59 MB/sec
-----------------------------

De schrijfsnelheden worden neem ik aan met name veroorzaakt door de schijf die er in zit. Ik ben zelf zeer tevreden met de snelheden.

Een Synology zal wellicht sneller zijn en is voor niet-Tweaker een stuk makkelijker in omgang.
Al met al vind ik deze NAS een zeer goed apparaat en helemaal gezien zijn prijs. Ik kan hem met name aanraden aan Tweakers met (beginnende) Linux kennis.

Mocht je nog vragen hebben, stel ze!

Heb jij ook een Zyxel NSA325 v2?

Vraag & Aanbod