Korte eerste review voor de foto/video liefhebber.
Eerste indruk:
Maart 2014. Dunste, snelste, lichtste tablet op de markt. Degelijke afwerking met aluminium randen, waterdicht en stofdicht. Wat mij vooral opviel is dat alles gewoon lekker werkt, geen haperingen ontdekt op het android besturing systeem (kaal ruim 9 Gb over van de 16 Gb). MicroSD tot 128 Gb. Voor mij is dat plenty. De tablet voelt stevig aan, en is echt heel licht in de hand.
Praktijk:
Ik heb geen bloatware op staan, paar nieuwsapps, geen games en stream alles via WiFi. Video gaat vloeiend, bepaalde onderdelen skippen via stream gaat ook goed. De zwarttinten zijn goed donker wanneer overdag bekeken, maar 's avonds kun je wel zeer minimaal de randjes onderscheiden van de bezel. De kleuren zijn verder prima, ik zie geen oversaturatie. Het beste kan ik daarvoor mijn zelf geschoten foto's voor gebruiken. Ik kan dan het beste beoordelen wat de kleurechtheid is. Daarmee kom tot dezelfde conclusie: geen oververzadiging en goede kleurreproductie/gradatie. Ook de kijkhoeken zijn prima tot grofweg 179 graden zie ik geen verandering (overdag op 40-50% van max lichtsterkte, binnen, en 20-30% 's avonds). Ik verwacht ook niet minder. Als je foto's van 20-24 mb bekijkt dan moet ie wel een 1 tel laden, dat is gewoon normaal, maar nadat alles gecached is gaat het bijzonder vlot. Alles staat overigens op MicroSD. Foto's van 15 mb en lager (Jpeg) gaan gewoon zonder haperingen (res 6000x4000). Ik zou dit ook zo adviseren: Jpeg exporteren op kwaliteit 8 (PS) dan krijg je beste kwaliteit en snelheid. De resolutie is minder dan Samsungs Pro lijn, maar ik merk daar weinig van. Scherpte op foto's is prima. Batterijduur is uitstekend, bij matig/intensief gebruik (video, remote desktop) gaat hij makkelijk 3 dagen mee. Je kunt hem op krijgen in 13+ uur bij intensief non-stop gebruik. In gebruik neemt de batterijduur wel af, in het begin is het heel goed.
Opmerkingen:
Wat beter kan is de plaatsing van de audio uitgang, die zit links onder, dus hou je de tablet op tafel, dan is het geheel niet recht. Ook zijn de klepjes noodzakelijk, maar een hindernis. Voor laden zou je beter de magnetische lader dock kunnen halen van sony. Voorts viel me een rare uitsparing op tussen de bezel en de rand rechts-onderin, die op het eerste oog geen functie lijkt te hebben; had wat mij betreft iets strakker gekund aangezien dit in de toekomst stof kan verzamelen. Verder ondersteund de TV afstandsbediening van infrarood geen optie voor activeren van 3D (ook manueel is dit niet toe te voegen) helaas, getest op LG TM2792, maar valt mee te leven.
Onderwater:
Inderdaad een test waard aangezien de onderwater capaciteit beste is op dit moment (30min, 1,5 meter). Dit getest met gewone earplugs in, alles werkt, alleen de touchscreen detecteert allerlei ' touches'. Je kunt ook niets fatsoenlijk bedienen en op gegeven moment reageert de touch op niets (alles werkt wel gewoon door: filmpje en geluid). Inderdaad is de Z2 niet gemaakt om dit onderwater te kunnen bedienen, maar zou mooi zijn geweest als dat wel kon. Ik heb nogmaals getest in de douche, maar het gespetter maakt ook rare registraties op de display, advies: "lock" voordat je de douche in gaat. Na drogen gaat de touch weer goed, na aan/uit knop.
Vergelijk:
In vergelijking met Surface 2 een wereld van verschil, vooral qua snelheid. De Snapdragon 801 CPU met Android KitKat werk echt heel soepel. Verder is de android ecosysteem behoorlijk uitgebreid. Als je kijkt naar de concurrentie van Samsung (denk aan Galaxy Pro), die ik ook overwoog, dan krijg je een niet-amoled Edge-lit lcd met hogere pixeldichtheid met iets oververzadigde kleuren, iets oudere Snapdragon 800 en iets minder ram. Dat gekoppeld met het niet bestand zijn tegen water / stof en plastic achtige bouwconstructie. De Sony heeft daarentegen een weliswaar mindere pixeldichtheid, maar betere kleur
echtheid, Full-led, Snapdragon 801, 3 Gb ram en minder bloatware. In mijn ogen zijn deze specs beter voor video/foto viewing. Met de huidige prijs (499 euro) komt die echter net een tikkel te hoog binnen. Zeker de prijsverschil van 40 euro met de 32Gb versie is raar. Als ik Sony was had ik een 32Gb en 64Gb versie gemaakt. Waarbij 450 euro wellicht beter was voor de 32 Gb versie en 550 euro voor 64 Gb. Tja...maar als je nu zo'n product wilt hebben dan is momenteel helaas geen betere, voor goedkoper.
Update april 2015: 1 jaar in bezit. Nacht tevoren in oplader gezet, volgende ochtend zat er een fractuur lijn door het scherm, spontaan. Dit is iets wat eerder ook bij anderen op internet gebeurd was (google het op " self cracking screen Sony"). Op reparatie aanvraag wordt niet gereageerd. Heb nu de Samsung Galaxy Tab S 10.5. De scherm van de Sony verbleekt bij de Samsung super AMOLED, al ben ik niet blij met de dunnere randen van de Samsung ( niet goed vast te pakken). Wel oplosbare dingen, maar de Samsung evenaart de Sony qua software niet, iets om te overwegen als je Samsung kiest. Ik heb nu de Samsung geroot en loopt prima.