Deze review beschrijft mijn ervaringen met de Philips M1X-DJ, die ik nu enige tijd al in mijn bezit heb en regelmatig met veel plezier gebruik.
Mijn ervaringen daarbij zijn voornamelijk positief.
Pluspunten
- Zeer compleet apparaat.
- Goede basweergave (tot een bepaald niveau).
- Robuuste behuizing.
- Kan zonder netspanning op batterijen functioneren.
- Bluetooth ondersteuning.
- Beschikt over line-in en line-out.
Minpunten
- iOS apparaat vereist om het apparaat in volle potentie te benutten.
- Het ontbreken van een microfoon aansluiting.
- Verschillend formaat connectoren op de boven- en onderkant van de console.
- DJay app wordt niet meegeleverd, maar dient los aangeschaft te worden.
- Bij een (te) hoog geluidsniveau gaat de bass rafelig klinken.
- De AUX-in is niet te gebruiken wanneer een apparaat via lightning of via bluetooth is aangesloten.
- De AUX-in vereist een minimum ingangsniveau (zie de reacties), waardoor de AUX-in minder geschikt is voor geluidsbronnen met stille / zachte passages.
Onlangs heb ik een Philips M1X-DJ aangeschaft. Ik heb lang getwijfeld om er één te kopen. Ik vind het een prachtig apparaat, maar ik ben geen DJ en heb ook geen DJ ambities. Wel heb ik al een tijdje de bijbehorende DJAY 2 app in mijn bezit, waar ik graag mee speel. Tevens liep ik al een tijdje met het idee om een portable speakerset met bluetooth ondersteuning aan te schaffen, zodat ik in principe overal makkelijk muziek kan luisteren welke ik vanaf mijn telefoon of tablet stream. Iets wat met de M1X-DJ ook mogelijk is. De afgelopen "geen-BTW" actie van Media Markt gaf de doorslag, omdat ik de M1X-DJ op deze wijze toch iets goedkoper aan kon schaffen.
De M1X-DJ wordt geleverd in een kartonnen doos. Verder zijn daarbij aanwezig een netsnoer met eurostekker, een netsnoer met engelse stekker. Een losse draagriem die je op het apparaat kan bevestigen, een hoofdtelefoon verloopstekker van 3,5 naar 6,3 mm en een handleiding in diverse talen.
De M1X-DJ zelf bestaat ook weer uit twee onderdelen. De luidsprekers, voeding en versterker zitten in één behuizing. Desgewenst kunnen daar nog batterijen aan toegevoegd worden (8 D-cellen). Daarbovenop komt de console.
Deze console is dubbelzijdig. Aan de ene kant zitten alle knoppen om als DJ te werk te gaan. Draai je de console om, met de bedieningselementen naar beneden toe, dan zit daar een bluetooth knop, waarmee je de M1X omtovert tot bluetooth luidspreker. Verder kan de console ook nog eens 180 graden gedraaid worden, zodat je kan kiezen of je de luidsprekers naar je toe wilt hebben of naar het publiek.
De behuizing is van kunststof, maar voelt behoorlijk robuust aan. Armin van Buuren heeft zelfs in een filmpje op youtube gezegd dat ie sterk genoeg is om op te zitten.
Aan beide zijden van de console zijn ook een line-in aanwezig om geluid van externe bronnen weer te gegeven. En een line-out om een externe versterker met speakers aan te sluiten. Wel zijn de afmetingen verschillend. Aan de kant met de knoppen zijn de aansluitingen uitgevoerd als 6,3 mm jack. Aan de bluetooth kant als 3,5 mm. Een microfoonaansluiting ontbreekt, waardoor een microfoon aansluiten en je publiek toespreken niet gaat.
Om het apparaat in volle potentie te benutten, is een iOS apparaat vereist met lightning connector. Dat kan zijn een iPad 4e generatie of nieuwer, een iPad mini of nieuwer, een iPhone 5 of nieuwer of een iPod touch 5e generatie of nieuwer. Verder heb je de Djay app van Algoriddim nodig. Deze is in de Appstore verkrijgbaar. De iPad versie kost €8,99, de iPhone versie (die ook op de iPad werkt) kost €1,79.
Gebruik je de Djay app niet, dan kan je nog steeds muziek afspelen. Bijvoorbeeld via de standaard muziekapp. De knoppen werken dan echter niet. Je dan alleen het volume regelen. Ook wanneer je een andere mix-app gebruikt, zoals Tractor DJ werken de knoppen niet. Wel echter wel werkt in Tractor DJ is het pre-cue-en, zodat je via de hoofdtelefoon alvast de volgende track kan beluisteren zonder dat dit over de luidsprekers wordt weergegeven.
Het mixen zelf gaat vrij gemakkelijk en het wijst zichzelf allemaal. In principe bedien je gewoon de Djay app, maar dan met hardwarematige knoppen, hoewel je het geheel ook nog gewoon op het scherm kan bedienen.
De M1X-DJ beschikt over twee 'draai tafels' die zoveel mogelijk een echte draaitafel nabootsen: leg je je hand er op, dan pauzeert de plaat. Uiteraard kan je scratchen, draai je aan de zijkant, dan versnelt of vertraagt de plaat iets, afhankelijk van de draairichting. Na een druk op een knop kan je de draaitafel ook gebruiken om snel door of terug te spoelen.
Verder heb je knoppen voor het volume (master volume en hoofdtelefoon volume), en per draaitafel een eigen volumeregelaar, 3-bands equalizer, tempo regelaar en een set knoppen op een cue-point in te stellen. Verder is een crossfader aanwezig en een sync button, waarmee je automatisch beide platen even snel kan laten lopen. En als laatste is er ook een opnameknop waarmee je je eigen producties kan opnemen.
De geluidskwaliteit is goed voor de afmetingen die het apparaat heeft. De M1X-DJ beschikt over vijf luidsprekers. Links en rechts zit een gecombineerde woofer / tweeter en in het midden zit een passieve woofer. Het geheel produceert een indrukwekkende bass, maar er zitten wel grenzen aan. Als lage tonen te hard afgespeeld worden, dan worden er bijgeluiden geproduceerd. Het gaat dan rafelig klinken. Naar mijn idee komt dit door de beperkte afmetingen van de luidsprekers, die toch behoorlijk uit moeten slaan om een flinke bass te kunnen produceren.
Of dit een probleem is, hangt af hoe je het apparaat wilt gebruiken en het is ook afhankelijk van het muzieknummer. Wil je muziek luisteren op een normaal of bovengemiddeld volume, dan is er geen probleem en blijft het geluid onvervormd. Wil je echter een geluidsniveau produceren, waarbij je eigenlijk gehoorbescherming moet dragen, dan verdient het toch de aanbeveling om een externe set speakers te gebruiken die beter in staat zijn om hard geluid onvervormd weer te geven.
Zelf heb ik geen spijt van de aanschaf. Ik heb geen losse geluidsinstallatie in de huiskamer staan. Alleen een PC met een goede luidspreker set (Creative Gigaworks S750). Echter heb ik niet altijd zin om mijn PC aan te zetten om even wat muziek te luisteren. Dan is de M1X-DJ ideaal. Die zet je voor je op de salontafel en vervolgens kan je op de bank vanaf je iPhone of iPad muziek streamen of (wat natuurlijk ook kan) een spelletje spelen. Voor dat laatste heb je wel te maken met een kleine merkbare vertraging, maar dat ervaar ik niet als hinderlijk. Ga je vervolgens in de hobbykamer iets doen of wil je in bed nog even muziek luisteren, dan sleep je het apparaat mee naar boven en klaar.
Meestal gebruik ik hem dus als bluetooth speaker, maar soms probeer ik zelf ook wat te mixen, iets wat toch echt wel een vak apart is.
Update 20-04-2014: ik heb een kleine toevoeging met betrekking tot de AUX-in en out, die ik inmiddels ook getest heb.
De AUX-out is simpel een kwestie van een externe versterker aansluiten en je hebt muziek. Het uitgangsniveau bepaal je met de schuifregelaars. Uiteraard kan je ook nog onafhankelijk het niveau van de interne speakers bepalen middels de master volume knop, maar die kan je ook helemaal dicht draaien als je dit wilt.
Aan het gebruik van de AUX-in zitten wat meer haken en ogen aan. Het blijkt namelijk niet mogelijk om deze ingang te gebruiken wanneer er een iPhone of iPad is aangesloten. En dat geldt zowel voor de lightning connector als voor bluetooth. Zodra je iPhone/iPad aansluit of zodra je bluetooth inschakelt, wordt de audioweergave van de AUX-in onderbroken. Dat vindt ik erg jammer, want zo kan je geen geluid van andere bronnen gebruiken terwijl je aan het draaien bent vanaf je iDevice.
Wel zit er nog verschil tussen de twee verschillende AUX-ingangen. Op de AUX-in aan de kant met de knoppen kan je gewoon een apparaat met een lijnuitgang aansluiten. Met de master volume knop, bepaal je vervolgens het geluidsniveau.
Aan de 'bluetooth-kant' ontbreekt een dergelijke knop, dus moet je het geluidsniveau aan de bron regelen. Een apparaat met lijnuitgang aansluiten verdient dan niet de aanbeveling. Wat wel kan is een losse MP3 speler of discman aansluiten via de hoofdtelefoon uitgang, zodat je op dat apparaat het volumeniveau kan regelen.
Verder ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds zeer tevreden over dit apparaat en gebruik het bijna dagelijks.
Update 2-10-2014: iOS 8 en iPhone 6 (plus) test
Vandaag heb ik getest of de M1X-DJ ook correct werkt met de nieuwe iPhone 6 plus en dat blijkt inderdaad het geval. Zowel via de lightning connector als via bluetooth.
Ook mijn oudere apparaten (iPhone 4S en iPad Air) werken correct samen met de M1X-DJ onder iOS 8.
Wederom ben ik nog steeds zeer tevreden met dit product en gebruik het regelmatig met veel plezier.