Inhoudsopgave
Aankoopadvies
Beoordeling
Reden tot koop
Eerst had ik een
pricewatch: Samsung Galaxy Note 10.1 16GB WiFi Zwart deze presteerde goed alleen ik vond hem altijd zo zwaar. Ik neem de tablet namelijk dagelijks mee naar de universiteit en dan is een lichtere tas toch wel fijn. Een andere belemmering vond ik android. Ik moet namelijk voor mijn studie veel word-bestanden en pdf-bestanden openen. Hoewel PDF goed gaat is het met een powerpoint presentatie vaak lastig. Professoren vinden het leuk om animaties in powerpoint te doen (bijvoorbeeld een invliegend stuk tekst), dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke PDF soms niet over de gewilde data beschikt.
De eisen die ik voor mezelf had opgesteld waren als volgt:
- De tablet moet werken als schriftvervanger
- Een goed werkende stylus
- Lenovo miix2 8
- Acer Iconia W4-820
- Toshiba Encore WT8-A-102 Goud
Prijs
Momenteel is de tablet niet in Nederland te verkrijgen. Ik heb er 300 euro voor betaald bij Alternate.de
Voor prijzen in het buitenland zie:
[anchor=]Specificaties[/anchor]
WLAN802.11 a/b/g/n
Bluetooth V4.0
Support Miracast
Camera
1.26 MP Front Camera ( 720p Video Recording )
5 MP Rear Camera
Warranty Card
AC adapter
MicroUSB (B type) to USB cable
bron: http://www.asus.com/Table...e_8_M80TA/#specifications
Dat er geen microHDMI op zit vind ik een schande. De tablet zou in principe een desktop/laptop vervanger moeten zijn en zou je gewoon moeten kunnen aansluiten op een scherm. Bovendien is het handig om aantekeningen te maken met je stylus terwijl er anderen op een scherm meekijken.
Ook heeft de tablet maar 1 usb aansluiting wat jammer is. Het is namelijk erg handig als je de tablet kan aansluiten op een muis, toetsenbord en hem ook nog eens kan opladen. 3 aansluitingen zou voor mij optimaal zijn geweest.
Unboxing
Wat is nou een betere manier om een unboxing te laten zien dan met een video? De video laat ook duidelijk het uiterlijke verschil zien tussen de Dell venue 8 pro en de Asus. In ieder geval krijg je de volgende dingen erbij:
Microsoft office 2013 home and student code
Garantievoorwaarden
Een 5V 2A 10W power adapter
Een usb 2.0 naar microusb 2.0 kabel
De tablet (waar de stylus al in zit)
De buitenkant van de tablet is gemaakt van een soort van rubber-plastic. Dit zorgt voor genoeg grip en het is bovendien niet mogelijk om er een krasje op te maken met je nagel. De achterkant is een klein beetje gebogen met het ''dikste'' punt in het midden van de tablet. Aan de achterkant van de tablet zijn een paar stickers te vinden die laten zien dat er Windows 8(.1) op staat en dat er een Intel Atom processor in zit. Meer over deze later.
Op de tablet kan je het volgende zien:
Linksboven: Windows knop en Sd-kaart slot
Boven: 1,26 Mp camera, micro-usb 2.0 aansluiting, 3,5 mm headphone jack
Rechtsboven: Aan/uit/slaapstand knop, volume rocker
Op de achterkant van de tablet zitten een aantal stickers, 5 Mp camera, 2 stereo speaker grills.
Link:
Het scherm
Het scherm betreft een 8 inch IPS scherm van een (momenteel) onbekend merk. Dit scherm heeft een matige resolutie van 1280x800 pixels. Dit staat ook wel bekend als WXGA. Het scherm heeft een warme tint wat ervoor zorgt dat wit iets geler lijkt dan op de ''koude'' Dell venue 8 pro. Dit valt goed te zien in het onderstaande plaatje.
naar: http://www.umpcportal.com...0140213_15_08_09_Pro1.jpg
Verder is het scherm glossy, dit zorgt voor wat levens echtere kleuren dan een mat scherm. Nu vraag je je natuurlijk af of het scherm goed af te lezen is. Gister heb ik het scherm op helderheid 50% gezet en moet zeggen dat het scherm dan redelijk af te lezen is op een winterdag om 4 uur. Zelf gebruik ik de tablet altijd op 25% procent van zijn helderheid. Dit zorgt ervoor dat het scherm nog af te lezen is en tegelijkertijd niet zo veel van de batterij slurpt.
Een ander minder element van dit scherm is dat het scherm erg veel last heeft van vieze vingerafdrukken. Bij sommige schermen lijk je deze er makkelijk af te kunnen poetsen, maar bij dit scherm is dat absoluut niet het geval.
Volgens andere reviews is het scherm echter niet zo goed als die in de Dell venue 8 pro. De brightness zou lager zijn, net als de zwart waardes, de witbalans en de kijkhoeken. Naar mijn mening valt dit allemaal wel mee en is het scherm uitermate goed bruikbaar. In het donker zie je op het scherm, wanneer je een lage helderheid gebruikt, dat rechtsboven het scherm ietsie pietsie helderder is dan de rest van het scherm. Alleen als je ze naast elkaar ziet zal je het verschil tussen beide schermen op de bovengenoemde punten zien. Het scherm van de Asus is absoluut niet slecht met een helderheid van 307cd/m^2 en een contrast van 1094.1.
bron:http://www.pcpro.co.uk/reviews/laptops/386944/asus-vivotab-note-8
Processor en Gpu
Omdat Windows 8 op een andere manier is opgebouwd dan android is er voor een Intel Atom Z3740D processor gekozen. Deze processor loopt standaard op 1,33 Ghz maar heeft een turboboost naar 1,86. In de praktijk loopt hij dus gewoon op 1,86 Ghz.
Het is zelfs mogelijk er een gametje op te spelen. Het enige wat je hoeft te doen is een controller te connecten (of je toetsenbord en muis via een USB hub) en je kan spelen. Het enige wat de persoon van deze video (FoneArena) wel aangeeft is dat het geluid in fifa 12 hakkelig is vanwege de SD-kaart. Aangezien de processor dezelfde is als die in de Dell venue 8 pro en er dus geen verschil is qua prestatie is hier een video van gaming op de dell venue 8 pro.
Games als battlefield 3 en bioshock infinite zijn hier niet op te spelen. Gemiddeld heb je dan een fps van 15 wat te laag is om er leuk op te spelen. Spellen als Elderscrolls III: morrowind. half-life 2 werken daarentegen echt super.
bron: http://www.engadget.com/2013/12/16/dell-venue-8-pro-review/
Qua scores kan je ongeveer dit verwachten:
Dell Venue 8 Pro (1.33GHz Intel Atom Z3740D, Intel HD graphics)
Pc mark7 2,343
3dmark06 1,986
3dmark 11 E299 / P164
bron: http://www.engadget.com/2013/12/16/dell-venue-8-pro-review/
Op notebookcheck hebben ze uitgebreide cpu benchmarks van de atom, deze zijn hier te vinden:
De tablet beschikt over 2 GB LPDDR3 geheugen. Dit geheugen staat in single channel waardoor het wat langzamer is dan dat in bijv. de Lenovo miix 2
De Asus tablet zelf is gewoon snel en ik heb letterlijk nog nergens een hapering meegemaakt. Switchen tussen applicaties gaat moeiteloos zoals je van deze atom mag verwachten.
Opslag
De tablet komt in 2 soorten, een versie met 64 GB en een versie met 32 GB. Voor zover bekend zijn de verschillen tussen deze versies het prijsverschil van 50 euro, het geheugen en het feit dat Asus bij de 32 GB versie een 8GB SD-kaart meeleverd waar de recovery partitie op staat. Hierdoor blijft van er van de 32gb 19 gigabyte gebruik baar geheugen over! Zelf heb ik er een SD-kaart ingedaan van 32 GB zodat ik wat meer ruimte heb.
Een crystal diskmark laat ons zien voor het MMC geheugen:
en voor de sd-kaart:
Zoals je kan zien kan je er het beste je voordeel mee doen om voor de versie met meer geheugen te gaan. Ja een 32gb kaartje kost een stuk minder, maar je verliest er ook wat prestatie mee. Zelf vind ik dat Asus zich moet schamen dat er geen usb 3.0 poort op dit apparaat zit. Zoals je kan zien is een sd-kaart gewoon langzaam.
Verbinding
De wifi verbinding van de tablet is zeer goed te noemen. Hij is stabiel en ik heb nu verbinding waar ik dat eerst met mijn galaxy note 10.1 niet had. 30 centimeter beton en 10 meter verder heb ik 2 van de 5 streepjes. Dit resulteert in een snelheid van 250 Kb/s bij het downloaden van een steam spel. Als ik vervolgens naar beneden loop, download hij met 4 Mb/s.
Om het plaatje van de verbinding volledig te maken heb ik wat speedtesten gedaan op speedtest.net.
Speedtest terwijl ik naast de router sta:
Speedtest op mijn kamer (dus op 10 meter afstand en het signaal moet door 30 cm beton):
Ping: 8 ms
Upload: 17 Mb/s
Download: 25 Mb/s
Speedtest op mijn pc (met kabel):
Bluetooth heb ik niet gebruikt maar ik kan vertellen dat de tablet over bluetooth 4.0 beschikt. In de praktijk betekent dit dat hij met de meeste apparaten kan connecten om data uit te wisselen.
Wacom stylus
Dit is misschien wel het belangrijkste punt van de tablet. Dit is namelijk één van de weinige punten waarop Asus zich probeert te onderscheiden van de andere 8 inch Windows tablets. Het scherm beschikt over een echte Wacom digitizer, deze kan dus ook overweg met het pennetje van de galaxy note 10.1. De stylus past gelukkig in de tablet wat het makkelijk maakt om hem mee te nemen (en niet kwijt te raken).
Op zich klinkt het horen van ''Wacom digitizer'' goed maar wat is het waard? In de praktijk heb ik last van afwisselend gedrag.
Op een goed moment:
De stylus werkt zoals hij hoort, hij is ondanks dat hij goed gekalibreerd is 2mm onnauwkeurig bij de randen. Dit is zonde maar praktijk wijst uit dat ik aan de randen meestal alleen een bullet plaats en ik er dus niet veel last van zal hebben.
Op een slecht moment:
De stylus is dan onbruikbaar. De stylus klikt dan soms als je hem dicht bij het scherm houdt (maar niet op het scherm drukt). Dit kan erg irritant zijn als je de stylus wil kalibreren. Soms ben je dan wel 10 keer bezig voordat hij eindelijk goed gekalibreerd is. Ook heb je op dit moment hetzelfde probleem als dat met de Dell venue pro 8 stylus, namelijk dat de pen zich dus ook registreert als je pen niet op je scherm gedrukt staat. Dit zorgt voor kleine lijntjes tussen woorden
Verder zeggen videos en een plaatje, een stuk meer dan een stuk tekst.
Ik heb dit geschreven, vandaag heb ik wat aantekeningen gemaakt met rood en er wat bij geschreven. Hoewel de kalibratie onderaan niet perfect leek te zijn heb ik toch aardig netjes kunnen schrijven.

Gedetailleerder plaatje:
Ik heb ook een video gemaakt in het Engels. Excuseer mij voor mijn lekkere Nederlandse accent.
Andere personen hebben ook een video gemaakt, bij hen had de stylus een goede dag.
YouTube: http://youtu.be/xpdPTjIrZqI]
Een software update zou dit probleem moeten kunnen fixen, zodat de Wacom stylus altijd een goede dag heeft.
Batterij
De accuduur van deze tablet is vergelijkbaar met die van de Dell en is dus okee voor zijn doen in een 8 inch tablet. De tablet gaat zoals ik hem gebruik (25-30% helderheid) anderhalve dag mee. Echter is het aangeraden om programma's zoals steam helemaal af te sluiten, ook al zet je de tablet in slaapstand. Op één of andere manier kost dit toch nog energie waardoor de batterij sneller leeg gaat.
Je moet ongeveer rekenen op 12% batterijverbruik per uur bij normaal gebruik. Dit is volgens mij best redelijk. Zolang ik voor een dagje werken met de tablet geen oplader hoef mee te nemen ben ik al snel tevreden.
Natuurlijk heb je omdat het Windows 8 is uitgebreide mogelijkheden om batterij profielen in te schakelen. Hier kan je als echte Tweaker natuurlijk zelf nog mee klooien om een nog betere accuduur te krijgen.
Camera
De camera is niet van topkwaliteit, dat kan je ook niet verwachten aangezien hij 5 megapixel is. Ik heb zelf wat fotootjes genomen om te bevestigen wat andere review websites laten zien en moet zeggen dat wat
www.v3.co.uk laat zien aardig klopt. De kleuren zijn okee maar de foto's worden snel wazig op plekken waar de camera niet op gefocussed is. Dit lijkt mij echter toch een software foutje en met een software update zou dit gemaakt moeten kunnen worden. De frontcam (die je gebruikt voor skype etc.) is daarentegen wel erg netjes. Deze laat het bijna lijken alsof dat ding meer dan 1,25Mp kan registreren.
Speakers
De tablet beschikt over 2 stereo speakers, iets wat je niet ziet bij de andere tablets in het rijtje bij de specificaties. Echter is dit niet van grote waarde. Het geluid is schel. Voor de Bass moet je heel erg goed luisteren. Het zijn vooral de middelste tonen (de stemmen van zangers en zangeressen) die het duidelijkst uit de speakers komen. Voor de speakers hoef je de tablet absoluut niet te kopen.
Windows 8
Wat een fijn 32-bit OS is dit zeg. Je hebt letterlijk alles wat je op je desktop ook hebt. Bovendien komt nu pas echt de power van Windows 8 tevoorschijn. Geen 100 knoppen op je apparaat met ''terug'', ''menu'' etc. Wil je instellingen, zoeken, of andere echte Windows dingen swipe je van helemaal rechts naar links op je scherm. Doe je dat vanaf de andere kant dan opent hij je laatst geopende app/programma (zeg maar je alt-tab). Wil je opties van de app swipe je omhoog en wil je de app afsluiten swipe je naar beneden. Echter kan het bureaublad zonder stylus snel onoverzichtelijk worden. Dingen zijn vaak klein, maar omdat het touchscreen goed werkt lukt het 9 van de 10 keer wel. Hier komt de stylus toch goed van pas, want je kan nu bij alles komen.
Hier staan een hoop tips over hoe je als leek met een windows 8 tablet moet omgaan:
Bovendien staat er standaard wanneer je het appraat voor het eerst gebruikt linksonderaan (vastgemaakt aan de taakbalk) een handleiding in pdf. Aangezien er een standaard pdf lezer in Windows 8 zit kan je die gelijk openen en lezen.
Microsoft heeft overigens een mobiele browser van internet explorer gemaakt. Deze werkt echt super op een tablet, op mijn desktop gebruik ik altijd Chrome aangezien ik dit fijner vind werken. Deze browser is een ''app'' en kan alles laten zien, van java tot flash.
Windows 8 apps, er staan genoeg apps in de windows store. Je Facebook, twitter, muziek etc. apps staan allemaal in de appstore. Apps die je niet zal terugvinden zijn onbekende apps zoals die in android vaak aanwezig zijn. Qua spellen zit je op windows 8 wel goed. Je kan namelijk vaak een spel ''proberen'', dan kan je gratis een demo versie downloaden. Dit is handig, want zo kan je spellen spelen zonder te betalen, of bepalen of je een spel wel echt wilt aanschaffen.
Hier is een leuk filmpje van hoe Windows 8 op een tablet werkt.
Aankoopadvies
Aangezien ik vaak een hoop vragen krijg over mijn reviews m.b.t. ''Weet jij welke ik moet kopen''. Schrijf ik vanaf mijn review met de Msi r9 280x altijd een aankoopadvies.
In dit aankoopadvies zal ik zo duidelijk mogelijk maken welke je naar mijn mening zou moeten kopen van deze 5:
http://tweakers.net/price...;367354;350468/categorie/- Asus vivotab note 8
- Dell Venue 8 pro
- Lenovo miix2 8
- Acer Iconia W4-820
- Toshiba Encore WT8-A-102 Goud
Wil je per se micro-hdmi:
Ga voor de Toshiba, deze heeft de grootste accu, een 8 Mp camera en is goedkoper dan de Acer (279 vs 293 euro op moment van schrijven). Ook bouwt toshiba over het algemeen betere producten dan Acer.
Wil je het beste scherm:
Ga voor de Dell, deze heeft een goede kleurreproductie.
Wil je de beste garantie:
Koop bij een betrouwbare winkel en ga voor een Dell. Zij staan bekend om hun goede garantie (tijdens de garantieperiode) in het geval dat je niet bij je winkel terecht kan voor je garantie. Na de garantieperiode wil Dell vaak niets meer voor je doen (ook niet uit coulance).
Wil je de beste foto's:
Ga voor de Toshiba, deze heeft een 8 Mp camera waar de rest het moet doen met een 5 Mp camera.
Wil je hem gebruiken als zakelijke tablet?
Ga of voor de Asus of voor de Dell. De Dell had problemen met de oude synapitics stylus, de nieuwe stylus is over 2-3 weken verkrijgbaar op de website van Dell. Ook heeft Dell goede garantie en is de tablet populair. Dit resulteert in veel accessoires.
De Asus daarentegen komt met een Wacom stylus die hier en daar nog een bugje heeft. Als dit is opgelost lijkt de Asus mij de beste keuze vanwege de mogelijkheid de stylus op te bergen in de tablet. In tegenstelling tot de stylus van de Dell heeft deze wacom stylus geen batterijen nodig.
Wil je de beste Windows 8 ervaring:
Koop een PC, zie:
reviews: Desktop Best Buy Guide: maart 2014
Wil je de beste mobiele Windows ervaring:
Koop een
pricewatch: Asus Transformer Book T100TA-DK002H Grijs
Zie de review van T.net:
reviews: Asus T100: overtuigende 'convertible netbook'
Wil je de beste mobiele Windows ervaring op een wat handzamer formaat:
De Dell venue 8 pro zal je niet teleurstellen. De community, het scherm en de hoeveelheid accecoires maken hem tot een goede tablet.
Terug naar de inhoudsopgave
De Asus vivotab note 8 is een tablet met goede en sterke punten. Ik zou hem absoluut niet een slechte tablet noemen, maar er zijn gewoon tablets die momenteel beter zijn. Met momenteel bedoel ik ook echt nu.
De nieuwe stylus van de Dell lijkt een stuk beter te zijn dan de Wacom die momenteel in de Asus zit. Het gebrek aan MicroHDMI en het gebrek aan USB 3.0 is een schande voor de Asus. Helaas hebben veel andere Windows 8 tablets hier ook last van. Waarom moet alles zo langzaam zijn in een wereld waarin je een 120gb ssd kan kopen voor 60 euro incl. btw en alle winstmarges van bedrijven?
Al met al denk ik dat ik deze tablet terug ga sturen en voor een Dell venue 8 pro incl. de nieuwe stylus ga.
Overigens wil ik iedereen aanraden om verschillende reviews op het internet te lezen en daarna pas je mening te vormen. In het dell venue pro topic zie je bijvoorbeeld dat Dell al veel updates heeft uitgebracht om verschillende problemen op te lossen. Bij Dell lijk je ook makkelijker in de bios te kunnen komen en verschillende dingen te kunnen aanpassen. Dit is bij de Asus tablet niet mogelijk.
Terug naar de inhoudsopgave
Beoordeling- Algemene beoordeling: Omdat de stylus soms niet optimaal werkt, maar dit wel verholpen kan worden met een update -1
- Featureset: Ik mis usb 3.0 en hdmi -2
- Prestaties: Gewoon goed -0
- Beeldkwaliteit: Het scherm van de Dell venue pro 8 is beter dus -1
- Bouwkwaliteit: Okay, maar je kan hem niet op de stenen laten vallen o.i.d. dus -1
- Ergonomie: Niet veel accecoires op dit moment -1
- Warmte en geluidsproductie: Spreekt voor zichzelf, hoewel hier niet met geluidsproductie de ''speakers'' bedoeld worden. Anders kreeg hij een -2
- Mobiliteit en accuduur: -1 want ik had een nog wat langere accuduur gewild en van wege de accecoires.
- Prijs: Met zijn 300 euro is hij niet de goedkoopste tablet maar je krijgt er wel een wacom stylus + digitizer voor terug. -1