Ik schrijf dit stukje met als voornaamste reden om mensen ervan op te hoogte te brengen dat ze beter geen XL2420T kunnen kopen op dit moment, maar even wachten op de XL2420Z.
Volgens mij ben ik momenteel 1 van de weinige, of misschien wel de enige in Nederland die een XL2420Z heeft. Dit aangezien ik nog geen enkel exemplaar met een levertijd minder dan onbepaalde tijd op pricewatch heb zien verschijnen.
Ik heb dit model gekregen door een productiefout in de XL2420T die ik gekocht had. Na lang heen en weer mailen, en 2 keer het apperaat opsturen voor garantie, kreeg ik na de derde keer een vervanger. Ik had een nieuwe 2420T verwacht, maar tot mijn geluk kreeg ik een 2420Z!
Het hele garantieproces heeft verder alleen wat tijd en inpakwerk (3x) in beslag genomen, maar geen kosten aangezien alles is vergoedt door Benq. Positief puntje voor Benq dus.
De monitor is precies hetzelfde als de 2420T, behalve nu met ingebouwde lightboost, nu genaamd blur reduction, als voornaamste verbeterpunt. Ook is er nog iets genaamd "low blue light", wat ongeveer doet wat de naam zegt. Dit schijnt te helpen tegen vermoeide ogen. Hartstikke goed dus allemaal.
Voor zover ik het begrijp doet de blur reduction precies hetzelfde als lightboost. Bij lightboost was het zaak om wel daadwerkelijk STABIEL 120fps te draaien als het aanstond. Bij minder had het geen nut. Lightboost is een methode om motion blur te elimineren overigens. Aangezien dat bij veel huidige spellen niet zal lukken, is het prettig dat het nu ook kan vanaf 75 fps.
Verder is de monitor identiek aan de 2420T, de kleuren zijn nog steeds echt to-taal bagger. Maargoed daar koop je deze monitor niet voor. Voor meer kenmerken kan ik eigenlijk het beste verwijzen naar andere, waarschijnlijk professionelere reviews van de 2420T. Zorg wel dat je weet dat er een 2420T die maar tot 120hz gaat, en een 2420T (ook soms genoemd 2420TE) die tot 144hz gaat. Het laatste model is waar we het hier over hebben.
Voor alle duidelijkheid, deze monitor koop je als je een high end videokaart hebt, die meer dan 60 fps MINIMAAL eruit kan persen bij de spellen die je speelt. Niet average of maximum, naar mijn mening heb je daar niks aan, de meest gpu- en gpu-intensieve momenten zijn namelijk de momenten met veel actie, en dat is juist wanneer je hoge fps nodig hebt. Zodra je ongeveer 80 tot 100fps draait, zul je al duidelijk merken dat alles veel vloeiender loopt. Als je het niet direct merkt, switch dan eens terug naar een 60hz monitor. Dat heb ik gedaan en echt, het lijkt net alsof je bijziend bent geworden ofzo, het voegt gewoon niet meer.
Wat verder de moeite waard is om genoemd te worden, is dat de 2411Z (net als de 2411T tov de 2420T) precies hetzelfde paneel heeft, maar geen S-switch (klein apperaatje met 3 knopjes voor verschillende voorkeursinstellingen), een wat slechtere stand, en wat minder aansluitingen. In mijn geval had ik net zo goed een 2411T kunnen kopen achteraf in ieder geval, dan bespaar je 80 euro.
Dit stukje is, zoals eerder genoemd, als heads-up bedoeld voor mensen die nu op het punt staan om een 2420T te kopen. Doe dat dus gewoon niet! Verder leek het me goed om de punten aan te kaarten van de benodigde high-end videokaart en het bestaan van de 2411Z. Misschien dat dit niet helemaal de bedoeling is van een review, maar als ik 1 iemand ervan kan weerhouden om een miskoop te begaan dan is het mij de eventuele slechte gebruikersbeoordelingen al wel waard

Die is sowieso al niet zo hoog haha