Nokia N95 8GB Zwart Review

DM.Aram
26 december 2008, laatste update op 26 december 2008, 1.746 views

Nokia N95 8GB Zwart

Deze telefoon leek mij prima, en omdat ik deze voor 50ct. kon krijgen bij het verlengen van mijn Hi (€25) abonnement heb ik zonder twijfel deze telefoon gekozen. Na echter een half jaar gebruik ben ik niet echt tevreden.
Onderbouwing
Featureset:
- 5MP Camera met led-"flits"
- 3,5mm output plug
- W-LAN
- 3G
- 8GB intern flash-geheugen en 100MB intern telefoon-geheugen
- 2,8" QVGA (240 x 320 px) scherm.
- GPS
- Naar twee kanten openschuiven voor de "multimedia" toetsen.

Pluspunten

• Perfect bereik
  • Featureset
  • 8GB geheugen
  • 3,5mm plug
  • Geluidskwaliteit
  • Accuduur
  • W-Lan/Browser
  • Na de update: Goede snelheid

Minpunten

• Camera
  • Symbian (kwestie van smaak)
  • Bouwkwaliteit
  • GPS
  • Prijs

3 van 5 sterren (Voldoende)
Onderbouwing

Featureset:
- 5MP Camera met led-"flits"
- 3,5mm output plug
- W-LAN
- 3G
- 8GB intern flash-geheugen en 100MB intern telefoon-geheugen
- 2,8" QVGA (240 x 320 px) scherm.
- GPS
- Naar twee kanten openschuiven voor de "multimedia" toetsen.

Om het maar even kort samen te vatten. Over een paar dingen ben ik zeker niet te spreken. Zo is de camera, ondanks zijn 'geweldige' 5MP, verschrikkelijk! Buiten dat hij enorm traag scherp stelt zijn de foto's ook om van te janken. De witbalans aanpassen helpt een klein beetje, maar goede foto's maken is er niet bij. Waar ik wel enorm blij mee was, was de 3,5mm output plug voor mijn oortjes, alleen bleek er toch een flinke ruis in te zitten.
Dan de W-LAN, deze is nou niet om te gillen. Het vinden van netwerken is in vergelijking met een iPhone of andere telefoon met W-LAN zeer traag. Het verbinding maken gaat niet lekker en WEP werkt niet. De browser is ook traag.
Het geheugen van deze telefoon is prima, maar ik raad wel aan om het intern flash-geheugen te nemen voor sms-berichten en dergelijke, dat geeft de telefoon een enorme energie-boost!
Ook bevat deze telefoon een interne GPS-module. Ik was daar eerst erg enthousiast over, maar een fix duurt tegenwoordig minstens 15 minuten, op een grasveld in de openlucht bij helder weer. Daarbovenop komt nog eens dat je Nokia moet betalen om de Maps 2.0 dienst helemaal te mogen gebruiken, als ik dat wist..!
Na de update: Om maar even een samenvatting te geven. W-LAN doet het nu veel beter en vindt meer netwerken dan eerst, WEP werkt eindelijk ook! GPS fix in minder dan 5 minuten (!!!).

Bereik:
Goed! Niets op aan te merken.
Na de update: Ik merk dat 3.5G een stuk sneller verbinding heeft!

Accuduur:
Als ik mijn telefoon erg actief gebruik (internet/applicaties) kan hij anderhalve dag aanblijven, beter dan bijvoorbeeld de iPhone, die dagelijks moet worden opgeladen!

Gebruiksgemak:
Bah, deze telefoon heeft een rot interface. Ben helemaal niet fan van Symbian, maar heb het toch voor deze ene keer geprobeerd. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar door het trage gedoe van de telefoon is het menu bedienen geen pretje.
Na de update: De interface is niet veranderd, maar vooral sneller geworden! Toepassingen openen en sluiten gaat geweldig goed! Ook het veranderen naar landscape-mode werkt nu erg fijn! Ook de multimedia-toetsen aan de andere kant van de slider zijn hebben een veel betere responstijd!
De toetsen daarentegen heb ik niets op aan te merken, ik gebruik alleen de "multimedia"-toets nooit. Als je daarop drukt kom je in een soort 3D-achtig menu waardoor je kan scrollen, totaal geen meerwaarde.

Design:
Wat een dik ding, was het eerste dat ik dacht. Hij is op het dikste punt 21mm en met zijn 128gram is het zeker geen lichtgewicht. Het scherm is wel erg mooi en de zwarte rand eromheen staat erg charmant. Het vervelende is wel de lenskap, die is weggegaan vanwege het nieuwe design. De oude Nokia N95 had nog gewoon een lenskapje, jammer dat deze is weggelaten. De dual-slider is erg mooi, gebruik de multimedia-toetsen regelmatig!

Bouwkwaliteit en afwerking:
Eerst dacht ik dat het een degelijke telefoon was, maar zoals bijna alle sliders begint deze ook zijn mankementen de vertonen; gekraak als je hem open schuift, batterij-kapje dat steeds afvalt en toetsen die niet meer goed indrukken.

Stabiliteit & betrouwbaarheid:
Een smsje lijkt deze telefoon al zwaar te vinden, mijn inbox openen (50 berichten) duurt wel 30 seconden om nog maar te zwijgen over de sjablonen, deze nemen minstens een minuut in beslag. Een applicatie openen vindt deze telefoon ook niet zo fijn, N-Gage neemt 2 minuten in beslag. Het is bijna zielig.
Hij loopt gemiddeld 3x per week vast.
Na de update: Geweldig! Hij loopt lekker snel en heb net N-Gage opgestart, nog geen 2 seconde en ik kon het programma al gebruiken! Ongelofelijk hoe zo'n firmware update zo'n telefoon zo kan versnellen!

Prijs:
Destijds kostte hij rond de €650, ik had dus ook gedacht een mooi stukje kwaliteit binnen te halen, niks was minder waar. Veel te duur!

Conclusie:
Ik had echt meer verwacht.
Na de update: De telefoon voldoet nu veel meer aan mijn verwachtingen!

Update vrijdag 26 december 23:00: Zojuist de nieuwste firmware geïnstalleerd (versie 30.0.0.018), er zijn zeker een paar dingen veranderd! Ik ga deze behandelen in mijn review!

Heb jij ook een Nokia N95 8GB Zwart?

Anoniem: 162692 26 december 2008 18:45
Update firmwire en alle negatieve eigenschappen heb je geen last meer van.
Berichten staan er 489 bij mij nu.. duurt nog geen seconde om inbox te openen.
Gps, werkt, maar stroef, gebruik route66 en alles gaat zoals het moet.

W-LAN.. ik vind het de beste kwa terugvinden van netwerk, veel beter dan omnia/iphone die ik heb gehad.

Bouwkwaliteit.. STERK als meerdere malen laten vallen, niks aan te zijn.

Camera is goed maar enkel in daglicht :P
De telefoon loopt vast als ik hem in mijn computer doe 8)7 . Updaten lukt me tot vooralsnog niet.

Vind je de W-LAN echt beter dan op de iPhone? Ik heb een tijdje de iPhone gebruikt omdat ik de telefoon zat was en ik vond die zoveel beter. Net zoals de GPS, fix binnen een seconde :P.
Anoniem: 162692 @DM.Aram26 december 2008 20:50
Iphone heeft geen gps dacht ik..
Anoniem: 199533 26 december 2008 19:00
Ik heb dezelfde telefoon en ben het ook oneens met vele punten. De camera is inderdaad waardeloos in slechte lichtomstandigheden, maar in daglicht kan je er prachtige foto's mee maken. Blijkbaar leef jij dus 's nachts ofzo? :P
WLAN heeft geen geweldig bereik, maar ik kan er zeer comfortabel mee surfen. WEP werkt niet? Bij mij werken zowel WEP als WPA. Dat de browser traag is, heb je volledig gelijk in. Probeer misschien eens SkyFire of Opera Mobile, stukken sneller.
De GPS is nogal traag, dat is waar. Zelf gebruik ik niet Maps 2.0, maar Route 66 en dat is vele beter. Als je een snellere fix wil, gebruik dan A-GPS (Assisted GPS), deze haalt informatie op via het telefoonnetwerk.
Interface vind ikzelf goed meevallen, die multimediaknop is inderdaad waardeloos.De bouwkwaliteit is echt wel goed hoor. Ik heb geen last van de dingen die jij beschrijft en ik ben niet erg voorzichtig met de telefoon...
De snelheid valt bij mij goed mee, de tijden die jij aangeeft komen bij mij helemaal niet voor...
Ik raad je aan om je firmware eens te updaten, zoals hierboven al aangegeven zal het enkele problemen oplossen. (En update je review dan ook ineens :P)
Voor sommige antwoorden, zie mijn reply op X-LimiTed.

Ik gebruik regelmatig Opera Mobile, prima. Maar voor YouTube werkt dat simpelweg niet..
Assisted GPS staat aan, als hij sneller zou moeten gaan, gaat hij dat niet :P.
Met je kritiekpunten ben ik t totaal NIET eens. Deze tel is gewoon uitstekend te noemen. Heb je de standaard firmware? T lijkt er op want traag issie zeker niet met niks eigenlijk, ook niet met Wi-fi of gps.
Ik heb zojuist mijn firmware geupdate, ik zal mijn review vanavond of morgen nog even aanpassen. Er zijn een paar dingen die me nu opeens wel bevallen. Qua snelheid en W-LAN is hij er zeker op vooruit gegaan met v30!
Ik heb zelf dit toestel ook gehad, heb hem verkocht en ben voor een IPhone gegaan hier verder geen problemen mee.
Ben het met alle punten eens, alleen bereik was ook gewoon slecht heel vaak geen tot slecht bereik niet echt een aanrader. Vind het ook een behoorlijke tegenvaller voor het "vlaggenschip" van nokia had beter verwacht, wat helemaal irritant is dat als je niet elk programma netjes afsluit de accu snel leeg gaat, en in vergelijk met de gewone N95 de sterkere accu geen meerwaarde heeft naar mijn mening vond de accuduur ronduit slap!
Vind het een verschrikkelijk toestel, de slechtste die ik ooit heb gehad.
Heb er 2 gehad en de bouwkwaliteit van allebei was om te huilen, dus het zal niet aan de batch gelegen hebben, ben altijd zuinig op mn telefoons dus daar ligt het ook niet aan.
Voor mij iig nooit meer Nokia. :)
De slider is inderdaad niet van de beste kwaliteit, en mijn toetsen kraken ook al aardig.
Mijn volgende telefoon wordt ook geen Nokia.
bezit deze telefoon nu een jaar en ben er niet egt al te blij mee

voor mij volgende keer geen nokia

denk dat ik de iphone maar eens ga proberen