TP-Link AC1750 Draadloze dual-band gigabit router Archer C7 (v1 - v5) Review

13 februari 2014, laatste update op 13 februari 2014, 6.640 views Rapporteer

Ik heb deze router gekocht na een maand (!) lang alle router reviews en tests door te spitten die ik op het internet kon vinden. Ik heb ook de prijzen bijgehouden. Een aantal dingen vallen op: 1) testuitslagen verschillen nogal voor sommige routers; 2) er valt wel een tendens te bespeuren: AC routers scoren nu beter dan (nog steeds veel duurder) verkochte N routers; 3) omdat er geen clients zijn (veel laptops, tablets en smartphones werken nog op max N150) wordt geadviseerd om niet aan "future proofing" te doen (waarom AC kopen als je alleen maar N clients hebt?).

Pluspunten

• software, instelgemak, bereik, beheersbaarheid

Minpunten

• access-point, helpdesk

Om maar direkt met het antwoord op de laatste vraag te beginnen: DE PRIJS. De Archer heb ik voor 77 euro gekocht. Op Smallnetbuilder scoort de Archer als nr.2 in de AC1750 klasse achter de ASUS RT-AC66U die voor 137,50 euro wordt verkocht.

Ik heb sterk getwijfeld om de AC1200 Edimax BR-6478AC te kopen (inclusief AC1200 USB-adapter voor 100 euro). Dat is een meer basic router maar wel met erg goede specs. Alleen de documentatie is niet zo geweldig (te vinden op internet), Verder schijn je via het gast-netwerk toch op het lokale Lan te kunnen. De Edimax heeft wel een standaard AP (access point) instelling. Voor de Archer moet je op internet nalezen hoe je hem als AP instelt. TP-link heeft wel een erg goede Nederlandse site waar je voor alle verkochte modellen een demo vindt van de software.

De Archer maakt zijn goede specs wat mij betreft waar. De ontvangst die ik had (Linksys WRT54-G op verdieping met Netgear WN3000RP range extender beneden) is met de Archer verbeterd. Zonder WRT54 en Netgear exender heb ik nu ontvangst in nagenoeg het hele pand. In de lengterichting is het bereik binnen hemelsbreed circa 20 meter over 2 verdiepingen. En daar zitten een 1-steens muur en meerdere houten muren en deuren tussen. In de breedte heb ik na circa 15 meter nog ongeveer 65 db bereik, tegen 150 db onder de router (altijd nog meer dan de max 56 db van mijn oude G-router, en dan moest je er onder staan). Gemeten met mijn Android 4.1 smart phone.

Ik had wel een probleem: nadat mijn Android Smartphone een paar maal geen data meer ontving (maar nog wel verbonden was met het Wifi netwerk, om het even via de WRT54, de Netgear of de Archer) heb ik de Archer enkele keren aan- en uitgezet om hem opnieuw een kanaal te laten kiezen. Doorgaans duidt dit op een IP-conflict. Daar lag het echter niet aan. Bij mijn G-router moest ik de lan-kabel in de Lan-ethernet aansluiting (en niet de WAN-aansluiting) stoppen om hem als AP te laten functioneren. Bij de Archer heb ik uiteindelijk de Lan kabel in de Wan-aansluiting gestopt. De software van de Archer geeft een waarschuwing wanneer de WAN-kabel niet is aangesloten. De Archer creeert vervolgens zelf een nieuw lokaal netwerk met een aparte IP-range, maar geeft wel toegang tot het internet (mijn bekabelde netwerk is 192.168.1.XXX; de Archer maakt 192.168.0.XXX aan). Dit nog los van de mogelijkheid om een extra veilig guest-netwerk aan te maken in zowel de 2.4 als 5 Ghz band.. Dat is dan dus dubbel veilig. Nadeel is dat ik niet kan streamen van mijn NAS'en, die zitten op het bekabelde deel van mijn netwerk.

Je kunt het modem beheren met een Android of IPhone app voor je telefoon.

Overigens heb ik de helpdienst van TP-link gemailed met de vraag hoe ik de Archer het beste als AP kan aansluiten/laten functioneren op het zelfde bekabelde netwerk. Er is niet gereageerd. ZEER slecht!

Heb jij ook een TP-Link AC1750 Draadloze dual-band gigabit router Archer C7 (v1 - v5)?

Je beschrijft problemen met data doorvoer, is dit ook nog aan de orde als je via de WAN poort op een ander subnet zit? Ik gebruik de Archer als AP door gewoon een LAN poort te gebruiken vanaf de kabel modem/router, en heb dus DHCP op de Archer uitgeschakeld. Dit geeft dus geen problemen doordat er twee verschillende netwerken hoeven te zijn, echter heb ik ook, met vele anderen, veel problemen met data doorvoer.

Zie deze thread http://forum.tp-link.com/showthread.php?73070 voor een behoorlijk aantal personen met hetzelfde probleem. Ikzelf kan de 5GHz band simpelweg niet gebruiken omdat connecties kansloos instabiel zijn. Ik heb een prima verbinding met de router (althans, na het installeren van een recente beta versie, de stable release heeft hier zelfs problemen mee) maar pagina's laden niet, of alleen afbeeldingen laden niet, Adium kan niet inloggen op Facebook chat, e.d. Heel frustrerend.
In je eerste alinea beschrijf je de standaard manier om een router als AP te laten functioneren. Maar dat gaf problemen met mijn Chinese Android smartphone, die kennelijk ook alle andere apparaten op het subnet beinvloedde. Kon niet achterhalen welke wifi-antenne er in zit (Android heeft wel goede analyze apps). In de review(s) op smallnetbuilder wordt duidelijk gewezen op problemen met sommige wifi-ontvangers. Na aansluiting op de WAN-poort (en dus eigen sub-net) geen problemen meer in de 2.4 Ghz band.

Ik had even de beschikking over een IPAD-2 met intensieve apps, die volgens de door jou aangehaalde threats ook met 5 Ghz werkt, en die gaf op dat moment geen problemen. Ik kon echter geen wifi en hardware analyzer vinden om dat ook goed te controleren. Als ik bruikbare analyze heb laat ik het je weten.