Scythe S-FLEX SFF21G, 120mm Review
Scythe S-Flex SFF21G (1900rpm) Inleiding Van deze fans heb ik twee gekocht als vervanging van mijn achterste exhaust fan (was een Noctua 120mm 800rpm) en de fan op mijn Thermalright 120 Ultra Extreme processorkoeler (Scythe S-Flex SFF21E (de 1200rpm variant dus)). Waarom? Deze (+ 4 andere fans) worden aangestuurd door m’n fancontroller (Zalman ZM MFC1 Plus), waarmee handmatig de spanning traploos op de aangesloten fans kan worden afgeregeld tussen 5V en 12V. Op 12V waren de beide oude fans nauwlijks hoorbaar, dus stonden ze eigenlijk gewoon altijd op 12V. Echter, mijn videokaart wordt vrij heet tijdens games. Helemaal als ik hem op overgeklokte instellingen heb staan. Het resultaat is dat de Noctua fan zeer hete lucht...
Pluspunten
- Verplaatst véél lucht op 12V met acceptabel geluidsniveau
- Vrijwel onhoorbaar op 5V
- Prijs ligt mooi mid-range
- Lange levensduur.
Minpunten
- Sommige mensen willen wellicht een wat meer uitgesproken design en zouden dat als nadeel kunnen zien.
Scythe S-Flex SFF21G (1900rpm)
Inleiding
Van deze fans heb ik twee gekocht als vervanging van mijn achterste exhaust fan (was een Noctua 120mm 800rpm) en de fan op mijn Thermalright 120 Ultra Extreme processorkoeler (Scythe S-Flex SFF21E (de 1200rpm variant dus)). Waarom? Deze (+ 4 andere fans) worden aangestuurd door m’n fancontroller (Zalman ZM MFC1 Plus), waarmee handmatig de spanning traploos op de aangesloten fans kan worden afgeregeld tussen 5V en 12V. Op 12V waren de beide oude fans nauwlijks hoorbaar, dus stonden ze eigenlijk gewoon altijd op 12V. Echter, mijn videokaart wordt vrij heet tijdens games. Helemaal als ik hem op overgeklokte instellingen heb staan. Het resultaat is dat de Noctua fan zeer hete lucht afvoert. Door deze fans (met hogere max. luchtverplaatsing) te installeren hoop ik ze op 5V te kunnen laten draaien in standaard situaties, waarbij ik voor aanschaf gokte dat ze op 5V onhoorbaar zouden zijn. Met deze fans heb ik dan tijdens het gamen voldoende head-room in mijn koelmogelijkheden, doordat ik ze dan harder kan laten draaien, zodat er meer lucht afgevoerd wordt, waardoor mijn pc iets beter gekoeld wordt. Verder stond ook de aanschaf van een nieuwe videokaart die ik passief wil gaan koelen in de planning, waardoor extra airflow nog wenselijker wordt.
Featureset
De featureset van deze fan is in mijn ogen wel vrij compleet. Je krijgt in een simpele blister-verpakking een fan geleverd met een 3-pins aansluiting (voor op mobo of fancontroller), een adapter maar 4-pins molex aansluiting en 4 schroefjes om de fan vast te zetten. Het enige wat niet meegeleverd wordt, wat in ventilator-land wel populair is, zijn van die rubber anti-vibratie dingetjes. Aangezien ik de fans toch vast maak met de wire-clips van m’n heatsink en een klem die in de kast zit (en dus ook geen schroefjes o.i.d. gebruik) mis ik deze rubbertjes niet. Verder heeft de fan Sony S-FDB lagers waarmee de fans extra stil zouden zijn en een levensduur van 150.000(!) uur halen volgens de fabrikant. Je denkt wellicht; “Dat is een opgave van de fabrikant, daar moet je niet al teveel op vertrouwen.” Daar kan ik wel inkomen, maar diezelfde fabrikant geeft bij de Slipstream serie (andere lagers) een levensduur van 30.000 uur op, dus het verschil is wel extreem groot.
[img=620]pmHYVD9r[/img]
Principe van de S-FDB lager (met dank aan Scythe voor het plaatje)
Het design van de fan is erg simpel. Waar Nexus design-wise nog enigszins z’n best doet door het frame zwart en de fan wit te maken en Noctua kiest voor originele aarde-tinten, is de Scythe S-Flex serie eenvoudigweg zwart en dat vind ik wel prima ook. Wat valt er verder nog te zeggen? Misschien dat de verpakking lelijk is bedrukt en dat er allemaal Oosterse tekens op staan. Maar dat is natuurlijk compleet niet boeiend.
Airflow
Op 5V produceren deze fans een licht, maar aanwezig briesje. Voelende met de hand ongeveer gelijk aan wat de Noctua op 12V produceert aan luchtverplaatsing. Op 12V produceren deze jongens een heel flinke bries. Dat mag ook wel, want in de 120mm Scythe S-Flex familie is dit de snelste van 4 smaken. Volgens de fabrikant valt die bries te kwantificeren als 75.0cfm. Leuke cijfers, maar het blijven fabrieksopgaven.
Wat betekent het in de praktijk in mijn geval? Mijn e6420 processor is overgeklokt naar iets boven de 3 GHz. Met de vorige fan op de koeler bereikte de processor na lang stressen een stabiele temperatuur van 42 graden Celcius. Met de nieuwe fan op 5V was dit ongeveer gelijk. Op 12V zakte de temperatuur echter naar 35 graden, want toch een aanzienlijke afname is.
Geluidsproductie
Op 5V is de aanwezigheid van deze fans nauwlijks merkbaar. Ze vallen in mijn geval weg tegen het hardere geluid van de HD en de videokaart. Op 12v (en dus 1900rpm) zijn de fans duidelijk (maar eigenlijk nog niet eens heel irritant) aanwezig. Je kunt horen dat er een flinke wind door de kast waait. Op deze stand gebruik ik ze echter alleen maar als ik game, dus ik ben er wel content mee.
Prijs & conclusie
Deze fans kocht ik voor een zeer schappelijke €13,50. Ter vergelijking; Noctua’s kosten rond de 20 euro (maar verplaatsen minder lucht) , een Nexus rond de €5,- (maar die verplaatst ook minder lucht) en Scythe Slipstreams kosten ongeveer rond de 6 euro (maar hebben minder goede lagers en gaan daardoor minder lang mee en maken iets meer geluid). Al met al voor wat ik zocht de perfecte fan voor een schappelijke prijs.
En nu vind ik dat ik wel weer genoeg over een ventilator heb gezegd ;-)