Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Sennheiser PC 350 Review

+1
Pkunk 16 december 2011, laatste update op 17 december 2011, 8.994 views

Sennheiser PC 350

Pluspunten

  • Geweldig geluid
  • Goede microfoon
  • Comfortabel

Minpunten

  • Prijzig
  • Behoorlijk warm aan je oren na een tijdje

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Features Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4
Opnamekwaliteit Score: 5
Weergavekwaliteit Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Prijs Score: 3
Na 3 logitech gaming headsets in 1,5 jaar te hebben versleten heb ik besloten dat het tijd was geworden voor een kwaliteitsheadset. Na wat op internet te hebben rondgeneust en in de mediamarkt wat sennheiser koptelefoons te hebben getest, heb ik de pc350 aangeschaft. Beetje riscant, want ik kon hem niet testen, maar afgegaan op het geluid wat ik van de andere sennheiser had gehoord bij de mediamarkt durfde ik die gok wel te nemen.

Geluid
De eerste indrukken zijn zeer positief. Ik had er geen idee van dat er zulk mooi geluid uit een koptelefoon kon komen. I.v.m. buren kan ik eigenlijk nooit een harde bass horen bij games, maar dat is nu wel even anders. Wat een geweldig geluid. Ik ben absoluut geen audiofiel, sterker nog, ik heb er de ballen verstand van, maar ik weet wel wat ik hoor. Namelijk een heel stuk meer dan hiervoor :). Het geluid is zo kraakhelder dat ik echt eeneens hele nieuwe dingen kan waarnemen. Echt een hele openbaring. Voor muziek geld eigenlijk hetzelfde.
Ik heb er net ook maar meten even een uurtje tv mee gekeken en ik heb eigenlijk geen zin meer om hem af te zetten omdat ik nu al verwend ben door de geweldig kwaliteit van het geluid. En dan haal ik volgens mij nieteens het onderste uit de kan gezien ik gebruik maak van slechts een Soundblaster live 24bit geluidskaart waar mijn 5.1 setje op zit aangesloten die het geluid weer doorsluist naar de headset.
//edit:
Nu ik hem al wat langer in bezit heb begin ik toch wel wat beter te merken dat de bass alleen niet altijd even mooi vol is. Het lijkt wel alsof er wat middentonen missen waardoor er alleen een volle bass te horen is bij explosies en drums e.d. Maar misschien ben ik gewoon verwend geworden :)


Microfoon
De microfoon is prima. Ik ben goed te verstaan over internet voor zover ik heb begrepen, en de paar kleine opnames die ik gedaan heb waren zeer helder. Persoonlijk zie ik dat meer als een mooi meegenomen, want ik heb mijn keus met name gemaakt vanwege de geluids en bouwkwaliteit. Aan de andere kant mag het natuurlijk ook wel voor zo'n prijs. Ander pluspunt is dat het pootje van de microfoon buigbaar is, dus je kunt de microfoon van je mond wegbuigen zodat je eten naar binnen kan schuiven. Of je draait hem omhoog, dat kan natuurlijk ook ;)

Draagcomfort
Dan het draagcomfort. Zoals geschreven heb ik hiervoor telkens logitech gaming headsets gehad. Met name vanwege het draagcomfort. En hoe comfortabel de sennheiser ook mag zijn, en dat is hij, ik moet er toch wel even aan wennen. Daarbij wordt het na een uurtje of twee wel erg warm aan je oren.

~[update 16-12-11] Ik heb hem ondertussen anderhalf jaar en ze echt heel comfortabel. Een die warme oren heb ik eigenlijk nooit meer gemerkt.

Iets anders waar ik eigenlijk helemaal geen rekening mee heb gehouden is dat je, als je de headset ophebt, meteen een stuk minder van de omgeving hoort omdat je oren compleet zijn afgesloten. Dat is natuurlijk positief voor de geluidskwaliteit, maar ik was toch wel gewend dat ik alles om me heen nog enigzins kon horen. Dat kan nu niet meer. Als iemand iets vraagt moet de headset echt af (ik woon samen met mijn vriendin en de pc staat in de woonkamer. Het komt regelmatig voor dat ik zit te computeren en mijn vriendin tv zit te kijken en we af en toe iets tegen elkaar zeggen. Die gezelligheid is nu dus verleden tijd, want ik hoor dus echt geen snars meer als ik dat ding op heb :p). Daarnaast heb ik ook echt het gevoel dat ik de headset moet aantrekken als het ware. Je voelt echt dat je iets op je hoofd hebt zitten.

Wat ik wel jammer vind is dat ik geen vergelijking heb kunnen maken met bijvoorbeeld een razer barracuda of een steelseries siberia. Maar wat ik wel kan zeggen is dat ik het de ¤143,- die ik er voor betaald heb meer dan waard is.

~[update]
23 april 2010: Ik gebruik m'n headset nog steeds zo'n beetje elke dag en ben er nog erg tevreden over. Ondertussen ook al wat andere setjes geluisterd en daar was gemiddeld de bass wel wat lekkerder bij muziek. Ik merk dat ik echter in de praktijk eigenlijk bijna geen muziek meer luister en de headset vooral voor games gebruik. Daar mis ik de bass helemaal niet en ben ik erg tevreden over het heldere geluid wat de set geeft. Hoewel ik wel het gevoel heb dat het sterk samenhangt met het feit dat de koptelefoon het omgevingsgeluid erg goed weghoud.

~[update]
16 december 2011: Ik gebruik m'n headset nog steeds elke dag. Ondertussen heb ik een Sennheiser 598 gekregen en ook een nieuwe geluidskaart dus ik heb wat vergelijkingsmateriaal :)
Om te beginnen met de nieuwe geluidskaart. Mijn vorige geluidskaart was overleden dus heb ik een X-Fi Extreme Audio geluidskaart gekocht. Dit was echt een wereld van verschil. Vooral bij muziek. Ik was al tevreden (in retrospect: voornamelijk omdat ik niet beter wist) maar nu was het helemaal geweldig.
En nu heb ik ook een sennheiser 598. Dat is toch wel een hele andere klasse van geluid; veel voller, meer detail en een veel beter bass.

Verder zijn de pads redelijk versleten. Het zachte plastic vliesje wat om het schuimrubber heen zit hangt er een beetje sneu omheen. Dit maakt echter voor het draagcomfort niet uit. Desalniettemin toch maar kijken of ik er nieuwe pads op kan laten zetten.

Conclusie: met een fatsoenlijke geluidskaart is de sennheiser ook prima voor muziek. Maar als je puur voor muziek gaat zijn er betere opties.

Gebruikt in combinatie met:

  • Sounblaster Live! 24-bit
  • Creative 5.1 surround set
  • Soundblaster x-Fi extreme audio
  • Windows XP

Heb jij ook een Sennheiser PC 350?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (15)

Wijzig sortering
Na 3 logitech gaming headsets in 1,5 jaar te hebben versleten heb ik besloten dat het tijd was geworden voor een kwaliteitsheadset.
Wat doe jij met je headsets? Zelfs voor goedkope setjes is een half jaar erg kort. Ik hoop dat je kwaliteitsheadset wel tegen je gedra(a)g bestand is.... :).
Namelijk een heel stuk meer dan hiervoor :). Het geluid is zo kraakhelder dat ik echt eeneens hele nieuwe dingen kan waarnemen.
Typisch voor betere producten. Iedereen denkt dat wattage en frequentiebereik de items zijn waar op gelet moet worden, maar de definitie (waar jij het hier over hebt, is eigenlijk wat anders dan de helderheid). Vaak hoor ik mensen bij mij thuis zeggen als ze naar voor hen bekende muziek luisteren: "hé, die gitaar heb ik nog nooit gehoord......". Maar daar staat dan ook een ver boven modaal setje :9 . Zulke apparatuur heb ik jammer genoeg niet achter mijn computer hangen. Moest het nog een beetje betaalbaar houden....
Nu ik hem al wat langer in bezit heb begin ik toch wel wat beter te merken dat de bass alleen niet altijd even mooi vol is.
Is dat echt zo? We zijn (tegenwoordig) "verwend"door geluid waarbij de bas extreem onrealistisch wordt weergegeven. Veelal is bas veel te prominent aanwezig, maar bovenal zeer wollig en ongecontroleerd. Daarbij verwarren we dit nog wel eens met een diepe bas (welke frequentie wordt nog weergegeven). Even terug naar mijn installatie boven: Ik heb daar Elipson 1303 boxen achter hangen (niet de beste die ik ken, maar wel erg goed). Door de constructie van deze box, wordt de bas als mager ervaren, totdat ik iemand een orgelconcert laat horen.... nog nooit zulke lage tonen gehoord (gewoon lineair tot vrijwel 25 Hz!). Maar omdat de bas gortdroog is vinden de mensen dat er weinig bas inzit. Jouw koptelefoon heeft ongeveer hetzelfde, gortdroog maar wel heel diep. Het kan je de sensatie geven dat er weinig bas inzit, totdat je muziek hoort die echt heel laag gaat..... Vergelijk het maar eens met wat uit je Creative 5.1 set komt. Je set lijkt meer te hebben, maar dat is voornamelijk onbalans, niet diepte....

Sennheiser is al jaren synoniem voor kwaliteit (jammer genoeg hebben ze tegenwoordig ook wat goedkope troep op de markt gebracht, waardoor het niet meer helemaal opgaat). Maar als je oude journaal uitzendingen ziet, met de grote grijze microfoons.... idd Sennheiser. Wat Revox en Ferrograph vroeger als recorder was, was Sennheiser bij koptelefoons en microfoons. Zowel ingeburgerd in de professionele als in de thuismarkt. Vroeger had ik de goedkoopste Sennheiser aan mijn Hifi installatie. Het ding zag eruit als een koptelefoon van f 5,=, maar kostte ongeveer 10 keer zoveel (als ik me niet vergis). Met het geluid dat het ding produceerde liet hij mening koptelefoon van enkele honderden guldens achter zich.
Daarbij wordt het na een uurtje of twee wel erg warm aan je oren.
Dit valt me erg tegen, want dit duidt toch op een constructiefout. Een goede koptelefoon mag nooit en te nimmer warm aan de oortjes worden. Minpunt voor Sennheiser. Misschien dat het exemplarisch is, heb je hierover al geklaagd bij Sennheiser?
ets anders waar ik eigenlijk helemaal geen rekening mee heb gehouden is dat je, als je de headset ophebt, meteen een stuk minder van de omgeving hoort omdat je oren compleet zijn afgesloten. Dat is natuurlijk positief voor de geluidskwaliteit, maar ik was toch wel gewend dat ik alles om me heen nog enigzins kon horen.
Heeft niets met kwaliteit te maken, maar met ontwerpfilosofie. Er zijn massa's zeer goede koptelefoons (ook van Sennheiser) die een open systeem hebben. Als ik me niet vergis waren zij zelfs de eerste die dat systeem op de markt brachten (maar dat weet ik niet zeker). Een gesloten systeem wordt gewoon in een andere omgeving gebruikt dan een open systeem. Nadeel van een open systeem is dat je omgeving meeluistert (irritant geluidje, denk aan de MP3-spelers) en dat je je omgeving blijft horen (wat ook gelijk een voordeel kan zijn, wederom MP3-speler, toch handig dat je de auto aan hoort komen..).

Als je echt eens een heel goede koptelefoon wilt horen, moet je eens gaan kijken naar een elektrostatische koptelefoon, dan heb je echt het neusje van de zalm. Ik ken alleen geen headsets (voor computers) volgens dit principe. Een nadeel: je moet dan echt in je buidel gaan tasten.

Bedankt voor je leuke goed leesbare review. 2 Sterren vind ik echt ondergewaardeerd, misschien dat je met wat foto's de lezers kunt overwegen om er meer sterren aan toe te kennen.
Dat van de bastonen kan ik helemaal begrijpen, op goedkope audiosetjes hoor je vaak een "tik" van de bas, in plaats van een vloeiende toon. Als je de bas kan horen en plaatsen is het bij mijn weten geen "echte" bas? (aangezien de mens echt lage tonen niet kan plaatsen).

Wat betreft het warm worden van je oren: dat heb ik ook wel een beetje met mijn headset (HD 435), maar dat komt vooral door het supra-aurale design (dus op het oor, niet eromheen, circum-aural).

Hoewel het open v.s. closed argument in theorie helemaal klopt, heb ik daar in de praktijk erg weinig last van. Misschien ben ik bevoordeeld met goede oren, maar als ik in de trein mijn koptelefoon afzet en 20 cm van mijn oor afhoud hoor ik helemaal niets, terwijl ik het volume hoog "genoeg" heb staan om van de muziek te genieten.

Leuke anekdote, ik heb eens met wat vrienden zitten discussieren over de aanschaf van een open koptelefoon, en besloten er geen te kopen vanwege de "lekkage".....totdat we tot de conclusie kwamen dat we allemaal al open koptelefoons hadden 8)7 (HD 435s en WESCs). Probeer dus lekker zelf die dingen uit, zie in hoeverre mate zoiets een probleem vormt.
Heb zelf de steelseries siberia V2, daarvoor had ik de siberia V1, en daarvoor nog een sennheiser pc150. Een maat van mij heeft pasgeleden deze PC350 gekocht. Qua Gaming isdit natuurlijk een toppertje, qua robuustheid en degelijkheid zit het met deze headset dik in orde, hij zal zo aardig wat jaren meegaan.

Vond hem zelf wat hol klinken tov mijn siberia, waardoor je wel het geluid wat hoger kan zetten en waardoor het positioneel geluid net dat stukje duidelijker/beter wordt.

Qua muziek is het voor een prijskaartje voor op zijn laagst 111 euro wel een redelijke tegenvaller. Mijn siberiaV2 vind ik dan wat beter klinken,omdat de treble/bass erg goed is gebalanceerd bij de siberia.

Zou hem alleen aanraden als je echt het beste van het beste wilt om (competitief) mee te gamen en voor muziek een ander alternatief hebt ( zoals een setje boxen ).

Wil je toch persé een headset en geen setje boxen, waar je ook aardig wat muziek mee wilt luisteren dan zou je beter kunnen neigen naar ( voor rond hetzelfde budget) een hd555/hd595+ losse mic zoals een Zalman clip-on mic.

[Reactie gewijzigd door Scrtz op 29 januari 2010 11:27]

Hi :)

Je hebt helemaal gelijk met je ervaringen betreffende de Logitechs. Ik vind dat ze het beter bij toetsenborden en muizen kunnen houden.

Ben je nog steeds tevreden over je headset? Alles werkt nog zoals het zou moeten werken? Ik wil ook weer een goede headset aanschaffen.
Ik heb er pas ook een gekocht (nouja, gekregen van de kerstman), en ik moet helaas zeggen dat het geluid van de mijne echt om te huilen is. Het klinkt als een stel chinese oordopjes van 5 euro. Laten we hopen dat ik een defecte heb..
Lijkt me de PC350 toch beter, voor competitief gamen is een closed headset die hol klinkt en weinig bass heeft toch een stuk positiever voor het positioneel positioneren.
Ik heb sinds kort de Roccat Kave 5.1 gekocht, maar er zijn twee probleempjes.

1. De balans. Ik heb het idee dat de balans te veel naar rechts is. Ik heb al met de verkoper (Conrad) gemaild en als 't goed is word hij binnenkort omgeruild.

2. Zwaar. Hij is erg zwaar en na een uurtje gamen voelt hij toch erg zwaar aan. Dus ik ga 'm misschien vervangen voor een andere. De speedlink medusa 5.1 of iets anders. Ik weet nog niet precies wat.

Dus mij vraag is: heeft iemand een idee voor een 5.1 headset (met mic) of headphones (zonder mic) van een GOEDE kwaliteit. En dan een ECHTE 5.1 channel. Geen usb of zoiets. Het bedrag is rond de 100 euro wat ik er aan uit wil geven. Dus als iemand een goed idee heeft? (Pm me:))

[Reactie gewijzigd door highmastdon op 7 oktober 2010 11:25]

Hey bedankt voor je reactie. Blij dat iemand het tenminste het lezen waard vind :p

Die logitech headsets hebben een kuurtje bij de volume controle. Dat is waarschijnlijk een stuk goedkope electronica uit verwegistan want ik ben niet de enige waarbij ze vrij vlot op deze manier kapot zijn gegaan.

Over bass denk ik dat je zeker een goed punt hebt. De bass die je hoort is inderdaad erg mooi diep. Bij m'n 5.1 setje is de bass inderdaad wel een stuk onrealistischer als ik die hoger zet. Dat ik zeker waar. Echter op sommige momenten heb ik toch een beetje het gevoel dat ik iets mis. Bij sommige explosies en bij bepaalde muziek. Ik kan er niet precies m'n vinger op leggen. Misschien heb ik gewoon nog niet genoeg ervaring met hoge kwaliteit audio om precies te plaatsen wat het is dat ik mis :)

Over het niet horen van de omgeving. Dat is natuurlijk precies de bedoeling van de headset, en gezien hij dat prima doet kan je dat ook als pluspunt beschouwen. Ik gaf het alleen even aan omdat het iets was waar ik eigenlijk geen rekening mee had gehouden en wat me dus een beetje verrast had. Leek me dus wel worth mentioning

[Reactie gewijzigd door Pkunk op 1 januari 2009 18:26]

Nog even over dat warm worden van je oren door de koptelefoon, dat komt door de schelpen die gevormd zijn van een soort kunststof. En dat zweet blijkbaar na verloop van tijd. Heel vreemd, want ik heb hier een oude Sennheiser (HD 585) die ik zonder problemen uren op kan hebben, maar die heeft dan ook zachte kussentjes. Die kun je overigens zonder problemen verwisselen als ze wat vies geworden zijn na een aantal jaren.
Misschien kun je kussentjes van deze ook verwissselen? Even informeren bij je lokale HiFi boer. (alleen deze kussentjes waren al 40 plus ¤... )
hoi, ik ben op zoek naar een koptelefoon voor achter computer en tv op sennheiser site kon je een test doen en daar kwam deze uit. is deze nou beter dan de sennheiser 515 g4me of de sennheiser 595 ?
kunnen jullie me helpen kiezen?
ik vind het een goede review ;)

[Reactie gewijzigd door tromy2004 op 9 september 2009 21:50]

Het feit dat deze logibrol snel kapot gaat, daar ben ik mee akkoord.

3 op 1,5 jaar tijd vind ik dan wel overdreven :D

Ik heb in December 2008 mijn Logitech Digital Precision Gaming headset gekocht.. mooi microtje enz.. maar na een jaar gebruik (oktober 2009) werd de kabel die van de volume controller naar de oorschelpen gaat, op het punt van aansluiten stuk. Hij is gebroken of dergelijke en weet eigenlijk niet percies of deze nog te herstellen is.

Anyway, ik ga de Steelseries Siberia vergelijken met deze denk ik dan maar.
Sennheiser heeft ook net de PC 360 (open versie) op de markt gezet!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*