Logitech Illuminated Keyboard K740 (NL) Review

ötzi
15 december 2008, laatste update op 15 december 2008, 2.256 views

Logitech Illuminated Keyboard K740 (NL)

Ik was op zoek naar een toetsenbord die een even goede of betere aanslag heeft dan mijn Macbook en kwam terecht bij dit toetsenbord , het strakke design en de backlight* gaven voor mij de doorslag . De prijs is best pittig als je kijkt naar vergelijkbare toetsenborden zonder backlight functie ; het verschil is (op moment van schrijven) al gauw 30 a 40 Euro voor deze extra functie , maar daarentegen is de bouwkwaliteit stukken beter . Er zijn twee varianten van dit toetsenbord op de markt ; de VS versie en een versie voor de Europese markt , het enige verschil tussen deze twee is de plaatsing van twee "backslash" toetsen op de Europese versie waardoor de linker "shift" toets de helft kleiner is dan de US versie en is de "enter" toets anders...

Pluspunten

• erg fijne aanslag
  • vormgeving (over smaak valt te twisten)
  • geen slijtage karakters
  • goede driver ondersteuning
  • dimbaar (3 standen) backlight
  • uitstekende bouwkwaliteit

Minpunten

• prijs vrij pittig
  • slecht leverbaar (in mijn geval)

Er zijn twee varianten van dit toetsenbord op de markt ; de VS versie en een versie voor de Europese markt , het enige verschil tussen deze twee is de plaatsing van twee "backslash" toetsen op de Europese versie waardoor de linker "shift" toets de helft kleiner is dan de US versie en is de "enter" toets anders dan op de Europese versie .
De levertijd was bij mijzelf vrij lang ; meer dan drie weken voor de Europese versie dus ga er min of meer van uit dat mensen die specifiek de US versie willen door de plaatsing van bovengenoemde toetsen een stuk langere levertijd moeten rekenen .

In de doos bevinden zich zonder al te veel poespas (uiteraard) het toetsenbord , de driver en de handleiding .
De eerste indruk is dat hij aanzienlijk zwaarder is dan al mijn voorgaande toetsenborden en de bouwkwaliteit uitstekend .
De polssteun is voorzien van een soort rubber aanvoelend materiaal met aansluitend een streep over de hele lengte in "pianolak" waar ook de lampjes van "num & caps lock*" zich bevinden .
De toetsen voelen erg solide en de karakters (op uitzondering van de oranje karakters) zijn van binnenuit "ge-etst" waardoor de karakters niet kunnen vervagen in de loop der tijd .
Het geheel is afgewerkt met een transparante plexiglas rand die de zijkanten en de bovenkant beslaat .
Aan de onderkant zitten rubberen "voetjes" zodat het toetsenbord niet kan verschuiven wat bij mij nog wel eens het geval wil zijn tijdens een spelletje .

De aanslag van de toetsen is ronduit geweldig en maakt zijn beloftes meer dan waar , ik vind hem persoonlijk het lekkerst typen dan alles wat ik voorheen aan toetsenborden heb gehad .
De driver is vrij simpel met de optie om de oranje "functie toetsen" een andere taak toe te wijzen , ook kun je een paar handige toetsen uit zetten zoals ; de "Windows" toets voor tijdens het gamen .
Boven het "numpad" zitten vier toetsen ; mute , volume lager , volume hoger en de toets om de vier standen (vol , middel , laag en uit) van het backlight* te bedienen , de volume toetsen werken met het "systeem" volume wat soms erg handig is als je snel het volume zachter of uit moet zetten .

Ik heb dit toetsenbord nu twee weken in mijn bezit en kan niets dan vol met lof zijn , de prijs lijkt vrij pittig maar als je eenmaal een tig aantal pagina's hebt getikt is dit de prijs meer dan waard .
De backlight* functie heeft voor mij vooral een esthetische waarde en denk dat dat geldt voor menig "blind" typende tweaker .
Het enige nadeel dat ik eigenlijk kan bedenken is dat Mac OS niet ondersteund word :P

* foto's

Heb jij ook een Logitech Illuminated Keyboard K740 (NL)?

Je zegt aan het eind dat Mac OS niet ondersteund wordt, maar je hebt wel een MacBook. Heb je hem daar op ook geprobeerd? Ik vroeg me af of de basisfuncties (toetsen indrukken) wel werken onder Mac OS. (En zo ja, wat werkt er dan precies niet?)

Ik neem aan de oranje media toetsen maar het zou wel mooi zijn om het te weten want ik zat ook aan dit toetsenbord te denken voor mijn Mac, en als het helemaal niet werkt dan heb ik er dan natuurlijk niks aan :)
Vind je die kleine shift links en die toets ernaast (rechts) niet gruwelijk irritant???
Ik heb zelfde toetsenbord (2x) ik en mijn maat vonden het in het begin irritant ja. Maar het went na verloop van tijd. De vlakke ligging is effe wennen (hiervoor cherry g81 gehad). Aanslag is heerlijk.
@GekkePrutser

De driver word niet ondersteund dus idd de oranje functie toetsen werken niet en kun je dus ook geen "apple" toetsen aanmaken , de volume toetsen boven het numpad werken wel .
Maar zou je wel een toetsenbord halen dat geen Mac OS ondersteunt vanwege een aantal toetsen die alleen op Mac te vinden zijn ?

@Peakaboo

was even wennen maar ben nu al gewend om voornamelijk de rechter shift te gebruiken , begrijp eigenlijk het verschil tussen US en EU niet helemaal ; alsof we hier behoefte hebben aan 2 backslash toetsen met inlevering van het formaat van de shift toets...
Als ik m op mijn Mac inprik vraagt ie ook gelijk wat die toets is naast de linker shift 8)7

met gamen is het geen probleem

[Reactie gewijzigd door ötzi op 23 juli 2024 18:10]

Kun je die tweede kansloze backslash toets niet her-programmeren naar een 3de Shift toets ? Sticker over de twee en je hebt alsnog een volwaardig linker-shift toets

[Reactie gewijzigd door won op 23 juli 2024 18:10]

Anoniem: 244101 15 december 2008 09:57
Slecht leverbaar? Ligt bij verschillende winkels gewoon op voorraad hoor
Uit het review is met niet geheel duidelijk of je nu de EU of US versie hebt.
Misschien kan je een plaatje van de andere versie bijvoegen zodat het verschil duidelijk wordt?
Hoezo is dit niet duidelijk ?

@Donwesje

ondertussen zal ie wel goed leverbaar zijn maar anderhalve maand geleden was ie bijna nergens op voorraad
Dit is de US international versie. ik heb dezelfde layout
de sticker op de doos zegt toch echt EU versie maar na wat onderzoek ben ik bang de je wel eens gelijk zou kunnen hebben , wel raar ik heb de EU bestelt en op de doos staat EU maar inhoud is kennelijk US :?
Jammer dat de prijs zo hoog ligt. Nu heb je voor een extra tientje (edit: zelfs goedkoper) een G15, welliswaar verlicht in een andere (wat onprofessionelere lan/kermis) kleur, maar wel met extra toetsen en een lcdtje. mede dankzij deze reden en het feit dat toetsenborden bijna nooit echt goedkoper worden zal dit denk ik geen topper worden. Als hij een prijs had gehad van ergens tussen de 25 en 35 euro denk ik van wel.

Ik had hem dan gekocht.

[Reactie gewijzigd door KoffieNT op 23 juli 2024 18:10]

en een stuk minder fijne aanslag , wat de reden is dat ik deze heb gekocht...
Aha oke :), voor mij maakt aanslag niet al te veel uit, zolang het maar niet van die laptoptoetsjes zijn :P.
-geen slijtage karakters ??
pardon me, maar na een paar maanden is 1 toets bij mij toch bijna volledig weggevaagd en is het alleen maar wit wanneer het licht aan staat
Toch al meer dan 2 jaar in bezit en geen (zeg maar nul) slijtage zoals jij beschrijft...