Apple MacBook Pro 13" Retina
Dit is mijn eerste geschreven review dus vergeef het me als het sommige punten niet helemaal duidelijk is.
Het betreft: Retina MacBook Pro 13" Late 2013, i5 2.4 GHz, 16GB RAM, 256GB SSD.
Inhoud
» Warmteproductie en geluid
» Prijs
» Conclusie
Samenstelling
Ik heb een aantal dagen rondgekeken op het MacBook Pro Discussie topic, en heb daar ook een aantal vragen gesteld betreft het ram in de MBPr. Al snel werd mij aangeraden om voor 16GB ram te gaan, aangezien ik veel moet gaan werken met VMware en dergelijke programma's.
Ik heb voor een 256GB SSD gekozen, vrijwel omdat 128GB voor mij echt te weinig is, en omdat ik simpelweg geen zin had om er steeds op te gaan letten of mijn schijf wel of niet vol is.
Levering
Voordat ik de MBPr wilde bestellen had ik wat vragen over het Apple Care Protection Plan. Al mijn vragen werden beantwoord en de man wilde mij gelijk helpen om de bestelling van de MBPr voort te zetten. Omdat ik student ben kreeg ik ook nog eens extra korting. Na de bestelling gelijk het geld overgemaakt op de desbetreffende rekening en ik zat in spanning te wachten tot zij het geld binnen hadden. Na 3 werkdagen hadden ze het geld binnen en konden ze verder met mijn bestelling! De geschatte levertijd was 9-14 dagen. Na een paar dagen kreeg ik eindelijk bericht dat hij verzonden was. En de levertijd daardoor met één dag verkort was. Ik blij.
Eerste gebruik
Ik had nog geen ervaring met OS X en wist dus nog niet echt wat ik kon verwachten. Installeren ging heel simpel en duurde maar een paar minuten. Na alle stappen te hebben gevolgd kwam ik dan eindelijk in het startscherm. Ik was gelijk verkocht toen ik de beeldkwaliteit van het Retina-Display zag. Toen ik terug switchte naar mijn desktop scherm (1920x1080) was het toch een beetje wennen, alles zag er onscherp uit.
Featureset
De MBPr beschikt over 2 thunderbolt poorten, 2 USB 3.0 poorten, 1 audio out poort, 1 HDMI poort, een micro SD poort en een MagSafe 2.0 poort.
Tot nu toe gebruik ik de thunderbolt poorten nog nergens voor, maar zit er aan te denken om een tunderbolt to ethernet kabel te kopen. Een pluspunt van de MagSafe is dat hij met een magnetische klik vast zit. Alle poorten zitten aan de zijkant van de behuizing, dichtbij het scherm.
Bouwkwaliteit
De behuizing is gemaakt van geanodiseerd aluminium. Het ziet er zeer degelijk uit en voelt ook zo. De bouwkwaliteit is werkelijk waar fantastich. Wanneer het scherm is dichtgeklapt kan deze ook weer makkelijk worden geopend door de inkeping aan de voorkant.
De fan output zit bovenaan het toetsenbord, richting het rotatiepunt van het display. Ook zitten er fans aan de linker en de rechter hoekkant. Dit is wel een probleem als je hem bijvoorbeeld op je dekbed of een kussen zet aangezien deze ingangen dan geblokkeerd zijn.
Het toetsenbord is erg fijn en het heeft een prima formaat. Echter is er geen numpad, voor sommige is dat een probleem maar voor mij niet. Het toetsenbord heeft ook verlichting en dit is erg handig wanneer je voornamelijk in het donker werkt. Ik merk er niet heel veel van, aangezien ik blind typ.
Warmteproductie en geluid
Nu ik al ongeveer een week op de MBPr werk, heb ik eigenlijk geen problemen met de warmte productie en het geluid ervan. Ik surf een beetje op het internet, speel er een spelletje op, en run VMware. Echter heb ik mijn MBPr nog niet horen blazen. Warm wordt hij ook niet.
Prijs
Ik heb de MBPr met 10-12% studentenkorting via de Apple Store gekocht. Ik betaalde daarom i.p.v. €1729,- €1591,- Ik besef dat het enorm veel geld is maar je krijgt wel waar voor je geld!
Natuurlijk betaal je bij Apple voor het logo, maar een laptop met gelijkwaardige specificaties zoals in mijn MBPr kost ook wel wat centen. Ik heb ook voor de MBPr gekozen i.p.v. Samsung omdat het mij handig leek ervaring te hebben met zowel Windows als OS X als Jr. Systeembeheerder.
De MBPr bevalt erg goed. Hij voldoet precies aan mijn verwachtingen. Hij heeft een snelle cpu, loeisnelle SSD en OS X werkt uitstekend.